EUROLYGA 2023

Karo vaikai NBA: „Tokios savidrausmės kaip mes neturi daugiau niekas“

Slovėnas Luka Dončičius ir bosnis Džananas Musa. Du nepaprastų gabumų krepšininkai iš dviejų skirtingų šalių, bet abu juos vienija bendra Jugoslavijos istorija, kurioje didelį vaidmenį vaidino karas.

NBA duris pravėrę L.Dončičius („Dallas Mavericks“) ir Dž.Musa („Brooklyn Nets) verčia pasaulį toliau ieškoti atsakymo, iš kur buvusios Jugoslavijos šalyse nuolat atsiranda tiek daug talentingų krepšininkų.<br> Scanpix nuotr.
NBA duris pravėrę L.Dončičius („Dallas Mavericks“) ir Dž.Musa („Brooklyn Nets) verčia pasaulį toliau ieškoti atsakymo, iš kur buvusios Jugoslavijos šalyse nuolat atsiranda tiek daug talentingų krepšininkų.<br> Scanpix nuotr.
L.Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
L.Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
 Dž.Musa.<br> Scanpix nuotr.
 Dž.Musa.<br> Scanpix nuotr.
 L.Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
 L.Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
 L.Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
 L.Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
 Dž.Musa.<br> Scanpix nuotr.
 Dž.Musa.<br> Scanpix nuotr.
 L.Dončičius su mama.<br> Scanpix nuotr.
 L.Dončičius su mama.<br> Scanpix nuotr.
 L.Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
 L.Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
 D.Petrovičius lieka idealu daugybei krepšininkų iš buvusios Jugoslavijos šalių.<br>LR archyvo nuotr.
 D.Petrovičius lieka idealu daugybei krepšininkų iš buvusios Jugoslavijos šalių.<br>LR archyvo nuotr.
 L.Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
 L.Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
 L.Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
 L.Dončičius.<br> Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
 Scanpix nuotr.
 Paminklas D.Petrovičiui Zagrebe.<br> Scanpix nuotr.
 Paminklas D.Petrovičiui Zagrebe.<br> Scanpix nuotr.
Dž.Musa.<br> Scanpix nuotr.
Dž.Musa.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

Oct 20, 2018, 8:25 PM

L.Dončičių Europa pažįsta jau seniai. O dabar „stebuklingas berniukas“ iš Slovėnijos bando nustebinti NBA.

Panašiai nusiteikęs Dž.Musa iš Bosnijos ir Hercegovinos, šią savaitę irgi debiutuojantis stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje.

Jau turi krūvą titulų

L.Dončičiui dar tik devyniolika, bet 201 cm ūgio universalas jau turi krūvą titulų ir naudingiausio žaidėjo prizų su Madrido „Real“ ir Slovėnijos rinktine.

Tapęs „Dallas Mavericks“ žaidėju jis laikomas ir pagrindiniu kandidatu į NBA sezono naujoko titulą.

Visa tai atkeliavo ne iš niekur. Debiutui svajonių lygoje vaikinas ruošėsi nuo tada, kai būdamas trylikos metų paliko savo namus Slovėnijoje ir iškeliavo tapti profesionaliu krepšininku Ispanijoje.

Žiūrint jo žaidimą atrodo, kad stogas neegzistuoja. Ribų jo talentui nėra.

Dėl sugebėjimo rinkti taškus ir rengti atakas L.Dončičius gali tapti geriausiu krepšininku iš buvusios Jugoslavijos, kuri užaugino tokius NBA grandus kaip Vlade Divacas, Toni Kukočas ir, žinoma, visų jų šventasis globėjas Draženas Petrovičius.

NBA klubuose žaidžia keliolika buvusios Jugoslavijos krepšininkų, o L.Dončičius net nebuvo vienintelis pirmojo rato šaukimas (jį pakvietė 3-ią) šių metų NBA naujokų biržoje.

Brooklyn Nets“ 29-ą pasirinko taip pat 19-metį 206 cm ūgio Dž.Musą.

Tėvas gynė savo šalį

Nors po karų Jugoslavija pasidalijo į šešias šalis – Bosniją ir Hercegoviną, Juodkalniją, Kroatiją, Makedoniją, Serbiją, Slovėniją ir iš dalies pripažintą Kosovą, jokie konfliktai neužgesino šio regiono meilės krepšiniui.

Atvirkščiai. Dž.Musa tiki, kad už dabartinę NBA lygio krepšininkų iš buvusios Jugoslavijos kartą reikia dėkoti karo persmelktai istorijai.

