EUROLYGA 2023

Italų teisėjo L. Lamonicos atvykimas į Lietuvą skaldo šalies krepšinį

Į lemiamus Karaliaus Mindaugo taurės turnyro mačus pakviestas žinomas užsienio teisėjas įnešė sumaišties mūsų šalies krepšinio padangėje. Prieš tokį sprendimą pasisakęs Kauno „Žalgirio“ strategas Šarūnas Jasikevičius sulaukė ir su juo nesutinkančių komentarų. „Vargu ar kas priekaištautų, jei sužaisti mačą atvyktų pats LeBronas Jamesas. Ar koks kitas garsus legionierius. Juk ir tada galima būtų pasakyti, kad menkinamas lietuvių krepšininkų įvaizdis“, – taikiai ir su humoru apie situaciją samprotavo Prienų „Skycop“ strategas Virginijus Šeškus.

 L.Lamonica, V.Šeškus ir Š.Jasikevičius
 L.Lamonica, V.Šeškus ir Š.Jasikevičius
 V.Šeškus tikina, kad bėdos, jog atvyks L.Lamonica, nėra jokios.<br> D.Umbraso nuotr.
 V.Šeškus tikina, kad bėdos, jog atvyks L.Lamonica, nėra jokios.<br> D.Umbraso nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius pasisakė prieš italo atvykimą į taurės kovas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Šarūnas Jasikevičius pasisakė prieš italo atvykimą į taurės kovas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Teisėjas L.Lamonica<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Teisėjas L.Lamonica<br> G.Bitvinsko nuotr.
Teisėjas Tomas Jasevičius<br>G.Šiupario nuotr.
Teisėjas Tomas Jasevičius<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-02-14 16:53, atnaujinta 2019-02-14 17:09

Trečiadienį tapo aišku, kad Karaliaus Mindaugo taurės (KTM) turnyrą rengianti LKL vadovybė teisėjauti finalo ketverto kovoms pakvietė ne tik labiausiai patyrusius Lietuvos, bet ir žinomą Europos krepšinio arbitrą.

Jau senas teisėjas

Pirmą kartą turnyre dirbs teisėjas iš užsienio – kvietimą išbandyti „Siemens“ parketą gavo 53-ejų italas Luigi Lamonica.

Teisėjo karjerą 1993-siais pradėjęs italas savo laiku žaidimui dirigavo ne tik dvejų olimpinių žaidynių krepšinio turnyruose, tačiau ir septyniuose Europos čempionatuose: L.Lamonica dirbo finale, kai Lietuva 2003-siais tapo Senojo žemyno čempione bei 2011 metų Europos pirmenybėse Lietuvoje.

Iš viso arbitro taupyklėje begalė svarbių varžybų ir finalų – jis vadovavo ir 2018-ųjų Eurolygos finalo akistatai tarp Madrido „real“ ir Stambulo „Fenerbahce“.

Savo šalies pirmenybėse Italijoje arbitras baigė teisėjauti jau 2016 metais, kai jam sukako 51-eri.

„Mes turime garsų krepšinio teisėją, tačiau jis žinomas labiausiai žiniasklaidos dėka. Niekas nesako, kad jis nėra savo srities profesionalas, tačiau visada yra „bet“.

Mes kalbame apie privačios lygos – Eurolygos – apmokamą privatų krepšinio arbitrą, kuris neturi jokios Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) teisėjo kategorijos.

Jo tiesiog nėra jokiuose FIBA registruose, todėl ir sakyti, kad tai geriausias Europos teisėjas, yra per skambu. Matomas ir garsesnis už kitus – taip.

FIBA kategoriją jis prarado po prasidėjusio karo tarp FIBA ir Eurolygos prieš šešetą metų“, – kalbėjo nepanoręs skelbti pavardės krepšinio specialistas.

Su FIBA organizacija besivaidijanti Eurolyga neturi griežto amžiaus cenzo arbitrams, koks yra Tarptautinėje krepšinio federacijoje: pastaroji į „pensiją“ išleidžia visi teisėjus, kurie sulaukia penkiasdešimties.

Dėl šios priežasties savo karjerą buvo priverstas baigti ir vienas žinomiausių Lietuvos teisėjų Romuladas Brazauskas.

Tuo tarpu Eurolyga jau trims teisėjams, sulaukusiems penkiasdešimties metų ribos, vis tiek leidžia dirbti toliau. Eurolygos vadovybė tikina, kad niekuo nėra susaistyta su FIBA reglamentais.

„Tai tik dar kartą įrodo, kad taurės varžybos yra lyg ir draugiškas turnyras, nepatenkantis į jokius FIBA rėmus.

Kitu atveju, ji nebūtų leidusi L.Lamonicai teisėjauti savo prižiūrimose varžybose. Dabar dėl italo atvykimo greičiausiai reikėjo gauti tik Lietuvos krepšinio federacijos pritarimą. Bet realiausiai, LKL tiesiog nutarė ir pasikvietė teisėją ir nė su niekuo nesitarė, nes jokių draudimo rėmų nėra“, – kalbėjo viešai savo pavardės minėti nepanoręs krepšinio specialistas.

