EUROLYGA 2023

Su kokiu bagažu į Lietuvos rinktinę atvyko užsienio klubų krepšininkai?

Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis į šią savaitę vyksiančias pasaulio čempionato atrankos rungtynes pakvietė dvylika krepšininkų. Šeši iš jų rungtyniauja Lietuvos klubuose, kiti šeši atstovauja užsienio komandoms.

 Lietuvos rinktinės atstovai: treneris Dainius Adomaitis, Renaldas Seibutis, Jonas Mačiulis, Mantas Kalnietis<br> G.Šiupario nuotr.
 Lietuvos rinktinės atstovai: treneris Dainius Adomaitis, Renaldas Seibutis, Jonas Mačiulis, Mantas Kalnietis<br> G.Šiupario nuotr.
 Dainius Adomaitis ir Renaldas Seibutis<br> G.Šiupario nuotr.
 Dainius Adomaitis ir Renaldas Seibutis<br> G.Šiupario nuotr.
 Jonas Mačiulis<br> G.Šiupario nuotr.
 Jonas Mačiulis<br> G.Šiupario nuotr.
 Mantas Kalnietis<br> G.Šiupario nuotr.
 Mantas Kalnietis<br> G.Šiupario nuotr.
Adas Juškevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Adas Juškevičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2018-11-27 18:53, atnaujinta 2018-11-27 19:09

Iš kitų šalių į rinktinę atvyko Mantas Kalnietis (Vilerbano ASVEL), Adas Juškevičius („Nanterre“), Rokas Giedraitis (Berlyno ALBA), Jonas Mačiulis (Atėnų AEK), Renaldas Seibutis (Saragosos „Tecnyconta“) ir Edgaras Želionis („Afyon“). Keturi iš šių krepšininkų rungtyniauja ne tik nacionalinėse lygose, bet ir Europos turnyruose.

Rokas Giedraitis (ALBA). Vasarą nuo D.Adomaičio pabėgęs R.Giedraitis (puolėjas atsisveikino su „Rytu“ jau po to, kai buvo paskelbta, kad Vilniaus komandą treniruos rinktinės strategas), labai greitai apsiprato Vokietijos sostinėje ir priėmė trenerio Aito Garcios Reneseso jam skirtą ALBA puolimo lyderio vaidmenį.

O vaizdingas žaidimo stilius ir triuškinami dėjimai veržlų ir šoklų šiaulietį pavertė Berlyno sirgalių numyletiniu.

26 metų puolėjas Europos taurės turnyre pelno 14,9 taško, atkovoja 5,1 kamuolio ir užima penktąją vietą pagal naudingumo balus (vid. 18), Vokietijos lygoje įmeta 15,3 taško ir atkovoja 3,3 kamuolio.

ALBA viena pirmųjų iškovojo kelialapį į Europos taurės „Top 16“ etapą, o bundeslygoje laimėjo 7 iš 8 rungtynių ir atsilieka tik nuo Miuncheno „Bayern“ klubo.

Sezono pradžioje tarp Europoje rungtyniaujančių lietuvių rezultatyviau žaidžia tik Arnas Velička ir Julius Kazakauskas iš „Tartu Ülikool“. Tačiau jiedu rungtyniauja ir daug silpnesnėje komandoje, ir nepalyginamai silpnesniame turnyre.

Mantas Kalnietis (ASVEL). Per du praėjusius sezonus Milano „Olimpia“ komandoje M.Kalnietis išgyveno daug juodų dienų ir, ko gero, netgi spėjo pasiilgti krepšinio.

Perėjęs į ASVEL ekipą 32 metų gynėjas žaidžia daug ir patvirtina, jog vis dar yra labai aukšto lygio krepšininkas, kurio reikės ir stipriausios sudėties Lietuvos rinktinei.

M.Kalnietis nebūtų M.Kalnietis, jei kartais nepridarytų bėdų savo komandai, bet šį rudenį jis daug dažniau pridaro didelių bėdų varžovams.

Europos taurės turnyre ASVEL gynėjas pelno 12,1 taško ir atlieka 6,8 rezultatyvaus perdavimo (pagal šį rodiklį atsilieka tik nuo Brandono Jenningso, kuris jau išvyko iš Sankt Peterburgo „Zenit“ klubo), Prancūzijos lygoje įmeta 7,6 taško ir atlieka 5,4 rezultatyvaus perdavimo.

Vilerbano komanda tvirtai pirmauja „Pro A“ lygoje, kurioje laimėjo 9 iš 11 rungtynių, o Europos taurės turnyre užsitikrino kelialapį į „Top 16“ etapą.

Adas Juškevičius („Nanterre“). A.Juškevičius pastaraisiais metais yra nestabiliausias Lietuvos krepšininkas. Jo žaidimo kreivė šokinėja lyg pašėlusi, o puikias rungtynes, per kurias 29 metų gynėjas pataiko po kelis tritaškius ir pelno gerokai per 20 taškų, keičia visiškai blankūs mačai.

