EUROLYGA 2023

Vingiuotas krepšininkų kelias: nepritapę Lietuvoje, kuria pasakas užsienyje

Netinkami. Tokį verdiktą Vilniaus „Rytas“ paskelbė amerikiečiams krepšininkams Manny Harrisui ir Dominique‘ui Suttonui. Ši žinia lietuvos klubui neįtikusių žaidėjų smarkiai nenuliūdino – jie greitai rado kitus darbdavius ir šiuo metu spindi dar stipresnėse Turkijos ir Ispanijos lygose. 

 Šį sezoną LKL komandose savo jėgas išbandė, bet neįsitvirtino daugybė krepšininkų.<br> Lrytas.lt montažas
 Šį sezoną LKL komandose savo jėgas išbandė, bet neįsitvirtino daugybė krepšininkų.<br> Lrytas.lt montažas
Manny Harrisas labai trumpai pabuvojo sostinės klube.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Manny Harrisas labai trumpai pabuvojo sostinės klube.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Dominique Suttonas buvo vienas Vilniaus ekipos lyderių, bet galiausiai dėl nesutarimų pasuko kitais keliais.<br>D.Umbraso nuotr.
Dominique Suttonas buvo vienas Vilniaus ekipos lyderių, bet galiausiai dėl nesutarimų pasuko kitais keliais.<br>D.Umbraso nuotr.
Tyrone’as Nashas neįtiko Prienų klubui.
Tyrone’as Nashas neįtiko Prienų klubui.
Emmanuelis Omogbo turėjo išvykti iš Pasvalio komandos.<br>G.Šiupario nuotr.
Emmanuelis Omogbo turėjo išvykti iš Pasvalio komandos.<br>G.Šiupario nuotr.
K.Brownas buvo neabejotinas Alytaus klubo lyderis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
K.Brownas buvo neabejotinas Alytaus klubo lyderis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dominikas Mavra paliko Panevėžio klubą.<br>G.Šiupario nuotr.
Dominikas Mavra paliko Panevėžio klubą.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Kariniauskas turėjo palikti Panevėžį po lažybų skandalo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Kariniauskas turėjo palikti Panevėžį po lažybų skandalo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 4, 2019, 6:04 PM, atnaujinta Apr 4, 2019, 6:05 PM

Iš Lietuvos klubų į kitų šalių komandas šio sezono viduryje dėl įvairiausių priežasčių išvyko dar trys dešimtys krepšininkų. Kai kuriems iš jų LKL lygis buvo per aukštas, kiti žaidėjai, priešingai, blykstelėję mūsų šalyje, sulaukė pelningesnių pasiūlymų. 

Nesutapę charakteriai

Manny Harriso ir Dominique Suttono meistriškumas nekelia abejonių. Tačiau šiems dviem krepšinio aikštėje daug sugebantiems amerikiečiams visą karjerą koją kišo sudėtingas charakteris. Tiek M.Harrisas, tiek D.Suttonas pakeitė daugybę komandų, ir labai retai vienoje vietoje užsibūdavo nuo sezono pradžios iki pabaigos. 

Praėjusių metų rudenį šių krepšininkų keliai susikirto Vilniaus „Ryto“ klube. Tačiau „nesutapę“ charakteriai greitai tapo dar vienų skyrybų priežastimi. Itin trumpai Lietuvos sostinėje užsibuvo naudingiausias 2017-2018 metų sezono Čempionų lygos krepšininkas M.Harrisas, kuris LKL sužaidė vos dvejas rungtynes ir pelnė 6 taškus. 

D.Suttonas irgi nerado kalbos su „Ryto“ vadovybe ir treneriu Dainiumi Adomaičiu, bet Vilniuje užsibuvo gerokai ilgiau. Sutartis su puolėju, LKL čempionate pelydavusiu 11,8 taško, buvo nutraukta sausio mėnesį. 

Išvykęs iš Lietuvos, M.Harrisas kelias savaites sėdėjo be darbo, bet gruodį priėmė Turkijos lygos debiutanto Stambulo „Bahçeşehir Kolej“ kvietimą. Amerikietis pakeitė šios komandos veidą ir padėjo jai įsitvirtinti superlygos lentelės viduryje. O šiuo metu „Bahçeşehir“ turi puikias galimybes jau pirmuoju bandymu patekti į atkrintamąsias varžybas. 

