EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: nauja L. Lekavičiaus pradžia, „Žalgirio“ dublerių vakaras ir lietuviška lygybė

Per pirmąjį Eurolygos ratą Kauno „Žalgiris“ iškovojo tiek pat pergalių, kiek ir trys užsienio komandos, kurioms atstovauja legionieriai iš Lietuvos. Vis dėlto prieš Naujuosius metus daugumos Eurolygoje žaidžiančių Lietuvos krepšininkų nuotaika nėra pakili, o 15-ajame ture ją pataisė tik Lukas Lekavičius, sėkmingai prisistatęs naujam Atėnų „Panathinaikos“ treneriui.

 Lukas Lekavičius žaidė veržliai.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Lukas Lekavičius žaidė veržliai.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Lietuvių pasirodymas Eurolygos 15-ajame ture.
 Lietuvių pasirodymas Eurolygos 15-ajame ture.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 29, 2018, 9:12 AM, atnaujinta Dec 29, 2018, 10:26 AM

„Žalgiris“

Grįždami iš tolimiausios Eurolygos kelionės Kauno „Žalgirio“ krepšininkai turės apie ką pagalvoti. Lietuvos čempionai penktadienį sužaidė kone prasčiausias sezono rungtynes ir saulėtose Kanarų salose nusileido Eurolygos debiutantui Las Palmaso „Herbalife“ klubui 66:73.

Kauniečiai žaidė be trijų traumuotų krepšininkų Pauliaus Jankūno, Antano Kavaliausko ir Leo Westermanno, todėl dvyliktuke atsirado net trys vietos dublerių komandos žaidėjams. Į paraišką pirmąjį kartą įtrauktas 19-metis Lukas Uleckas debiuto Eurolygoje dar turės palaukti. Tuo tarpu 18-metis Erikas Venskus, kuris dvyliktuke buvo ketvirtąjį kartą, pirmąjį sykį žengė į aikštę per Eurolygos rungtynes. Jis žaidė beveik 3 min., tačiau taškų nepelnė.

Jau trečiosiose iš eilės rungtynėse žaidęs 18-metis Rokas Jokubaitis šįkart aikštėje praleido net 7,5 min. ir nesulaužė savo tradicijos – vėl pelnė 2 taškus.

Iš viso Kauno komandoje buvo registruoti septyni, o žaidė šeši lietuviai. Lietuvos krepšininkai pelnė truputį daugiau nei pusę „Žalgirio“ taškų – 34 iš 66. Artūras Milaknis įmetė 13 taškų, Marius Grigonis – 9, Laurynas Birutis – 8, Edgaras Ulanovas – 2.

L.Birutis pataikė visus metimus (4/4 dvitaškiai), pagerino asmeninį rezultatyvumo rekordą ir žaidė ilgiausiai per kol kas visai trumpą Eurolygos karjerą (14,5 min.).

Las Palmaso komandoje žaidė trys Ispanijos krepšininkai (beje, visi trys – katalonai). Jie surinko 29 taškus (sezono rekordą pasiekęs Xavieras Rabaseda – 15, 40-metis Albertas Oliveris – 10, Oriolis Pauli – 4).

Tai buvo nerezultatyviausios „Žalgirio“ rungtynės šį sezoną. Iki kelionės į Kanarų salas kauniečiai mažiausiai taškų pelnė Juodkalnijoje, kur 72:60 nugalėjo Podgoricos „Budučnost“ klubą. „Žalgiris“ praėjusį kartą 70 taškų ribos nepasiekė šių metų gegužės mėnesį per Eurolygos pusfinalio rungtynes, kuriose pralaimėjo Stambulo „Fenerbahce“ klubui 67:76.

„Žalgiris“ per pirmąjį ratą iškovojo 7 pergales ir dalijasi aštuntąją vietą su trimis komandomis, kurioms atstovauja legionieriai iš Lietuvos. Taip pat po 7 kartus laimėjo Milano „Olimpia“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Vitorijos „Baskonia“.

Kauno komanda kitas rungtynes žais sausio 4-ąją dieną (penktadienį) namie su trečiąją vietą užimančiu Maskvos CSKA klubu. Savo sąskaitoje 11 pergalių turinčius Rusijos čempionus lenkia tik „Fenerbahce“ (14 pergalių) ir Madrido „Real“ (12). Tarp CSKA ir „Žalgirio“ po pirmojo rato įsitaisė Stambulo „Anadolu Efes“, Pirėjo „Olympiakos“ (po 9), Miuncheno „Bayern“ ir „Barcelona“ (po 8).

