EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai. M. Grigonio karjeros rekordas ir A. Gudaičio trigubas dviženklis

Kauno „Žalgirio“ krepšinio klubo sirgalius vis labiau džiuginantis Marius Grigonis jam skirtas užduotis patikimai vykdė ir Eurolygos 11-ajame ture. Už tai Eurolygos naujokas ir jo komandos draugai buvo apdovanoti dar viena pergale. Tuo tarpu titaniškas Milano „Olimpia“ vidurio puolėjo Artūro Gudaičio pastangas nubraukė geriau žaidę varžovai.

 M.Grigonis pelnė 19 taškų.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Grigonis pelnė 19 taškų.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2018, 9:11 AM, atnaujinta Dec 20, 2018, 2:05 PM

„Žalgiris“

Kauno „Žalgiris“ ketvirtadienį savo aikštėje pratęsė praėjusio sezono pabaigoje per Eurolygos atkrintamąsias varžybas pradėtą pergalių seriją prieš Pirėjo „Olympiakos“ klubą. Pirmoje rungtynių pusėje kauniečiai neapsigynė nuo varžovų tritaškių ir atsiliko dviženkliu skirtumu, bet po pertraukos svečių tolimų metimų atsargos išseko ir savo sąlygas diktavę šeimininkai, kuriuos palaikė 14385 sirgaliai, nugalėjo 83:75.

Nors Lietuvos čempionai ketvirtas iš eilės rungtynes žaidė be traumą besigydančio Pauliaus Jankūno, „Žalgirio“ starto penkete pirmą kartą šį sezoną buvo net trys lietuviai: Marius Grigonis, Antanas Kavaliauskas ir Edgaras Ulanovas. M.Grigonis ir A.Kavaliauskas į starto penketą pateko pirmą kartą. P.Jankūną dvyliktuke pakeitęs Rokas Jokubaitis galimybės debiutuoti Eurolygoje vis dar nesulaukė.

Penki žaidę Lietuvos krepšininkai pelnė daugiau nei pusę komandos taškų – 44 iš 83. Karjeros rezultatyvumo rekordą pasiekęs M.Grigonis įmetė 19 taškų, A.Kavaliauskas – 12, dažnai, bet netaikliai atakavęs Artūras Milaknis – 6 (2/8 metimų), E.Ulanovas – 5, nedaug laiko aikštėje praleidęs Laurynas Birutis – 2 (žaidė tik 3,5 min.).

Pirėjo komandoje žaidė penki iš šešių registruotų graikų. Jie pelnė 33 taškus (Giorgos Printezis – 18, Vasilis Spanoulis – 9, Kostas Papanikolaou – 6).

Kauno krepšininkai kitas rungtynes žais gruodžio 14 d. (penktadienį) išvykoje su Vokietijos čempionu Miuncheno „Bayern“. „Žalgiris“ ir „Bayern“ yra lentelės kaimynai – per 11 turų iškovojo po 5 pergales ir dalijasi aštuntąją vietą.

„Bayern“ ketvirtadienį namie rungtyniavo su „Chimki“ klubu ir nugalėjo 72:65.

Legionieriai

Ketvirtadienį žeminantį pralaimėjimą patyrė Milano „Olimpia“, namie nuo antrojo kėlinio vidurio visą laiką atsilikusi ir 86:94 nusileidusi Las Palmaso „Herbalife“ komandai, kuri šį sezoną yra ne tik Eurolygos, bet ir Ispanijos lygos autsaiderė.

Bevertėmis tapo titaniškos kelis asmeninius rekordus pagerinusio ir trigubą dviženklį pasiekusio Artūro Gudaičio pastangos. „Olimpia“ vidurio puolėjas pelnė 16 taškų, atkovojo 17 kamuolių ir išprovokavo 10 pražangų. Jo komandos draugas Mindaugas Kuzminskas buvo kur kas mažiau pastebimas ir pelnė tik 5 taškus (žaidė 11 min.).

Pastarosiomis savaitėmis prie Atėnų „Panathinaikos“ puolimo beveik neprisidedantis Lukas Lekavičius blankiai žaidė ir penktadienį. L.Lekavičius pelnė vos 2 taškus, o tris kėlinius Stambulo „Fenerbahçe“ klubui ant kulnų mynusi Atėnų komanda paskutiniajame ketvirtyje sustingo ir savo aikštėje pralaimėjo 69:81.

