EUROLYGA 2023

Ant bedugnės krašto vaikščiojusį „Rytą“ išgelbėjo išmoktos klaidos

Trečiadienio vakarą vos neišsipildė jau matytas rungtynių scenarijus, tačiau jį sugadinti buvo pasiruošęs Arciomui Parachouskiui. Vilniaus „Ryto“ centras paskutinėmis rungtynių sekundėmis paleido taiklią strėlę į Belgrado „Partizan“ ekipos krepšį ir taip išsaugojo vilniečių šansus prasibrauti į Europos taurės ketvirtfinalį. 

Arciomas Parachouskis išplešė pergalę sostinės komandai. <br>Lrytas.lt nuotr.
Arciomas Parachouskis išplešė pergalę sostinės komandai. <br>Lrytas.lt nuotr.
 A. Parachouskis sėkmingai tvarkėsi savo baudos aikštelėje.<br>imago/Xinhua/Scanpix nuotr.
 A. Parachouskis sėkmingai tvarkėsi savo baudos aikštelėje.<br>imago/Xinhua/Scanpix nuotr.
 Vilniečiai antroje rungtynių dalyje pataikė vos vieną tolimą metimą.<br>imago/Xinhua/Scanpix nuotr. 
 Vilniečiai antroje rungtynių dalyje pataikė vos vieną tolimą metimą.<br>imago/Xinhua/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 31, 2019, 4:20 PM

Sostinės krepšininkai vos vieno taško persvara (78:77) išsivežė pergalę iš pragariškos Aleksandro Nikoličiaus vardo arenos. Antroji pergalė „Top 16“ etape ne tik išsaugojo „Ryto“ šansus žengti toliau, bet ir padarė juos itin realius. 

Paskutiniajame ture vilniečiai lauks svečių iš Monako. Pergalė bent vieno taško skirtumu „Rytui“ atvers kelią į ketvirtfinalį, kur antrosios E grupės komandos jau laukia Valensijos „Valencia“ krepšininkai. Ispanai laikomi pagrindiniais favoritais iškovoti Europos taurės trofėjų. 

Lrytas.lt apžvelgia pergalingas „Ryto“ rungtynes Belgrade ir pateikia įdomiausius dvikovos momentus, kurie lėmė sėkmę. 

Išmoktos pamokos 

Jei prieš savaitę Berlyne „Rytas“ nuo rungtynių pradžios iki pabaigos rėmėsi vienu atakos užbaigimu – tritaškiais, tai trečiadienio dvikovoje prieš „Partizan“ Dainiaus Adomaičio auklėtiniai išmoko pamokas ir tos pačios klaidos nebekartojo. 

Pirmojo kėlinio metu „Rytas“ pradėjo bombarduoti šeimininkų krepšį, o pagrindinis iniciatorius vėl buvo Eimantas Bendžius. 

Lietuvis vien pirmajame kėlinyje pelnė 15 taškų ir į varžovų krepšį pasiuntė 4 taiklius tritaškius iš 5 bandymų.

Per pirmuosius du kėlinius „Rytas“ išmetė net 16 tritaškių (pataikė 8) ir 14 dviejų taškų vertės metimų (pataikė 7). Akivaizdu, jog kartojosi Berlyno scenarijus, kai pagrindiniu vilniečių ginklu tapo tritaškiai metimai. 

Tačiau po ilgosios pertraukos grįžę „Ryto“ žaidėjai pakeitė žaidimo planą. Per trečiąjį kėlinį sostinės krepšininkai metė tik vieną tolimą metimą ir jį pataikė. Negana to, „Rytas“ sugebėjo perimti rungtynių kontrolę ir iki pat ketvirtojo kėlinio pabaigos diktavo tempą bei iniciatyvą turėjo savo rankose. 

„Partizan“ krepšininkai greitomis atakomis pelnė tik 7 taškus, kai prieš savaitę Berlyno ALBA žaidėjai vilniečiams atseikėjo 12 greitų taškų. 

Daugiausiai prie tokių išpuolių stabdymo prisidėjo „Ryto“ įžaidėjai – Chriskas Krameris ir Roko Stipčevičius. Ypatingai Ch.Krameris pražangomis ne kartą stabdė varžovų mėginimus greitai pabėgti ir pelnyti lengvus taškus. 

Varomoji jėga

„Partizan“ klubo žaidimas yra įprastas tokio tipo komandoms. Žaidžia keli pajėgūs legionieriai, o jiems padeda arba jauni, arba patyrę vietiniai krepšininkai. 

Trečiadienio dvikova aiškiai parodė, jog serbų komanda visiškai priklausoma nuo legionieriaus Alexo Renfroe. 

