EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: dvi M. Grigonio versijos, L. Lekavičiaus minutės ir M. Kuzminsko rekordas

Nauji metai dviem Eurolygoje žaidžiantiems Lietuvos krepšininkams prasidėjo permainomis. Mindaugas Kuzminskas pirmąjį kartą šį sezoną pateko į Milano „Olimpia“ starto penketą ir pasiekė asmeninį rekordą, o Lukas Lekavičius žaidė daug ilgiau, negu žaisdavo vadovaujant senajam Atėnų „Panathinaikos“ treneriui.

Marius Grigonis, Lukas Lekavičius ir Mindaugas Kuzminskas sėkmingai žaidė Eurolygos ture.<br> G.Bitvinsko/Twitter nuotr.
Marius Grigonis, Lukas Lekavičius ir Mindaugas Kuzminskas sėkmingai žaidė Eurolygos ture.<br> G.Bitvinsko/Twitter nuotr.
 Lietuvos krepšininkų statistika Eurolygos ture.<br> Lrytas.lt nuotr.
 Lietuvos krepšininkų statistika Eurolygos ture.<br> Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 5, 2019, 9:05 AM, atnaujinta Jan 5, 2019, 9:07 AM

Tuo tmeu Kauno „Žalgiris“ pakartojo pernykštį rezultatą ir po atkaklios kovos nusileido Maskvos CSKA krepšininkams, o kauniečių puolėjas Edgaras Ulanovas į Rusijos sostinės komandos krepšį per abejas rungtynes neįmetė nė vieno dvitaškio ar tritaškio.

„Žalgiris“

Visą aistruolių emocijų amplitudę sužadinęs „Žalgiris“ penktadienį pirmosiose 2019 metų rungtynėse pripažino CSKA klubo pranašumą 79:84. Lietuvos čempionai, „Žalgirio“ arenoje stebint 15205 žiūrovams, jau pirmajame kėlinyje atsiliko dviženkliu skirtumu, po pertraukos pavijo varžovus ir persvėrė rezultatą, bet nepagriebė išsigelbėjimo šiaudo paskutinės minutės baudos metimų varžybose.

„Žalgiris“ ir naujais metais liko ištikimas senų metų tradicijai. Jau dešimtosios iš eilės kauniečių rungtynės baigėsi vienženkliu skirtumu.

Nors į aikštę grįžo trejas rungtynes praleidęs Paulius Jankūnas, kad užpildytų paraišką, „Žalgiriui“ vėl teko pasitelkti dublerius. Traumuotų Antano Kavaliausko ir Leo Westermanno vietas užėmė Rokas Jokubaitis ir Lukas Uleckas, kuris visą mačą praleido ant atsarginių suolo.

Šeši rungtyniavę „Žalgirio“ lietuviai pelnė 33 iš 79 komandos taškų. Vis dėlto daugumos Lietuvos krepšininkų indėlis buvo nežymus: P.Jankūnas ir R.Jokubaitis pelnė po 2 taškus, Artūras Milaknis – 3, Laurynas Birutis – 4. Dažniau kelius prie varžovų krepšio rasdavo tik Marius Grigonis (13 taškų) ir Edgaras Ulanovas (9 taškai).

Vienintelis starto penkete rungtynes pradėjęs lietuvis E.Ulanovas nepataikė nė vieno metimo žaidžiant (0/3 dvitaškiai, 0/2 tritaškiai), tačiau išprovokavo 6 pražangas ir visus taškus surinko baudos metimais (9/10). E.Ulanovas per pirmąsias rungtynes su Maskvos klubu irgi nepataikė nė vieno metimo žaidžiant (0/3 dvitaškiai, 0/1 tritaškiai), bet Rusijos sostinėje jis apskritai nepelnė nė taško.

„Žalgiris“ per 16 rungtynių iškovojo 7 pergales ir dalijasi devintąją vietą su Vitorijos „Baskonia“ ir Atėnų „Panathinaikos“. Nuo trokštamos aštuntosios pozicijos kauniečiai atsilieka vienu tašku, o po 8 pergales šiuo metu turi Miuncheno „Bayern“ ir „Olimpia“.

Kitą savaitę Eurolygoje bus žaidžiamos dviejų turų rungtynės. „Žalgiris“ laikys turkišką egzaminą: antradienį priims Stambulo „Anadolu Efes“ klubą, o ketvirtadienį viešės pas Stambulo „Fenerbahce“.

Abi Stambulo komandos 16-ajame ture žaidė namie ir papildė pergalių sąskaitą. „Anadolu Efes“ įveikė „Bayern“ 92:77, „Fenerbahce“ – „Baskonia“ 96:87.

15 rungtynių laimėjusi „Fenerbahce“ tvirtai užima pirmąją vietą, o 10 pergalių iškovojusi „Anadolu Efes“ yra ketvirta.

Legionieriai

Artinantis stačiatikių Kalėdoms (jos bus sausio 7-ąją) Graikijoje įvyko šios šalies krepšinio milžinų mūšis, kuriame savo aistruoliams šventinę nuotaiką apkartino Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkai. Jie jau antrajame kėlinyje atsiliko dideliu skirtumu ir, nesukūrę varžovams jokių sunkumų, pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos“ komandai 65:79.

Naujo „Panathinaikos“ trenerio Ricko Pitino pasitikėjimą iškart įgijęs L.Lekavičius žaidė 22,5 min. ir pelnė 10 taškų, bet negalėjo pasigirti geru taiklumu (2/8 dvitaškiai, 2/3 tritaškiai).

