EUROLYGA 2023

Mūšis dėl pirmojo sezono trofėjaus: įžvelgė esminį skirtumą tarp „Žalgirio“ ir „Ryto“

„Pastarieji keli metai iš eilės taurės turnyras yra didžiulė šventė Lietuvoje, tai kas padaryta su Karaliaus Mindaugo taure yra fantastika.

 Dėl Karaliaus Mindaugo taurės susikaus keturi klubai.<br> Lrytas.lt montažas
 Dėl Karaliaus Mindaugo taurės susikaus keturi klubai.<br> Lrytas.lt montažas
 Vilniečiai gins namų arenos sienas.<br> D.Umbraso nuotr.
 Vilniečiai gins namų arenos sienas.<br> D.Umbraso nuotr.
 Kauniečiai pasiruošę kovoti dėl dar vieno trofėjaus.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Kauniečiai pasiruošę kovoti dėl dar vieno trofėjaus.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Klaipėdos komanda bandys mesti iššūkį turnyro šeimininkams.<br> Championsleague.basketball nuotr.
 Klaipėdos komanda bandys mesti iššūkį turnyro šeimininkams.<br> Championsleague.basketball nuotr.
 „Lietkabelis“ ginklus surems su Kauno komanda.<br> Championsleague.basketball nuotr.
 „Lietkabelis“ ginklus surems su Kauno komanda.<br> Championsleague.basketball nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-02-15 09:26, atnaujinta 2019-02-15 15:14

Džiugu, kad visi klubai, įskaitant ir patį Kauno „Žalgirį“, į šį turnyrą žiūri labai rimtai ir tam ruošiasi. Tai yra vienas iš pagrindinių trofėjų, kurį galima laimėti sezono metu“, – apie artėjančią krepšinio fiestą Vilniuje pasakojo treneris Algirdas Brazys.

57-erių krepšinio specialistui antrino ir buvęs krepšininkas Tomas Pačėsas.

„Be abejonės klubams tai svarbus turnyras. Tiek aistruoliams, tiek žaidėjams jau prasideda tos antrosios sezono pusės kulminacija, o taurės varžybos parodo realu komandų pajėgumą.

Tai nėra serija rungtynių, tad galima tikėtis ir netikėtumų, čia nevisą laiką laimi stipresnė ar turtingesnį komanda“, – teigė į politiką pasukęs 47-erių T.Pačėsas

Šeštadienį Lietuvos klubai pradės lemiamas kovas dėl pirmojo sezono trofėjaus – Karaliaus Mindaugo taurės.

Finalo ketverto varžybos vyks Vilniaus „Siemens“ arenoje, tačiau nedaug trūko, kad joje nebūtų žaidęs šeimininkų sostinės „Ryto“ klubas.

Pastarasis tik po įnirtingos ketvirtfinalio kovos atsakomosiose rungtynėse 76:65 nugalėjo Utenos „Juventus“ komandą. Uteniškiai dar trečiajame kėlinyje pirmavo 9 taškais, bet rungtynių pabaigoje subyrėjo ir persvaros neišsaugojo.

Pirmąją tarpusavio akistatą Vilniuje taip pat 87:85 buvo laimėję „Ryto“ krepšininkai.

Pusfinalių intrigos

Sostinės komanda dėl patekimo į finalą kausis su Klaipėdos „Neptūno“ klubu, kuris iš tolimesnės kovos dėl trofėjaus eliminavo Prienų „Skycop“ krepšininkus.

LKL šie klubai šį sezoną jau buvo du kartus susitikę ir pasidalino po pergalę. Vilniuje 78:66 laimėjo uostamiesčio ekipa, o Klaipėdoje 93:78 triumfavo „Ryto“ krepšininkai.

A.Brazys įsitikinęs, kad šioje poroje sunku įvardinti favoritą ir, kad abiejų komandų galimybės žengti į kitą etapą lygios.

„Šita pora mano akimis yra pati įdomiausia. Pasižiūrėjus abiejų komandų ketvirtfinalius, tai jos dar nedemonstravo puikaus žaidimo. „Neptūnas“gal kažkiek turėjo problemų su nusiteikimu, o „Rytas“ su Utenos komanda atrodė žaidžia kasdien pastaruoju metu, tai vienas kitą gerai buvo išanalizavę.

Kitas dalykas labai norėjosi, kad į finalo ketvertą patektų šeimininkai. Be jų būtų visai kitoks turnyro ažiotažas.

Bet dabar pusfinalyje abi komandos bus pasiruošusios ir nusiteikusios. „Rytas“ žais namuose, tai jiems pliusas. Bet žinant Kazį Maksvytį, tai jis sugeba žaidėjus nuteikti rungtynėms ir jiems nebūna skirtumo ar žaisti išvykoje, ar namuose.

Tad nepasakyčiau, kad „Rytas“ šioje poroje yra favoritas, sakyčiau jų šansai žengti į kitą etapą 50 ant 50“, – teigė A.Brazys.

