EUROLYGA 2023

Eurolygos krepšininkai skuba į pagalbą dėl kelialapių kovojančioms rinktinėms

Pasaulio čempionato atrankos turnyro tvarkaraštis buvo sudarytas teisingai. Trijose iš keturių Europos zonos grupių dar liko po vieną laisvą kelialapį, o jų savininkai sekmadienį ir pirmadienį paaiškės akis į akį susitikus dėl tų kelialapių kovojančioms komandoms.

V.Micičius pasiruošęs padėti Serbijos rinktinei.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Micičius pasiruošęs padėti Serbijos rinktinei.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Micičius pasiruošęs padėti Serbijos rinktinei.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Micičius pasiruošęs padėti Serbijos rinktinei.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Micičius pasiruošęs padėti Serbijos rinktinei.<br>G.Bitvinsko nuotr.
V.Micičius pasiruošęs padėti Serbijos rinktinei.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 24, 2019, 10:34 AM, atnaujinta Feb 24, 2019, 10:36 AM

Į Kinijoje vyksiantį pasaulio čempionatą Europa siųs dvylika komandų. Devynis kelialapius jau iškovojo Lietuvos, Italijos, Lenkijos (J grupė), Ispanijos, Turkijos (I grupė), Prancūzijos, Čekijos (K grupė), Graikijos ir Vokietijos (L grupė) krepšininkai.

Sekmadienį dėl trečiojo kelialapio K grupėje kovos Rusija ir Suomija, L grupėje – Serbija ir Izraelis. Pirmadienį I grupėje dėl trečiosios vietos susirems Juodkalnija ir Latvija.

Visoms šešioms lemiamas rungtynes žaisiančioms rinktinėms atstovaus ir Eurolygos krepšininkai, o penkiose komandose yra dabartinių arba buvusių LKL legionierių.

K grupė. Sekmadienį anksčiausiai į lemiamą mūšį stos Rusijos ir Suomijos krepšininkai, kurie susitiks Permėje.

Šių varžovų galimybės beveik lygios. Nors per 11 turų Rusijos rinktinė iškovojo 7 pergales, o Suomijos – 6, pirmąsias tarpusavio rungtynes rusai laimėjo tik po pratęsimo 77:75, todėl suomiams užtektų nedidelio revanšo.

Prieš lemiamą mūšį abi komandos sulaukė papildymo. Į Suomijos rinktinę po penktadienį Madride vykusių Eurolygos rungtynių atskrido Miuncheno „Bayern“ gynėjas Petteri Koponenas, o prie Rusijos komandos prisidėjo trys ketvirtadienį Eurolygoje žaidę Maskvos CSKA krepšininkai Nikita Kurbanovas, Semionas Antonovas ir Ivanas Uchovas.

Du Eurolygos klubų žaidėjai Andrejus Voroncevičius (CSKA) ir Piotras Gubanovas („Chimki“) rinktinėje žaidė jau ir ketvirtadienį, kai rusai sutriuškino bulgarus.

Rusijos rinktinės treneris Sergejus Bazarevičius tris praėjusiose rungtynėse žaidusius krepšininkus išleido namo, tačiau tarp 14 žaidėjų liko Kėdainių „Nevėžio“ aukštaūgis Nikita Balašovas.

Suomių gretose taip pat yra vienas LKL krepšininkas. Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjas Jamaras Wilsonas ketvirtadienį tapo dvikovos su prancūzais didvyriu (suomiai iškovojo pergalę, o J.Wilsonas pelnė 29 taškus) ir dabar yra pasiryžęs versti kalnus netoli Uralo kalnų esančioje Permėje.

Suomijos rinktinėje šiai dvikovai taip pat rengiasi buvęs Utenos „Juventus“ žaidėjas Carlas Lindbomas.

L grupė. 2017 metų Europos čempionė Slovėnijos rinktinė labai anksti atsisveikino su viltimis nuvykti į Kiniją. Sekmadienį išvengti liūdno slovėnų likimo bandys Europos vicečempionė Serbijos komanda, kuri Belgrade žais lemiamas rungtynes su Izraelio ekipa.

Prieš paskutiniąsias rungtynes Serbija turi 6 taškus, Izraelis – 5. Izraeliečiams koją dar gali pakišti irgi 5 kartus laimėjusi Gruzijos komanda, kuri jau prarado galimybes iškovoti kelialapį į pasaulio čempionatą.

Jei serbai įveiks izraeliečius, viskas bus labai paprasta – Serbijos rinktinė užims trečiąją vietą. Tačiau jei laimės izraeliečiai, ir jiems, ir serbams reikės domėtis tuo pačiu metu prasidėsiančių Gruzijos ir Estijos komandų rungtynių rezultatu.

