EUROLYGA 2023

Aiški žinutė: „Žalgiris“ dar niekada nebuvo toks amerikietiškas

Nors pusė Kauno „Žalgirio“ žaidėjų yra buvę ar dabartiniai Lietuvos rinktinės krepšininkai, šį Eurolygos sezoną lietuvių indėlis į komandos puolimą nėra žymus, o Lietuvos čempionus į priekį tempia amerikiečiai.

Kauno „Žalgiryje“ šiemet daugiausia amerikiečių per visą Kauno ekipos istoriją<br> G.Bitvinsko nuotr.
Kauno „Žalgiryje“ šiemet daugiausia amerikiečių per visą Kauno ekipos istoriją<br> G.Bitvinsko nuotr.
 N.Woltersas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 N.Woltersas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Brandonas Daviesas ir Antanas Kavaliauskas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Brandonas Daviesas ir Antanas Kavaliauskas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 G.Bitvinsko nuotr.
 A.White'as<br> G.Bitvinsko nuotr.
 A.White'as<br> G.Bitvinsko nuotr.
A.White'as<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.White'as<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Derrickas Waltonas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Derrickas Waltonas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Derrickas Waltonas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Derrickas Waltonas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Brandonas Daviesas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Brandonas Daviesas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Brandonas Daviesas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Brandonas Daviesas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 D.Waltonas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 D.Waltonas<br>G.Bitvinsko nuotr.
B.Daviesas<br>G.Bitvinsko nuotr.
B.Daviesas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Nov 27, 2018, 10:16 PM, atnaujinta Nov 28, 2018, 10:22 AM

Trys rezultatyviausi „Žalgirio“ žaidėjai yra užjūrio legionieriai Nate‘as Woltersas, Brandonas Daviesas ir Aaronas White‘as.

Šį sezoną pirmą kartą istorijoje amerikiečiai pelno daugiau nei pusę Kauno komandos taškų. Taip pat pirmą kartą istorijoje „Žalgirio“ aprangą per Eurolygos rungtynes vilki net penki JAV krepšininkai.

Senojo žemyno komandas krepšininkai iš JAV užplūdo gana seniai. XXI amžiaus pradžioje nacionalinėse varžybose sušvelninus, o Europos turnyruose visai panaikinus legionierių limitus, daugelis klubų pradėjo vis aktyviau ieškoti pastiprinimo už Atlanto, todėl šiomis dienomis nieko nebestebina, kad kai kuriose komandose žaidžia penki, šeši ar dar daugiau amerikiečių, o nemažai atvykėlių iš užjūrio turi ir Europos šalių pasus.

Nemažai pajėgių JAV krepšininkų prisidėjo ir prie „Žalgirio“ laimėjimų, tačiau Kauno komandoje amerikiečių skaičius paprastai būdavo gerokai mažesnis negu Eurolygos vidurkis. O šio dešimtmečio viduryje „Žalgiris“ apskritai buvo primiršęs krepšinio tėvynės atstovus ir du iš eilės sezonus pradėjo nepakvietęs nė vieno amerikiečio.

Tiesa, 2015-2016 metų sezonui persiritus per pusiaują į Kauną atvyko Jerome‘as Randle‘as, o 2016-2017 metų sezoną „Žalgiris“, kaip pradėjo, taip ir baigė neturėdamas nė vieno amerikiečio (kauniečiams tą sezoną atstovavo prancūzas Leo Westermannas, vokietis Isaiah Hartensteinas, brazilas Augusto Lima, australas Brockas Motumas ir kanadietis Kevinas Pangosas).

Tačiau „Žalgirio“ vyriausiuoju treneriu tapus Šarūnui Jasikevičiui amerikietiški potėpiai vis stiprėjo, ir šio Eurolygos sezono pirmojoje dalyje (per 9 iš 30 rungtynių) penki žalią aprangą vilkintys JAV krepšininkai įmetė net 54,1 proc. komandos taškų.

Trys užjūrio legionieriai yra rezultatyviausi Kauno komandos žaidėjai: N.Woltersas pelno 14,7 taško, B.Daviesas – 14,4 taško, A.White‘as – 9,4 taško.

Iki šio sezono penki amerikiečiai vienu metu „Žalgiriui“ atstovavo tik 2011 metų pradžioje. Tačiau tuomet Kauno komanda nė per vienerias Eurolygos rungtynes neregistravo visų penkių JAV krepšininkų.

Paprastai sportinės aprangos nesivilkdavo Omaras Samhanas, kurį iš dvyliktuko išstūmė 2011 metų vasarį atvykęs Trentas Plaistedas.

Šių metų spalio pabaigoje prie komandos prisidėjus Derrickui Waltonui, „Žalgiris“ per Atėnuose vykusias rungtynes su „Panathinaikos“ klubu pirmą kartą įregistravo penkis amerikiečius.

Pagal pelnytus taškus, iki šio sezono „Žalgiris“ amerikietiškiausias buvo praėjusio dešimtmečio viduryje. 2004-2005 metų sezone Kauno komandoje žaidė tik du JAV krepšininkai Tanoka Beardas ir Robertas Packas, tačiau jie visiškai patvirtino posakį, kad svarbiausia – ne kiekybė, bet kokybė, ir pelnydavo net 38,8 proc. komandos taškų.