L.Lekavičius ilgiau nei 20 min. šį sezoną žaidė vos trečiąjį kartą. Pasikeitus treneriui, lietuvis aikštėje praleidžia vidutiniškai 20 min. ir pelno 10,5 taško. Iki R.Pitino atėjimo jo vidurkiai buvo 11,2 min. ir 3,8 taško.

„Olimpia“ per pirmąsias metų rungtynes sprendė daug paprastesnę užduotį. Lombardijos sostinėje ketvirtadienį viešėjo Adrijos lygos čempionė Podgoricos „Budučnost“, kurią Italijos čempionai įtikinamai nugalėjo 111:94. Milano krepšininkai jau 4-ąją min. pirmavo 15:2, o paskui skirtumas beveik visą laiką buvo dviženklis.

Naudingai žaidė abu „Olimpia“ lietuviai. M.Kuzminskas pelnė 19 taškų ir pasiekė asmeninį sezono rekordą, Artūras Gudaitis įmetė 14 taškų ir atkovojo 12 kamuolių ir surinko ketvirtą dvigubą dviženklį šį sezoną. Įdomu, kad M.Kuzminskas visus taškus pelnė per pirmąjį ir trečiąjį kėlinius, A.Gudaitis – per antrąjį ir ketvirtąjį.

Savaitės lietuviai

Mindaugas Kuzminskas („Olimpia“). M.Kuzminskas užtikrino, kad Milano gerbėjams ketvirtadienį nereikėtų jaudintis. Pirmąjį kartą šį sezoną į starto penketą patekęs 29-erių metų puolėjas pasinaudojo varžovų neatidumu ginantis ir vien per pirmąjį kėlinį pataikė keturis tritaškius ir pelnė 14 taškų („Olimpia“ kėlinį laimėjo 14 taškų skirtumu 36:22).

Trečiajame kėlinyje lietuvis pelnė dar 5 taškus, o iš viso per 30,5 min. įmetė 19 taškų (3/7 dvitaškiai, 4/5 tritaškiai, 1/1 baudos) ir atkovojo 4 kamuolius. Jis pirmą kartą nuo atvykimo į Milaną žaidė taip ilgai ir pasiekė asmeninį rezultatyvumo rekordą vilkint „Olimpia“ aprangą.

Iki šios savaitės M.Kuzminsko rekordas žaidžiant Milano komandoje buvo 17 taškų (pasiektas praėjusį sezoną), šio sezono rekordas – 14 taškų (per rungtynes su „Žalgiriu“), o karjeros rekordas yra 23 taškai (tiek pelnė 2015 metais atstovaudamas Malagos „Unicaja“). Šį sezoną puolėjo vidurkis yra 7,8 taško.

Marius Grigonis („Žalgiris“). Pirmuosius du kėlinius M.Grigonis bėgo ne ten, kur reikėjo, abejojo dėl, regis, neabejotinų sprendimų ir nepelnė nė taško. Tačiau per pertrauką gynėjas spėjo apmąstyti savo žaidimo trūkumus. Trečiajame kėlinyje jis pelnė 10 taškų, o jo aktyvumo protrūkis buvo viena svarbiausių „Žalgirio“ atgimimo priežasčių. Iš viso M.Grigonis per 25 min. pelnė 13 taškų (3/5 tritaškiai, 4/4 baudos), išprovokavo 4 pražangas, bet 3 kartus suklydo. Per pirmąsias rungtynes su CSKA klubu M.Grigonis irgi pelnė 13 taškų, o jo vidurkis dabar yra 7,4 taško.

Artūras Gudaitis („Olimpia“). A.Gudaitis į aikštę buvo įleistas, kai „Olimpia“ jau pirmavo dviženkliu skirtumu. 25-erių metų vidurio puolėjas pratęsė komandos draugų pradėtą darbą, iškart pradėjo šluoti visas kliūtis varžovų baudos aikštelėje ir vien per antrąjį kėlinį pelnė 10 taškų. Dar 4 taškus lietuvis įmetė ketvirtajame kėlinyje. Iš viso A.Gudaitis per 26 min. pelnė 14 taškų (2/3 dvitaškiai, 10/13 baudos), atkovojo 12 kamuolių ir išprovokavo 7 pražangas. Jis surinko ketvirtąjį dvigubą dviženklį šį sezoną ir septintąjį – per du sezonus, kuriuos žaidžia Milano klube. A.Gudaičio šio sezono vidurkiai – 13 taškų, 7,5 atkovoto kamuolio ir 5,1 išprovokuotos pražangos.

Savaitės nusivylimai

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Akivaizdu, kad traumos pasekmes jaučiantis P.Jankūnas kol kas negali žaisti nė puse jėgos. Penktadienį neįprastai lėtai veikė ir jo galva, ir kojos, kapitonas porą kartų nedrįso mesti iš vietų, iš kurių anksčiau atakuodavo nedvejodamas. Puolėjas žaidė beveik 13 min., pelnė 2 taškus (0/2 dvitaškiai, 2/2 baudos) ir padarė 3 klaidas. Jo sezono vidurkis – 6,6 taško.

Artūras Milaknis („Žalgiris“). Atsidengti A.Milakniui nebuvo didelė problema. Bet įmesti – beveik neįvykdoma užduotis. Pirmojoje rungtynių pusėje tikslo nepasiekė nė vienas iš penkių gynėjo metimų, o po pertraukos jis pataikė tik kartą. A.Milaknis žaidė 19 min., pelnė 3 taškus (0/2 dvitaškiai, 1/4 tritaškiai) ir 4 kartus prasižengė. Būtent dėl pražangų jis tik ketvirtą kartą šį sezoną žaidė trumpiau nei 20 min. A.Milaknio vidurkis – 7,6 taško.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.