„Žmonės buvusioje Jugoslavijoje turi tokią savidrausmę, kokios kitos šalys neturi, nes mes esame karo vaikai, – „Sports Illustrated“ sakė „Nets“ naujokas Dž.Musa, kurio tėvas tarnavo Bosnijos kariuomenėje. – Gimiau jau po karo, bet jį jaučiau, nes tėvas buvo karininkas. Jis buvo atsakingas už 2000 karių.

Kai nuolat matai mirštančius žmones, tampa natūralu dėl visko kovoti ir į viską žiūrėti emocingai. Mes turime kažką tokio, ko niekas negali apibūdinti, nes siaubingas, baisus karas suteikė mums stiprybės.“

Pamėtymai saulei nepakilus

Dž.Musos „kažkas tokio“ yra ir dokumentinio filmo pavadinime: „Kažkas vandenyje“ („Something in the Water“).

Kameros sekioja Dž.Musą ir L.Dončičių Europoje prieš NBA naujokų biržą, tyrinėjant buvusios Jugoslavijos krepšinio istoriją kalbinami V.Divacas, Dino Radja ir kiti.

Čia matyti nuostabaus grožio vaizdai iš Bosnijos ir Hercegovinos bei Kroatijos: ryškiai žali miškai, sausakimšos krepšinio salės, įspūdingas akmens bokštas ir milžiniškos skulptūros bei piešiniai ant pastatų, garbinantys avarijoje žuvusio D.Petrovičiaus atminimą.

Pagrindinė filmo tema – drausmė ir pasiaukojimas.

Dž.Musa paliko savo namus Bosnijoje būdamas vos vienuolikos, kad galėtų žaisti krepšinį Kroatijoje. Filme jis pasakoja skautui iš „Los Angeles Clippers“, kaip pats gamindavosi valgyti ir rūpindavosi savimi.

Čia rodomi vaizdai, kaip D.Petrovičius mėto į krepšį per treniruotes, o jį pažinoję pasakoja, jog tam, kad ramiai pasitreniruotų, krepšinio genijus keldavosi ketvirtą valandą ryto.

„Boston Celtics“ rungtyniavęs kroatas D.Radja prisimena, kaip su draugais paauglystėje bėgdavo rytinį krosą tuščiais miškais: „Nesutinki nieko. Tiktai vilkus ir meškas.“

Demokratijai čia nėra vietos

NBA legendos Grantas Hillas ir Chrisas Webberis filme dalijasi mintimis apie tai, kaip buvusios Jugoslavijos žaidėjai pakeitė Europos krepšininkų įvaizdį iš minkštų į universalių, techniškų ir ištvermingų kovotojų.

Čia matyti, kaip stebint akyliems instruktoriams berniukai atlieka kamuolio varymosi technikos pratimus.

„Karinė plieninė drausmė. Demokratijos ieškokite kitose profesijose“, – taip krepšinį buvusioje Jugoslavijoje apibūdino Belgrado „Crvena zvezda“ klubo prezidentas Nebojša Čovičius.

To regiono sugebėjimą lipdyti vieną NBA talentą po kito galima paaiškinti maniakišku požiūriu į krepšinį ir infrastruktūra, kuri lipdoma nuo pat jauniausio amžiaus grupių.

Buvusios Jugoslavijos šalys į NBA nusiunčia vienuolika kartų daugiau žaidėjų nei likusi Europa, skaičiuojant proporciškai gyventojų skaičiui.

Buvusi Jugoslavija: 21 milijonas gyventojų – 16 NBA žaidėjų, 1 žaidėjas 1,3 milijono.

Likusi Europa: daugiau kaip 700 milijonų gyventojų – 48 NBA žaidėjai, 1 žaidėjas 14,6 milijono.

Jau paruoštas NBA produktas

Slovėnijos krepšinio dievukas L.Dončičius į NBA atvyko jau būdamas žvaigždė.

Filmas „Kažkas vandenyje“ prasideda nuo to, kaip „Dallas Mavericks“ naujokas vairuoja ryškiai mėlyną „Ferrari“ ir juokiasi kalbėdamas apie savo tatuiruotę ant rankos – tigrą: „Galbūt, kai atvažiuosiu į Ameriką, vieną nusipirksiu, kaip Mike’as Tysonas.“

Visose filmo scenose L.Dončičius elgiasi ir atrodo kaip tikra žvaigždė – jis drąsiai nuveda Madrido „Real“ į Eurolygos viršūnę, Slovėnijos rinktinę iki Europos čempionato aukso.

L.Dončičius namo parsineša Eurolygos ir Ispanijos ACB lygos naudingiausio žaidėjo apdovanojimus, o kai atskrenda į Niujorką, į NBA naujokų biržą, oro uoste jį apsupa amerikiečiai krepšinio gerbėjai.