Šį sezoną istorija kartojasi, o A.Juškevičiaus rezultatyvumo amplitudė svyruoja nuo 0 iki 31 taško. Vis dėlto iš pakilimų ir nuosmūkių susidaro visai nebloga statistika: krepšininkas Čempionų lygoje pelno vidutiniškai 12,1 taško (pataikė 44,7 proc. tritaškių), Prancūzijos lygoje – 10,7 taško (pataikė 42,4 proc. tritaškių).

„Nanterre“ rezultatai Čempionų lygoje yra, ko gero, šiek tiek blogesni, negu tikėjosi klubo vadovai.

Nantero krepšininkai per pirmąjį ratą laimėjo 3 iš 7 rungtynių ir grupėje užima penktąją vietą.

Tuo tarpu „Pro A“ turnyre 7 iš 11 rungtynių laimėjęs „Nanterre“ prieš pat rinktinių pertrauką pakilo į antrąją vietą.

Jonas Mačiulis (AEK). 33 metų puolėjas neatvyko į rinktinę per praėjusį langą ir rugsėjį siautėjo AEK ikisezoninėse rungtynėse.

Tuo metu atrodė, jog J.Mačiulis bus aiškus Atėnų komandos lyderis, tačiau prasidėjus oficialioms varžyboms Lietuvos krepšininkas priblėso.

Tiesa, kai keliuose mačuose J.Mačiuliui pavyko atskleisti geriausias savybes, tačiau stabilumu jis nepasižymi ir neretai stokoja anksčiau būdingo agresyvumo, kuris išgaravo per Madrido „Real“ praleistus metus.

Šį sezną Graikijos lygoje Lietuvos rinktinės senbuvis pelno 10,6 taško ir atkovoja 5,3 kamuolio, Čempionų lygoje įmeta 7,4 taško (pataikė tik 37 proc. metimų) ir atkovoja 5,4 kamuolio.

AEK iki pirmosios rinktinių pertraukos sėkmingai žaidė Čempionų lygoje, kurioje laimėjo 6 iš 7 rungtynių ir dalijasi pirmąją vietą grupėje.

Tuo tarpu nacionalinėse varžybose Atėnų krepšininkai buksuoja. Jie jau ketvirtfinalyje iškrito iš šalies taurės turnyro (pralaimėjo sezono pradžioje prastai žaidusiam Salonikų PAOK), o Graikijos lygoje laimėjo 5 iš 7 rungtynių (nors dar nežaidė su nė vienu favoritu) ir dalijasi ketvirtąją vietą.

Renaldas Seibutis („Tecnyconta“). 33 metų gynėjas dėl traumos, kurią patyrė praėjusioje Lietuvos rinktinės stovykloje, praleido beveik visą „Tecnyconta“ pasirengimą sezonui ir pirmąsias ACB lygos rungtynes.

Tačiau vos grįžęs į aikštę R.Seibutis parodė, jog Saragosos klubo vadovai jį pakviesdami nesuklydo.

Jis žaidžia daug, patikimai ir Ispanijos pirmenybėse pelno 10,1 taško.

R.Seibučio taškai nieko nereikštų, jei komanda žaistų prastai. Tačiau Saragosos sirgalių veiduose vis dažniau galima pamatyti plačias šypsenas.

Praėjusį sezoną dėl išlikimo kovojusi „Tecnyconta“ šį rudenį laimėjo 6 iš 10 rungtynių ir dalijasi penktąją vietą. O lapkričio pradžioje pradėta ir vis dar tęsiama keturių pergalių serija įžiebė stiprią viltį, jog Saragosos komanda po ketverių metų pertraukos vėl žais Karaliaus taurės turnyre.

Edgaras Želionis („Afyon“). E.Želionis yra mažiausiai šį sezoną žaidžiantis Lietuvos rinktinės krepšininkas. Vasarą 29 metų aukštaūgis išvyko į Turkijos lygoje debiutuojantį „Afyon“ klubą, tačiau ne visada patenka į dvyliktuką dėl legionierių limito.

Superlygos klubams per rungtynes leidžiama registruoti penkis užsieniečius, o „Afyon“ paraiškoje yra šeši svetimšaliai. Iš šio šešeto užribyje dažniausiai lieka arba amerikietis Frankas Elegaras, arba E.Želionis, žaidęs 5 iš 7 rungtynių.

Kodėl E.Želionis neįgyja trenerio Mehmeto Kabarano pasitikėjimo, parodo skaičiai. Lietuvis pelno 5,4 taško ir atkovoja 4 kamuolius. „Afyon“ laimėjo 2 iš 7 rungtynių ir Turkijos lygoje dalijasi priešpaskutinę vietą. Paskutinę 15-ąją vietą užima vieną kartą laimėjusi Bandirmos „Banvit“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.