EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio rinktinės veidas Kinijoje: veteranai ar noro nestokojanti ateitis?

„Neklauskite apie pasaulio čempionatą, nes apie tai dar anksti kalbėti, žaidėjai privalo sužaisti likusią sezono dalį“, – užbaigęs atrankos į Pasaulio krepšinio čempionatą paskutinįjį langą Klaipėdoje kalbėjo Dainius Adomaitis. 

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinėje galimai išvysime šusnį veteranų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinėje galimai išvysime šusnį veteranų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
2011 metais Lietuvos rinktinė skaudžiai krito ketvirtfinalyje prieš Makedonijos krepšininkus - 65-67.<br>M.Kulbio nuotr.
2011 metais Lietuvos rinktinė skaudžiai krito ketvirtfinalyje prieš Makedonijos krepšininkus - 65-67.<br>M.Kulbio nuotr.
Eimantas Bendžius turi puikius šansus prasibrauti į 12-uką.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eimantas Bendžius turi puikius šansus prasibrauti į 12-uką.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vidurio puolėjų grandį turėtų sudaryti NBA rungtyniaujantys žaidėjai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vidurio puolėjų grandį turėtų sudaryti NBA rungtyniaujantys žaidėjai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainiui Adomaičiui laukia sunki užduotis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainiui Adomaičiui laukia sunki užduotis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, treniruočių stovykla Druskininkuose, 2011.<br>M.Kulbio nuotr.
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, treniruočių stovykla Druskininkuose, 2011.<br>M.Kulbio nuotr.
Mindaugas Kuzminskas ir Edgaras Ulanovas turėtų būti ramūs dėl vietos rinktinėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mindaugas Kuzminskas ir Edgaras Ulanovas turėtų būti ramūs dėl vietos rinktinėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 28, 2019, 7:57 PM, atnaujinta Feb 28, 2019, 9:33 PM

Lietuvos krepšinio rinktinė įveikė Italijos krepšininkus (86:73) ir iškovodama 11-ą pergalę iš 12-os galimų užėmė pirmąją vietą J grupėje. 

Nors treneris veja mintis ir klausimus apie rugsėjį vyksiančią krepšinio šventę, Lietuvos krepšinio bendruomenė jau pradėjo svarstyti, kaip atrodys Lietuvos rinktinės veidas. 

Tam, kad rinktinė iškovotų bilietą į Kinijoje vyksiantį krepšinio čempionatą D.Adomaitis pasitelkė net 30 lietuvių jėgas. Tiesa, jų galėjo būti ir dar daugiau, mat Eurolygoje žaidžiantis Kauno „Žalgiris“ į rinktinę nei karto neišleido Pauliaus Jankūno, Artūro Milaknio bei Antano Kavaliausko. 

Negana to, atrankos metu Lietuvai nepadėjo ir Donatas Motiejūnas. Tarp Kinijoje rungtyniaujančio puolėjo ir rinktinės vyriausiojo trenerio jau seniai įsiplieskęs konfliktas dėl kurio rinktinėje nematome pajėgaus sunkiojo krašto ir vidurio puolėjo pozicijose galinčio rungtyniauti krepšininko. 

Vis dėlto į Kiniją keliaus tik 12-a krepšininkų, tačiau pretendentų kur kas daugiau. Vienas iš sunkiausių klausimų D.Adomaičiui – ką pasirinkti: patyrusius rinktinės veteranus ar noro nestokojančius jaunuolius?

Nuo atsakymo į šį klausimą ir priklausys, kokią rinktinę matysime Kinijoje. 

Galime prisiminti 2011 metų Europos čempionatą Lietuvoje. Tąkart į rinktinę buvo pakviesti praktiškai visi įmanomi veteranai. Tai buvo lyg atsisveikinimas su sirgaliais ir padėka, kurią inicijavo treneris Kęstutis Kemzūra. 

Net pusę rinktinės 2011 metais sudarė krepšininkai, kurie jau buvo įkopę į trečią dešimtį. Tai buvo atsisveikinimo su rinktine čempionatas Dariui Songailai bei Šarūnui Jasikevičiui. Dar po metų karjerą rinktinėje baigė ir Marijonas Petravičius. 

Prieš aštuonerius metus Lietuva dramatiškai krito ketvirtfinalyje, kuriuos sustabdė kukli Makedonijos rinktinė ir savų sirgalių akivaizdoje kovoję lietuviai užėmė tik 5-ąją vietą. Už rinktinės bordo liko tada dar perspektyvūs Mindaugas Kuzminskas, D.Motiejūnas, Martynas Gecevičius bei Deividas Gailius.

Žvelgiant į rinktinės potencialą Kinijoje, panašu, kad D.Adomaitis neišsivers be veteranų pagalbos. Po to, kai Š.Jasikevičius baigė karjerą rinktinėje, Mantas Kalnietis net ir po aštuonerių metų neturi lygiaverčių konkurentų įžaidėjo pozicijoje. Vienintelis Lukas Lekavičius žaidžia aukštesniame lygyje, tačiau Šilalėje gimusiam krepšininkui vis dar trūksta elementarios patirties. 

Taigi rinktinėje jau garantuota vieta bent vienam 30-mečiui. 

Jonas Mačiulis atrankos metu sužaidė keturias rungtynes. Per jas lietuvis pasirodė efektyviai, rinkdamas po 7,8 taško bei 11 naudingumo balų. Sezonas Atėnų „AEK“ klube taip pat solidus. Lietuvis FIBA čempionų lygoje renka po 11 taškų bei 10 naudingumo balų. 

