EUROLYGA 2023

Šoklus aukštaūgis garsiai beldžiasi į Lietuvos rinktinės duris ĮVERTINIMAS. Kauno „Žalgiris“ šiemet pasirašė su M.Gebenu dvejų metų sutartį su galimybe pratęsti dar sezonui

Iš vietos į aukštį – 76 cm. Pirmąkart į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sąrašą įtrauktas Martinas Gebenas neišsiskiria įspūdinga statistika LKL čempionate, tačiau turi galingą šuolį.

M.Gebenas – aukščiausiai šokantis Utenos „Juventus“ komandos krepšininkas.<br>„Utenosjuventus.lt“ nuotr.
M.Gebenas – aukščiausiai šokantis Utenos „Juventus“ komandos krepšininkas.<br>„Utenosjuventus.lt“ nuotr.
Tamsiaplaukė amerikietė L.Winalski kitąmet turėtų tapti M.Gebeno žmona.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Tamsiaplaukė amerikietė L.Winalski kitąmet turėtų tapti M.Gebeno žmona.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (2)

Eglė Šilinskaitė-Puškorė („Lietuvos rytas“)

Nov 19, 2018, 9:27 AM, atnaujinta Nov 19, 2018, 9:43 AM

Aukštas (208 cm), sunkus (107 kg) ir neįtikėtinai šoklus.

Utenos „Juventus“ vidurio puolėjas 24-erių M.Gebenas šoklumu pranoksta visus komandos draugus, nors tie 76 cm į aukštį iš vietos – net ne M.Gebeno rekordas. Jis yra šokęs ir dviem centimetrais aukščiau.

Lietuvos aukštaūgio šuolis išties žvėriškas turint galvoje, kad net NBA šuolio į aukštį iš vietos rekordas – 96,5 cm, kurį pasiekė Justinas Andersonas. O jis – gynėjas.

„Juventus“ komandos atletiškas vidurio puolėjas dar nekaraliauja po krepšiais kovodamas dėl kamuolio, dar nėra blokuotų metimų dievas ir net ne rezultatyviausias žaidėjas.

Tačiau pirmą sezoną Europoje profesionaliai krepšinį žaidžiantis aukštaūgis pateko į Lietuvos krepšinio rinktinės trenerio Dainiaus Adomaičio akiratį ir buvo įtrauktas į išplėstinį kandidatų sąrašą pasaulio čempionato atrankos rungtynėms su Italija ir Kroatija.

Tiesa, šiame sąraše nėra nė vieno Eurolygoje ir NBA žaidžiančio lietuvio, nes jų parama Lietuvos rinktinei nebereikalinga – ji jau užsitikrino teisę žaisti pasaulio čempionate.

Aikštėje vis dar mokosi

LKL čempionate M.Gebenas kol kas renka vidutiniškai po 7,3 taško ir atkovoja po 5,5 kamuolio per aikštėje praleistas 16,5 min.

Po 7 metų Amerikoje į Lietuvą grįžęs vidurio puolėjas įsitvirtinti dar nespėjo, bet atsiskleidė paskutiniais metais NCAA.

Atsiskleidė taip, kad sudomino net Kauno „Žalgirį“, kuris su vidurio puolėju pasirašė sutartį dvejiems metams su galimybe pratęsti dar sezonui.

Merilando Dievo Motinos universiteto komandai atstovavęs M.Gebenas paskutinį sezoną NCAA rinko po 11,1 taško ir po 8 atkovotus kamuolius. Per vienas rungtynes vidurio puolėjas iš Lietuvos net pasiekė Dievo Motinos universiteto rekordą atkovodamas 11 kamuolių puolant. Iš viso tąsyk jis sugriebė 17 kamuolių.

„Mano atletiškumas, matyt, yra įgimtas, – šyptelėjo M.Gebenas. – Neblogai šoku, turiu neblogą metimą, esu pratęs žaisti nugara į krepšį ir man tai patinka.

Bet dar tobulinu metimą – ir vidutinio nuotolio, ir tritaškio, nes šiuolaikiniame krepšinyje reikia pataikyti iš visur. Arba turėsiu išmokti tai, ko reikia, arba po kelerių metų nebežaisiu krepšinio.“

Amerikoje praleido 7 metus

M.Gebenas ne tik lavina metimą, bet ir pratinasi prie europietiško krepšinio. Prie didesnio greičio ir trumpesnių atakų nei NCAA ar JAV mokyklų čempionate.

2011 metais šešiolikametis Martinas kaip dar vienas vadinamųjų Stepono Kairio vaikinų iškeliavo į svajonių šalį Ameriką.

Buvęs Vilniaus krepšinio mokyklos trenerio Gintaro Šerkšno auklėtinis katalikiškoje Šv.Marios Goretti mokykloje Merilande antrąsyk baigė dešimtą klasę, o baigęs mokyklą įstojo į universitetą.

