EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atrankos gidas: kelialapių į Kinija liko daug, kas juos iškovos?

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei šią savaitę nereikės smarkiai jaudintis dėl rezultatų. Mūsų šalies krepšininkai pasaulio čempionato atrankos varžybose per aštuonerias rungtynes iškovojo aštuonias pergales ir vieni pirmųjų užsitikrino kelialapį į 2019 metų rudenį Kinijoje vyksiantį baigiamąjį turnyrą, kuriame pirmą kartą rungtyniaus net 32 komandos.

Lietuvos krepšinio rinktinė.<br>D.Umbraso nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2018, 3:10 PM, atnaujinta Nov 28, 2018, 3:13 PM

Užduotį patekti į Kiniją jau įvykdė dar penkios komandos. Europos atrankos zonoje kelialapius iškovojo Vokietijos, Graikijos ir Čekijos krepšininkai, Afrikos zonoje – Tuniso ir Nigerijos rinktinės.

Lietuviai. Lietuvos rinktinė pirmajame atrankos etape po du kartus nugalėjo Lenkijos, Vengrijos ir Kosovo komandas, o rugsėjo mėnesį antrąjį atrankos etapą pradėjo dviem sunkiomis pergalėmis išvykoje prieš Kroatijos (84:83) ir namie prieš Nyderlandų (95:93 po pratęsimo) krepšininkus.

Antrajame atrankos etape liko keturi turai. Lietuviai šią savaitę žais Brešoje su italais (lapkričio 29 d.) ir Vilniuje su kroatais (gruodžio 2 d.), o turnyras bus baigtas žiemos pabaigoje rungtynėmis išvykoje su olandais (vasario 22 d.) ir namie su italais (vasario 25 d.).

Visas 8 rungtynes laimėjusi Lietuvos rinktinė tvirtai pirmauja J grupėje. Iki tikslo nedaug trūksta ir Italijos krepšininkams, kurie iškovojo 6 pergales, o pavyti italus ar bent užimti trečiąją vietą siekia Lenkijos, Vengrijos (po 4 pergales), Nyderlandų ir Kroatijos (po 3) rinktinės.

Iš viso Europos zonos antrajame etape žaidžia 24 rinktinės, suskirstytos į keturias grupes. Kelialapius į pasaulio čempionatą iškovos po tris geriausias visų grupių komandas.

Varžovai. Per klubų sezono viduryje esančius rinktinių langus žaisti negali NBA ir Eurolygos komandų krepšininkai. Ne stipriausia sudėtimi žaidžia ir Lietuvos rinktinė, tačiau jos varžovų nuostoliai dar didesni.

Italijos rinktinės treneris Romeo Sacchetti šią savaitę pakvietė vos penkis 2017 metų Europos čempionate dalyvavusius krepšininkus: Pietro Aradori, Arielį Filloy, Paulį Bilighą, Awudu Abassą ir Christianą Burnsą. Pernai per žemyno pirmenybes iš šio penketo šiek tiek svariau prie italų pergalių prisidėdavo tik natūralizuotas argentinietis A.Filloy (9,3 tšk.) ir P.Aradori (6,1 tšk.).

Dar tolesnį rezervą pasitelkė Kroatijos rinktinės treneris Draženas Anzulovičius. Jo sąraše šią savaitę nėra nė vieno 2017 metų Europos pirmenybėse rungtyniavusio žaidėjo. Tiesa, anksčiau didžiuosiuose turnyruose savo šaliai atstovavo Luka Babičius, Miro Bilanas ir Marinas Rozičius. Šalia dvyliktuko yra stovėjęs ir buvęs Vilniaus „Ryto“ aukštaūgis Tomislavas Zubčičius.

Kitos grupės. Kitose Europos zonos atrankos grupėse kelialapius užsitikrino Vokietijos, Graikijos (L grupė) ir Čekijos (K grupė) rinktinės.

Vokiečiai ir graikai, kaip ir lietuviai, laimėjo visas 8 rungtynes. L grupėje geriausias galimybes iškovoti trečiąjį kelialapį turi Serbijos rinktinė, kol kas laimėjusi 5 rungtynes. Vilčių pavyti serbus nepraranda Gruzijos, Izraelio (po 3) ir Estijos (2) komandos.

Čekijos komanda K grupėje dalijasi pirmąją vietą su Prancūzijos ekipa. Abi lyderės iškovojo po 7 pergales. Prancūzai formaliai kelialapio dar neužsitikrino, tačiau jiems koją pakištų nebent itin nepalankiai susiklosčiusios aplinkybės.

