EUROLYGA 2023

Didieji Šaro vasaros darbai: ankstesnis žygdarbis, gynėjų kaita ir nauji aistruolių lūkesčiai

Dalis Eurolygos komandų jau sužaidė pirmąsias savo rungtynes 2018-2019 metų sezone. Praėjusio sezono bronzos laimėtojas Kauno Žalgiris“ savo kelionę link titulo pradeda penktadienio vakarą. Pirmasis kauniečių išbandymas – grėsmingoji Vitorijos Baskonia“ ekipa.

 Lietuvos čempionai penktadienio vakarą pradeda kovas Eurolygoje.<br> Lrytas.lt montažas
 Lietuvos čempionai penktadienio vakarą pradeda kovas Eurolygoje.<br> Lrytas.lt montažas
Nate'as Woltersas diriguos žalgiriečių žaidimui.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nate'as Woltersas diriguos žalgiriečių žaidimui.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Thomas Walkupas kol kas neatrodo stiprus puolimo ginklas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Thomas Walkupas kol kas neatrodo stiprus puolimo ginklas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jaysonas Grangeris ir dabar gali būti rimta problema kauniečiams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jaysonas Grangeris ir dabar gali būti rimta problema kauniečiams.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 12, 2018, 5:23 PM, atnaujinta Oct 12, 2018, 5:27 PM

Tai, ką praėjusį Eurolygos sezoną nuveikė Šarūnas Jasikevičius bei jo surinkta kariauna, buvo prilyginima žygdarbiui: 18 pergalių reguliariojo sezono metu, ketvirtfinalyje parklupdytas Pirėjo „Olympiakos“ klubas, o kovoje dėl trečiosios vietos įveikta ir turtingoji Maskvos CSKA. Ar pavyks žalgiriečiams šį žygdarbį pakartoti šiemet?  

Kuomet Š.Jasikevičius stojo prie Žalgirio“ klubo vairo, pamatėme naująjį komandos žaidimo braižą. Pagrindiniu klubo akcentu tapo aukštą krepšinio supratimą turintys gynėjai ir greitas, dinamiškas puolimas.

Tik ištikimiausi Žalgirio“ aistruoliai tikėjosi, jog „auksiniu berniuku“ vadintas ir komandą į Eurolygos finalo ketvertą atvedęs strategas liks Kauno ekipos gretose.

Po puikaus sezono „Žalgiryje“ savo vertę pakėlė būrys gynėjų: Vasilje Micičius persikėlė Stambulo „Anadolu Efes“ (Turkija), Kevinas Pangosas pasirinko „Barcelona“ (Ispanija) ekipą, o Axelis Toupane'as papildė „Olympiakos“ klubo gretas. Su Lietuvos čempionais sutarties nepratęsė ir slovėnas Beno Udrihas. 

Puolėjas Edgaras Ulanovas ilgai dvejojo dėl savo pasirinkimo, o spauda mirgėjo antraštėmis, jog žaidėjas yra arti susitarimo su Anadolu Efes“ klubu. 

Atrodė, kad Š.Jasikevičius taip pat linksta prie naujos karjeros stotelės. Trenerį viliojo Eurolygos grandai, o negana to, Š.Jasikevičiumi domėjosi ir NBA „Toronto Raptors“ klubas.

Tačiau, sirgalių džiaugsmui, krepšinio specialistas pasirinko gerai pažįstamą Kauną. Vėliau naują sutartį su „Žalgiriu“ pasirašė ir puolėjas E.Ulanovas. 

Vasaros darbai ir naujas lyderis

Praradęs pagrindinius gynėjus, vasarą Kauno klubas turėjo aiškią užduotį: surinkti naują gynėjų grandį, kuri galėtų sėkmingai funkcionuoti Š.Jasikevičiaus įdiegtoje „Žalgirio“ sistemoje. 

Į komandą po metų pertraukos grįžo prancūzas Leo Westermannas, o išvykusius žaidėjus pakeitė amerikiečiai Nathanas Woltersas ir Thomas Walkupas. Į „Žalgirio“ sistemą grįžo Marius Grigonis, šansas suteiktas ir LKL žibėjusiam Donatui Sabeckiui.