Tais pat metais, laimėjusi žaliąją kortelę – leidimą gyventi ir dirbti JAV, už Atlanto persikėlė ir Martino šeima – tėvai ir sesuo.

Dievo Motinos universiteto krepšinio komandos treneris Mike’as Brey buvo reiklus ne tik aikštėje. Po sunkių treniruočių jo auklėtiniai ilgas valandas leisdavo prie knygų, nes krepšinis nebuvo priežastis praleidinėti paskaitas.

M.Gebenas pripažino, kad buvo nelengva derinti sportą ir mokslus, bet jis vis dėlto pabaigė verslo vadybos ir organizacijos studijas, per ketverius metus nesulaukęs nė vienos trenerio bausmės.

„Už paskaitų praleidinėjimą ar prastus mokslus komandos krepšininkams buvo taikomos bausmės. Pavyzdžiui, po treniruotės dar tekdavo bėgti krosą ar lakstyti per aikštę. Aš to išvengiau“, – pasakojo vidurio puolėjas.

Rengiasi vestuvėms

Baigęs studijas M.Gebenas sulaukė „Žalgirio“ pasiūlymo ir rugpjūtį prisidėjo prie Lietuvos čempionų komandos.

Vidurio puolėjas iš karto suprato, kad šį sezoną „Žalgiryje“ neturės galimybių debiutuoti, nes, anot jo, dar niekam niekada nereikėjo keturių vidurio puolėjų.

Tačiau mėnuo Kauno komandoje M.Gebenui buvo įsimintinas. Vien ko vertos Šarūno Jasikevičiaus pamokos!

„Ar gaudavau velnių? Šiek tiek. Kiekvienas gauna. Visada yra dalykų, kuriuos galima atlikti geriau ir tiksliau“, – įsitikinęs Martinas.

Iš Kauno M.Gebenas patraukė į kadaise alumi ir mėsa garsėjusią Uteną. Ir šį pramoninį provincijos miestą palietė emigracijos banga, tad jis ištuštėjo, bet prie Amerikos didmiesčių pratusio M.Gebeno tai neišgąsdino.

„Vis tiek daugiausia laiko praleidžiame treniruotėse ir rungtynėse. Kartais su komandos draugais išeiname pavakarieniauti ar renkamės žaisti pokerio“, – profesionaliam krepšininkui daugiau pramogų ir nereikia.

Tačiau M.Gebenas azartiškas tik krepšinio aikštėje. Per pokerio vakarus jis ne visada sėda prie kortų stalo – dažnai žaidimą stebi tik iš šalies, nes kortos jam itin nesiseka.

Užtat, atrodo, sekasi meilės reikalai. Dar mokydamasis vidurinėje mokykloje jis susipažino su Laura Winalski, kuri ateinantį birželį turėtų tapti jo žmona.

Vanderbilto universitete Našvilio mieste Tenesio valstijoje neurofarmakologijos mokslo daktaro laipsnio siekiančiai tamsiaplaukei M.Gebenas pasipiršdamas iškrėtė staigmeną.

Tą balandžio 28-osios popietę L.Winalski baigė pirmąjį savo maratoną, o prie finišo linijos Našvilyje ją pasitiko Martinas.

Pasveikinęs pergalės prieš save proga jis priklaupė ir išsitraukė žiedą. Apstulbusi Laura ištarė „taip“.

„Su Laura dažniau būname atskirai nei kartu, nes aš studijavau Merilande, ji – Tenesyje. Dabar aš Lietuvoje, ji liko Amerikoje. Atvyks tik prieš Kalėdas.

Nelengva taip gyventi, bet norėjome tęsti santykius ir jie nenutrūko. Abu turime tikslų ir norime juos pasiekti, tad neprašome vienas kito atsisakyti svajonių“, – sakė M.Gebenas.

Itin nemėgsta pralaimėti

Viena vidurio puolėjo svajonių – prasimušti į Lietuvos vyrų rinktinę. Su jaunimo (iki 19 m.) rinktine jis laimėjo pasaulio čempionato bronzą, tapo universiados čempionu.

Bet M.Gebeno pergalių alkis nenumalšinamas. Tiksliau, jis negali pakęsti nesėkmių: „Pralaimėti nekenčiu labiau nei mėgstu laimėti.“

Jis nori kilti karjeros laiptais ir prasimušti į Eurolygą. Galbūt net į NBA. Šios lygos naujokų birža M.Gebenui buvo nesėkminga, bet suteikė galimybę treniruotis „Los Angeles Lakers“ komandoje.

Galimybė debiutuoti Lietuvos rinktinėje per pasaulio čempionato atrankos rungtynes – ne mažiau viliojanti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.