EUROLYGA 2023

LKL klubų gruodis: nuo pergalės džiaugsmo iki laimėjimų bado

Gruodį savo sirgalius – jei ne LKL čempionate, tai Europos turnyruose – bent kartą nuliūdino visi stipriausi Lietuvos krepšinio klubai. Paskutinį metų mėnesį daugiausiai kartų laimėjo Kauno „Žalgiris“, kuris žaidė daugiausiai rungtynių, mažiausiai kartų pralaimėjo Pasvalio „Pieno Žvaigždės“. Vilniaus „Rytas“ iškovojo kelialapį į Europos taurės „Top 16“ etapą, o į giliausią duobę pateko Kėdainių „Nevėžis“, kuris laimėti negali jau ilgiau nei du mėnesius.

 Lietuvos komandoms gruodžio mėnuo klostėsi skirtingai.<br> Lrytas.lt montažas
 Lietuvos komandoms gruodžio mėnuo klostėsi skirtingai.<br> Lrytas.lt montažas
Gavęs reikiamą pastirpinimą, sostinės klubas dabar tikisi pasirodyti geriau.<br>D.Umbraso nuotr.
Gavęs reikiamą pastirpinimą, sostinės klubas dabar tikisi pasirodyti geriau.<br>D.Umbraso nuotr.
Uostamiesčio klubas turnyro lentelėje LKL vis dar lenkia Vilniaus komandą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Uostamiesčio klubas turnyro lentelėje LKL vis dar lenkia Vilniaus komandą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžiausia Panevėžio klubo naujiena tapo Jono Vainausko atleidimas.<br>G.Šiupario nuotr.
Didžiausia Panevėžio klubo naujiena tapo Jono Vainausko atleidimas.<br>G.Šiupario nuotr.
Dzukai žaidė banguotai, tačiau kovingai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dzukai žaidė banguotai, tačiau kovingai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 31, 2018, 2:26 PM

„Žalgiris“
Gruodį: 7-2. 
Nuo sezono pradžios. LKL: 15-1, Eurolyga: 7-8. 

„Žalgirio“ krepšininkus šienauja traumos. Gruodžio mėnesį kauniečiams per visas rungtynes trūkdavo bent dviejų žaidėjų, o per paskutinį 2018 metų mačą žengti į aikštę negalėjo net penki žalgiriečiai. 

Kad ir kokie dideli būtų nuostoliai, Lietuvos lygoje „Žalgiris“ neįveikiamas jau pusantro mėnesio ir šiuo metu tęsia 10 pergalių seriją. Tiesa, čempionams padus ne juokais pasvilino „Juventus“, tačiau Kauno komanda be jokio vargo susitvarkė su pagrindiniu varžovu „Rytu“, o žaisdama su Prienų klubu pasiekė šio LKL sezono didžiausio skirtumo ir mažiausiai praleistų taškų rekordus (nugalėjo 45 taškų skirtumu 93:48). 

Praretėjusiai komandai kur kas sudėtingiau kovoti Eurolygoje. Gruodžio mėnesį „Žalgirio“ tvarkaraštis buvo itin lengvas, tačiau Šarūno Jasikevičiaus vyrai suklupo per išvykas į Miuncheną bei Las Palmasą ir nepasinaudojo gera proga įsitvirtinti viršutinėje lentelės pusėje. Kauno komanda per pirmąjį Eurolygos ratą laimėjo mažiau nei pusę rungtynių ir, nors formaliai užima aštuntąją vietą, ją turi dalintis su dar trimis varžovais.

„Pieno Žvaigždės“ 
Gruodį: 3-1.
Nuo sezono pradžios. LKL: 7-9.

Nors „Pieno Žvaigždės“ ilgai žaidė be traumuotų Emmanuelio Omogbo ir Ivaro Žviguro, nieko baisaus nenutiko. Priešingai, gruodžio mėnesį pasvaliečiai pirmą kartą šį sezoną laimėjo trejas iš eilės rungtynes ir pergalių seriją nutraukė tik prieš pat Naujuosius metus nuvykę į Vilnių žaisti su „Rytu“. 

