EUROLYGA 2023

PČ atranka. Septyni kelialapiai ir bevaisės „Lietkabelio“ gynėjų pastangos

Kelialapius į pasaulio vyrų krepšinio čempionatą sekmadienį iškovojo net septynios komandos. Laimėję lemiamas atrankos turnyro rungtynes teisę vasaros pabaigoje vykti į Kiniją užsitikrino Serbijos, Rusijos, Japonijos, Jordanijos, Irano, Filipinų ir Dramblio Kaulo Kranto krepšininkai. 

J.Wilsono pastangų nepakako, kad suomiai laimėtų.<br>G.Šiupario nuotr.
J.Wilsono pastangų nepakako, kad suomiai laimėtų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2019, 8:13 AM

Sekmadienį rezultatyviai žaidė du Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjai Jamaras Wilsonas ir Ike Iroegbu. Tačiau jų komandos – Suomijos ir Nigerijos rinktinės – patyrė pralaimėjimus. Pralaimėjimu atrankos turnyrą baigė ir Renato Kurilionoko treniruojama Kazachstano rinktinė. 

Europa. Sekmadienį žūtbūtinės rungtynės vyko dviejose Europos zonos grupėse. L grupėje Serbija namie sutriuškino Izraelį 97:76, o K grupėje Rusija savo aikštėje įveikė Suomiją 91:76. 

Šiose grupėse taip pat įvyko dvikovos dėl pirmosios vietos. K grupės nugalėtojais tapo prancūzai, namie įtikinamai pranokę čekus 82:66, o L grupėje pirmąją vietą apgynė graikai, svečiuose įveikę vokiečius 69:63.

Europos atrankos zonoje jau paaiškėjo vienuolika iš dvylikos pasaulio čempionate žaisiančių komandų. Kelialapius į baigiamąjį turnyrą iškovojo Ispanija, Turkija (I grupė), Lietuva, Italija, Lenkija (J grupė), Prancūzija, Rusija, Čekija (K grupė), Graikija, Vokietija ir Serbija (L grupė). 

Dėl paskutinio dvyliktojo kelialapio pirmadienį Podgoricoje kovos I grupės komandos Juodkalnija ir Latvija. 

Triuškinimas. Sekmadienį sunkią užduotį daug lengviau įvykdė Serbijos krepšininkai. Jie nė sykio neleido izraeliečiams persverti rezultato, o patys lemiamą persvarą susikrovė jau antrojo kėlinio pabaigoje, kai pelnė 9 taškus be atsako ir nutolo 47:31. Po pertraukos serbai be didelio vargo sugriovė visus svečių bandymus pakeisti įvykių eigą. 

Prieš šias rungtynes prie abiejų komandų prisidėjo Eurolygos klubų krepšininkai. Serbijos rinktinę sustiprino Vladimiras Lučičius ir Nikola Milutinovas, Izraelio – Jake‘as Cohenas ir Jovelis Zusmanas. Būtent V.Lučičius (22 taškai) bei natūralizuotas amerikietis J.Cohenas (16 taškų) buvo rezultatyviausi komandų žaidėjai.

Vienas pirmųjų tautiečius pasveikino Stambulo „Anadolu Efes“ gynėjas Vasilije Micičius. Buvęs žalgirietis irgi atvyko į Belgrado „Pionir“ areną, bet nežaidė dėl nedidelės traumos. 

„Negalvojome apie žaidimo kokybę, svarbiausia buvo rezultatas. Tačiau šiandien vaikinai stengėsi žaisti gražiai ir sirgaliams rungtynės turėjo patikti. Kai įgijome didelę persvarą, žaidėjai astipalaidavo, buvo daug dėjimų, gražių perdavimų, - džiaugėsi serbų treneris Aleksandaras Džordževičius. – Tikiuosi, kad ir kitose rungtynėse Serbijos rinktinė džiugins sirgalius ne tik rezultatais, bet ir gražiu žaidimu“. 

Kova. Rusijos krepšininkams, kurie ilgai buvo besivejančių vaidmenyje, sekmadienį teko kur kas labiau paprakaituoti. Suomiai mačą pradėjo labai galingai ir jau pirmojo kėlinio viduryje įgijo dviženklę persvarą 20:8, o 9-ąją min. pirmavo 28:10. Nors rusų treneris Sergejus Bazarevičius labiausiai baiminosi to, kad visi varžovai, net aukštaūgiai, puikiai žaidžia toliau nuo krepšio, suomiai smogė visai kitoje vietoje ir dominavo abiejose baudos aikštelėse, o 37-erių vidurio puolėjas Tuukka Kotti vien per pirmąjį kelinį pelnė 11 taškų. 

