EUROLYGA 2023

Išskirtinis NBA lietuvis G. Petraitis – apie nubėgtus kilometrus ir darbą Meksikos sostinėje

„Vienas rungtynes gali dirbti Niujorke, o jau po kelių dienų gali tekti lėkti į kitą pakrantę. Taip ir keliaujame per sezoną“, – savo kasdieninio darbo rutiną bendraudamas su lrytas.lt atskleidė Gediminas Petraitis.

Gediminas Petraitis NBA dirba jau dirba ne vienerius metus.<br>AP nuotr.
Gediminas Petraitis NBA dirba jau dirba ne vienerius metus.<br>AP nuotr.
Gediminas Petraitis NBA dirba jau dirba ne vienerius metus.<br> „Reuters“/Scanpix.com nuotr.
Gediminas Petraitis NBA dirba jau dirba ne vienerius metus.<br> „Reuters“/Scanpix.com nuotr.
 G.Petraitis Lietuvoje dalyvauja bėgimo varžybose.<br> Facebook.com nuotr.
 G.Petraitis Lietuvoje dalyvauja bėgimo varžybose.<br> Facebook.com nuotr.
G.Petraičio debiutas (2014 metais) NBA ikisezoninėse rungtynėse.<br>E.Petraitytės nuotr.
G.Petraičio debiutas (2014 metais) NBA ikisezoninėse rungtynėse.<br>E.Petraitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 31, 2019, 12:46 PM

30-metis lietuvis jau 4-ąjį sezoną savo švilpuko klausytis priverčia didžiausias krepšinio žvaigždes stipriausioje pasaulio lygoje. Lietuvoje daugelis žmonių puikiai žino mūsų NBA krepšininkus: Joną Valančiūną, Domantą Sabonį ar dabar prie jų prisijungusį Donatą Motiejūną.

Tačiau retas, kuris galėtų daugiau papasakoti apie NBA dirbančius teisėjus ir jų darbo specifiką. O vietą tarp jų rado bei savo svajonių už Atlanto siekia ir vienas lietuvis.

Šiame NBA sezone G.Petraitis jau spėjo darbuotis 59-iose rungtynėse, o arbitrų darbo grafikas yra ne ką mažiau įtemptas, nei po visas Jungtines Amerikos Valstijas keliaujančių NBA komandų. Teisėjai nėra pririšti prie vieno miesto ar vienos komandos, tad ir keliauti šiame darbe tenka išties nemažai.

„Per visa sezoną į NBA arenas tenka išbėgti apie 60 kartų. Skraidome po visą šalį, taip pat ir iki Kanados, Toronto miesto. Dirbti išpuola visuose miestuose, kuriuose bazuojasi NBA komanda. NBA sezono metu surengia ir keletą rungtynių už JAV ribų, tad šiais metais turėjau galimybę teisėjauti Meksikos sostinėje“, – pasakojo G.Petraitis.

Pasiruošimui skiria daug dėmesio

Teisėjams tenka atlaikyti išties nemenką psichologinį krūvį priiminėjant rungtynių baigtį galinčius nulemti sprendimus, tačiau dvikovos metu fizinis krūvis būna ne ką mažesnis.

Tad nenuostabu, kad NBA tarpsezoniu G.Petraičiui sugrįžus į Lietuvą, pastarąjį galima išvysti ir įvairiose bėgimo varžybose. Jose arbitras nevengia įveikti ilgesnių distancijų, mat pasirodo vieneriose NBA rungtynėse teisėjaujant galima nubėgti netgi iki dešimties kilometrų.

„Teisėjo fizinis pasiruošimas yra labai svarbus. Juk rungtynių metu niekada nesinori būti pavargusiu ar bėgant jausti, jog trūksta oro. Tad ir prieš sezoną bandai pasiruošti kuo geriau – sportuoji, mankštiniesi.

Aišku, niekas neatstoja to rungtynių tempo. Būna, kad po pirmųjų sezono rungtynių skauda raumenis. Tačiau, kaip ir žaidėjams, taip ir mums tenka įsivažiuoti į tą ritmą. Per vienerias rungtynes tenka nubėgti apie 6-10 kilometrų“, – fizinio pasiruošimo svarbą atskleidė G.Petraitis.

