EUROLYGA 2023

Europoje nepageidaujamas Brianas Wanamakeris kaltina Šakių klubą, „Vytis“ kaltės kratosi

Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) žaidžiantis Šakių „Vytis“ pateko į tarptautinį skandalą dėl klube rungtyniavusio amerikiečio 29 metų Briano Wanamakerio, kurio brolis dvynis Bradas šiuo metu priklauso „Boston Celtics“ klubui, bet yra išsiųstas  į antrinį G lygos klubą „Maine Red Claws“.

 Brianas Wanamakeris žaidė Šakių klube praėjusį sezoną.<br>„Vyčio“ nuotr.
 Brianas Wanamakeris žaidė Šakių klube praėjusį sezoną.<br>„Vyčio“ nuotr.
 Brianas Wanamakeris žaidė Šakių klube praėjusį sezoną.<br>„Vyčio“ nuotr.
 Brianas Wanamakeris žaidė Šakių klube praėjusį sezoną.<br>„Vyčio“ nuotr.
Brianas ir Bradas Wanamakeriai - dvyniai.<br>„Vyčio“ nuotr.
Brianas ir Bradas Wanamakeriai - dvyniai.<br>„Vyčio“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 23, 2018, 12:24 AM, atnaujinta Dec 23, 2018, 6:41 AM

Tuo metu Brianas dėl migracijos režimo pažeidimo negalės pasirodyti Šengeno zonos šalyse iki 2020 metų, o krepšininkas dėlto kaltina Šakių klubą, kuriame žaidė 2017-2018 m. sezone. Jis pelnydavo po 8,8 taško, atkovodavo po 3,8 kamuolio ir atlikdavo po 4,2 rezultatyvaus perdavimo.

Šengeno zona užsivėrė

Kaip paskelbė basketnews.lt, JAV krepšininkas savo istoriją papasakojo portalui „Eurohoops“.

„Prieš išvykstant namo 2018-ųjų balandį, man reikėjo pasirašyti kelis dokumentus. Maniau, jog viskas gerai, tačiau vasarą paaiškėjo, kad man keliauti ir vėl yra uždrausta. Šįkart turėjau atvykti į teismą, kurio paskirta data buvo du mėnesiai nuo sezono pradžios – spalio 16-oji. Vis tik posėdis buvo nukeltas dar mėnesiui – iki lapkričio 20-osios.

Turėjau advokatą iš Lietuvos, kuris man atstovavo ir buvau tikras, kad nepralaimėsiu bylos bei visa tai yra nesusipratimas tarp manęs ir klubo gaunant mano vizą. Nepadariau nieko blogo, tiesiog atvykau žaisti. Vis tik klubas tikino, kad visa susidariusi situacija yra mano kaltė ir jie negali prisiimti jokios atsakomybės. Likau šokiruotas ir pasijutau išduotas. Negana to, „Vytis“ nėra iki galo sumokėjęs viso mano uždarbio. Teismas nusprendė, jog keliauti po Šengeno zoną negalėsiu iki 2020 m. Klubas iš manęs atėmė krepšinį. Tiesiog noriu, kad visi išgirstu mano istoriją, jie iš manęs atėmė krepšinį“, – teigė amerikietis.

Buvo sulaikytas Lenkijoje

Brianas Wanamakeris teigė, kad nesklandumų buvo jau po ankstesnio sezono, kurį jis žaidė „Šilutės“ klube.

„2017-ųjų balandį kartu su komandos draugu po praleisto sezono „Šilutės“ komandoje keliavome atgal į JAV. Buvome sustabdyti Vilniaus oro uoste, kur mums buvo pasakyta, jog užsibuvome ilgiau nei leido viza. Buvome gan nustebę, nes tai nebuvo mūsų pirmas kartas Europoje ir galvojome, kad viza pasirūpino klubas. Paaiškinimome susidariusią situaciją ir mus paleido davus įspėjimą, tačiau tai buvo tik pradžia.