Be traumuoto Tado Sedekerskio žaidžianti Vitorijos „Baskonia“ penktadienį namie palaužė Maskvos CSKA klubą 76:73.

Ir „Olimpia“, ir „Panathinaikos“ patyrė trečiuosius iš eilės pralaimėjimus. Po 11-ojo turo „Olimpia“ (6 pergalės) dalijasi penktąją vietą, „Panathinaikos“ (5 pergalės) – aštuntąją, „Baskonia“ (4 pergalės) – 11-ąją.

Savaitės lietuviai

Marius Grigonis („Žalgiris“). Pirmą kartą karjeroje per Eurolygos rungtynes į starto penketą patekęs M.Grigonis darė viską: taikliai mėtė iš toli, veržėsi, pratęsdavo atakas, tiksliai užsiimdavo padėtį gindamasis. 24 metų gynėjas patvirtino, jog yra reikalingas „Žalgiriui“. Jis per 27 min. pelnė 19 taškų (5/6 dvitaškių, 3/4 tritaškių) ir pasiekė karjeros rezultatyvumo rekordą (iki ketvirtadienio vakaro jis dukart buvo pelnęs po 13 taškų). Eurolygos naujokas per 7 pirmąsias rungtynes žaisdavo tik 10,4 min. ir pelnydavo 3,6 taško (iki lapkričio vidurio jo rezultatyvumas nė karto nebuvo dviženklis), bet paskui jo skaičiai drastiškai šovė į viršų. Per 4 pastarąsias rungtynes M.Grigonis aikštėje praleisdavo 25,3 min. ir pelnydavo vidutiniškai 13 taškų. Jo vidurkis pakilo iki 7 taškų.

Artūras Gudaitis („Olimpia“). 25 metų vidurio puolėjas dominavo varžovų baudos aikštelėje, pagerino kelis asmeninius rekordus ir pasiekė pirmąjį karjeroje trigubą dviženklį. Jis per 26 min. pelnė 16 taškų (2/7 dvitaškių, 12/14 baudų), atkovojo 17 kamuolių ir išprovokavo 10 pražangų (iki šių rungtynių jo rekordai buvo 13 atkovotų kamuolių ir 7 išprovokuotos pražangos). Deja, A.Gudaitis kamuolį gaudavo pernelyg retai, todėl dėl jo turėjo kovoti po varžovų lenta. Puldamas jis sugriebė net 10 kamuolių (Eurolygos rekordas, kurį dalijasi Quadre‘as Lollisas, Gregoras Fučka ir Travisas Watsonas, yra 11 kamuolių). Lietuvos aukštaūgio vidurkiai šį sezoną yra 12,5 taško, 7,5 atkovoto kamuolio ir 5,4 išprovokuotos pražangos.

Antanas Kavaliauskas („Žalgiris“). A.Kavaliauskas pirmą kartą šį sezoną pateko į starto penketą ir puldamas baudos aikštelėje iškart pradėjo triuškinti jį dengusį Giorgą Printezį (iki pirmojo keitimo 5-ąją min. pelnė 6 taškus). Tačiau greitesnis graikas savo ruožtu pasprukdavo nuo lietuvio ir pats per tą pačią atkarpą pelnė 11 taškų. Antroje mačo pusėje „Žalgirio“ vidurio puolėjas nebe taip ryškiai dominavo puldamas, bet gindamasis nebeleido įsisiautėti nė vienam varžovų priekinės linijos žaidėjui. A.Kavaliauskas per 15 min. pelnė 12 taškų (4/6 dvitaškių, 4/4 baudų) ir išprovokavo 4 pražangas. Jo vidurkis yra 7,4 taško.

Savaitės nusivylimas

Lukas Lekavičius („Panathinaikos“). Atėnų komandos gynėjas nieko nesugriovė, bet ir nieko nesukūrė, o ketvirtojo kėlinio pradžioje jam esant aikštėje ir iki tol strigęs „Panathinaikos“ puolimas galutinai įstrigo. L.Lekavičius žaidė 12 min. ir pelnė 2 taškus (1/1 dvitaškio, 0/2 tritaškių). Šį sezoną L.Lekavičius per dvejas rungtynes su „Herbalife“ ir „Olympiakos“ klubais pelnė 33 taškus (16 ir 17), bet per kitas devynerias rungtynes įmetė vos 18 taškų. Jo vidurkis yra 4,6 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.