Tuo tarpu dėl būsimo L.Lamonicos atvykimo lrytas.lt kalbintas geriausias Lietuvos krepšinio teisėjas Tomas Jasevičius buvo lakoniškas: „Šiuo klausimu jokio komentaro tikrai nebus“.

Š. Jasikevičiaus manymu – nepagarba

Po Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio, kuriame Kauno „Žalgiris“ be didesnio vargo susidorojo su „Šiauliais“, kauniečių strategas Š.Jasikevičius kritiškai pasižiūrėjo į žinią apie teisėją iš užsienio.

„Sprendimas įdomus. Galvoju, visų pirma reikia pasakyti tai, kad L.Lamonica tikrai yra Europos teisėjų topas. Tai yra žmogus, kurį net ir žiūrovams patinka stebėti, tai yra teisėjas su charizma.

Tuo pačiu reikia pasakyti, jog manau, kad Lietuvos krepšiniui su šiuo kvietimu parodyta didžiulė nepagarba. Ypač šiais laikais, kai Lietuvos teisėjai išgyvena tikrai aukso amžių.

Čia ne mano nuomonė, bet jūs matote, kiek mūsų teisėjų vadovauja FIBA Čempionų lygos aukščiausio lygio susitikimuose.

Taip kad tai labai blogas sprendimas. Visų pirma, yra rodoma didžiulė nepagarba mūsų krepšiniui, mūsų mentalitetui.

Ko gero, kitas žingsnis bus jau užsienietis Lietuvos rinktinėje. Taip aš manau. Šiuo klausimu man vėl yra liūdna. Pabrėžiu, kad atvažiuoja aukščiausio lygio teisėjas, bet mentaliteto atžvilgiu – baisu“, – spaudos konferencijoje tikino Š.Jasikevičius.

LKL prezidentas prakalbo apie tobulėjimą

Lietuvos krepšinio lygos prezidentas Remigijus Milašius likus dviem dienoms iki finalų „Siemens“ arenoje informavo, kad be L.Lamonicos finalo ketverte taip pat dirbs geriausi Lietuvos teisėjai Gvidas Gedvilas, Tomas Jasevičius, Jurgis Laurinavičius, Vilius Mačiulaitis, Artūras Šukys ir Gytis Vilius.

Buvo kalbama, kad be L.Lamonicos dirbs latvis Olegas Latyševas arba ukrainietis Borisas Ryžikas, tačiau tai nepasitvirtino.

Visi šeši su italu rungtynėms vadovausiantys lietuviai yra FIBA tarptautinės kategorijos arbitrai, dirbantys svarbiausiuose Europos krepšinio turnyruose.

„Visa Europa mato, kad Karaliaus Mindaugo taurės turnyras – prestižinis Senajame žemyne, – sakė LKL prezidentas R.Milašius. – Pasikviesdami Luigi Lamonicą tikimės, kad šalia jo dar greičiau tobulės ir geriausi Lietuvos arbitrai.

Pastaruoju metu LKL klubų treneriai ir vadovai nuolat reiškia nepasitenkinimą lietuvių teisėjų darbu. Pagrindinis mūsų noras – kad Lietuvos klubai pradėtų gerbti savus teisėjus, nes iš tikrųjų jie to verti.“

„Žinote, gal visiems tiems kritikams, kuriems nepatinka, kas ir kaip vyksta – reikėtų patylėti. Tiek LKL, tiek ir Karaliaus Mindaugo taurė taip per trejetą metų patobulėjo, kad net ir padarius tam tikras klaidas, reikia organizatoriams atleisti. Šiuo atveju nematau jokios klaidos, o juolab – kažkokios tragedijos“, – tikino Prienų ekipos strategas V.Šeškus.

Prieniškiai kabinosi į Karaliaus Mindaugo taurės turnyro pusfinalius: po pirmojo ketvirtfinalio mačo su Klaipėdos „Neptūnu“ buvo lygu 85:85 ir tik antrame namie žaidę klaipėdiečiai išplėšė kelialapį 89:80.

„Reikia suprasti, kad Karaliaus Mindaugo taurė kiekvienam klubui savaitgalį suteiks galimybę pasirodyti tik du kartus. Tiek pat teisėjaus ir L.Lamonica. Keistai atrodo mintys, kad italo būvimas pakenks mūsų teisėjams ir jų įvaizdžiui.

Kaip tik italas į Lietuvą atvyksta dėl įvaizdžio, kad jį sustiprintų. Nors nevengiu ir pakritikuoti teisėjus, tačiau šiuo atveju aš palaikau LKL – L.Lamonicos atvykimas suteiks svorio turnyrui, o geriausiems mūsų arbitrams pagalbos nereikia – ir taip susitvarkytų be jo, tačiau turnyro svoris jam atvykus tik padidės“, – sakė daugiausiai iš šalies trenerių LKL dirbantis V.Šeškus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.