Nors sezonas tik prasidėjo, krepšinio bendruomenė jau spėjo palyginti šio ir praėjusio sezono „Žalgirio“ ekipas. 

Į akis krenta K.Pangoso nebuvimas. Tačiau panašu, kad N.Woltersas turėtų užpildyti atsiradusią spragą. Nors amerikiečio taiklumas ir nėra toks, kokiu sirgalius lepino K.Pangosas, tačiau N.Woltersas įrodinėja, kad yra agresyvesnis, drąsiai „neria“ po krepšiu ir nebijo būti komandos lyderiu. 

Be to, naujasis „Žalgirio“ įžaidėjas kur kas geriau dirba gynyboje, kuo negalėjo pasigirti kanadietis. Per pirmuosius penkis LKL lygos mačus įžaidėjas vidutiniškai renka po 12,2 taško ir yra rezultatyviausias komandos žaidėjas. 

A.Toupane'o trūkumas ir nepakitusi priekinė linija

Akivaizdu, kad šį sezoną „Žalgiris“ neturės A.Toupane'o dublerio. Nors puolėjas žaidė banguotai, tačiau antrojoje sezono dalyje jo gynybiniai sugebėjimai ir bėgimas į greitas atakas buvo svarbi sėkmingo „Žalgirio“ žaidimo detalė. 

Jo vietą lyg ir turėtų užimti T.Walkupas ir M.Grigonis, tačiau jų žaidimo stilius smarkiai skiriasi lyginant su prancūzo. Vienintelis aspektas, kuriuo panašus tiek A.Toupane'o, tiek T.Walkupo ar M.Grigonio žaidimas – patikima gynyba. 

Tačiau žvelgiant į puolimo arsenalą, matysime esminį skirtumą – greitis, šuolis ir atletinės savybės. Visais šiais komponentais A.Toupane'o rodikliai yra geresni ne tik už naujuosius „Žalgirio“ pirkinius, bet ir už didžiąją dalį Eurolygos lengvųjų kraštų, tuo praėjusiame sezone puikiai naudojosi Š.Jasikevičius. 

Tiesa, T.Walkupas pasižymi stipriu kūnu ir fizine jėga, tačiau kol kas neatrodo svarbus „Žalgirio“ puolimo ginklas. 

Vienintelė nepakitusi Kauno ekipos grandis – aukštaūgiai. Klubui pavyko išlaikyti abu legionierius – Brandoną Daviesą ir Aaroną White’ą. Be to, „Žalgiris” susigrąžino Lauryną Birutį. 

LKL sezono starte jaunasis vidurio puolėjas kol kas nedemonstruoja solidžių statistikos skaičių, tačiau naudos galime tikėtis sezono eigoje. 

Praėjusį sezoną labai svarbiu komandos ramsčiu buvo kapitonas Paulius Jankūnas. Reikia tikėtis, kad šį sezoną puolėjui pavyks išlaikyti panašų žaidimo lygį, o Antanas Kavaliauskas suteiks poilsio pagrindiniams priekinės linijos žaidėjams. 

Pirmasis išbandymas: praėjusiame sezone neįveiktas varžovas

Ispanijos ACB lygoje šį sezoną „Baskonia“ krepšininkai iškovojo dvi pergales ir patyrė netikėtą pralaimėjimą 79:82 San Pablo „Burgos“ ekipai. Net ir stiprioms ekipoms sezono startas yra savotiškas iššūkis. Tačiau šiemet baskų klubui sezono pradžia turėtų būti lengvesnė nei pernai.

Šį sezoną komanda pasitiko menkomis permainomis, komandą paliko tik du pagrindinės sudėties žaidėjai: banguotą žaidimą demonstravęs latvis Janis Timma ir gynėjas Rodrigue’as Beaubois. 