„Aš netgi sakyčiau, kad „Lietkabelis“ vilniečiams yra neparankesnė komanda. Kas liečia rotaciją, tai „Rytas“ turi persvarą prieš „Neptūną“ gynėjų grandyje, taip pat turi daug vienodo pajėgumo žaidėjų.Žinoma, čia vienerios rungtynės, bet patirtis, rotacija daug lemia. „Neptūnui“ daug pridėjo Deivido Gailiaus atvykimas“, – samprotavo buvęs sostinės komandos treneris.

Kitame pusfinalyje susitiks Kauno „Žalgiris“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ komandos. Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai gana lengvai nugalėjo „Šiaulius“ abejose rungtynėse. Namuose kauniečiai sutriuškino svečius 100:75, o išvykoje šventė pergalę net 43 taškų persvarą – 104:61.

Tuo tarpu „Lietkabelis“ pirmoje dvikovoje tik po atkaklios kovos 78:66 Pasvalyje palaužė „Pieno žvaigždes“, tačiau Panevėžyje varžovus pranoko kur kas solidžiau – 104:79.

Vis tik didesnės intrigos šitame susitikime A.Brazys nemato: „Prisipažinsiu atvirai, tai – nelabai tikiu, kad pavyks nugalėti „Žalgirį“. Jie dabar turi normaliai laiko pasiruošti, čia ne tas variantas kuomet po Eurolygos dvikovų skuba žaisti vietiniame fronte.

Visi gali kalbėti ką nori, kad „Žalgiris“ tapo įveikiamas, bet jie kaip buvo visa galva aukštesni, taip ir liko.“

Kiek skirtingos nuomonės laikosi T.Pačėsas, kuris mano, kad „Žalgirio“ ir „Lietkabelio“ poroje intrigos vis tik gal būti.

„Panevėžio komanda turi gana subalansuotą sudėtį. Turi neblogų žaidėjų gynėjų, priekinės linijos grandyse. Tam pačiam „Žalgiriui“ LKL rungtynėse Panevėžyje (73:69 laimėjo kauniečiai, – red.) nebuvo lengva. Tad „Lietkabelis“ prie geresnės dienos gali ir „Rytą“ Vilniuje sutriuškinti.

Aišku, „Žalgiris“ savo pusėje turi stabilumą ir tokio lygio rungtynių patirties, bet vienų rungtynių trileryje nenurašyčiau „Lietkabelio“ komandos“, – teigė buvęs krepšininkas.

Atsakomybė šeimininkams ir iššūkis „Žalgiriui“

Pastaruoju metu „Žalgiris“ trofėjų Lietuvoje niekam nedalina. LKL pirmenybėse karaliauja nuo 2010 metų. Tiesa, 2016 metais tuomet dar „Lietuvos rytui“ buvo pavykę iškovoti Karaliaus Mindaugo taurę, kuomet finale 67:57 nugalėjo „Žalgirį“. Vėliau du metus iš eilės triumfavo kauniečiai.

Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai šiame sezone vietiniame fronte patyrė tik du pralaimėjimus. Abu kartus buvo nusileista tai pačiai komandai – Klaipėdos „Neptūnui“. Namuose „Žalgiris“ pralaimėjo 60:75, o o išvykoje krito po dviejų pratęsimų kovos 93:98.

Nepaisant to, A.Brazys įsitikinęs kauniečiu sėkme: „Pagrindiniu turnyro favoritu laikau „Žalgirio“ komandą“.

Tuo tarpu T.Pačėsas įvardinti, kas laimės pirmąjį trofėjų nesiryžo.

Neabejotinai tą labiausiai padaryti norės „Ryto“ komanda, mat finalo ketverto varžybos vyks jų namų teritorijoje – „Siemens“ arenoje.

Ar gausiai savo komandos palaikyti susirinkę sirgaliai taps pranašumu, ar vis dėlto komandą prislėgs didžiulė atsakomybė, pasakyti sunku.

„Manau, kad ta atsakomybė slėgs tiek „Ryto“ komandą, tiek ir „Žalgirį“. Natūralu, kad Kauno komandai ir tarsi privaloma laimėti trofėjų atsižvelgiant į jų padėtį, o „Rytas“ tik gali laimėti. Jiems gal kažkiek psichologiškai lengvesnė būsena.

O šiaip „Žalgirio“ sirgalių irgi nemažai keliauja paskui komandą, tad įdomi priešprieša būtų ne tik aikštėje“, – apie galima finalo dvikovą pasakojo ir esminį praėjusią LKL sezono finalininkų skirtumą pabrėžė T.Pačėsas.

Akivaizdu, kad daug kas tikisi finalo tarp Vilniaus „Ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ komandų. Tačiau su tuo tikrai nenorėtų sutikti du kartus Lietuvos čempionus šiame sezone įveikęs Kazys Maksvytis ir „Lietkabelio“ komandai diriguojantis serbas Nenadas Čanakas.

Pirmasis pusfinalis šeštadienį tarp „Žalgirio“ ir „Lietkabelio“ bus žaidžiamas 15 valandą 10 minučių, o „Rytas“ su „Neptūnu“ susikaus 17 valandą 30 minučių. 

Kova dėl trečiosios vietos numatoma sekmadienį 14 valandą, o finalas – 17 val. 40 min.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.