2017 m. rugsėjo 1 d. vykau atgal į Lietuvą, kur turėjau žaisti „Vyčio“ komandoje. Per jungiamąjį skrydį buvau sustabdytas Varšuvoje, kur buvau sulaikytas. Neturėjau žalio supratimo, kas įvyko ir niekas su manimi nesiruošė bendrauti – visi apsimetė, jog nesupranta angliškai. Dvi dienas praleidau be maisto ir vandens. Laimei, kitas sulaikytasis turėjo mobilaus telefono įkroviklį ir prisiskambinau į JAV ambasadą bei vienam iš klubo atstovų. Man buvo pasakyta, jog mano keliavimas Šengeno zonoje yra apribotas. Mano brolis tuo metu žaidė Turkijoje, kuri nėra Šengeno zonos narė. Ten susitikau su JAV konsulu ir parašiau laiškus Migracijos departamento direktoriui, kuris nukėlė mano draudimą. Taip pat turėjau ir „Vyčio“ duotą advokatą, kurio dėka viskas buvo išspręsta. Turėjau susimokėti už advokato paslaugas, tačiau tai nebuvo problema, tiesiog norėjau žaisti krepšinį“, – teigė amerikietis.

Pažeidė teisės aktus anksčiau

Šakių „Vyčio“ klubas šeštadienį išplatino pareiškimą dėl Briano Wannamakerio situacijos ir neigė savo kaltę.

„Esame nustebę tuo, jog tokie kaltinimai yra metami nesuteikus galimybės „Vyčiui“ išreikšti savo poziciją. Klubas visų pirma nori pabrėžti, kad, jei ne klubo pastangos, Briano Wannamakerio karjera būtų pasibaigusi dar prieš metus. Šioje situacijoje kaltinti klubą mažų mažiausiai neatsakinga, kadangi iki pasirašydamas sutartį su „Vyčiu“ B.Wannamakeris jau buvo rungtyniavęs Lietuvoje ir tuo laikotarpiu pažeidęs migraciją ES reglamentuojančius teisės aktus.

Būtent dėl to po sutarties su „Vyčiu“ pasirašymo jam kilo sunkumų atvykti į šalį ir į komandos pasirengimo stovyklą. To nebuvo nutikę jokiam kitam klube rungtyniavusiam legionieriui. Nepaisant to, „Vyčio“ organizacija su šiuo žaidėju siejo viltis ir dėjo visas pastangas tam, kad krepšininkas galėtų apsivilkti klubo aprangą. Dėka šių pastangų komandos legionierius nebuvo iš Lenkijos išsiųstas atgal į JAV ir galiausiai kirto Lietuvos sieną. B.Wannamakeris visą sezoną praleido „Vyčio“ klube.

Nepaisant to, klubas negali prisiimti jokios atsakomybės dėl šio atvejo todėl, kad neturi ir neturėjo jokio sutartinio ar žodinio įsipareigojimo sutvarkyti su migracija susijusias žaidėjo problemas. Tai pripažįsta pats krepšininkas ir tai – individualus kiekvieno žmogaus arba agentūros, kuri jam atstovauja, rūpestis. Šakių „Vytis“ pareigos imtis šių problemų, egzistavusių dar iki sutarties su klubu sudarymo, niekada neturėjo.

Negana to, klubas nėra gavęs jokių formalių pretenzijų ir, kaip taip pat jau minėta, nėra susidūręs su tokiu precedentu, nors ekipoje rungtyniavo ne vienas legionierius. Kai kurie iš jų iki šiol serga už klubą ir džiaugiasi jo pergalėmis. Tai pasakytina ir apie vietinės rinkos žaidėjus, kurių ne vienas po žaidimo „Vytyje“ ėmė kilti karjeros laiptais ir neabejoja klubo reputacija.

Esame nustebę tuo, kad toks kaltų ieškojimas ir smarkiai klubo reputacijai kenkiantys nepagrįsti kaltinimai yra publikuojami nepasidomėjus kita – ne tik žaidėjo – pozicija. Taip pat tikimės, kad šis paaiškinimas išsklaidys bet kokias abejones dėl klubo kaltės situacijoje, kur, visų pirma, galioja asmeninės atsakomybės principai. Mūsų buvusiam žaidėjui B.Wannamakeriui, nepaisant mums mestų kaltinimų, linkime sėkmės tolesniame karjeros kelyje“, – teigiama klubo pranešime.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.