Izraelio rinktinė pirmąsias rungtynes su Serbijos komanda laimėjo 83:74, todėl skaičiuojant tik šių dviejų komandų tarpusavio rungtynes persvara būtų izraeliečių pusėje.

Tuo tarpu trims komandoms (Serbijai, Izraeliui ir Gruzijai) surinkus vienodai taškų, serbus į viršų keltų dvi triuškinamos pergalės prieš gruzinus. Kad nereikėtų laukti žinių iš Tbilisio, Izraelio rinktinė privalo nugalėti Serbijos komandą bent 22 taškų skirtumu.

„Suvokiame, kokioje padėtyje esame, ir žinome, ką privalome padaryti, – sakė serbų treneris Aleksandaras Džordževičius. – Jau buvome tokioje pačioje padėtyje, kai prieš šešerius metus su izraeliečiais žaidėme lemiamas atrankos rungtynes kovodami dėl kelialapio į Europos čempionatą“.

Anuomet į kampą įspausti serbai įveikė Izraelio rinktinę ir pateko į Europos pirmenybes. Tiesa, padėtis tada buvo truputį kitokia, nes izraeliečiai irgi iškovojo kelialapį dėl geresnio įmestų ir praleistų taškų skirtumo skaičiuojant trijų komandų tarpusavio rungtynes (vienodai pergalių iškovojo Izraelis, Serbija ir už borto likusi Estija).

Šį savaitgalį Izraelio rinktinę prieš lemiamą mačą sustiprino du Tel Avivo „Maccabi“ žaidėjai Jovelis Zusmanas ir Jake‘as Cohenas.

Vis dėlto dar galingesnio pastiprinimo sulaukė serbai, prie kurių prisidėjo Nikola Milutinovas iš Pirėjo „Olympiakos“ ir Vladimiras Lučičius iš „Bayern“. Į Belgradą atskrido ir Stambulo „Anadolu Efes“ gynėjas Vasilije Micičius, bet prie buvusio žalgiriečio pavardės padėtas klaustukas, nes jis neseniai buvo patyręs nedidelę traumą. Dėl traumos negali žaisti ir „Bayern“ gynėjas Stevanas Jovičius, kuris penktadienį praleido Eurolygos rungtynes.

Dar bent vienas pajėgus gynėjas A.Džordževičiui labai praverstų, nes du antrosios linijos krepšininkai Milošas Teodosičius ir Draganas Milosavljevičius ketvirtadienį per rungtynes su estais žaidė beveik be keitimų.

Net jei nerungtyniaus V.Micičius, anksčiau LKL žaidusių krepšininkų sekmadienį Serbijos rinktinėje tikrai bus. Žengti į Belgrado „Pionir“ aikštę pasiruošę du buvę Vilniaus „Ryto“ žaidėjai Stevanas Jelovacas ir Milenko Tepičius.

I grupė. Dvyliktąja į pasaulio čempionatą pateksiančia Europos komanda taps Juodkalnija arba Latvija. Šių šalių krepšininkai pirmadienį santykius aiškinsis Podgoricoje.

Geresnėje padėtyje yra juodkalniečiai. Jie per 11 turų iškovojo 7 pergales, latviai – 6. Pirmąsias tarpusavio rungtynes Rygoje laimėjo Juodkalnijos krepšininkai 84:75, tad latviams reikės ne šiaip nugalėti, o nugalėti bent 9 taškų skirtumu.

Latvių optimizmą stiprina tai, kad po ketvirtadienį vykusių Eurolygos rungtynių į rinktinę atskubėjo Janis Strėlniekas, Janis Timma (abu iš „Olympiakos“), Dairis Bertanas (Milano „Olimpia“) ir Rolandas Šmitas („Barcelona“). Penktadienį Eurolygoje žaidęs Žanis Peineris (Stambulo „Darüşşafaka“) iš Turkijos nuskrido tiesiai į Podgoricą.

Prisidėjus Eurolygos krepšininkams, vietos neliko dviem buvusiems LKL žaidėjams Kasparui Vecvagarui ir Artūrui Ausėjui, bet dar vienas mūsų šalyje rungtyniavęs krepšininkas 36-erių Janis Blūmas liko rinktinėje.

Juodkalnijos rinktinė Eurolygos žaidėjus pasitelkė dar per penktadienį vykusias rungtynes su ukrainiečiais. Podgoricos „Budućnost“ tą patį vakarą kovojo su Kauno „Žalgiriu“, bet trys garsiausio Juodkalnijos klubo žaidėjai tuo metu vilkėjo savo šalies rinktinės aprangą. Tiesa, per mačą su Ukrainos komanda iki pertraukos labai prastai žaidusius juodkalniečius prikėlė ir į pergalę vedė ne „Budućnost“ krepšininkai, bet buvęs „Šiaulių“ gynėjas Derekas Needhamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.