Tokį debiutantų šuolį būtų sunku įsivaizduoti be M.Harriso. 29 metų gynėjas Turkijos lygoje pelno 23,7 taško, o praėjusį savaitgalį įmetė 39 taškus. 

Naujoje vietoje nesiskundžia ir D.Suttonas, perėjęs į Burgoso „San Pablo“. Kai puolėjas prisidėjo prie Burgoso komandos, ji vilkosi tarp ACB lygos autsaiderių ir sprendė išlikimo užduotį, bet per pastarąsias septynerias rungtynes iškovojo penkias pergales ir drastiškai pakeitė tikslus – dabar „San Pablo“ bando pagriebti kelialapį į atkrintamąsias varžybas.

32-ejų D.Suttonas prie Burgoso ekipos pergalių prisideda 16,6 taško ir buvo išrinktas naudingiausiu ACB lygos vasario mėnesio krepšininku. 

Pirmas blynas prisvilo

„Rytas“ šį sezoną nurašė dar vieną amerikietį. Dar spalio mėnesį po bandomojo laikotarpio namo buvo paleistas tik pernai universitetą baigęs Mattas Farrellas. Šis gynėjas, LKL čempionate nesužaidęs nė vienerių rungtynių, grįžo į Ameriką ir atstovaudamas G lygos „Delaware Blue Coats“ komandai pelnydavo 10,7 taško. „Blue Coats“ nepateko į NBA dukterinės lygos atkrintamąsias varžybas. 

Vienas krepšininkas, tik šį sezoną pirmą kartą persikėlęs iš JAV į Europą, buvo ir Kauno „Žalgirio“ gretose. Kauno komandos aprangą kelis mėnesius vilkėjo Derrickas Waltonas (LKL čempionate įmesdavo 8,4 taško), su kuriuo sutartis buvo nutraukta vasarį. Netekęs darbo Lietuvoje, amerikietis išvyko į Berlyno ALBA, kurioje tapo Roko Giedraičio komandos draugu, ir Vokietijos lygoje pelno 8,2 taško. 

Kuria pasaką Vokietijoje

M.Harrisas – ne vienintelis šį sezoną Lietuvoje neįvertintas krepšininkas, kuriam pavyko atsiskleisti išvykus į kitą šalį. 

Prienų „Skycop“ treneris Virginijus Šeškus neįžvelgė amerikiečio Tyrone‘o Nasho gabumų. Šis 30-metis puolėjas mūsų šalyje praleido vos porą savaičių, lapkritį sužaidė dvejas LKL rungtynes, per kurias pelnė 5 taškus, bet buvo priverstas ieškoti kito darbo ir sudarė sutartį su Fechtos „Rasta“ klubu iš Vokietijos.

Tuo metu, kai T.Nashas gruodžio pradžioje sukirto rankomis su „Rasta“ vadovais, Vokietijos lygos favoritai šios komandos nelaikė rimta varžove. Tačiau dar žiemą bundeslygos debiutantė „Rasta“ pradėjo stebuklingai kilti į viršų, aplenkė gerokai didesnes finansines galimybes turinčias Berlyno ALBA bei Bambergo „Brose“ ekipas ir dabar užima trečiąją vietą. 

Fechtos komanda laikosi ant šešių nebrangių, bet tarpusavyje puikiai kalbą radusių amerikiečių, o vienas iš tų šešių „Rasta“ pasakos kūrėjų yra T.Nashas, kuris pelno 10,3 taško ir atkovoja 5,2 kamuolio. 

Kitur uždirba daugiau

Kai kurių krepšininkų Lietuvos klubai savo noru nebūtų paleidę. Tačiau negalima sakyti, kad „nebūtų paleidę už jokius pinigus“. Kaip tik „už didesnius pinigus“ juos ir teko paleisti.

LKL sėkmingai žaidė, bet pelningesniems pasiūlymams neatsispyrė Utenos „Juventus“ gynėjas Alexas Hamiltonas (įmesdavo 13,5 tšk.), Alytaus „Dzūkijos“ įžaidėjas Kenas Brownas (14,2 tšk.), „Skycop“ puolėjas Mike‘as Bruesewitzas (12,4 tšk.), Kėdainių „Nevėžio“ gynėjas Chauncey Collinsas (14,7 tšk.). A.Hamiltonas išvyko į Izraelį, kiti trys krepšininkai – į Rusiją. 

