EUROLYGA 2023

LKL klubų reitingas: viršūnėje įsitaisęs „Žalgiris“ ir ilgokai nelaimintis „Nevėžis“

Kovo mėnesį dar dvi Lietuvos krepšinio komandos baigė tarptautinį sezoną: Vilniaus „Rytas“ iškrito iš Europos taurės turnyro, Klaipėdos „Neptūnas“ – iš Čempionų lygos. Europoje liko tik Lietuvos krepšinio flagmanas Kauno „Žalgiris“, kuris pirmąją balandžio savaitę žais lemiamą mačą dėl kelialapio į Eurolygos ketvirtfinalį.

Kauno komanda pirmauja LKL pirmenybėse.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno komanda pirmauja LKL pirmenybėse.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Sostinės komanda kovo mėnesį iškrito iš Europos taurės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Sostinės komanda kovo mėnesį iškrito iš Europos taurės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kauno komanda pirmauja LKL pirmenybėse.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno komanda pirmauja LKL pirmenybėse.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Pasvalio komanda įsitaisė ketvirtoje vietoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Pasvalio komanda įsitaisė ketvirtoje vietoje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Utenos komandos sezonas klostosi ganėtinai banguotai.<br>LKL/BNS nuotr.
Utenos komandos sezonas klostosi ganėtinai banguotai.<br>LKL/BNS nuotr.
 Klaipėdos komanda pralaimėjo vilniečiams savaitgalį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Klaipėdos komanda pralaimėjo vilniečiams savaitgalį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 „Lietkabelis“ susilygino pergalėmis su Pasvalio komanda.<br>G.Šiupario nuotr.
 „Lietkabelis“ susilygino pergalėmis su Pasvalio komanda.<br>G.Šiupario nuotr.
 „Skycop“ šį sezoną dar nenugalėjo nė vienos didžiojo trejeto komandos.<br>LKL/BNS nuotr.
 „Skycop“ šį sezoną dar nenugalėjo nė vienos didžiojo trejeto komandos.<br>LKL/BNS nuotr.
Pirmasis pavasario mėnuo sugrąžino šypsenas į „Šiaulių“ sirgalių veidus.<br>G.Šiupario nuotr.
Pirmasis pavasario mėnuo sugrąžino šypsenas į „Šiaulių“ sirgalių veidus.<br>G.Šiupario nuotr.
Neutraliems sirgaliams „Dzūkijos“ dvikovos yra tikras džiaugsmas.<br>„Kkdzukija.lt“ nuotr.
Neutraliems sirgaliams „Dzūkijos“ dvikovos yra tikras džiaugsmas.<br>„Kkdzukija.lt“ nuotr.
Kovo mėnesį „Nevėžis“ visas penkerias rungtynes pralaimėjo vienženkliu skirtumu.<br>LKL/BNS nuotr.
Kovo mėnesį „Nevėžis“ visas penkerias rungtynes pralaimėjo vienženkliu skirtumu.<br>LKL/BNS nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Apr 1, 2019, 2:19 PM

Lietuvos krepšinio lygoje paskutinį kovo savaitgalį buvo baigtas reguliariojo sezono trečiasis ratas, po kurio lentelės viršūnėje patogiai įsitaisė čempiono vardą ginantis „Žalgiris“.

Į antrąją vietą pakilo šių metų Lietuvos taurės laimėtojas „Rytas“, o į paskutinę eilutę varžovai vėl nustūmė pustrečio mėnesio nelaimintį Kėdainių „Nevėžį“. Kėdainių komanda ir priešpaskutinėje vietoje esantys „Šiauliai“ jau nebeturi realių galimybių patekti į LKL atkrintamąsias varžybas.

„Žalgiris“

Kovas: 9-1.

Nuo sezono pradžios. LKL: 24-3, Taurė: 3-1, Eurolyga: 14-15.

Kad ir kaip „Žalgiris“ baigs Eurolygos reguliarųjį sezoną, jo bandymas pačiupti kelialapį į atkrintamąsias varžybas bus vienas įsimintiniausių šių metų krepšinio įvykių. Kauno komanda kovo mėnesį laimėjo visas penkerias Eurolygos rungtynes ir per keturias savaites pakilo iš tryliktosios į aštuntąją vietą bei atsidūrė per plauką nuo ketvirtfinalio. Vis dėlto į klausimą, ar „Žalgirio“ spurtas nebuvo pavėluotas, atsakys tik šią savaitę vyksiantis paskutinis mačas su Madrido „Real“ klubu.