Tiesa, trečiojo numerio pozicija Lietuvos rinktinėje yra labiausiai „užgrūsta“. Čia gali rungtyniauti Eurolygos komandas atstovaujantys Edgaras Ulanovas bei M.Kuzminskas. Negana to, į šią vietą kėsinasi ir Europos taurėje žaidžiantys Rokas Giedraitis, Arnas Butkevičius bei Eimantas Bendžius. Galima svarstyti ir D.Gailiaus kandidatūrą.

Jei žaidėjai bus sveiki, vieta rinktinėje tikriausiai garantuota aukščiausiame Europos krepšinio lygyje rungtyniaujantiems – M.Kuzminskui bei E.Ulanovui. 

Tiesa, M.Kuzminskas Italijoje rungtyniauja ir ketvirtojo numerio pozicijoje. Tačiau pačiam žaidėjui maloniau užimti lengvojo krašto funkcijas. Taigi vietos lieka vos vienam žaidėjui. Ar tai bus 34-erių J.Mačiulis, ar nuostabų karjeros sezoną rungtyniaujantis R.Giedraitis, o gal energija ir dideliu noru pasižymintis A.Butkevičius? D.Adomaičio laukia sunkus sprendimas, tačiau Lietuvoje vyrauja senos tradicijos atiduoti duoklę veteranams. Todėl didelė tikimybė, jog rinktinėje bus paliktą vietos ir dar vienam „senukui“. 

Grįžkime prie minėto E.Bendžiaus. Pastarasis gali žaisti tiek trečiojo, tiek ketvirtojo numerio pozicijose. Krepšininko žaidimo stilius labai panašus į M.Kuzminsko, klausimas ar D.Adomaičiui reikės NBA patirties turinčio žaidėjo dublerio. Vis dėlto Artūro Gudaičio trauma sujaukė situaciją aukštaūgių grandyje, kurioje ir vėl galimai matysime bent kelis 30-ečius. 

Atsižvelgus į D.Motiejūno santykius su vyriausiuoju rinktinės treneriu, P.Jankūnas ir E.Bendžius, ko gero, pagrindiniai kandidatai užpildyti sunkiojo krašto poziciją. Čia galėjo būti ir Domantas Sabonis, tačiau situacija verčia jį slinktis į centro poziciją, kurioje matysime dviejų NBA rungtyniaujančių lietuvių tandemą. 

Šalia Jono Valančiūno ir D.Sabonio rinktinėje tikrai matysime dar vieną vidurio puolėją, kurio vietą pretenduoja užimti A.Kavaliauskas, Martynas Echodas, Martinas Gebenas bei Egidijus Mockevičius. 

Solidų sezoną „Žalgiryje“ rungtyniaujantis A.Kavaliauskas atrodo patikimiausias pretendentas  nuo suolo keisti NBA rungtyniaujančius lietuvius. Vis dėlto čia susiduriama su tuo pačiu klausimu: veteranai ar jaunimas. Jei rinktinėje atstovauti sutiks P.Jankūnas bei A.Kavaliauskas Kinijoje matysime jau keturis veteranus. 

Visiškai priešingas vaizdas būtų tuomet, jei į rinktinės 12-uką būtų pakviesti atitinkamai D.Motiejūnas bei M.Echodas.

Renaldas Seibutis kartu su E.Bendžiumi, R.Giedraičiu bei Adu Juškevičiumi atvyko į visus atrankos langus. R.Seibutis sužaidė dešimt mačų, o dar keliuose buvo tausojamas trenerio. D.Adomaičiui reikės pasrinkti, kuriais žaidėjais pildys antrojo numerio poziciją.

Atakuojančio gynėjo pozicijoje vietą tikrai turėtų užsitikrinti žalgirietis Marius Grigonis. Antroje sezono pusėje kaunietis yra vienas pagrindinių „Žalgirio“ krepšininkų, o patirtis Eurolygoje šiam gynėjui pridėjo ir papildomos patirties, ir pasitikėjimo savo jėgomis. 

Greta jo D.Adomaitis rinksis tarp minėtų A.Juškevičiaus bei R.Seibučio kandidatūrų. Vis dėlto šiuo atveju daugiau galimybių turi jaunesnis krepšininkas. 

A.Juškevičius pasižymi taikliu metimu bei gebėjimu vadovauti komandai. Žinant situaciją su įžaidėjais, A.Juškevičius gali tapti rezerviniu rinktinės pirmuoju numeriu. Vis dėlto puikiai žinome, kaip D.Adomaitis pasitiki veteranu R.Seibučiu, todėl čia galime išvysti ir dar vieną trečiąja dešimtimi žengiantį krepšininką. 

Bent penki „senukai“ turi realius šansus prasimušti į 2019 metų pasaulio čempionatą. Daliai jų tai gali būti ir paskutinis pasispardymas rinktinės gretose, mat patekti į 2020 metų olimpiadą bus velniškai sunkus. Tokiu atveju tarptautinių rungtynių reikės laukti dar bent dvejus-trejus metus. Veteranams šis laiko tarpas per ilgas. 

Likus pusei metų iki planetos pirmenybių pradžios išlieka klausimas, ką pasirinks Lietuvos rinktinės trenerių štabas: jauną ir ambicingą rinktinę, kuri turi potencialo tapti panašia į 2010 metų pasaulio čempionato bronzos medalininkę ar veteranais užpildytą ir 2011 metais fiasko patyrusią ekipą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.