A.Hamiltono gyvenime drastiškai pasikeitė nebent klimatas. Žvelgiant pro krepšininko karjeros prizmę, jokių esminių permainų neįvyko. Buvęs „Juventus“ gynėjas žaidžia panašaus pajėgumo lygoje, panašaus pajėgumo klube (jo naujoji komanda Rišono „Maccabi“ yra lentelės viduryje) ir netgi jo statistika yra labai panaši (amerikietis pelno 13,8 tšk.). 

Ch.Collinsas nusileido į žemesnį lygį. Jo naujoji komanda Vladivostoko „Spartak“ žaidžia Rusijos antrojoje lygoje, kurioje nesugebėjo patekti į atkrintamąsias varžybas ir dabar kovoja dėl išlikimo (9-15 vietų). Tolimuosiuose Rytuose Ch.Collinsas ėmėsi to paties vaidmens, kurį atliko Kėdainiuose, ir pelno vidutiniškai 15 taškų. 

Dar du šį sezoną LKL puikiai žaidę amerikiečiai perėjo į Vieningos lygos lentelės apatinėje dalyje esančius klubus. M.Bruesewitzas tapo Krasnojarsko „Jenisej“ žaidėju, bet naujoje komandoje pelno vidutiniškai vos po 3 taškus. 

Daug geriau naujoje vietoje pritapo Permės „Parma“ aprangą apsivilkęs ir lietuvio Eigirdo Žukausko komandos draugu tapęs K.Brownas. Jis jau per antrąsias rungtynes pelnė 17 taškų ir atliko 16 rezultatyvių perdavimų, o dabar jo vidurkiai yra 11 taškų ir 7,1 rezultatyvaus perdavimo. Tiesa, net atvykus K.Brownui, Permės komandos rezultatai nepagerėjo. Ji Vieningoje lygoje užima priešpaskutinę 13-ąją vietą. 

Pasvaliečių maršrutai

Lietuvoje ryškų pėdsaką paliko ir Pasvalio „Pieno Žvaigždėse“ žaidęs Emmanuelis Omogbo (12,1 tšk.). Sezono pradžioje jis buvo rezultatyviausias LKL krepšininkas, tačiau lapkričio mėnesį patyrė traumą, o pasveikęs tapo visai nepanašus į save. Pasvalio klubas nutraukė sutartį su nigeriečiu, o jo naująja darboviete tapo Izraelio antrosios lygos vidutiniokas Kirjat Atos „Ironi“. 

E.Omogbo spindi antrojoje Izraelio krepšinio paokopoje ir pelno 18,7 taško, tačiau „Ironi“ ekipa tenkinasi vieta lentelės viduryje. 
Pasvaliečiai sezono viduryje „Abipusiu sutarimu“ nutraukė sutartis su dar dviem neblogai žaidusiais krepšininkais Lance‘u Jetteriu (8,3 tšk.) bei Justinu Wattsu (8,8 tšk.). Daugiausiai sveriantis šio sezono LKL žaidėjas L.Jeteris šiuo metu atstovauja Groningeno „Donar“ ir Nyderlandų lygoje pelno 8,8 taško. 

J.Wattsas tris mėnesius žaidė Fribūro „Olympic“ klube, bet Šveicarijos čempionams iškritus iš Čempionų lygos perėjo į Mindaugo Budzinausko treniruojamą Ščecino „King“ komandą, kurioje dėl pergalių kovoja petis į petį su trimis lietuviais Tauru Jogėla, Martynu Paliukėnu ir Martynu Sajumi. „King“ kovoja dėl vietos Lenkijos lygos atkrintamosiose varžybose, o svaria paspirtimi tapęs J.Wattsas pelno 11,2 taško.

Namie geriausia

Keliems kitiems legionieriams LKL lygis, atrodo, buvo tiesiog per aukštas. Tačiau šiems iš mūsų šalies išvykusiems krepšininkams neblogai sekasi silpnesniuose čempionatuose. 

Pritapti „Nevėžyje“ nesugebėjęs ukrainietis Volodymyras Ševčenka (2,7 tšk.) grįžo į tėvynę ir naudingai žaidžia Ukrainos lygoje dėl pirmosios vietos kovojančioje „Zaporižžia“ komandoje, kuriai atstovaudamas pelno 11,6 taško. 