Dėl trečiosios vietos šioje grupėje varžosi Rusijos, Suomijos (po 4), Bulgarijos (3) bei Bosnijos ir Hercegovinos (2) krepšininkai.

Nė vienas kelialapis kol kas neatiduotas I grupėje, kurioje po aštuonių turų tris pirmąsias vietas užima Ispanijos (7), Turkijos (6) ir Latvijos (5) komandos. Pakeisti išsidėstymą labai norėtų Juodkalnijos, Ukrainos (po 4) ir Slovėnijos (2) krepšininkai.

Kone beviltiškoje padėtyje atsidūrė 2017 metų Europos čempionė Slovėnijos rinktinė, kuri rungtyniaudama be ryškiausių žvaigždžių laimi labai retai. Šią savaitę slovėnams vėl bus labai sunku, nes jų sudetyje yra tik keturi žemyno čempionai Maticas Rebecas, Edo Muričius, Vlatko Čančaras ir Panevėžio „Lietkabelio“ naujokas Žiga Dimecas. Maža to, per Europos pirmenybes visų šių žaidėjų vaidmenys buvo tik antraeiliai.

Kaimynai. Daug geresnes galimybes patekti į pasaulio čempionatą turi Latvijos rinktinė, į kurią per šį langą pakviesti trys buvę LKL klubų krepšininkai Kasparas Vecvagaras (šį sezoną žaidžia Ščecino „King“), Janis Blūmas (Permės „Parma“) ir Artūras Ausėjas (Rygos VEF).

Per sekmadienį vyksiančias rungtynes su Slovėnijos komanda padėti latviams ketina ir Milano „Olimpia“ gynėjas Dairis Bertanas. Jis planuoja iškart po Eurolygos dvikovos su „Žalgiriu“ keliauti į Rygą ir prisidėti prie savo šalies rinktinės.

Buvę ar dabartiniai LKL komandų krepšininkai šią savaitę atstovaus dar kelioms rinktinėms. Į Rusijos rinktinę vėl pakviestas Nikita Balašovas, į Nyderlandų – Yannickas Franke, į Suomijos – Jamaras Wilsonas ir Carlas Lindbomas, į Serbijos – Stevanas Jelovacas ir Vasilije Micičius (jis žais tik antrose rungtynėse), į Ukrainos – Viačeslavas Bobrovas, į Estijos – Siimas Sanderis Vene.

Kiti žemynai. Atrankos varžybos šią savaitę bus tęsiamos ir kituose žemynuose.

Amerikos ir Azijos atrankos turnyruose kelialapių dar neiškovojo nė viena komanda, Afrikos turnyre teisę keliauti į Kiniją užsitikrino Tuniso ir Nigerijos krepšininkai.

Afrikai pasaulio čempionate atstovaus 5 komandos, Amerikai – 7, Azijai – 8 (skaičiuojant ir šeimininkę Kiniją). Šių trijų žemynų atrankos antrajame etape rungtyniauja po 12 komandų.

Afrika. Afrikos atrankos turnyras rengiamas truputį kitaip negu kitų žemynų. Afrikos šalių rinktinės žaidžia ne išvykomis, o susirenka viename mieste.

Šį savaitgalį (lapkričio 30-gruodžio 2 d.) kovos tik E grupės komandos, kurias priims Angolos sostinė Luanda. Šioje grupėje pirmąjį kelialapį jau užsitikrino visas 9 rungtynes laimėjęs Tunisas, o dėl antrojo ir galimo trečiojo kelialapio varžosi Angola (6 pergalės), Egiptas ir Kamerūnas (po 5). Čadas ir Marokas (po 3) turi tik nedidelių aritmetinių galimybių.

F grupės varžybos bus baigtos vasario 22-24 d. Šioje grupėje kol kas visas 9 rungtynes laimėjo Nigerija, labai arti tikslo atsidūrė 7 pergales pasiekęs Senegalas, o dėl trečiosios vietos kovoja Centrinė Afrika, Dramblio Kaulo Krantas (po 4), Ruanda ir Malis (po 3).

Į pasaulio čempionatą pateks po dvi stipriausias grupių komandas ir geresnė trečiąją vietą užimsianti komanda.

