EUROLYGA 2023

Ilgametis Eurolygos kovų komentatorius: „Žalgiris“ dažniausiai klystanti komanda ir to neišgyvendina“

„Kauno „Žalgiris“ ir be būrio traumuotų žaidėjų buvo pajėgus „nukalti“ tik 15-ąją vietą Ispanijos čempionate užimančią „Gran Canaria“ komandą. Pergalė buvo velniškai reikalinga kaunantis dėl vietos atkrintamosiose varžybose“, – taip po kauniečių penktadienio pralaimėjimo svečiuose lrytas.lt sakė Eurolygos kovų ilgametis komentatorius ir krepšinio ekspertas Vaidas Čeponis.

 Vaidas Čeponis, Šarūnas Jasikevičius ir Kauno „Žalgirio“ krepšininkai.<br> Facebook/G.Bitvinsko nuotr.
 Vaidas Čeponis, Šarūnas Jasikevičius ir Kauno „Žalgirio“ krepšininkai.<br> Facebook/G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dainius Žygelis

Dec 29, 2018, 2:32 PM, atnaujinta Dec 29, 2018, 3:52 PM

Kauniečiai sužaidė nerezultatyviausią sezono mačą, pelnė tik 66 taškus (per du kėlinius – vos 26) ir nusileido varžovams rezultatu 66:73.

„Koks įspūdis po pralaimėtų rungtynių? Pritariu Šarūnui Jasikevičiui, kad trūko tos agresijos. Gran Kanarijoje dažniausiai visiems yra sunku žaisti. 21 laipsnis šilumos, organizmas sunkiai prisitaiko. Vyko savotiška aklimatizacija. Manau, kad tai prisidėjo prie prasto žaidimo. 

„Herbalife“ yra blogiausiai besiginanti turnyro komanda – iki penktadienio dvikovos vidutiniškai praleisdavo beveik 89 taškus“, – pokalbį su lrytas.lt pradėjo V.Čeponis.

– Kokios nesėkmės pagrindinės priežastys?

– „Žalgiris“ vidutinškai mesdavo po 24 baudos metimus, o penktadienį – vos 12. Vadinasi, labai trūko energijos ir agresijos. Svečiai metė tik 12 baudų, nors pirmauja Eurolygoje šioje statistikos kategorijoje. „Žalgirio“ pasyvumą liudija ir tas faktas, kad per du pirmuosius kėlinius nebuvo atkovotas nė vienas kamuolys puolime.

Š.Jasikevičius vis kartoja, kad nebuvo laikomasi žaidimo plano. To plano viena dalių buvo atakuoti 40-metį Albertą Oliverį, kuriam sunku apsiginti vienas prieš vieną. 

Jis pelnė 10 taškų. Rokas Jakubaitis bandė tą atlikti. Spėju, todėl treneris jį ir pagyrė. Derrickas Waltonas žaidė neblogai, bet retokai veržėsi vienas prieš vieną. D.Waltonas, mano nuomone, negali būti pagrindiniu įžaidėju, tik - pagalbiniu.

– Kur dingo ta žalgiriečių energija?

– Sunku pasakyti. Nuovargis pasireiškė. Š.Jasikevičius tos energijos moka įpūsti per minutės pertraukėles ir per didžiąją pertrauką. Juk mūsiškiai tik 26 taškus pelnė per du kėlinius. Tiesa, ne visi gali priimti Šaro kritiką: nuvylė Thomas Walkupas, jis buvo labai susikaustęs. Gal jį neigiamai veikia Š.Jasikevičiaus griežtumas?

– Kuo nustebino varžovai? 

– Protingai žaidė ta „Gran Canaria“. Varžovai drąsiai dvigubino Brandoną Daviesą, nes mūsiškiams nekrito tritaškiai – pataikė tik 4 iš 15. Vienas Artūras Milaknis įmetė tris. Visa likusi komanda įmetė tik vieną tritaškį. Kai nepataikai tritaškių, priešininkams labai lengva dvigubinti.

– Šiuolaikiniame krepšinyje be tritaškių toli nenueisi?