Treneris Gediminas Petrauskas galėjo džiaugtis, kad į komandą puikiai įsiliejo sezonui jau prasidėjus atvykę Yannickas Franke (jis LKL pelno 13,7 tšk. ir pagal rezultatyvumą užima antrąją vietą), Jay Threattas ir Dagoberto Peña, o gruodžio pradžioje prie jų prisidėjo po poros metų pertraukos į Pasvalį grįžęs Žygimantas Skučas. Šių laikų krepšinio pulsą apčiuopęs „Pieno Žvaigždžių“ treneris nesupančiojo žaidėjų painiomis schemomis, suteikė jiems didelę saviraiškos laisvę ir skina pirmuosius šios filosofijos vaisius. 

Atrodo, pasvaliečiams pats laikas pagalvoti apie ketvirtąją vietą, nuo kurios atsiliekama trimis taškais. 

„Rytas“
Gruodį: 5-2. 
Nuo sezono pradžios. LKL: 12-4, Europos taurė: 5-5. 

Vilniaus komandą irgi smaugia traumos. Jau beveik du mėnesius nežaidžia Chrisas Krameris, o gruodžio pradžioje susižeidė ir ilgam iš rikiuotės iškrito Evaldas Kairys. 

Mėnesio pradžia „Rytui“ apskritai buvo labai bloga. Tačiau po to, kai dvejose iš eilės LKL rungtynėse nesukūrė jokių problemų „Lietkabeliui“ ir „Žalgiriui“, vilniečiai atsistojo į geras vėžes. Šiuo metu jie tęsia penkių pergalių seriją (skaičiuojant visus turnyrus), per kurią užsitikrino kelialapį į Europos taurės „Top 16“ etapą ir LKL čempionate su kaupu atsiskaitė Panevėžio krepšininkams. Kita vertus, abi pergalės prieš gerokai žemesnio lygio varžovus Europos taurės turnyre buvo iškovotos tik per plauką.

Už vieną pergalę treneris Dainius Adomaitis turėjo padėkoti lapkritį komandą sustiprinusiam kroatui Rokui Stipčevičiui, kuris buvo pripažintas naudingiausiu Europos taurės devintojo turo krepšininku. Dar didesnis pastiprinimas turėtų būti gruodį į Lietuvos sostinę atvykęs baltarusis Arciomas Parachovskis. Vis dėlto net prisidėjus šiam vidurio puolėjui „Ryto“ priekinė linija neatitinka Europos „Top 16“ etapo standartų.

„Neptūnas“
Gruodį: 4-2. 
Nuo sezono pradžios. LKL: 13-3, Čempionų lyga: 4-5. 

Galėtų būti dar geriau, bet tikrai nėra blogai. Taip gruodžio mėnesį turėtų vertinti Klaipėdos sirgaliai. „Neptūnas“ tapo pirmąja komanda, Čempionų lygoje įveikusia Bolonijos „Virtus“ klubą, tačiau neišvengė nesėkmių žaisdamas Stambulo „Beşiktaş“ ir Utenos arenose. Abu varžovai buvo įveikiami, jiems nusileista po lygios kovos, bet „Neptūno“ sudėtis tiesiog nėra tokia, kad laimėtų viską iš eilės.

Klaipėdos krepšininkai lieka LKL lentelės antrojoje eilutėje, o Čempionų lygoje tęsia kovą dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas. Nors FIBA rengiamame turnyre „Neptūnas“ pralaimėjo daugiau rungtynių, negu laimėjo, klaipėdiečių likimas yra tik jų rankose, o paskutiniųjų turų tvarkaraštis pakankamai geras, kad europinio sezono nereikėtų baigti jau po grupių etapo. Treneris Kazys Maksvytis palankioje padėtyje yra dar ir dėl to, kad jo komandos pagrindinių žaidėjų nekamuoja traumos. 