Amerikietis turintis Bosnijos ir Hercogovinos pilietybę dirigavo savo komandai taip, jog likus dviem minutėms iki rungtynių pabaigos jo rezultatyvus perdavimai padėjo šeimininkams pavyti svečius. Negana to, likus 10-iai sekundžių iki ketvirtojo kėlinio pabaigos A.Renfroe atliko 11-ą rezultatyvų perdavimą, o jį realizavęs Jockas Landale’as išvedė „Partizan“ į priekį – 77:76. 

Vos įžaidėjas prisėsdavo ant atsarginių žaidėjų suolo „Partizan“ žaidimas krisdavo į duobę. Gynėjas dvikovoje prieš „Rytą“ buvo arti trigubo dublio: 11 taškų, 8 atkovoti kamuoliai, 11 rezultatyvių perdavimų ir 25 naudingumo balai. 

Jei „Partizan“ ekipoje buvo galima įžvelgti vieną „varikliuką“, tai „Ryto“ komandoje tokių atsirado daugiau. 

Dominique’ui Sutton’ui palikus „Ryto“ gretas daugiau minučių ir naštos ant savo pečių pradėjo nešti E.Bendžius. Tačiau panašu, jog lietuvis šį darbą atlieka be priekaištų. 

Per paskutines dvi Europos taurės rungtynes puolėjas aikštėje vidutiniškai praleidžia po 32 minutes, pelno po 18,5 taško ir įmeta po 4,5 tritaškio metimo per vieną susitikimą. 

Jo ir A.Parachouskio duetas labai universalus ir tampa tikru iššūkiu varžovams. Baltarusis gali sėkmingai brautis po krepšiu ir atakas užbaigti žaisdamas nugara prieš tiesioginį varžovą. E.Bendžius gali ir atakuoti ir iš toli, ir aštriais reidais draskyti oponentų gynybą. 

Raktas į pergalę

A.Parachouskis pelnė du taškus su varžovo pražanga, tačiau prabėgus vos kelioms trečiojo kėlinio minutėms D.Adomaitis pasodino centrą ant atsarginių žaidėjų suolelio. 

Aikštėje pagrindinio vidurio puolėjo vietą užėmė Martynas Echodas, kuris pastaruoju metu buksuoja ir nedemonstruoja tokio žaidimo, kokį norėtų tiek sirgaliai, tiek „Ryto“ trenerių štabas. 

Tik išėjęs į aikštę M.Echodas privertė prasižengti varžovą ir stojo prie baudų metimo linijos. Realizavo vieną baudą, tačiau aikštėje vaizdo negadino. 

Vis dėlto antroje trečiojo kėlinio pusėje „Rytas“ pradėjo buksuoti, o po savuoju krepšiu sunkiai stabdė įsibėgėjusį J.Landale’ą. 

D.Adomaitis perlaikė A.Parachouskį ant suolo. 6 minučių atkarpa be baltarusio baigėsi lengvu nokdaunu 0:8. 

„Ryto“ treneris greitai grąžino centrą į aikštę, kuris iškart pelnė du lengvus taškus, o po savuoju krepšiu sėkmingai stabdė Aleksėjaus Nikoličiaus reidą. 

Legionierius iš kaimyninės Baltarusijos aikštėje praleido 20 minučių per kurias spėjo pelnyti 22 taškus (10/11 dvit.), atkovoti 8 kamuolius ir surinkti 30 naudingumo balų. Negana, to vidurio puolėjas pataikė ir lemiamą metimą, kuris išplėšė pergalę. Be to, aukštaūgis tapo ir savaitės naudingiausiu Europos taurės žaidėju. 

Stebina faktas, jog A.Parachouskis aikštėje praleidžia sąlyginai mažai laiko. Galbūt centras dar nėra įgavęs geriausios formos, tačiau D.Adomaitis baltarusio dar nei karto aikštėje nelaikė ilgiau nei 30 minučių. 

Žaidėjas šiuo metu yra pagrindinis „Ryto“ ramstis po krepšiu, todėl lemiamoje dvikovoje prieš Monako ekipą aikštėje turėtų praleisti daugiau laiko nei dvikovoje prieš „Partizan“. 

Pergalingose rungtynėse „Rytas“ laimėjo kovą po krepšiais 37-29, o antroje rungtynių pusėje įmestas vos vienas tolimas metimas sąlygoja, jog raktas į pergalę buvo būtent gera kova baudos aikštelėje. 

Minėtas A.Parachouskis atstovėjo už visą „Ryto“ ekipą ir suteikė jau beveik pražuvusią viltį – patekimą į išsvajotą ketvirtfinalį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.