– Ne, kodėl? „Žalgiris“ praėjusį sezoną labai toli nužygiavo be tritaškių, įmesdami mažiausiai tolimų metimų Eurolygoje. Bet jie maitino kamuoliais priekinę liniją. Varžovai Kanaruose tam ruošėsi. Jie žinojo, kad žalgiriečiai rengiasi žaisti per aukštaūgius.

– Buvo nepasiteisinusių sprendimų?

– Akivaizdžiai buvo sutarta taikyti riziką prieš Xavierą Rabasedą, kuris iki penktadienio mačo tritaškius metė vos 28 proc. tikslumu, o šįkart įsūdė 3 iš 4. Na, tokia nelaimė (pelnė 15 taškų – lrytas.lt past.). Logiškas buvo Š.Jasikevičiaus pasirinkimas.

Nate'as Woltersas po traumos dar neatsigavęs. Labiausiai iš visų trūko Leo Westermanno. Ne Antano Kavaliausko, ne Pauliaus Jankūno, o L.Westermanno. Jis juk dabar snaiperis.

Kitavertus ir varžovai buvo nukraujavę – nežaidė traumuoti du svarbūs gynėjai – Clevinas Hannah ir Nikolas Radičevičius.

„Žalgiriui“ labai neparankios yra greitos komandos, o „Gran Canaria“ viena greičiausių Eurolygoje. Žalgiriečiai labai dažnai nespėdavo grįžti į gynybą. Esu minėjęs, kad ir praėjusį sezoną visi pralaimėjimai patirti prieš greitas komandas (Vitorijos „Baskonia“, Madrido „Real“ ar Maskvos srities „Chimki“). „Žalgiriui“ yra neparankios itin aukštą žaidimo spartą demonstruojančios komandos.

Dar vienas neparankus dalykas B.Daviesui – jo oponentai buvo labai tvirti ir aukšti centrai. Ondrejus Balvinas (217 cm ūgio) labai tvirtas, todėl B.Daviesui buvo sunku stumdytis su juo. Kitas – Luek'as Fischeris (211 cm). Štai Anžejų Pasečniką (216 cm) gali nustūmti, bet jis nedaug žaidė.

Norėtųsi Edgaro Ulanovo geresnio žaidimo. Ulia per 24 minutes pataikė tik 1 iš 7 metimų. Jis praėjusį sezoną buvo naudingesnis. 

– Klaidos?

– Klaidos žudo. Kauniečiai pirmojoje rungtynių dalyje padarė net 11 klaidų! 

– Bet vėliau tų klaidų sumažėjo.

– Taip. Bet kiek buvo prarasta. „Žalgiris“ dažniausiai klystanti ir prasižengianti komanda ir to neišgyvendina. Per daug daro nereikalingų pražangų, kas virsta lengvais ir pigiais taškais. 

– Sužaista 15-a turų. Kaip žiūrime į „Žalgirio“ rezultatus: optimitiškai ar pesimistiškai? Juk tikėkimės  greitai grįš traumuoti žaidėjai.

– Tos traumos. Jei visi žalgiriečiai būtų sveiki ir geros formos, tikrai būtų laimėję. Praėjusį sezoną „Žalgiris“ iš esmės labiausiai iš visų komandų išvengė traumų. Pagrindiniai žaidėjai rungtyniavo nuolat ar praleido tik vieną-kitą susitikimą. Tai nereiškia, kad fizinis pasirengimas yra prastesnis. Tiesiog, mūsiškiams nesiseka. L.Westermannas iškrito mėnesiui. 

Nėrai nei labai didelio optimizmo, nei graudaus pesimizmo. Dabar svarbiausia yra patekti į atkrintamąsias. Tai bus sunku, nes labai susitiprėjo Milano „Olimpia“, „Barcelona“, Miuncheno „Bayern“ ir Stambulo „Anadolu Efes“. Todėl automatiškai sunkiau patekti į atkrintamąsias.

Nors nesėkmė Ispanijoje ir skausminga, tačiau tikrai niekas neprarasta. „Žalgiris“ užima 8-ąją vietą ir toliau kaunasi dėl vietos ketvirtfinalyje. Gali užtekti ir 15-os pergalių. Taigi antrajame rate reikia dar 8-9 laimėjimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.