Rusai atkuto tik antrajame kėlinyje. Tiksliau, atkuto vienas krepšininkas Dimtrijus Kulaginas, kuris pelnė 10 iš eilės savo komandos taškų ir sumažino atsilikimą 32:35. Vis dėlto galutinai perimti iniciatyvos šeimininkai nesugebėjo – Rusijos rinktinė pirmą kartą rezultatą persvėrė tik 33-iąją min. (69:67). 

Paskui komandos kelias minutes žaidė lygiai, bet dvikovos pabaigoje Suomijos krepšininkai pradėjo skubėti, o po jų netaiklių metimų Rusijos komanda įgijo gana solidžią persvarą, kuri visai neatspindėjo rungtynių eigos. 

„Mes dar kartą parodėme savo esmę: iš pradžių prisikūrėme problemų, o paskui didvyriškai jas išsprendėme“, - viskam laimingai pasibaigus, lengviau atsiduso rusų treneris S.Bazarevičius. 

Suomijos rinktinėje rezultatyviausiai žaidė Panevėžio „Lietkabelio“ gynėjas Jamaras Wilsonas. Natūralizuotas amerikietis pelnė 18 taškų (5/9 dvitaškių, 1/6 tritaškių, 5/5 baudų).

Rusijai atstovavo Kėdainių „Nevėžio“ puolėjas Nikita Balašovas. Jis pelnė 2 taškus (1/3 dvitaškių). 

Jaunimas. Puikiai atrankos turnyrą pabaigė Estijos rinktinė. Nors estai seniai prarado galimybes patekti į pasaulio čempionatą, jie neprarado ūpo kovoti ir per šį atrankos langą pasiekė dvi pergales. Ketvirtadienį olimpinio čempiono Tiito Sokko treniruojama komanda kirto serbams, o sekmadienį išvykoje 84:77 nugalėjo Gruzijos rinktinę, kuriai vadovauja buvęs „Žalgirio“ strategas Ilias Zouros.

Estų gretose vėl spindėjo profesionalų krepšinyje kojų dar neapšilę žaidėjai. 19-metis Kristianas Kullamae pelnė 18 taškų, 18-metis Henri Drellis prie pergalės pridėjo 14 taškų. Buvusio žalgiriečio Gerto Kullamae sūnus Kristianas buvo rezultatyviausias per abejas šią savaitę žaistas rungtynes, o jo vidurkis atrankos turnyre buvo 8,7 taško. 

„Mūsų jaunieji krepšininkai labai norėjo laimėti. Manau, kad šios pergalės jiems suteiks pasitikėjimo savimi ir sužadins dar didesnį norą tobulėti“, - dėl jaunosios kartos džiaugėsi T.Sokkas.

Estijos rinktinė per visą atrankos turnyrą iškovojo 4 pergales ir L grupėje užėmė paskutinę šeštąją vietą. 

Azija. Sekmadienį baigėsi Azijos zonos atrankos turnyras. Net keturios komandos kelialapius iškovojo tik paskutiniajame ture. Tai – lemiamas rungtynes laimėjusios Japonija, Jordanija, Iranas ir Filipinai. Anksčiau teisę žaisti pasaulio čempionate gavo Kinija, Naujoji Zelandija, Australija ir Korėja. 

Jordanija lemiamoje dvikovoje namie nugalėjo Naująją Zelandiją 86:80, Iranas namie įveikė Australiją 85:74, Japonija svečiuose sutriuškino Katarą 96:48, Filipinai išvykoje nugalėjo Kazachstaną 93:75. Dėl kelialapio taip pat kovojo Libano krepšininkai, tačiau jie svarbiausiame mūšyje namie nusileido Korėjai 72:84.

Tarp filipiniečių itin ryškiai spindėjo į rinktinę po neilgos pertraukos grįžęs natūralizuotas amerikietis Andray Blatche‘as. Jis pelnė 41 tašką ir atkovojo 13 kamuolių. 

Azijos atrankos zonoje geriausiai žaidė po 10 pergalių iškovojusios Naujoji Zelandija, Korėja (E grupė) ir Australija (B grupė). Lietuvio Renato Kurilionoko treniruojama Kazachstano rinktinė laimėjo 4 rungtynes ir F grupėje užėmė penktąją vietą. 

Afrika. Sekmadienį finišo liniją kirto ir Afrikos zonos atrankos turnyras. Paskutinį šiam žemynui skirtą kelialapį iškovojo Dramblio Kaulo Kranto rinktinė, kuri prisidėjo prie anksčiau į pasaulio čempionatą patekusių Tuniso, Angolos, Nigerijos ir Senegalo komandų. 

Afrikai buvo skirti penki kelialapiai. Juos iškovojo po dvi geriausias abiejų atrankos grupių komandas bei geresnioji trečiąją vietą užėmusi rinktinė. 