Azija. Azijos šalių rinktinės varžosi dėl septynių kelialapių, kuriuos gaus po tris stipriausias grupių komandas ir geresnė ketvirtąją vietą užimsianti komanda. Atrankos turnyre dalyvauja iš pasaulio čempionato šeimininkė Kinija. Jei kinai savo grupėje pateks tarp keturių geriausių, dar vienas kelialapis atiteks kitos grupės ketvirtajai komandai.

Iki atrankos turnyro pabaigos likus keturiems turams, abiejose grupėse pirmauja po 7 pergales per 8 rungtynes iškovojusios Okeanijos komandos Naujoji Zelandija ir Australija.

E grupėje už Naujosios Zelandijos krepšininkų rikiuojasi Libanas, Korėja (po 6), Jordanija (5), Kinija (4) ir Sirija (2). F grupėje vytis australus bando Iranas (6), Filipinai (5), Japonija (4), Kazachstanas (3) ir Kataras (2).

Amerika. Po tris stipriausias abiejų grupių komandas ir geresnioji ketvirtąją vietą užimsianti komanda gaus kelialapius į pasaulio čempionatą Amerikos atrankos turnyre.

Jame po aštuonių turų arčiausiai tikslo yra po 7 pergales pasiekusios JAV, Argentina, Kanada ir Venesuela.

E grupės lyderiams amerikiečiams ir argentiniečiams grasina Puerto Rikas, Urugvajus (po 5), Meksika ir Panama (po 3). G grupėje su kanadiečiais ir venesueliečiais kovoja Brazilija (6), Dominikonų Respublika (5), Čilė (1) ir Mergelių Salos (pasiekė 2 pergales, bet dėl techninio pralaimėjimo jau prarado galimybes iškovoti kelialapį).

Į kelias Amerikos šalių rinktines pakviesti buvę LKL klubų legionieriai: Argentinos – buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas Nicolasas Laprovittola (Badalonos „Joventut“), Brazilijos – buvęs Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas Augusto Lima (Zagrebo „Cedevita“), Kanados – buvęs Utenos „Juventus“ gynėjas Aaronas Bestas (Liudvigsburgo „Riesen“).

Tuo tarpu Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ naujokas Dagoberto Peña, atstovavęs Dominikonų Respublikai per tris iš keturių praėjusių atrankos langų, šįkart į rinktinę nebuvo pakviestas.

Atrankos turnyro grupių lentelės:

Europos zona

I grupė: Ispanija – 7, Turkija – 6, Latvija – 5, Juodkalnija ir Ukraina – po 4, Slovėnija – 2.

J grupė: Lietuva – 8, Italija – 6, Lenkija ir Vengrija – po 4, Kroatija ir Nyderlandai – po 3.

K grupė: Prancūzija ir Čekija – po 7, Rusija ir Suomija – po 4, Bulgarija – 3, Bosnija ir Hercegovina – 2.

L grupė: Vokietija ir Graikija – po 8, Serbija – 5, Gruzija ir Izraelis – po 3, Estija – 2.

Kelialapius iškovos po tris geriausias grupių komandas. Kelialapius jau užsitikrino Lietuva, Čekija, Vokietija ir Graikija.

Amerikos zona

E grupė: JAV ir Argentina – po 7, Puerto Rikas ir Urugvajus – po 5, Meksika ir Panama – po 3.

F grupė: Kanada ir Venesuela – po 7, Brazilija – 6, Dominikonų Respublika – 5, Mergelių Salos – 2 (1 baudos taškas), Čilė – 1.

Kelialapius iškovos po tris geriausias grupių komandas ir geresnioji ketvirtąją vietą užimsianti komanda.

Azijos zona

E grupė: Naujoji Zelandija – 7, Libanas ir Korėja – po 6, Jordanija – 5, Kinija – 4, Sirija – 2.

F grupė: Australija – 7, Iranas – 6, Filipinai – 5, Japonija – 4, Kazachstanas – 3, Kataras – 2.

Kelialapius iškovos po tris geriausias grupių komandas ir geresnioji ketvirtąją vietą užimsianti komanda.

Afrikos zona

E grupė: Tunisas – 9, Angola – 6, Egiptas ir Kamerūnas – po 5, Čadas ir Marokas – po 3.

F grupė: Nigerija – 9, Senegalas – 7, Centrinė Afrika ir Dramblio Kaulo Krantas – po 4, Ruanda ir Malis – po 3.

Kelialapius iškovos po dvi geriausias grupių komandas ir geresnioji trečiąją vietą užimsianti komanda. Kelialapius jau užsitikrino Tunisas ir Nigerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.