Jų vietą Vitorijos klube užėmė amerikiečiai Shavonas Shieldsas ir Darrunas Hillardas. Sezono pradžioje Sh.Shavonas atrodo patikimesnis pirkinys nei kairiarankis D.Hillardas. Tiesa, abu žaidėjai nėra skambiai pasižymėję krepšinio pasaulyje, o D.Hillardui tai apskritai bus debiutas Europoje. Bent jau sezono pradžioje neatrodo, kad šie žaidėjai užims komandos lyderių vaidmenį. 

Praėjusiame Eurolygos sezone „Žalgiris“ du kartus nusileido Ispanijos krepšininkams – abi dvikovos pralaimėtos 20 taškų skirtumu. „Baskonia“ žaidimas buvo neįmenama mįslė Š.Jasikevičiui ir visai kauniečių ekipai. 

Abiejose dvikovose žalgiriečiai baskams nusileido tiek atkovotais kamuoliais po krepšiu, tiek atliktais rezultatyviais pardavimais. Kauniečių sirgalius iš proto vedė ir stebėtinas baskų taiklumas. „Baskonia“ krepšininkai per dvejas rungtynes į „Žalgirio“ krepšį sugebėjo įmesti 30 tritaškių metimų. 

Greitas ir dinaminis krepšinis paremtas kamuolio dalinimusi ir staigiais metimais vos tik atsiranda menkiausia proga ir yra Pedro Martinezo treniruojamo klubo veidas. „Baskonia“ vyriausiasis treneris savo auklėtinių žaidime nori matyti greitą perėjimą iš gynybos į puolimą, po kurio seka greiti taškai.

Antrojoje praėjusio sezono pusėje prie Vitorijos ekipos prisijungęs strategas sugebėjo komandą atvesti į Eurolygos atkrintamąsias. „Baskonia“ buvo beviltiškoje situacijoje, tačiau sugebėjo laimėti paskutines 6 rungtynes ir įšoko į nuvažiuojantį atkrintamųjų traukinį. 

Pagrindinis „Žalgirio“ skriaudikas praėjusiame sezone – amerikietis Jaysonas Grangeris. Abiejose dvikovose prieš „Žalgirį“ gynėjas rinko po daugiau nei 20 naudingumo balų. Būtent gynėjų mikrodvikova bus labai svarbus faktorius, kuris gali lemti, kuri komanda iškovos pirmuosius taškus šio sezono Eurolygoje. 

Be minėto J.Grangerio, komandoje žaidžia ir kitas amerikietis Mattas Janningas, kuris varžovus baudžia tolimomis „bombomis“. Be to, komandos draugus rezultatyviais perdavimais maitina ir brazilas Marcelinho Huertas. 

„Baskonia“ gynėjų grandis subalansuota ir lygiavertė, o rungtynėse „iššauti“ gali bet kuris iš minėtų krepšininkų. Bus įdomu kaip juos stabdyti seksis naujiems „Žalgirio“ pirkiniams – M.Grigoniui ir T.Walkupui. 

Savų kozirių baskai turi ne tik gynėjų grandyje. Komandos lyderis bei vienas geriausių Eurolygos sunkiųjų kraštų – Tornike Šengelija. Pirmojoje praėjusio sezono dvikovoje prieš „Žalgirį“ žaidėjas pelnė 19 taškų ir surinko 26 naudingumo balus. Universalusis puolėjas pavojingas ne tik po krepšiu, bet ir žaidžiant perimetre. Tokio lygio žaidėjo visiškai „uždaryti“ turbūt neįmanoma, tačiau jo pristabdymas bus svarbus kelyje į pergalę. 

„Žalgiris“ pirmąjį Eurolygos mūšį pradeda savo namų tvirtovėje. Penktadienio vakarą „Žalgirio“ arenoje dvikovą gyvai stebės daugiau nei 15  tūkst. žiūrovų. Visi bilietai į rungtynes parduoti, komandos nebeturi laiko kurti naujų žaidimo planų, o aistruoliai tikisi išvysti krepšinio spektaklį bei pirmąją „Žalgirio“ pergalę naujajame Eurolygos sezone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.