„Lietkabelis“ 
Gruodį: 3-4.
Nuo sezono pradžios. LKL: 10-6, Čempionų lyga: 3-6. 

Tai, kas porą pastarųjų mėnesių vyko „Lietkabelyje“, su krepšiniu neturėjo nieko bendro. Komandoje nebeliko pusės sezoną pradėjusių krepšininkų ir trenerių, o sumaišties apogėjumi tapo prieš tai ant atsarginių suolo užkonservuoto Jamaro Wilsono atleidimo ir sugrąžinimo istorija. 

Permainos Panevėžio komandą tik silpnino. Tiesa, gruodžio pradžioje „Lietkabelis“ pasiekė įspūdingą pergalę prieš „Rytą“, bet po poros savaičių tiems patiems varžovams beviltiškai pralaimėjo ir vėl praleido vilniečius į trečiąją LKL lentelės eilutę. O paskutinėse metų rungtynėse patirtas dar vienas beviltiškas pralaimėjimas „Dzūkijai“ tapo įspėjimo ženklu, kad „Lietkabeliui“ reikia galvoti ne apie tai, kaip susigrąžinti trečiąją vietą, o apie tai, kaip apginti ketvirtąją.

Atrodo, „Lietkabelis“ jau gali visą dėmesį skirti būtent šiam tikslui. Nors panevėžiečiai dar neprarado aritmetinių galimybių patekti į Čempionų lygos atkrintamąsias varžybas, jų galimybės tarptautiniame turnyre tėra iliuzinės – per penkis turus reikia iškovoti trimis pergalėmis daugiau nei šiuo metu grupės ketvirtojoje vietoje esantis Antverpeno „Giants“. 

„Skycop“ 
Gruodį: 2-3.
Nuo sezono pradžios. LKL: 5-11, Lietuvos taurė: 3-1.

Jei prieš sezoną kas nors būtų prognozavęs, kad Prienų komanda Naujuosius metus pasitiks LKL lentelėje užimdama aštuntąją vietą, tikriausiai būtų buvęs išjuoktas. Tačiau „Skycop“ šiuo metu kaip tik ir yra aštunta, o šios komandos žaidimas net nesuteikia didelių vilčių, kad ji pradės kopti aukštyn. 

Tiesa, gruodį Virginijaus Šeškaus auklėtiniai be pergalių neliko. Be traumuoto Mindaugo Lukauskio žaidžiantys prieniškiai sugebėjo varžovų aikštėje atsirevanšuoti „Dzūkijai“ ir pateko į Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalį, o LKL čempionate įveikė dar giliau nugrimzdusį „Nevėžį“ ir nutraukė penkių pralaimėjimų seriją. Tačiau net po pergalės prieš Kėdainių ekipą prieniškių nuotaika turėjo būti labai prasta – palaužti autsaiderius pavyko tik per antrąjį pratęsimą. 

„Šiauliai“
Gruodį: 1-2.
Nuo sezono pradžios. LKL: 2-13, Čempionų lygos atranka: 0-2.

Antano Sireikos treniruojama komanda gruodžio pradžioje namie įveikė „Juventus“ krepšininkus ir Lietuvos lygos lentelėje pavijo „Nevėžį“, tačiau šiauliečių padėtis, kaip buvo, taip ir lieka labai sudėtinga. Antrajam ratui persiritus per pusiaują „Šiauliai“ nuo aštuntosios vietos atsilieka trimis taškais, o Šiaulių komandos sudėtis yra tiesiog per silpna, kad ji galėtų greitai panaikinti šį atsilikimą. Kol kas nematyti jokių požymių, kad „Šiauliai“ šį sezoną galėtų kovoti dėl kelialapio į atkrintamąsias varžybas. Atrodo, svarbiausia šios komandos užduotis – aplenkti „Nevėžį“ ir išvengti paskutinės vietos.