Nors Eurolygoje kovo mėnuo žalgiriečiams buvo idealus, Lietuvos lygoje išvengti nesėkmės jiems nepavyko. Kovo pradžioje Kauno komanda jau trečią kartą šį sezoną pralaimėjo „Neptūnui“. Tačiau Šarūno Jasikevičiaus vyrai LKL čempionate nėra nusileidę nė vienai kitai komandai, todėl jų pozicijoms turnyro lentelės viršūnėje niekas negrasina. Trijų taškų persvara prieš antrojoje vietoje esantį „Rytą“ iki reguliariojo sezono pabaigos likus devynerioms rungtynėms yra labai solidi.

„Rytas“

Kovas: 5-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 21-6, Taurė: 4-0, Europos taurė: 8-10.

Svaigulį, apėmusį „Rytui“ patekus į Europos taurės atkrintamąsias varžybas ir iškovojus Lietuvos taurę, netrukus pakeitė sunkios pagirios. Kovo mėnesį vilniečiai beviltiškai pralaimėjo abejas Europos turnyro ketvirtfinalio rungtynes „Valencia“ komandai, visai nepasipriešino „Žalgiriui“ (ši nesėkmė nutraukė septynių pergalių seriją nacionaliniuose turnyruose) ir net namie žaisdami su LKL autsaideriais „Šiauliais“ pergale džiaugėsi tik po pratęsimo.

Per rungtynes su šiauliečiais driokstelėjo Mindaugas Girdžiūnas, kuris pelnė net 37 taškus ir pasiekė šio LKL sezono rezultatyvumo rekordą.

Treneriui Dainiui Adomaičiui galvos skausmo pridėjo Chriso Kramerio (vid. 8,6 tšk.) trauma. Tiesa, Vilniaus klubas greitai rado pamainą šį sezoną žaisti nebegalėsiančiam Ch.Krameriui ir pakvietė prieš penkerius metus Lietuvoje jau rungtyniavusį Dereką Needhamą. Jam atvykus, „Rytas“ kol kas laimėjo visas rungtynes, tarp kurių neabejotinai svarbiausia buvo dvikova su „Neptūnu“. Įveikęs Klaipėdos komandą, Vilniaus klubas gana tvirtai perėmė iniciatyvą kovojant dėl antrosios vietos LKL reguliariajame sezone.

„Pieno Žvaigždės“

Kovas: 3-2.

Nuo sezono pradžios. LKL: 16-11, Taurė: 0-2.

Pasvalio krepšininkai sausio ir vasario mėnesiais LKL čempionate laimėjo visas šešerias rungtynes. Ši serija nutrūko tik per pirmąjį kovo mėnesį žaistą mačą su „Rytu“ (beje, pergalių serija prasidėjo po gruodžio pabaigoje patirto pralaimėjimo „Rytui“).

Kovą „Pieno Žvaigždės“ nusileido dar ir „Žalgiriui“, bet svarbiausia yra tai, jog Gedimino Petrausko penketas visai nebarsto taškų per rungtynes su žemesnes vietas užimančiomis komandomis. Nuo tada, kai lapkričio pradžioje pralaimėjo Prienų klubui, rezultatyviausio LKL žaidėjo Yannicko Frankės (vid. 14,4 tšk.) vedami pasvaliečiai klupo tik žaisdami su „Žalgiriu“, „Rytu“ bei „Lietkabeliui“ ir nepralaimėjo nė vienai kitai komandai.

Akivaizdu, kad dabar užimama ketvirtoji pozicija „Pieno Žvaigždžių“ netenkina. Priešingu atveju Pasvalio klubas nebūtų pakvietęs dar dviejų naujokų Luko Aukštikalnio ir Yancy Gateso. Jiems atvykus, komandos sudėtyje, net neskaičiuojant traumuoto Ivaro Žviguro bei 18-mečio Redo Venclovo, yra vienuolika krepšininkų. Tokio ilgo atsarginių suolo „Pieno Žvaigždės“ tikriausiai dar niekada neturėjo.

