EUROLYGA 2023

Eurolygos skaičiai. Pasiteisinęs „Maccabi“ ėjimas, Podgoricos tvirtovė ir nepavytas A. Sabonis

Giannis Sfairopoulos pradėjo į viršų kelti Tel Avivo „Maccabi“ klubą ir įteikė atleidimo lapelį savo kolegai iš Stambulo „Darüşşafaka“, vos prieš kelias dienas prie Las Palmaso „Herbalife“ vairo stojęs Victoras Garcia iškovojo pirmąją pergalę vyrų komandos vyriausiojo trenerio pareigose, Sergio Llullis sugrąžino į pergalių kelią Eurolygos čempionus, Podgoricos „Budućnost“ savo areną pavertė neužimama tvirtove, Željko Obradovičiaus auklėtiniai vienvaldžiais lyderiais tapo po pergalės prieš trenerio buvusią komandą, sezono atkovotų kamuolių rekordą pasiekęs Artūras Gudaitis neaplenkė Arvydo Sabonio, o Kauno „Žalgiris“ atsilaikė prieš graikišką tritaškių laviną.

Žalgiriečiai nukovė Pirėjo ekipą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai nukovė Pirėjo ekipą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai nukovė Pirėjo ekipą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai nukovė Pirėjo ekipą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai nukovė Pirėjo ekipą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai nukovė Pirėjo ekipą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 8, 2018, 11:06 AM, atnaujinta Dec 20, 2018, 2:04 PM

Tai nutiko krepšinio Eurolygos 11-ajame ture.

1. Victoras Garcia iškovojo pirmąją pergalę ne tik Eurolygoje, bet ir apskritai eidamas vyriausiojo trenerio pareigas. V.Garcios vadovaujama „Herbalife“ ketvirtadienį išvykoje nedideliu skirtumu, bet gana įtikinamai nugalėjo „Olimpia“ komandą 94:86.

„Herbalife“ šios savaitės pradžioje atleido trenerį Salvą Maldonado ir laikinuoju treneriu paskyrė iš Kanarų salų kilusį 38-erių V.Garcią, kuris nuo 2010 metų Las Palmaso komandoje dirbo trenerio padėjėju ir per šį laikotarpį talkino net keturiems iš kitų Ispanijos kraštų atvykusiems krepšinio specialistams.

„Herbalife“ iškovojo 4-ąją pergalę ir Eurolygoje dalijasi 11-ąją vietą. Las Palmaso krepšininkams dar labiau reikia pasitempti Ispanijos lygoje, kurioje jie laimėjo tik 3 iš 10 rungtynių ir dalijasi 14-ąją vietą, o autsaiderius lenkia vos vienu tašku.

2. „Maccabi“ vadovybės sprendimas pakeisti trenerį, regis, pasiteisina. „Geltonieji“, kuriems vadovauti lapkričio viduryje pradėjo graikas Giannis Sfairopoulos, ketvirtadienį iškovojo antrąją iš eilės pergalę. Tel Avivo komanda išvykoje pavijo ketvirtajame kėlinyje 14 taškų skirtumu pirmavusią „Darüşşafaka“ ekipą ir nugalėjo 73:71.

Stambulo komandą pražudė dar praėjusį sezoną jai atstovavęs Scottie Wilbekinas. Vasara iš „Darüşşafaka“ į „Maccabi“ perėjęs amerikietis per tris kėlinius pelnė tik 2 taškus, bet ketvirtojo kėlinio pradžioje dviem iš eilės tritaškiais pradėjo „Maccabi“ spurtą, per kurį svečių atsilikimas sumažėjo nuo 14 iki 2 taškų (63:65). Iš viso S.Wilbekinas įmetė 11 taškų.

Kol „Maccabi“ treniravo Nevenas Spahija, ši komanda laimėjo tik 1 iš 7 rungtynių, o su G.Sfairopoulu per 4 mačus iškovojo 2 pergales.

3. Podgoricos „Morača“ arena į ją atvykstančioms Europos komandoms tampa neužimama tvirtove. Šios arenos šeimininkė „Budućnost“ savo aikštėje iškovojo jau trečiąją iš eilės pergalę. Per praėjusius turus Juodkalnijos sostinėje krito „Baskonia“ ir CSKA, o ketvirtadienį nieko nepešė ir „Barcelona“, kurią Adrijos lygos čempionai po lygios kovos palaužė 67:64.

Per šias rungtynes skirtumas nė karto nebuvo didesnis negu 6 taškai, o lemiamas lūžis įvyko ketvirtojo kėlinio viduryje, kai „Budućnost“ surengė spurtą 8:0 (per jį visus taškus pelnė Nemanja Gordičius) ir persvėrė rezultatą 62:59. Nors persvara buvo labai trapi, Podgoricos krepšininkams pavyko ją apginti.

