EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinės veidas: Dainiaus Adomaičio eksperimentiniai pasirinkimai

Lietuvos rinktinės treneris Dainius Adomaitis į šią savaitę vyksiančias pasaulio čempionato atrankos rungtynes pakvietė dvylika krepšininkų. Šeši iš jų rungtyniauja Lietuvos klubuose, kiti šeši atstovauja užsienio komandoms.

 Rinktinės treneris Dainius Adomaitis, žaidėjai Martynas Echodas ir Eimantas Bendžius <br> G.Šiupario nuotr.
 Rinktinės treneris Dainius Adomaitis, žaidėjai Martynas Echodas ir Eimantas Bendžius <br> G.Šiupario nuotr.
 Į Lietuvos rinktinę pakviestas Martynas Echodas<br> G.Šiupario nuotr.
 Į Lietuvos rinktinę pakviestas Martynas Echodas<br> G.Šiupario nuotr.
 Rinktinės žaidėjas Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
 Rinktinės žaidėjas Eimantas Bendžius<br> G.Šiupario nuotr.
 Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomatis<br> G.Šiupario nuotr.
 Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Dainius Adomatis<br> G.Šiupario nuotr.
A.Butkevičius <br>D.Umbraso nuotr.
A.Butkevičius <br>D.Umbraso nuotr.
M.Girdžiūno laukia įtempta savaitė rinktinėje<br>G.Šiupario nuotr.
M.Girdžiūno laukia įtempta savaitė rinktinėje<br>G.Šiupario nuotr.
„Žalgiriui“ priklausantis, bet šį sezoną „Neptūnui“ paskolintas G.Masiulis sulaukė kvietimo į nacionalinę komandą.<br>G.Šiupario nuotr.
„Žalgiriui“ priklausantis, bet šį sezoną „Neptūnui“ paskolintas G.Masiulis sulaukė kvietimo į nacionalinę komandą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Nov 28, 2018, 10:51 AM

LKL komandoms atstovaus Vilniaus „Ryto“ žaidėjai Eimantas Bendžius, Martynas Echodas, Arnas Butkevičius ir Mindaugas Girdžiūnas, Gytis Masiulis iš Klaipėdos „Neptūno“ bei Martinas Gebenas iš Utenos „Juventus“. Du iš šių krepšininkų G.Masiulis ir M.Gebenas ruošiasi debiutuoti rinktinėje.

Eimantas Bendžius („Rytas“). Treneris D.Adomaitis nuo pirmųjų darbo rinktinėje dienų labai pasitikėjo E.Bendžiumi, kuris pasaulio čempionato atrankos turnyre pelno vidutiniškai 12 taškų ir yra rezultatyviausias nacionalinės komandos žaidėjas (neskaičiuojant krepšininkų, atvykusių tik per vieną rinktinių langą).

Todėl tikriausiai niekas smarkiai nenustebo, kad D.Adomaičiui tapus „Ryto“ treneriu į Vilniaus komandą buvo pakviestas ir 28 metų puolėjas, kuris tris praėjusius sezonus žaidė Kompostelos Santjago „Obradoiro“ klube.

Tiesa, D.Adomaitis šiam žaidėjui skiria kitokias užduotis, negu skirdavo „Obradoiro“ treneriai. Jei Ispanijos lygoje E.Bendžius atlikdavo maždaug vienodai dvitaškių ir tritaškių metimų, tai D.Adomaičio komandose puolėjas yra pastumtas toliau nuo krepšio ir iš toli atakuoja dukart dažniau nei iš dviejų taškų zonos.

Šį sezoną LKL čempionate E.Bendžius pelno 10,5 taško (pataikė 43,9 proc. tritaškių) ir atkovoja 4,1 kamuolio, Europos taurės turnyre įmeta 9,9 taško (pataikė 40 proc. tritaškių) ir atkovoja 2,6 kamuolio.

Martynas Echodas („Rytas“). Jauni sportininkai, nelauktai ryškiai spindėję debiutuodami aukštesnio lygio komandoje, neretai priblėsta joje žaisdami antrąjį sezoną. Atrodo, šis „antrojo sezono sindromas“ iš dalies ištiko ir M.Echodą, kurio rodikliai šį rudenį yra prastesni negu prieš metus.

21 metų vidurio puolėjo statistika ženkliau sumažėjo LKL čempionate, kuriame jis pelno 7,5 taško, atkovoja 5,3 kamuolio ir pataikė tik 47,6 proc. dvitaškių (praėjusį sezoną įmesdavo 62 proc. dvitaškių ir rinkdavo 9,6 taško). Europos taurės turnyre M.Echodas įmeta 8,5 taško ir atkovoja 4,3 kamuolio.

Tiesa, pasirengimo etape M.Echodą buvo pristabdžiusi trauma, tačiau šiuo metu krepšininkas, regis, jau atsigavo. Jei būtų kitaip, D.Adomaitis tikrai nekviestų į rinktinę žaidėjo iš jo treniruojamo klubo.