Legionieriai

L.Lekavičius penktadienį pirmąjį kartą klausėsi naujo trenerio nurodymų – prie Atėnų „Panathinaikos“ vairo debiutavo amerikietis Rickas Pitino, pakeitęs praėjusią savaitę atleistą Xavierą Pascualį.

Naujasis strategas įžiebė naują viltį, kurios simboliu tapo gana įtikinama „Panathinaikos“ pergalė savo aikštėje prieš Maskvos CSKA klubą 96:84. Kad „žaliųjų“ aistruolių dainos skambėtų nenutrūkdamos, pasistengė ir L.Lekavičius, prie pergalės prisidėjęs 11 taškų.

Ketvirtadienį nuleidę galvas aikštę paliko Milano „Olimpia“ krepšininkai. Italijos čempionai po lygios kovos išvykoje pralaimėjo Tel Avivo „Maccabi“ klubui 92:94. Skirtumas per visą mačą nė sykio nebuvo dviženklis, bet paskutinę minutę per dvi svarbiausias „Olimpia“ atakas šios komandos žaidėjams trūko šalto proto.

Abu „Olimpia“ lietuviai žaidė vidutiniškai: Artūras Gudaitis pelnė 10 taškų, o Mindaugas Kuzminskas – 7.

Be traumuoto Tado Sedekerskio žaidžianti Vitorijos „Baskonia“ ketvirtadienį išvykoje įtikinamai nugalėjo „Chimki“ klubą 85:77.

Savaitės lietuviai

Lukas Lekavičius („Panathinaikos“). L.Lekavičius pasistengė parodyti naujam „Panathinaikos“ treneriui, kad juo galima pasikliauti. Atėniečių gynėjas rado spragas varžovų gynyboje, žaidė labai veržliai ir vien antrajame kėlinyje pelnė 8 taškus (beje, tą kėlinį „Panathinaikos“ laimėjo net 36:18), o rungtynių pabaigoje dar pridėjo taiklų tritaškį, kuriuo padidino skirtumą iki 17 taškų ir galutinai sunaikino intrigą. Iš viso L.Lekavičius per 17,5 min. pelnė 11 taškų (4/5 dvitaškių, 1/3 tritaškių). Šį sezoną jo rezultatyvumas tik trečią kartą buvo dviženklis, o vidurkis yra 4,3 taško.

Artūras Milaknis („Žalgiris“). A.Milaknis labai dažnai atsidurdavo atakų smaigalyje, atliko daugiausiai metimų ir buvo rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas bei rezultatyviausias turo lietuvis, o priešpaskutinę minutę tritaškiu metimu sumažino kauniečių atsilikimą iki 3 taškų ir įžiebė naują viltį. Vis dėlto beveik 28 min. žaidusio ir 13 taškų pelniusio snaiperio taiklumas nebuvo aukštas (2/4 dvitaškių, 3/7 tritaškių), o likus apie pusę minutės, kai visi laukė dar vieno jo tritaškio, prarado kamuolį ir nubloškė komandą atgal.

Artūras Gudaitis („Olimpia“). Milano ekipos vidurio puolėjo rezultatyvumas jau 14-ąjį kartą per 15 rungtynių buvo dviženklis. Jis ketvirtadienį žaidė 22 min. ir pelnė 10 taškų (3/5 dvitaškių, 4/4 baudų). Vis dėlto A.Gudaitis negalėjo būti patenkintas savo pasirodymu ne vien dėl „Olimpia“ pralaimėjimo. Jis atkovojo tik 3 kamuolius ir abiejose aikštės pusėse pralaimėjo daug dvikovų varžovų aukštaūgiams. O tiesioginis lietuvio varžovas Alexas Tyusas pasiekė asmeninį sezono rekordą.

Savaitės nusivylimas

Edgaras Ulanovas („Žalgiris“). Iškart po geriausių sezono rungtynių E.Ulanovas vėl tarsi primiršo, kaip žaidžiamas krepšinis. Nors penktadienį vienas pirmųjų puolėjo veiksmų buvo efektingas perdavimas L.Biručiui, paskui E.Ulanovas žaidė labai tiesmukai, atakavo netaikliai ir per 24 min. pelnė tik 2 taškus (1/5 dvitaškiai, 0/2 tritaškiai).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.