„Juventus“
Gruodį: 1-3.
Nuo sezono pradžios. LKL: 7-9, Lietuvos taurė: 4-0. 

Utenos komanda liko be amerikiečių. Nuo spalio žaisti negali traumuotas Kennethas Gainesas, o gruodžio viduryje lietingą Lietuvą į saulėtą Izraelį iškeitė rezultatyviausias „Juventus“ krepšininkas Alexas Hamiltonas (vid. 13,5 tšk.). Nors A.Hamiltonas komandą paliko labai sudėtingu metu – iškart po pralaimėjimo autsaideriams „Šiauliams“ ir prieš pat rungtynių seriją su trimis LKL didžiojo ketverto komandomis, Žydrūnas Urbonas ir jo komanda nesudėjo ginklų. Per rungtynes su „Žalgiriu“ uteniškiai dar sykį patvirtino, jog nepaiso jokių autoritetų, o metus baigė papildydami savo sąskaitą brangiu tašku už pergalę prieš „Neptūną“. 

Du „Juventus“ žaidėjai pirmauja LKL asmeninės statistikos lyderių sąrašuose. Martinas Gebenas užima pirmąją vietą pagal atkovotus kamuolius (vid. 6,9), Dovis Bičkauskas – pagal rezultatyvius perdavimus (5,7) ir išprovokuotas pražangas (4,5). 

„Dzūkija“
Gruodį: 1-4.
Nuo sezono pradžios. LKL: 6-10, Lietuvos taurė: 3-1. 

Alytaus krepšininkai kol kas vykdo minimalią užduotį patekti tarp aštuonių geriausių LKL komandų. Nors gruodį dzūkai dažniau pralaimėdavo ir tik paskutinėse metų rungtynėse su „Lietkabeliu“ nutraukė keturių nesėkmių seriją, jų pozcijoms atkrintamųjų varžybų zonoje kol kas niekas negrasina. 

Vis dėlto „Dzūkija“ šį mėnesį patyrė vieną itin skaudų pralaimėjimą. Praėjusį sezoną Lietuvos taurės finalo ketverte kovojusi Alytaus komanda, šįkart buvo sustabdyta dar prieš ketvirtfinalį – nors Andrejaus Urlepo penketas turnyro antrajame etape išvykoje laimėjo pirmąsias rungtynes su „Skycop“ krepšininkais, savo aikštėje persvaros neapgynė. 

Gali būti, kad po Naujųjų metų „Dzūkijai“ bus dar sunkiau, nes iš jos rengiasi išvykti puolimo variklis Kenas Brownas, kuris pelno 14,2 taško ir po paskutiniųjų gruodžio rungtynių LKL rezultatyviausių žaidėjų sąraše pakilo į pirmąją vietą. 

„Nevėžis“ 
Gruodį: 0-3.
Nuo sezono pradžios. LKL: 2-13, Lietuvos taurė: 2-2. 

Kėdainių klubą gramzdina vidaus problemos. Gruodžio viduryje „Nevėžis“ miglotomis aplinkybėmis išsiskyrė su treneriu Ramūnu Cvirka, kurio pareigas perėmė buvęs trenerio padėjėjas Darius Dimavičius, ir atsisveikino su dviem krepšininkais J.C.Fulleriu (7,6 tšk.) ir Volodymyru Ševčenka (2,7 tšk.).

Nors komandą papildė trys kiti žaidėjai, karštinės krečiamam „Nevėžiui“ sudėtinga konkuruoti net su LKL vidutiniokais ir kėdainiečių pralaimėjimų serija tikriausiai nieko nestebina. O nesėkmių serija jau labai ilga – nuo spalio pabaigos, pridėjus ir šalies taurės turnyrą, „Nevėžis“ pralaimėjo visas 10 rungtynių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.