4. Ketvirtuoju Eurolygos klubu, šį sezoną pakeitusiu trenerį, tapo „Darüşşafaka“. Ketvirtadienį „Darüşşafaka“ patyrus devintąjį iš eilės pralaimėjimą buvo nutraukta sutartis su Ahmetu Çakı, kuris komandą treniravo tik nuo šio sezono pradžios. Tarpsezoniu A.Çakı pakeitė į Pirėją išvykusį Davidą Blattą.

Eurolygoje paskutiniąją vietą užimanti „Darüşşafaka“ laimėjo tik 1 iš 11 rungtynių. Ši Stambulo komanda prastai žaidžia ir Turkijos lygoje, kurioje laimėjo 3 iš 8 rungtynių ir dalijasi 11-ąją vietą.

Trenerius šį sezoną taip pat pakeitė „Baskonia“ (vietoj Pedro Martinezo atėjo Velimiras Perasovičius), „Maccabi“ (vietoj Neveno Spahijos atėjo Giannis Sfairopoulos) ir „Herbalife“ (vietoj Salvos Maldonado atėjo Victoras Garcia).

4. Šiame ture net keturiose arenose susirinko daugiau nei 10 tūkstančių sirgalių. Jau ne pirmą kartą lankomumo lyderiu tapo „Žalgiris“ (14385 žiūrovai), o į penkiaženklę zoną taip pat įkopė „Panathinaikos“ (13012), „Baskonia“ (12706) ir „Anadolu Efes“ (12289).

Liūdniausiai atrodė „Darüşşafaka“ arenos tribūnos. Jose buvo vos 1922 sirgaliai.

5. „Chimki“ komandai niekaip nepavyksta nugalėti „Bayern“ klubo. Šie varžovai Europos turnyruose žaidė penkerias rungtynes, ir visus penkis kartus pergalę šventė Bavarijos sostinės atstovai.

Tradicija nebuvo sulaužyta ir ketvirtadienį. Nuo antrojo kėlinio vidurio visą laiką pirmavęs „Bayern“ namie nugalėjo svečius iš Pamaskvio 72:65.

8. „Olympiakos“ komanda iki 12-osios min. į „Žalgirio“ krepšį įmetė 8 tritaškius (iš 11 bandymų) ir pirmavo 32:19. Tačiau paskui tolimų metimų atsargos išseko ir per likusią rungtynių dalį Pirėjo krepšininkai pataikė tik 5 iš 15 tritaškių. Atsarginio plano Graikijos vicečempionai nesukūrė, o įvairiau puolęs Kauno klubas trečiojo kėlinio pabaigoje aplenkė varžovus ir pasiekė pergalę 83:75.

Beje, Pirėjo komandoje rezultatyviausiai žaidęs Giorgos Printezis (18 taškų) per pirmąsias 6 min. pelnė 14 taškų, o per likusią mačo dalį savo sąskaitą papildė tik 4 taškais.

9. Per „Baskonia“ ir CSKA rungtynes pirmaujanti komanda keitėsi 9 kartus, o didžiausias skirtumas buvo 6 taškai (antrajame kėlinyje CSKA trumpam pabėgo į priekį 37:31). Varžovai kone nuo nulio žaisti pradėjo ir priešpaskutinę minutę, kurios pradžioje rezultatas buvo 71:71. Vis dėlto pabaigoje Vitorijos krepšininkai smogė į pažeidžiamiausią Maskvos komandos vietą: „Baskonia“ aukštaūgiai Tornikė Šengelija ir Vincent‘as Poirier perlipo CSKA aukštaūgiams per galvas ir išplėšė pergalę 76:73.

10. Vienvaldžiu Eurolygos lyderiu tapęs „Fenerbahçe“ pirmasis šį sezoną iškovojo 10 pergalių. Antrąją vietą dalijasi po 9 kartus laimėję „Real“ ir CSKA, 8 pergales pasiekė „Anadolu Efes“.

12. Skaičiuojant visus turnyrus, „Fenerbahçe“ pasiekė jau 12 iš eilės pergalių. Šį sezoną nutupdyti „kanarėles“ pavyko vos vienai komandai – „Anadolu Efes“. „Aludariai“ varžovus iš kito Bosforo kranto įveikė dukart: Turkijos supertaurės rungtynėse ir Eurolygoje.

Per kitas 18 rungtynių „Fenerbahçe“ šventė pergales (10 – Eurolygoje ir 8 – Turkijos lygoje).

Penktadienį Željko Obradovičiaus auklėtiniai pergalių seriją pratęsė Graikijos sostinėje, kur nugalėjo „Panathinaikos“ klubą 81:69. Nors „Fenerbahçe“ beveik visą laiką pirmavo (atėniečiai vienintelį kartą rezultatą persvėrė pirmajame kėlinyje 6:5), skirtumas tris kėlinius buvo nežymus. Tačiau paskutiniajame ketvirtyje aikštėje aiškiai dominavo svečiai iš Stambulo.