Namie daug geriau negu Lietuvoje jaučiasi ir kanadietis Diego Kapelanas, kuris žaisdamas „Šiauliuose“ įmesdavo vos 0,5 taško. Dabar jis rungtyniauja Kanados lygos vidutiniokėje „St.John‘s Edge“ komandoje ir pelno 10,9 taško. Su „Edge“ klubu sutartį buvo sudaręs ir amerikietis Maverickas Morganas, kuris sezono pradžioje trumpai žaidė „Skycop“ ekipoje (4 tšk.). Tačiau M.Morganui nepavyko įsitvirtinti ir Sent Džono komandoje, iš kurios buvo atleistas jau po antrųjų rungtynių (4,5 tšk.). 

Namo patraukė ir Panevėžio „Lietkabelyje“ pėdsako beveik nepalikęs kroatas Franas Pilepičius (8,1 tšk.). Jis šiuo metu yra Zagrebo „Cibona“ žaidėjas, bet garsiame Kroatijos klube tenkinasi tolimo atsarginio vaidmeniu. F.Pilepičiaus vidurkis Adrijos lygoje buvo vos 3,5 taško. 

Daug geriau Adrijos lygoje žaidė kitas buvęs „Lietkabelio“ gynėjas Dominikas Mavra (LKL pelnydavo 3,9 tšk.). Kroatas perėjo į Novo Mesto „Krka“ ir svariai prisidėjo prie to, kad ši Slovėnijos ekipa pakiltų iš paskutinės vietos ir išsaugotų teisę žaisti Adrijos lygoje. D.Mavra įmesdavo net 16,3 taško, o per vienas rungtynes surinko 35 taškus. 

Lietuviai irgi išvyksta

Sezono viduryje iš LKL į užsienį išvykusių krepšininkų sąraše galima pamatyti ir penkių lietuvių pavardes. 

Daugiausiai triukšmo sukėlė Vaidas Kariniauskas, sezonui jau įsibėgėjus atvykęs į „Lietkabelį“ iš „Oradea“ klubo, bet turėjęs atsisveikinti su Panevėžiu (pelnydavo 8,2 tšk.) kilus lažybų skandalui. 

V.Kariniauskas iškeliavo į „Kymi“ komandą, kuriai prieš trejus metus padėjo iškovoti kelialapį į Graikijos pirmąją lygą. Dabar gynėjas bando padėti „Kymi“ neiškristi atgal į antrąją lygą ir Graikijos pirmenybėse pelno 10,3 taško. 

Du Lietuvos krepšininkai buvo per prasti LKL favoritams. Donatas Sabeckis neįsitvirtino „Žalgiryje“ (1,7 tšk.) ir perėjo į Vokietijos lygos vidutinioką Liudvigsburgo „Riesen“ klubą, o Norbertas Giga sužaidė vos vienerias rungtynes „Ryte“ (6 tšk.) ir karjerą pratęsė Lenkijos lygos autsaiderėje Stargardo „Spojnia“ ekipoje. 

D.Sabeckiui prastai sekasi ir Vokietijoje. Praėjusį sezoną „Šiauliuose“ spindėjęs gynėjas ne visuomet patenka į „Riesen“ dvyliktuką ir pelno tik 4,6 taško. Tuo tarpu N.Giga iškart tapo vienu svarbiausių „Spojnia“ žaidėjų ir pelno 11,5 taško bei atkovoja 6,5 kamuolio. 

Kitai Lenkijos lygos autsaiderei Varšuvos „Legia“ komandai atstovauja Ovidijus Varanauskas, kuriam neliko vietos „Skycop“ klube (jame pelnydavo 8,2 tšk.), kai prieniškiai pakvietė Žygimantą Janavičių. Lenkijos lygoje O.Varanauskas įmeta 14,4 taško, bet „Legia“, kaip ir „Spojnia“ yra lentelės apačioje. Šių dviejų komandų tikslas – išvengti paskutinės vietos.

Dar vienas lietuvis buvo išbrauktas iš „Nevėžio“ sąrašo. Simas Buterlevičius (vid. 3,6 tšk.) žiemą iškeliavo į Graikijos antrosios lygos „Kavala“ komandą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.