EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atrankoje spindėjo ir buvę, ir dabartiniai Lietuvos klubų krepšininkai

Teisę žaisti pasaulio vyrų krepšinio čempionate užsitikrinusių komandų sąrašas pailgėjo iki 13. Sekmadienį į jį buvo įrašytos Ispanijos, Naujosios Zelandijos ir Angolos rinktinės, prisidėjusios prie anksčiau kelialapius iškovojusių Lietuvos, Graikijos, Vokietijos, Čekijos, Prancūzijos, Tuniso, Nigerijos, Argentinos ir Australijos rinktinių bei turnyro šeimininkės Kinijos komandos. 2019 metų pasaulio čempionate pirmą kartą dalyvaus net 32 komandos, tad laisvų vietų dar liko labai daug.

Ispanijos krepšininkai pateko į pasaulio čemionatą<br>fiba.com
Ispanijos krepšininkai pateko į pasaulio čemionatą<br>fiba.com
Ukrainos krepšinio rinktinė<br>fiba.com
Ukrainos krepšinio rinktinė<br>fiba.com
Lietuvos krepšininkai du kartu įveikė Lenkiją<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos krepšininkai du kartu įveikė Lenkiją<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos krep<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos krep<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 3, 2018, 12:17 AM, atnaujinta Dec 3, 2018, 11:11 AM

Lietuviai. Dar rugsėjį kelialapį užsitikrinusi Lietuvos rinktinė sekmadienį Vilniuje įtikinamai nugalėjo Kroatijos komandą 79:62 ir pasiekė 9-ąją pergalę. Tik kartą pralaimėję lietuviai tvirtai pirmauja J grupėje.

Mūsų šalies krepšininkams atrankos turnyre liko dvejos rungtynės, kurios bus žaidžiamos žiemos pabaigoje. 2019 m. vasario 22 d. lietuviai rungtyniaus Nyderlanduose, o vasario 25 d. priims Italijos rinktinę.

Būtent italai, kuriems vieninteliams pavyko įveikti Lietuvos rinktinę, po dešimtojo turo J grupėje užima antrąją vietą. Italijos komanda iškovojo 7 pergales. Galimybių patekti į pasaulio čempionatą taip pat dar turi Lenkija (6 pergalės), Vengrija (5) ir Kroatija (4). Iš kovos dėl kelialapių pasitraukė tik 3 kartus laimėję ir paskutinę šeštąją vietą užimantys Nyderlandų krepšininkai.

Kelialapius į pasaulio čempionatą gaus trys geriausios grupės komandos.

Varžovai. Sekmadienį J grupėje vyko dar dvejos rungtynės, kurių scenarijus buvo skirtingas kaip diena ir naktis.

Lenkijos rinktinė savo aikštėje įtikinamai nugalėjo Italijos komandą 94:78. Lenkai visą laiką pirmavo ir jau nuo antrojo kėlinio galvojo apie maksimalų tikslą – laimėti didesniu skirtumu, negu rugsėjį išvykoje pralaimėjo pirmąsias rungtynes. Vis dėlto nugalėti bent 19 taškų skirtumu Lenkijos krepšininkams nepavyko.

Tuo tarpu Budapešte kovojusioms Vengrijos ir Nyderlandų komandoms neužteko 40 minučių. Vengrai svečius 91:86 palaužė tik per pratęsimą. Šeimininkai ketvirtajame kėlinyje iššvaistė dviženklę persvarą, o paskutinėmis akimirkomis praleido olandų gynėjo Yannicko Franke tritaškį. Vis dėlto per papildomas minutes Vengrijos krepšininkai įrodė savo pranašumą.

Nyderlandų ekipoje rezultatyviausiai žaidė Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ gynėjas Y.Franke. Jis pelnė 23 taškus.

Kelialapis. Vienintelė sekmadienį kelialapį užsitikrinusi Europos komanda buvo Ispanijos rinktinė. Ispanai po nelengvos kovos nugalėjo Ukrainos krepšininkus 72:68.