Kitą sezoną „Žalgiryje“ įsisuko tikra legionierių karuselė. Kauno klubas buvo sudaręs sutartis su net penkiais amerikiečiais, kurie pelnė 37,2 proc. taškų. Tačiau iš JAV krepšininkų penketo tik du – T.Beardas ir Reggie Freemanas – žaidė visą sezoną.

Šiuolaikinėje Eurolygoje daugiau nei trečdalį „Žalgirio“ taškų amerikiečiai taip pat pelnė 2003-2004 (T.Beardas ir Edas Cota) ir 2007-2008 metų (Marcusas Brownas, DeJuanas Collinsas bei dalį sezono žaidę T.Beardas ir Michaelas Bradley) sezonuose.

JAV krepšininkų indėlis buvo žymus ir auksiniame FIBA laikų Eurolygos sezone (1998-1999 m.). Tuomet kauniečius į viršūnę vedę Anthony Bowie ir Tyusas Edney įmetė 33,4 proc. komandos taškų.

„Žalgirio“ lietuvių dalis šį sezoną yra vos ne rekordiškai menka. Lietuvos krepšininkai įmetė vos 39,5 proc. komandos taškų, o rezultatyviausiai tarp lietuvių žaidžiantis Paulius Jankūnas renka 7,9 taško.

Iki šiol per visą Europos turnyrų istoriją lietuviai mažiau nei pusę „Žalgirio“ taškų pelnė tik keturis sezonus. Lietuvos krepšininkų indėlis buvo sumažėjęs 2006-2007, 2007-2008, 2011-2012 ir 2017-2018 metų sezonuose.

Pirmą kartą „Žalgiris“ lietuvišką veidą prarado praėjusio dešimtmečio viduryje. Tuomet Lietuvos lygoje kauniečiams rimtą iššūkį metė Vilniaus „Lietuvos rytas“, todėl „Žalgiriui“ reikėjo dėl geriausių šalies krepšininkų konkuruoti ne vien su užsienio komandomis, bet ir su vilniečiais. O ir Kauno klubo finansinė padėtis tuo metu nebuvo ideali.

2006-2007 metų sezone lietuviai per Eurolygos varžybas pelnė tik 38,5 proc. komandos taškų, 2007-2008 metų sezone – 36 proc. taškų. Šis skaičius yra mažiausias per visą istoriją.

Tačiau jau 2008 metais užsieniečių skaičius drastiškai sumažėjo ir Kauno komandoje žaidė vos trys legionieriai Willie Deane‘as, Lorenas Woodsas ir Ratko Varda. Tuo tarpu lietuviai 2008-2009 metų sezone pelnė net 83,4 proc. „Žalgirio“ taškų – daugiausiai per visą Eurolygos istoriją.

Tą sezoną Kauno klubas labiausiai rėmėsi „Žalgirio“ krepšinio mokyklos auklėtiniais Pauliumi Jankūnu, Jonu Mačiuliu, Mantu Kalniečiu bei kitais. Tačiau rezultatai nebuvo džiuginantys.

Kauniečiai Eurolygoje laimėjo vos 2 iš 10 rungtynių ir paskutinį kartą nepateko į „Top 16“ etapą (nuo kito sezono „Žalgiris“ kasmet prasibraudavo į „Top 16“, o po Eurolygos reformos dar prieš sezoną būna užsitikrinęs vietą tarp 16 geriausių Europos komandų).

2009 metais „Žalgiryje“ prasidėjo nenuspėjamo Vladimiro Romanovo vadovavimo laikotarpis, per kurį finansinės injekcijos sustiprėjo, o užsieniečių skaičius vėl padidėjo.

Lietuvių indėlis labiausiai sumažėjo 2011-2012 metų sezone, kuriame „Žalgirio“ puolimo lyderiai buvo Sonny Weemsas ir Marko Popovičius. Lietuvos krepšininkai tą sezoną pelnė 45,6 proc. taškų.

V.Romanovui pasprukus iš Lietuvos ir paaiškėjus, kad „Žalgirį“ slegia dar didesnės skolos negu skandalingojo veikėjo vadovavimo pradžioje, Kauno klubui teko susiveržti diržus ir atsisakyti brangių pirkinių, o galimybę prisistatyti Europai gavo nemažai Lietuvos krepšininkų.

2013-2014 metų sezone „Žalgiriui“ per Eurolygos rungtynes atstovavo net 13 lietuvių (tai – didžiausias skaičius Europos turnyrų istorijoje), kurie pelnė 75,7 proc. komandos taškų (tai – antras pagal dydį rezultatas šiuolaikinėje Eurolygoje).

Panašus vaizdas buvo ir 2014-2015 metų sezone, kuriame 11 lietuvių pelnė 70,7 proc. taškų.

Abu šiuos sezonus Kauno komandoje žaidė vos po tris užsieniečius, tarp kurių buvo ir „Žalgirio“ krepšinio mokyklos auklėtiniai iš kaimyninių kraštų Siimas-Sanderis Vene (abu sezonus) bei Kasparas Vecvagaras (vieną sezoną).

„Žalgiriui“ vėl stojantis ant kojų užsieniečių skaičius padidėjo, o lietuvių indėlis pradėjo mažėti. Praėjusį sezoną (2017-2018 metų) Lietuvos krepšininkai pelnė tik 42,3 proc. komandos taškų. Vos ketvirtą kartą Europos turnyrų istorijoje „Žalgiriui“ užsieniečiai įmetė daugiau taškų nei lietuviai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.