„Juventus“

Kovas: 3-2.

Nuo sezono pradžios. LKL: 11-16, Taurė: 4-2.

Žiemos pabaigoje penkis iš eilės pralaimėjimus (skaičiuojant visus turnyrus) patyrusiems Utenos krepšininkams reikėjo įrodyti, pirmiausiai patiems sau, kad jie gali pranokti bent panašaus pajėgumo varžovus. „Juventus“ tą padarė jau pirmosiose pavasario rungtynėse, kuriose įveikė „Lietkabelį“, o mėnesio pabaigoje nudžiugino savo sirgalius pergale prieš artimiausią persekiotoją „Skycop“.

Pastaroji pergalė Utenos komandai gal dar ir neužtikrino šeštosios vietos, tačiau dviejų taškų persvara prieš prieniškius – jau šis tas. Kita vertus, pralaimėtas pratęsimas „Dzūkijai“ yra lyg perspėjimas, kad atsipalaiduoti dar anksti, o lemiamų minučių problema – dar neišspręsta.

„Neptūnas“

Kovas: 3-4.

Nuo sezono pradžios. LKL: 20-7, Taurė: 1-2 (1 lyg.), Čempionų lyga: 8-8.

Pagal sudėtį „Neptūnas“ yra neabejotinai stabiliausia LKL komanda. Klaipėdiečiai nuo sezono pradžios neatleido nė vieno krepšininko ir beveik nenukentėjo dėl traumų, todėl, iš pirmo žvilgsnio, turi itin palankias sąlygas gerinti žaidimą. Tačiau Klaipėdos komandos žaidime įžvelgti kokių nors teigiamų pokyčių neįmanoma. Priešingai, lyderiai pastaruoju metu atrodo išsekę, o perimti iš jų estafetę nėra kam.

Tai ypač brangiai kainavo per Čempionų lygos aštuntfinalio rungtynes, kuriose Kazio Maksvyčio auklėtiniai nepateikė jokių argumentų Jeruzalės „Hapoel“ komandai. O iškritęs iš tarptautinio turnyro, „Neptūnas“ dar pralaimėjo ir abiem LKL lentelės kaimynams „Lietkabeliui“ bei „Rytui“.

Klaipėdiečiai per pastarąsias devynerias rungtynes (nuo Lietuvos taurės finalo ketverto) iškovojo vos tris pergales. Tiesa, jiems jau turbūt nebereikia jaudintis, kad šalies pirmenybėse gali nukristi žemiau trečiosios vietos, bet kovojant dėl antrosios vietos ir galimo aikštės pranašumo pusfinalio serijoje „Neptūnas“ nebėra favoritas.

„Lietkabelis“

Kovas: 2-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 16-11, Taurė: 3-1, Čempionų lyga: 5-9.

Jei sezono pradžioje atrodė, kad „Lietkabelis“ bus tarp komandų, kovojančių dėl vietų LKL prizininkų trejete, tai dabar pirmais trejetas jau nurūko į priekį, o Panevėžio komandą paskutinį kovo savaitgalį pavijo Pasvalio krepšininkai. Tiesa, „Lietkabelis“ ir „Pieno Žvaigždės“ iškovojo vienodai pergalių, tad per ketvirtąjį ratą dar gali nutikti visko.

Kita vertus, turėtų įvykti kažkas neįtikėtino, kad LKL ketvirtfinalyje nesusitiktų „Lietkabelis“ ir „Pieno Žvaigždės“. Šis duetas nuo trečiąją vietą užimančio „Neptūno“ atsilieka 4 taškais, o šeštąją vietą užimantį „Juventus“ lenkia 5 taškais.

Dėl šios aplinkybės galima teigti, kad kovo mėnesį panevėžiečiams svarbiausios buvo rungtynės su pasvaliečiais. „Lietkabelis“ šią ketvirtfinalio repeticiją pralaimėjo.

„Skycop“

Kovas: 2-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 9-18, Taurė: 3-2 (1 lyg.).