Ukrainiečiai nė karto nepirmavo, bet ketvirtajame kėlinyje vienintelį kartą rungtynėse išlygino rezultatą 60:60. Pajutę didelę grėsmę ispanai sugebėjo susitelkti ir pasiekė tikslą.

Ukrainos rinktinėje rezultatyviausiai žaidė buvęs „Pieno Žvaigždžių“ puolėjas Viačeslavas Bobrovas (21 taškas), kuris šį sezoną rungtyniauja Ispanijos lygoje.

8 rungtynes laimėjusi Ispanijos rinktinė pirmauja I grupėje. Dėl kitų dviejų kelialapių varžosi Turkija (7), Juodkalnija, Latvija (po 6) ir Ukraina (5). Paskutinę vietą užima Slovėnija (2).

Pabėgo. Praėjusių metų Europos čempionė Slovėnijos rinktinė galimybes patekti į pasaulio čempionatą prarado dar ketvirtadienį, kai pralaimėjo Ukrainos komandai. Per šias rungtynes slovėnams trūko ne tik NBA ir Eurolygos žaidėjų – atvykti į nacionalinę komandą atsisakė dar keli Europos klubuose žaidžiantys krepšininkai.

O prieš sekmadienį vykusias rungtynes su latviais iš Slovėnijos rinktinės stovyklos paspruko dar vienas žaidėjas – Panevėžio „Lietkabelio“ naujokas Žiga Dimecas.

Rinktinėje norintys žaisti slovėnų krepšininkai kovojo dėl paguodos pergalės, tačiau iššvaistė trečiajame kėlinyje turėtą 17 taškų persvarą ir savo aikštėje atidavė pergalę Latvijos komandai 77:82.

Geriausias rungtynių žaidėjas buvo 36 metų latvių kapitonas Janis Blūmas. Buvęs Vilniaus „Ryto“ gynėjas pelnė net 28 taškus.

Per šias rungtynes latviams padėjo ir Milano „Olimpia“ gynėjas Dairis Bertanas (18 taškų), kuris prie nacionailnės komandos prisidėjo iškart po ketvirtadienį Kaune žaisto Eurolygos mačo.

Keli Eurolygos klubų krepšininkai sekmadienį žaidė ir Juodkalnijos bei Turkijos rinktinėse, kurios susitiko Podgoricoje. Jų mače pergalę 71:66 šventė juodkalniečiai.

Azija. Azijos atrankos zonoje kelialapius į pasaulio čempionatą sekmadienį užsitikrino pergalių serijas pratęsusios Naujosios Zelandijos ir Korėjos rinktinės. 10-ajame ture Naujoji Zelandija namie sutiuškino Siriją 97:74, Korėja irgi savo aikštėje – Jordaniją 88:67. Kitose E grupės rungtynėse Kinija nugalėjo Libaną 72:52.

Šioje grupėje užtikrintai pirmauja Naujoji Zelandija (9) ir Korėja (8). Dėl trečiosios ir ketvirtosios vietų kovoja Kinija, Libanas (po 6) ir Jordanija (5), o grupės autsaiderė Sirija (2) jau prarado galimybes pakilti iš šeštosios vietos.

F grupės komandos 10-ojo turo rungtynes žais pirmadienį. Šioje grupėje kelialapį kol kas užsitikrino tik Australijos rinktinė (8).

Teisę žaisti pasaulio čempionate gaus po tris stipriausias abiejų grupių komandas ir geresnioji ketvirtąją vietą užimsianti komanda. Azijos zonos atrankos turnyre dalyvauja ir Kinijos rinktinė, kuriai nereikia kovoti dėl kelialapio. Kinams daugumoje rungtynių neatstovauja geriausi krepšininkai.

Afrika. Afrikos zonoje jau baigėsi E grupės varžybos. Šioje grupėje du kelialapius į pasaulio čempionatą iškovojo Tunisas (10) ir Angola (9). Trečiąją vietą grupėje užėmė Kamerūnas (7). Kamerūniečiams reikės laukti kitos grupės varžybų pabaigos, nes bilietą į Kiniją gaus tik geresnioji iš dviejų trečiąją vietą užimsiančių komandų.

