EUROLYGA 2023

Šiaurės Korėja metė iššūkį Lietuvai – ji nori tapti krepšinio valstybe

Lietuva vadina save krepšinio šalimi, tikinamama, jog ši sporto šaka yra Nr.1 šalyje. Tokių valstybių, kuriose dominuoja krepšinis prieš kitas likusias sporto šakas, pasaulyje yra keturios-penkios. Tačiau dabar visas jas sieks aplenkti kraštas, kuri niekada nebuvo krepšinio madų diktatoriumi – Šiaurės Korėjos liaudies demokratinė respublika. O paprasčiau – diktatoriaus Kim Jong Uno valdoma Šiaurės Korėja.

Šiaurės Korėjos dikratorius Kim Jong Unas ir Lietuvos krepšinio rinktinė<br> Scanpix.com nuotr.
Šiaurės Korėjos dikratorius Kim Jong Unas ir Lietuvos krepšinio rinktinė<br> Scanpix.com nuotr.
Šiaurės Korėjos dikratorius Kim Jong Unas<br> Scanpix.com nuotr.
Šiaurės Korėjos dikratorius Kim Jong Unas<br> Scanpix.com nuotr.
NBA žvaigždė Dennisas Rodmannas ne kartą vyko į Šiaurės Korėją<br> Scanpix.com nuotr.
NBA žvaigždė Dennisas Rodmannas ne kartą vyko į Šiaurės Korėją<br> Scanpix.com nuotr.
Šiaurės Korėjos dikratorius Kim Jong Unas ir Dennisas Rodmannas<br> Scanpix.com nuotr.
Šiaurės Korėjos dikratorius Kim Jong Unas ir Dennisas Rodmannas<br> Scanpix.com nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė<br> Scanpix.com nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė<br> Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 26, 2018, 4:15 PM

Portalas reddit, pasikliaudamas Šiaurės Korėjos žiniasklaida pranešė, kad Šiaurės Korėja krepšinį įvardijo kaip vieną svarbiausių ideologijos dalių, o jos vadovas pasiūlė visiems darbininkams ir kareiviams kraštą paversti globaline šios sporto šakos lydere planetoje.

„Krepšinis, tai būsimas korėjiečių raktas į gerovę, pripažinimą ir šalies garsinimą“, – cituoja žiniasklaida Šiaurės Korėjos vadovo Kim Jong Uno žodžius.

Įdomu, kad pats diktatorius šią sporto šaką prieš kurį laiką įvardijo kaip savo mėgstamiausią, o į šalį ne kartą pasižiūrėti rungtynių buvo atvykusi buvusi NBA žvaigždė ir daugkartinis NBA čempionas Dennisas Rodmannas.

Dar būnat gyvam dabartinio diktatoriaus tėvui Kim Jong Ilui, šalis ėjo golfo šalies keliu ir skelbėsi, jog jos vadas yra tiesiog golfo burtininkas.

Šiaurės Korėjoje kažkada buvo paskelbta, kad legendinis golfo žaidėjas Tigeris Woodsas yra tik antras geriausias golfo žaidėjas pasaulyje, o jį ženkliai lenkia neabejotinas „numeris vienas“ Kim Jong Ilas.

Buvo sakoma, kad pirmą kartą gyvenime 1994 m. paėmęs golfo lazdą Kim Jong Ilas ėmė smūgiuoti tiesiog be klaidų, o ši „faktą“ patvirtino net 17 jo apsaugininkų.

Tačiau dabar, kai komunistinei šaliai vadovauja Kim Jong Unas, dėmesys pasisuko tik į krepšinį.

Bet šios sporto šakos taisyklės pasaulyje ir uždaroje nuo kitų akių valstybėje skiriasi kaip diena ir naktis.

Net ir pirmą kartą Šiaurės Korėjoje viešėjęs D.Rodmannas buvo priverstas kviestis vertėjus ir pagalbininkus, kad šie tiksliai sudėliotų jam „korėjietiškų“ krepšinio taisyklių niuansus.

Tad kokie tai niuansai, kurie tampa takoskyra tarp krepšinių?

Dėjimas į krepšį pagal Šiaurės Korėjos krepšinio taisykles yra vertas ne dviejų, o trijų taškų.

Azijiečių ūgio vidurkis yra mažesnis, tad ši taisyklė gal ir suprantama – turbūt ne kiekvienas šiaurės korėjietis sugeba įdėti į krepšį.

Dar įdomiau su metimu, kuris įkrenta į krepšį neliesdamas lanko. Tokį metimą Lietuvoje vadina „kiauru“.

Tad Šiaurės Korėjoje „kiauras“ tritaškis, t. y. metimas, nelietęs lanko, vertinamas net keturiais taškais.

Maža to – krepšinio rungtynių metu ne kartą esame matę, kaip kuriai nors komandai pirmaujant 6–7 taškų skirtumu ir laikrodžiui tiksint paskutines mačo sekundes, krepšininkai nebežaidžia, o pradeda vieni kitiems spausti rankas ir džiaugtis pergale. Tai savotiškas kilnus elgesys ir nenoras dar labiau žlugdyti varžovą...

Šiaurės Korėjoje to nebūna, nes metimas, pataikytas per tris paskutines mačo sekundes, yra vertinamas net aštuoniais taškais.

Tas jei per paskutiniąsias tris sekundes įmetamas „kiauras“ tritaškis, tai tai komandai priskaičiuojama net 12 taškų: už metimą 8 taškai ir už „kiaurą“ – dar keturi.

Tačiau korėjietiškame krepšinyje ne visi taškai pridedami. Yra taisyklė, kuri ir atima iš komandos taškus: jei krepšininkas, stovintis prie baudų linijos nepataiko metimo, iš ekipos tiesiog atimamas taškas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.