Kaip ir JAV krepšininkai, L.Dončičius jau yra apdairiai paruoštas produktas, paleistas masiniam naudojimui, suderintas iki mažiausių detalių, kaip jo avimi „Air Jordan“ sportiniai bateliai.

Gal todėl filme visi interviu su pačiu krepšininku, jo agentu ir motina atrodo kiek paviršutiniški.

Musulmoną užgauliojo kroatai

Dž.Musa – sudėtingesnis personažas. Jis, atrodo, nieko nenutyli.

Buvęs Zagrebo „Cedevita“ žaidėjas per interviu prieš NBA naujokų biržą tiesiai pasako, kad jis turėtų būti pašauktas.

Zagrebo klubo savininkas Dž.Musą apibūdina kaip arogantišką ir „egomaniaką“.

Kameros parodo, kaip Dž.Musa nervinasi ant atsarginių suolo ir jo emocijas aikštėje. Jo motina apsiverkia, kai pasakoja, kaip sūnus paliko namus būdamas vos vienuolikos, o šeima pasidalija išgyvenimais apie tragišką krepšininko seserų netektį.

Dž.Musa – pamaldus musulmonas, ir jo pasakojimuose daug prisiminimų apie antimusulmoniškus užgauliojimus, kai jis rungtyniavo Kroatijoje, kur daugiau nei 85 proc. gyventojų yra katalikai ir tik mažiau nei 2 proc. – musulmonai.

„Buvau šešiolikametis paauglys, kai klausiausi užgauliojimų, – interviu „Sports Illustrated“ pasakojo Dž.Musa. – Tai mane labai paveikė.

Kartą keturiasdešimt minučių sėdėjau ant suolo, nežaidžiau, o mano komanda pralaimėjo. Sirgaliai už suolo mane keikė ir mėtė daiktus.

Kai esi kitoje šalyje, tampi taikiniu, ir tenka su tuo susigyventi.

Nebūsiu tas, kuris dabar pavadins tuos sirgalius blogais. Manau, kad jie tiesiog yra sirgaliai, kurie nori parodyti palaikantys savo klubą. Bet tikiu, kad tai netinkamas būdas demonstruoti palaikymą.“

Įkvėpti to paties dievuko

Tiek L.Dončičius, tiek Dž.Musa garbina D.Petrovičių – Kroatijos gynėją, kuris dešimtojo dešimtmečio pradžioje rungtyniavo „Portland Trail Blazers“ ir „New Jersey Nets“, o būdamas 28-erių žuvo per automobilio avariją.

Filme L.Dončičius padovanojo savo marškinėlius D.Petrovičiaus muziejui Zagrebe, o Dž.Musa nušvinta, kai suvokia, kad į NBA jį pašaukė būtent buvusi D.Petrovičiaus komanda – „Nets“.

Filme kamera nuolat grįžta prie D.Petrovičiui skirtos skulptūros jo gimtajame Šibenike. Ten pavaizduotas jaunas vaikinas, sėdintis ant suolo, šalia jo kojų kamuolys, o žvilgsnis nukreiptas į aikštę.

Tai simbolis to atsidavimo, kuris įkvėpė po D.Petrovičiaus užaugusias kartas.

„Ta skulptūra pasako viską, – sakė Dž.Musa. – Jis žiūri į aikštę ir mąsto. Žmonės sako, kad toks jis buvo kiekvieną dieną. Jis žiūrėdavo į aikštę ir svarstydavo, ką tą dieną galėtų patobulinti.

Tai buvo jo kraujyje, jis buvo kupinas emocijų. Kai jis pataikydavo į krepšį, atrodydavo, kad įmušė įvartį. Jo meilė krepšiniui buvo begalinė.

Jis – herojus. Ir tai vienintelis jį apibūdinantis žodis.“ 

Užsieniečiai 2018–2019 m. NBA sezone

108 žaidėjai iš 42 šalių.

65 Europos šalių atstovai.

Daugiausia neamerikiečių savo sudėtyje turi „Dallas Mavericks“ – septynis, tarp jų ir L.Dončičius.

Pirmą kartą NBA istorijoje vyriausiuoju treneriu tapo ne Šiaurės Amerikoje gimęs treneris – jis irgi yra iš buvusios Jugoslavijos. Serbas Igoris Kokoškovas treniruoja „Phoenix Suns“, o prieš tai buvo L.Dončičiaus treneris Slovėnijos rinktinėje.

Daugiausia NBA žaidėjų turinčios šalys: Kanada – 11, Australija ir Prancūzija – po 9, Ispanija – 7, Vokietija – 6, Kroatija, Serbija ir Turkija – po 5, ... Lietuva – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?