Arnas Butkevičius („Rytas“). 2017 metų gruodį į Vilnių persikėlęs A.Butkevičius praėjusio sezono antroje pusėje negalėjo parodyti visko, ką moka, dėl vis atsinaujindavusių traumų.

Šį rudenį 26 metų puolėjo skausmai nebekamuoja, ir jis žaidžia daug naudingiau: Lietuvos lygoje pelno vidutiniškai 10 taškų ir atkovoja 5,5 kamuolio (praėjusį sezoną atstovaudamas Vilniaus komandai pelnydavo tik 5,1 taško ir atkovodavo 3,4 kamuolio), Europos taurės turnyre įmeta 6 taškus ir atkovoja 4,5 kamuolio.

Vis dėlto Vilniaus komandoje atskleidžiamos anaiptol ne visos geriausios Lietuvos rinktinės puolėjo savybės. Kamuolys ilgai būna dviejų amerikiečių rankose, o A.Butkevičiaus įgūdžiai panaudojami ne visada.

Galbūt ir dėl šios priežasties „Rytas“ užima tik trečiąją vietą LKL čempionate, o silpnoje Europos taurės grupėje laimėjo mažiau rungtynių (vos 3 iš 8), negu pralaimėjo.

Mindaugas Girdžiūnas („Rytas“). M.Girdžiūnas praėjusio sezono pabaigoje galėjo geriau apsiprasti Vilniaus komandoje negu A.Butkevičius, bet šio sezono pradžioje dėl Chriso Kramerio traumos jam aikštėje reikėjo atlikti ne visai tokias funkcijas, kurias rengėsi atlikti.

29 metų gynėjui buvo tekę daugiau įžaidėjo pareigų, todėl M.Girdžiūnas aikštėje atrodė šiek tiek suvaržytas ir pančius nusimetė tik tada, kai „Rytą“ papildė dar vienas naujokas Rokas Stipčevičius.

Europos taurės turnyre M.Girdžiūnas pelno 8,4 taško (pataikė net 52,4 proc. tritaškių) ir atlieka 1,4 rezultatyvaus perdavimo, Lietuvos lygoje įmeta 9,1 taško ir atlieka 3,2 rezultatyvaus perdavimo.

Gytis Masiulis („Neptūnas“). G.Masiulis jau praėjusį sezoną, kuomet žaidė „Žalgiryje“, per LKL rungtynes nebuvo statistas, o perėjus į silpnesnę Klaipėdos komandą jam atsivėrė naujos galimybės.

20-metis puolėjas ilgai nedelsdamas jomis pasinaudojo, dar labiau praplėtė savo veiksmų arsenalą (šį sezoną jis daug dažniau ir gana taikliai atakuoja iš toli) ir iškart tapo svarbia „Neptūno“ dalimi. Kvietimas į rinktinę neturėjo nustebinti nei paties G.Masiulio, nei krepšinio sirgalių.

LKL čempionate, kuriame „Neptūnas“ laimėjo 10 iš 12 rungtynių ir atsilieka tik nuo „Žalgirio“, G.Masiulis pelno 8,6 taško ir atkovoja 5,4 kamuolio, o Čempionų lygoje įmeta 8,4 taško ir atkovoja 3,6 kamuolio.

Tiesa, pastarosiomis savaitėmis G.Masiulio rezultatyvumas sumažėjo, bet iš jauno krepšininko reikalauti, kad jis stabiliai žaistų visą sezoną, apskritai būtų neteisinga.

Martinas Gebenas („Juventus“). Daug metų JAV praleidęs M.Gebenas iš naujo atranda europietišką krepšinį. Vasarą prisistatęs „Žalgirio“ treneriams, 24 metų aukštaūgis buvo paskolintas Utenos komandai, kuriai ir atstovauja LKL čempionate.

Nors M.Gebenas nėra pagrindinis „Juventus“ vidurio puolėjas (starto penkete rungtynes dažniausiai pradeda ir aikštėje daugiau laiko praleidžia Vaidas Čepukaitis), rinktinei užsitikrinus kelialapį į pasaulio čempionatą treneris D.Adomaitis leido sau paeksperimentuoti ir nusprendė savo rankomis patikrinti LKL debiutanto galimybes.

M.Gebenas šalies pirmenybėse pelno 7,6 taško ir atkovoja 6,1 kamuolio. Įdomu, kad Lietuvos lygoje pusę rungtynių (6 iš 12) laimėjusios ir penktąją vietą užimačios Utenos komandos vidurio puolėjas asmeninius rekordus (15 taškų ir 10 atkovotų kamuolių) pasiekė per paskutinį prieš rinktinių langą mačą, galbūt kaip tik ir paskatintas kvietimo į nacionalinę komandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.