14. „Anadolu Efes“ krepšininkams neužteko 14 taškų persvaros, kurią per rungtynes namie su „Real“ klubu turėjo prieš ketvirtąjį kėlinį. Po trijų ketvirčių Stambulo komanda pirmavo 74:60, bet paskutinėje mačo dalyje pradėjo vilkinti laiką, puolė labai vangiai ir už tai brangiai sumokėjo – svečiai iš Madrido išsivežė pergalę 84:82.

„Anadolu Efes“ nutraukė penkių pergalių seriją Eurolygoje, o „Real“ nutraukė trijų pralaimėjimų seriją, skaičiuojant visus turnyrus. „Baltųjų“ juodas ruožas prasidėjo, kai jie išvykoje nusileido „Olympiakos“ klubui. Paskui madridiečiai irgi išvykoje pralaimėjo Ispanijos lygos rungtynes „Barcelona“ komandai ir namie – CSKA ekipai.

Madrido komanda visus tris kartus pralaimėjo žaisdama be susižeidusio Sergio Llullio. Penktadienį „Incredible“ grįžo į aikštę ir jau per pirmąsias 5 min. pelnė 8 taškus. Tačiau paskui jis ilgai tylėjo ir asmeninę sąskaitą papildė tik ketvirtojo kėlinio pabaigoje, kai pataikė po du baudos metimus likus pustrečios minutės (sumažino „Real“ atsilikimą 79:81) ir likus 17 sek. (persvėrė rezultatą 83:82).

17. „Olimpia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis per rungtynes su „Herbalife“ klubu atkovojo 17 kamuolių ir aukštai pakėlė šio sezono rekordo kartelę. Tiesa, absoliutus Eurolygos rekordas yra gerokai didesnis – dar 2007 metais tuomet Maskvos „Dinamo“ klube žaidęs graikas Antonis Fotsis atkovojo 24 kamuolius.

Lietuvos krepšininkų rekordas priklauso Arvydui Saboniui. „Žalgirio“ vidurio puolėjas 2003 metais per vieną mačą atkovojo 18 kamuolių.

34. Naudingiausiu savaitės krepšininku pripažintas „Real“ vidurio puolėjas Gustavo Ayonas surinko 34 naudingumo balus. „Anadolu Efes“ ekipą skriaudęs meksikietis pelnė 20 taškų (10/11 dvitaškių) ir atkovojo 11 kamuolių.

Penktąjį sezoną Eurolygoje rungtyniaujantis G.Ayonas naudingiausiu turo žaidėju tapo šeštąjį kartą.

Eurolyga. 11 turas.

Kauno „Žalgiris“ – Pirėjo „Olympiakos“ 83:75. M.Grigonis 19, N.Woltersas 14, A.White‘as 13, B.Daviesas ir A.Kavaliauskas po 12/ G.Printezis 18, Z.LeDay 15. 14385 žiūrovai.

Podgoricos „Budućnost“ – „Barcelona“ 67:64. E.Clarkas ir N.Gordičius po 12, D.Nikoličius 11/ A.Hanga 12, A.Tomičius 10. 5242 žiūrovai.

Stambulo „Darüşşafaka“ – Tel Avivo „Maccabi“ 71:73. M.Ericas 20, T.Douglasas 14/ J.DiBartolomeo 13, J.O‘Bryantas 12, 14 atk.kam., S.Wilbekinas 11. 1922 žiūrovai.

Miuncheno „Bayern“ – „Chimki“ 72:65. N.Džedovičius 14, V.Lučičius 13/ Ch.Jenkinsas ir J.Mickey po 12. 4517 žiūrovų.

Milano „Olimpia“ – Las Palmaso „Herbalife“ 86:94. M.Jamesas 26, A.Gudaitis 16, 17 atk.kam., 10 išpr.praž., D.Bertanas 11, ... M.Kuzminskas 5/ M.Erikssonas 17, K.Tillie 12. 8765 žiūrovai.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Madrido „Real“ 82:84. A.Moermanas 19, 10 atk.kam., V.Micičius 15, Sh.Larkinas 14, T.Pleissas 13/ G.Ayonas 20, 11 atk.kam., S.Llullis 12, T.Thompkinsas 10. 12289 žiūrovai.

Vitorijos „Baskonia“ – Maskvos CSKA 76:73. V.Porier 18, T.Šengelija 15, M.Janningas 13/ A.Petersas 20, C.Higginsas 17, K.Hinesas 14. 12706 žiūrovai.

Atėnų „Panathinaikos“ – Stambulo „Fenerbahçe“ 69:81. N.Kalathis 14, N.Pappas ir M.Lojeski po 13, ... L.Lekavičius 2/ N.Kaliničius 18, J.Lauvergne‘is 16, J.Vesely 15. 13012 žiūrovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.