Naujienų lauks ir du buvę „Ryto“ žaidėjai Kennethas Kadji bei D.J.Strawberry, kurie atrankos turnyre vilkėjo Kamerūno rinktinės aprangą. Tiesa, šį sezoną Eurolygoje rungtyniaujantis D.J.Strawberry per šį rinktinių langą padėti negalėjo, bet K.Kadji žaidė Angolos sostinėje Luandoje, kur vyko E grupės kovos.

Kamerūniečiai Luandoje pralaimėjo šeimininkams, bet paskui įveikė Maroko ir Egipto krepšininkus. Ypač svarbi buvo pastaroji dvikova, nes Kamerūnas ir Egiptas kovojo dėl trečiosios vietos, o K.Kadji ir jo komandos draugams reikėjo ne tik laimėti, bet ir atsirevanšuoti didesniu skirtumu negu buvo pralaimėję pirmąsias rungtynes.

Kamerūno komanda užduotį įvykdė ir nugalėjo 80:60. K.Kadji per lemiamą dvikovą pelnė 5 taškus.

F grupės komandos trijų paskutiniųjų turų rungtynes žais vasario pabaigoje. Šioje grupėje bilietą į Kiniją jau rezervavo visas 9 rungtynes laimėję Nigerijos krepšininkai, o beveik idealias galimybes užimti antrąją vietą turi Senegalas (7).

10 turas

Europos zona

J grupė

Lietuva – Kroatija 79:62. R.Seibutis 15, M.Echodas 12, 10 atk.kam., R.Giedraitis 10, M.Kalnietis ir A.Butkevičius po 8, J.Mačiulis ir M.Girdžiūnas po 7, A.Juškevičius 5, E.Bendžius 3, G.Masiulis ir M.Gebenas po 2, E.Želionis 0/ M.Bilanas 12, T.Zubčičius 11, J.Mustapičius 10.

Vengrija – Nyderlandai 91:86 (po pratęsimo). D.Vojvoda 22, Sz.Benke 21/ Y.Franke 23, Th.Van der Marsas 19, 11 atk.kam., Ch.Kloofas 14. 3500 žr.

Lenkija – Italija 94:78. M.Lampe 22, Mat.Ponitka 18, M.Sokolowskis 15, A.Waczynskis 14/ P.Aradori ir A.Abassas 13.

Lentelė: Lietuva – 9, Italija – 7, Lenkija – 6, Vengrija – 5, Kroatija – 4, Nyderlandai – 3.

I grupė

Ispanija – Ukraina 72:68. J.Fernandezas 17, S.Saizas ir Q.Colomas po 12/ V.Bobrovas 21, V.Herunas, O.Lypovyj ir V.Kravcovas po 10. 4033 žr.

Slovėnija – Latvija 77:82. M.Rebecas 27, G.Hrovatas ir E.Muričius po 12/ J.Blūmas 28, Dair.Bertanas 18, M.Meieris 16. 3500 žr.

Juodkalnija – Turkija 71:66. N.Ivanovičius 21, B.Dubljevičius 17, 12 atk.kam., B.Sekuličius 13/ D.Balbay ir S.Erdenas po 14, S.Wilbekinas 13.

Lentelė: Ispanija – 8, Turkija – 7, Juodkalnija – 6, Latvija – 6, Ukraina – 5, Slovėnija – 2.

Azijos zona

E grupė. Naujoji Zelandija – Sirija 97:74, Korėja – Jordanija 88:67, Kinija – Libanas 72:52.

Lentelė: Naujoji Zelandija 9, Korėja – 8, Kinija – 6, Libanas – 6, Jordanija – 5, Sirija – 2.

Afrikos zona

E grupė. Galutinė lentelė (po 12 rungt.): Tunisas – 10, Angola – 9, Kamerūnas – 7, Egiptas – 7, Marokas – 4, Čadas – 3.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.