Dramblio Kaulo Kranto krepšininkai dėl paskutiniojo kelialapio varžėsi ne su savo grupės komandomis (pirmąsias dvi vietas užtikrintai užėmė Nigerija ir Senegalas), bet su kitoje grupėje trečiąją vietą užėmusia Kamerūno rinktine. Kad aplenktų kamerūniečius ir taptų geresniąja trečiąją vietą grupėje užėmusia komanda, Dramblio Kaulo Kranto ekipa privalėjo šį savaitgalį dideliu skirtumu laimėti visas trejas rungtynes. 

Šią užduotį namie žaidusi Dramblio Kaulo Kranto rinktinė baigė vykdyti sekmadienį, kai sutriuškino Malio krepšininkus 69:49.
Kelialapius anksčiau užsitikrinusių komandų rungtynėse Senegalas nugalėjo Nigeriją 84:63. Nigerijos rinktinėje naudingiausiai žaidė „Lietkabelio“ naujokas Ike Iroegbu, kuris pelnė 28 taškus (8/11 dvitaškių, 3/9 tritaškių, 3/7 baudų). 

Amerika. Amerikos zonoje liko du laisvi kelialapiai, bet dėl jų Puerto Riko, Urugvajaus ir Dominikos Respublikos rinktinės kovos pirmadienį. 

Kitus penkis kelialapius užsitikrino Argentina, JAV, Kanada, Venesuela ir Brazilija. 

Sekmadienį Amerikos zonos F grupėje įvyko rungtynės dėl pirmosios vietos. Ją iškovojo Kanados krepšininkai, namie nugalėję Venesuelos komandą 95:55. Kanados rinktinėje žaidžiantis buvęs Utenos „Juventus“ gynėjas Aaronas Bestas pelnė 5 taškus. 

Pasaulio čempionato atranka. 12 turas

Europos zona

K grupė

Rusija – Suomija 91:76. D.Kulaginas 22, S.Antonovas 15, A.Vovncevičius 14, D.Chvostovas 10/ J.Wilsonas 18, T.Kotti 13, M.Koivisto 11. 4522 žr.

Prancūzija – Čekija 82:66. M.Lessort‘as 18, 10 atk.kam., A.Chassangas 13, A.Bouteille‘is 10/ P.Auda 20, V.Hrubanas 16. 
Bosnija ir Hercegovina – Bulgarija 87:67. E.Atičius 29, A.Lazičius 19, S.Čampara 15/ Ch.Zacharijevas 16, P.Marinovas 12, A.Janevas 11. 2000 žr.

Lentelė: Prancūzija* – 10, Rusija* – 8, Čekija* – 8, Suomija – 6, Bulgarija – 4, Bosnija ir Hercegovina – 3. 

L grupė

Serbija – Izraelis 97:76. V.Lučičius 22, D.Milosavljevičius 20, M.Teodosičius 11, N.Milutinovas 10/ J.Cohenas 16, T.J.Cline‘as 12. 6890 žr. 

Gruzija – Estija 77:84. G.Šermadinis 22, 15 atk.kam., D.Sanadzė 21, Th.McFaddenas 20/ K.Kullamae 18, K.Kitsingas 15, H.Drellis 14. 4780 žr. 

Vokietija – Graikija 63:69. A.Obstas 12, I.Akpinaras 10/ V.Margaritis 13, P.Vasilopoulos 12. 5137 žr.

Lentelė: Graikija* – 11, Vokietija* – 9, Serbija* – 7, Gruzija – 5, Izraelis – 5, Estija – 4. 

Azijos zona

E grupė
Sirija – Kinija 59:90, Jordanija – Naujoji Zelandija 86:80, Libanas – Korėja 72:84. 
Lentelė: Naujoji Zelandija* – 10, Korėja* – 10, Jordanija* – 7, Kinija* – 7, Libanas – 6, Sirija – 2. 

F grupė
Kataras – Japonija 48:96, Iranas – Australija 85:74, Kazachstanas – Filipinai 75:93. 
Lentelė: Australija* – 10, Japonija* – 8, Iranas* – 8, Filipinai* – 7, Kazachstanas – 4, Kataras – 2. 

Afrikos zona

F grupė
Senegalas – Nigerija 84:63, Centrinė Afrika – Ruanda 77:69, Dramblio Kaulo Krantas – Malis 69:49.
Lentelė: Nigerija* – 10, Senegalas* – 10, Dramblio Kaulo Krantas* – 7, Centrinės Afrikos Respublika – 6, Ruanda – 3, Malis – 3. 

Amerikos zona

F grupė
Kanada – Venesuela 95:55. 
Lentelė: Kanada* – 10, Venesuela* – 9, Brazilija* – 8, Dominikos Respublika – 7, Čilė – 2, Mergelių Salos – 2. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.