„Skycop“ padangėje – nieko naujo. Nors kovo pradžioje Virginijaus Šeškaus vyrai nutraukė penkių pralaimėjimų seriją (skaičiuojant visus turnyrus), iš brolių Lavrinovičių, Martyno Gecevičiaus ir jų bendražygių laukiama kur kas daugiau negu vargais negalais išplėštos pergalės prieš „Dzūkiją“ ir „Nevėžį“.

Tačiau pergalių prieš aukštesnio lygio varžovus kaip nebuvo, taip ir toliau nėra („Skycop“ šį sezoną dar nenugalėjo nė vienos didžiojo trejeto komandos), o antausis, gautas žaidžiant su „Šiauliais“, dar kartą parodė, kad Prienų komandos lubos nėra aukštai.

„Šiauliai“

Kovas: 2-3.

Nuo sezono pradžios. LKL: 5-22, Taurė: 0-2, Čempionų lygos atranka: 0-2.

Pirmasis pavasario mėnuo sugrąžino šypsenas į „Šiaulių“ sirgalių veidus. Antano Sireikos penketas, kovo pradžioje įveikęs Kėdainių ir Prienų komandas, nutraukė septynių nesėkmių seriją (skaičiuojant visus turnyrus) ir vėl pasikeitė vietomis su „Nevėžiu“. Nedaug trūko, kad šiauliečiai savo sąskaitą papildytų ir vienu nelabai planuotu tašku – „Rytui“ buvo nusileista tik per pratęsimą.

Kova dėl priešpaskutinės vietos dar nebaigta. „Šiauliai“ vos vienu tašku lenkia „Nevėžį“, o Kėdainių komanda yra laimėjusi daugiau tarpusavio rungtynių. Tad gali būti, kad viską lems balandžio 25 dieną vyksianti autsaiderių dvikova.

Tuo tarpu viltis patekti į atkrintamąsias varžybas jau galima pamiršti. Po to, kai paskutinę kovo dieną „Šiauliai“ namie pralaimėjo „Dzūkijai“, tarp aštuntosios ir devintosios vietų atsivėrė keturių taškų praraja, kurią peršokti per devynis likusius turus tikriausiai neįmanoma.

„Dzūkija“

Kovas: 2-4.

Nuo sezono pradžios. LKL: 9-18, Taurė: 3-1.

Neutraliems sirgaliams „Dzūkijos“ dvikovos yra tikras džiaugsmas. Kovo mėnesį net trejose alytiškių rungtynėse buvo žaidžiami pratęsimai, o dar dvejos rungtynės baigėsi vienženkliu skirtumu. Vis dėlto Alytaus sirgalių komandos rezultatai smarkiai nedžiugino – buvo iškovotos tik dvi pergalės prieš „Juventus“ ir „Šiaulius“.

Vienu metu varžovams buvo pavykę sutramdyti „Dzūkijoje“ galingai debiutavusį Keremą Kanterą. Po ketverių pirmųjų Lietuvoje žaistų rungtynių turko vidurkis buvo net 22,8 taško, tačiau paskui jo indėlis sumažėjo. Vis dėlto ramybės laikotarpis truko neilgai ir paskutinę kovo dieną naujasis „Dzūkijos“ lyderis Šiaulių komandai atseikėjo net 35 taškus.

„Nevėžis“

Kovas: 0-5.

Nuo sezono pradžios. LKL: 4-23, Taurė: 2-2.

Kėdainiečiai turbūt jau pamiršo vilties spindulėlį, kuris buvo įsižiebęs metų pradžioje, kai pasikeitus treneriui „Nevėžis“ iškovojo porą pergalių ir LKL lentelėje kuriam laikui aplenkė „Šiaulius“. Tačiau naujo trenerio Dariaus Dimavičiaus efektas greitai išblėso – Kėdainių komanda nuo sausio vidurio pralaimėjo devynerias iš eilės rungtynes ir grįžo į paskutinę vietą.

Kovo mėnesį „Nevėžis“ visas penkerias rungtynes pralaimėjo vienženkliu skirtumu. Individualiu meistriškumu Kėdainių krepšininkai, net ir antrąją vietą rezultatyviausių LKL žaidėjų lentelėje užimantis Adonte Parkeris (vid. 13,4 tšk.), nusileidžia daugumai varžovų, o to kompensuoti kitomis savybėmis nepavyksta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.