EUROLYGA 2023

„Žalgirio“ pergalės raktu Atėnuose tapo ir išmokta „Fenerbahce“ pamoka

Rungtynių Atėnuose ketvirtojo kėlinio vidurys. Atėnų „Panathinaikos“ puolėjas Ioannis Papapetrou gauna kamuolį prie tritaškio linijos, per žalgiriečių rankas pelno tris taškus ir po labai ilgo laiko graikai perima iniciatyvą į savo rankas (66:64).

Atėnuose – „Žalgirio“ pergalė 87:83.<br>Euroleague.net nuotr.
Atėnuose – „Žalgirio“ pergalė 87:83.<br>Euroleague.net nuotr.
Atėnuose – „Žalgirio“ pergalė 87:83.<br>Euroleague.net nuotr.
Atėnuose – „Žalgirio“ pergalė 87:83.<br>Euroleague.net nuotr.
Atėnuose – „Žalgirio“ pergalė 87:83.<br>Euroleague.net nuotr.
Atėnuose – „Žalgirio“ pergalė 87:83.<br>Euroleague.net nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 27, 2018, 3:26 PM, atnaujinta Oct 27, 2018, 3:46 PM

Tai buvo „deja vu“ jausmas, nes lygiai prieš savaitę Kaune „Žalgirį“ taip baudė Stambulo „Fenerbahce“ ekipos puolėjas Luigis Datome. Tąkart keli sudėtingi italo metimai taip pat persvėrė rezultatą ir lėmė Turkijos klubo pergalę.

Rungtynių eiga praėjusios savaitės kovoje prieš „Fenerbahce“ ir penktadienį prieš „Panathinaikos“ ekipą buvo labai panaši. „Žalgiris“ turėjo susikrovęs solidų pranašumą, tačiau jį iššvaistė ir leido savo varžovams perimti iniciatyvą.

Kaune buvo pralaimėta (75:82), o dramatiškos dvikovos pabaiga Atėnuose buvo laiminga ir po pergalės per pratęsimą 87:83 Šarūnas Jasikevičius neslėpė savo emocijų.

„Aš esu beprotiškai laimingas. Beprotiškai laimingas. Patikėkite manimi“, – savo laime neleido abejoti „Žalgirio“ strategas. Kauno klubui 13-uoju bandymu pavyko išsivežti pergalę iš „Panathinaikos“ tvirtovės.

Lapkričio 2-ąją „Žalgiris“ namuose mes iššūkį Madrido „Real“ žvaigždynui. Po keturių turų madridiečiai su keturiomis pergalėmis yra pirmoje turnyro lentelės vietoje. Žalgiriečiai su dviem pergalėmis ir tiek pat pralaimėjimų – aštunti.

Lrytas.lt analizavo ,Žalgirio“ pergalę Atėnuose lėmusius veiksnius ir pateikia svarbiausius rungtynių akcentus.

Įvairiapusis puolimas

Šarūno Jasikevičiaus rungtynių planą pirmajame kėlinyje galėjome matyti plika akimi – atakos iš baudos aikštelės. Pirmos penkios „Žalgirio“ atakos baigėsi taškais iš po krepšio. Įpusėjus pirmajam kėliniui 6 taškus buvo įmetęs Brandonas Daviesas, 4 pridėjo Paulius Jankūnas.

„Žalgirio“ aukštaūgiai buvo neįmenama mįslė Atėnų ekipos priekinės linijos žaidėjams, tuo puikiai naudojosi kauniečiai ir po pirmojo kėlinio turėjo 7 taškų pranašumą (20:13).

Antrąjį rungtynių kėlinį B.Daviesas praleido nepakilęs nuo atsarginių suolo. Tačiau jį sėkmingai keitė kiti žaidėjai.

„Žalgirio“ naujokas Derrickas Waltonas sėkmingai skirstė perdavimus, o pirmąjį kauniečių tritaškį pataikė Leo Westermannnas. Sėkminga gynyba, ir greitojo puolimo metu Aaronas White’as deda kamuolį iš viršaus su varžovo pražanga. „Žalgiris“ priekyje 32:17, o „Panathinaikos“ treneris Xavis Pascualis minutės pertraukėlės metu savo žaidėjams neprataria nei žodžio.

Pirmoje rungtynių pusėje „Žalgiris“ naudojo įvairų puolimą: priekinės linijos žaidimą nugara keitė reidai į baudos aikštelę ir atmetimai laisviems komandoms draugams ties tritaškio linija. O galutiniame atakos taške prabildavo vis kitas žalgirietis.

Pasikeitusi gynyba ir iššvaistytas pranašumas

Po pertraukos „Panathinaikos“ žaidėjai sugrįžo kur kas agresyvesni. Pagerinę gynybą graikai greit priartėjo prie Kauno klubo.

Tiesa, ir „Žalgiris“ nebebuvo toks kibus kaip pirmoje pusėje. Pirmajame kėlinyje per keturias minutes kauniečiai sugebėjo susirinkti 4 komandines pražangas. Sužaidus tris minutes antrajame kėlinyje, „Žalgiris“ vėl turėjo 4 komandines nuobaudas. Nors greitas pražangų rinkimas nėra teigiamas bruožas, bet tai parodo komandos agresyvumą ir norą kibiai dirbti gynyboje.