Arbitras sportuoti nevengia ir jau prasidėjus NBA sezonui: „Dauguma teisėjų sportuoja ir rungtynių dieną. Aš dažniausiai rytais dar pasportuoju apie kokią gerą valandą ir tą stengiuosi daryti kokius 4-5 kartus per savaitę.

Kad taip smarkiai nesijaustų monotonija, tai stengiuosi truputį paįvairinti tą rutiną: minu dviratį, naudojuosi bėgimo takeliu arba paprasčiausiai kilnoju svorius.

Žinoma, labai svarbu išlaikyti balansą. Jeigu jau jautiesi pavargęs, tuomet praleidi treniruotę, leidi sau pailsėti. Tikrai nesinori dvikovos metu bėgioti ir jausti, kad esi pavargęs.“

Turi savo rungtynių dienos rutiną

Kasdien NBA žvaigždžių sprendimus vertinantis lietuvis pripažįsta, kad per ketverius darbo stipriausiose lygoje metus jau turį susiformavęs ir įprastą rutiną rungtynių dieną. G.Petraitis atvirauja, kad į NBA arenas nežengia be pietų miego, puodelio kavos ir savo muzikos sąrašo.

„Rungtynių dieną turiu savo rutiną. Atsikėlęs pirmiausiai būtinai pusryčiauju, o tada stengiuosi pasportuoti. Po susirinkimo su tos dienos teisėjų komanda einu pasnausti, o nubudęs turiu išgerti puodelį kavos. Vėliau jau prasideda pasiruošimas rungtynėms.

Kalbant apie patiekalus, tai neturi kažkokio vieno ypatingo, kurį visuomet valgyčiau. Žinoma, dažniausiai tai būna kažkas lengvesnio, kaip pavyzdžiui salotos. Dar būdamas viešbutyje turiu muzikos sąrašą, kurį visuomet pasileidžiu ir jo klausausi“, – vardijo G.Petraitis.

Šiame sezone NBA pirmenybėse jau spėjo bent vieneriose rungtynėse į aikštę išbėgti daugiau nei pusšimtis teisėjų, tačiau G.Petraitis patikino, kad rungtynėse dažniausiai dirba vis kitas arbitrų kolektyvas.

„Retas atvejis būna, kad išpultų teisėjauti su tais pačiai arbitrais. Dažniausiai kiekvienose rungtynėse būna nauja teisėjų komanda“, – pasakojo Niujorke gyvenantis lietuvis.

G.Petraitis atskleidė ir daugiau NBA teisėjų darbo specifikos: „Su teisėjų komanda visuomet prieš kiekvienas rungtynes turime rytinį susirinkimą. Juo metu bendraujame, aptariame praėjusių rungtynių epizodus, pasikartojame taisykles. Dažniausiai po tokio susirinkimo visi draugiškai pietaujame ir tuomet dar turime šiek tiek laiko sau.

Teisėjams NBA arenoje reikia būti apie pusantros valandos iki rungtynių pradžios. Atvykus pradedame pasiruošimą, darome apšilimą, o likus 15 minučių iki kamuolio išmetimo jau turime pasirodyti aikštėje.

Pasibaigus rungtynėms areną paliekame maždaug po valandos. Vėliau su kolegomis pavakarieniaujame ir iš ryto jau keliaujame į naujus miestus.“

Kaune gimęs G.Petraitis su tėvais į JAV pirmą kartą atvyko dar vaikystėje, 1994 metais. Pradžioje jis su seserimi tėvus lankydavo tik vasaromis, o mokyklą lankė Lietuvoje. Vis tik vėliau į JAV persikėlė ir visa Petraičių šeima.

Už Atlanto G.Petraitis baigė mokyklą, Merilendo universitetą, kuriame įgijo finansininko diplomą ir kurį laiką darbavosi „PricewaterhouseCoopers“ kompanijoje.

Vėliau lietuvis padėjo teisėjo karjerą. Tokiam žingsniui jį paskatino mediku dirbęs tėtis, kuris laisvalaikiu teisėjaudavo studentų rungtynėse. Lietuvis greitai kilo karjeros laiptais, o 2013 metais jau teisėjavo NBA plėtojimosi lygoje.

Po metų jis jau gavo progą pasireikšti Las Vegase vykusioje NBA vasaros lygoje ir priešsezoninėse rungtynėse tarp „New York Knicks“ ir „Washington Wizards“ komandų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.