Antroje pusėje žalgiriečiai buvo pasyvesni nei varžovai, o tai lėmė turėtos persvaros iššvaistymą. Nors D.Waltonas debiutavo solidžiai, tačiau trečiajame kėlinyje Š.Jasikevičius jį akivaizdžiai perlaikė. Antroje rungtynių pusėje D.Waltonas kelis kartus suklydo, o kartu žaidęs Laurynas Birutis buvo kiek pasimetęs.

Be to, jautėsi, jog D.Waltonas nėra gerai susipažinęs su „Žalgirio“ puolimo deriniais, tai gynėją versdavo nusimesti kamuolį ten, kur jo neturėtų būti. Įsiminė momentas, kai D.Waltonas perdavė kamuolį A.White’ui į kraštą prie tritaškio linijos. Aukštaūgis nesitikėjo kamuolio gauti būtent toje pozicijoje, todėl jį iškart perdavė kitam komandos draugui, o ataka baigėsi desperatišku metimu.

Netikslų D.Waltono perdavimą kitoje atakoje keitė taiklus Keitho Langfordo dvitaškis ir turėtas solidus pranašumas ištirpo iki 4 taškų (53:49).

Perėmę iniciatyvą, šeimininkai tirpdė „Žalgirio“ pranašumą, o be keitimų antrąją pusę žaidęs Nickas Calathesa varė iš proto Kauno klubo sirgalius. Dvi tuščios minutės ketvirtajame kėlinyje, 6 iš eilės graiko taškai ir „Žalgirio“ pranašumas liko vos vienas taškas (58:57).

„Žalgiriui“ rungtynes išgelbėjo kova po krepšiu ir prabilęs Thomas Walkupas.

Kauniečiai užtikrintai laimėjo kovą po lenta – 46:32. Pratęsimą lėmęs metimas taip pat buvo geros kovos rezultatas: trys puolant atkovoti kamuoliai, B.Daviesas įridena kamuolį į krepšį ir komandos žaidžia dar 5 minutes.

Pratęsime – vėl keli atkovoti kamuoliai puolant, o po vieno jų Edgaras Ulanovas pelno lengvus taškus ir didina „Žalgirio“ pranašumą iki 6 taškų (86:80), o tai jau nutiesia kelią į pirmąją kauniečių pergalę Atėnų OAKA arenoje.

Prabilę praėjusio sezono ramsčiai

Sezono pradžioje Š.Jasikevičius daug ir mįslingai kalbėjo apie žaidėjus, kurie dar vis gyvena praėjusio sezono euforija. Krepšinio ekspertai ir sirgaliai spėjo atpažinti, jog „Žalgirio“ stratego kritiko strėlės lekia į A.White’ą ir E.Ulanovą.

Užteko vienų rungtynių, jog „Žalgirio“ sirgaliai vėl su džiugesiu kalbėtų apie šiuos žaidėjus. A.White’as surinko 22 naudingumo balus ir tapo naudingiausiu komandos žaidėju. Tuo tarpu E.Ulanovas pelnė 11 tašku, atkovojo 7 kamuolius ir buvo vienas svarbiausių „Žalgirio“ ginklų pratęsimo metu.

Primose sezono dvikovose „Žalgiriui“ labai trūko efektingų A.White’o epizodų, kurie įpučia papildomos energijos komandai. E.Ulanovo žaidimo nugara irgi spėjome pasigesti, todėl reikia tikėtis, kad rungtynės Atėnuose tapo šių žaidėjų atspirties tašku.

Nustebinę žaidėjų pasirodymai

Nelabai kas ir tikėjosi, jog D.Waltonas jau debiuto rungtynėse atneš naudos „Žalgirio“ klubui. Tačiau nutiko būtent taip. Amerikietis vos prieš kelias dienas atvyko į Kauną, tačiau penktadienį Graikijoje spėjo pelnyti 5 taškus ir atlikti 5 rezultatyvius perdavimus.

Panašu, kad „Žalgiris“ pasirinko Š.Jasikevičiaus sistemai tinkantį žaidėją, kuris turi galimybių tapti labai naudingas ilgame ir varginančiame sezone.

Tiesa, „Žalgirio“ ekipoje dabar yra daugiau nei 12 žaidėjų, o atvykus D.Waltonui gynėjų gretose pasidarė ypatingai ankšta. Dvikovoje prieš „Panathinaikos“ Marius Grigonis praleido vos 5 minutes, o tolygiai paskirstyti žaidėjų laiką aikštelėje bus sudėtinga užduotis „Žalgirio“ trenerio štabui.

Dar vienas nustebinęs naujokas – Th.Walkupas. Pirmose sezono rungtynėse amerikietis pasižymėjo patikima gynyba ir kova kiekviename aikštės kampe, o sirgaliai jau buvo įpratę prie pasyvaus jo žaidimo „Žalgirio“ puolime.

Tačiau dvikovoje prieš „Panathinaikos“ krepšininkus Th.Walkupas pagaliau atsiskleidė ir atakuodamas. Gynėjas buvo svarbiausias komandos žaidėjas antroje rungtynių dalyje ir iš viso pelnė 14 taškų. Negana to, Th.Walkupo kova paskutinėmis ketvirtojo kėlinio sekundėmis leido žalgiriečiams išplėšti pratęsimą, o vėliau ir iškovoti ilgai lauktą pergalę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.