EUROLYGA 2023

Pirmojo LKL pratęsimo didvyriai – D. Adomaitis ir blykstelėjęs 18-metis

Kai atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalyje susitinka komandos, reguliariajame sezone užėmusios pirmąją ir aštuntąją vietas, atkaklios kovos paprastai net nelaukiama. Tačiau dvikovos tarp ketvirtosios ir penktosios komandų – visai kita kalba. Šie varžovai būna panašaus pajėgumo, todėl jų mačuose įtampa dažnai pasiekia aukščiausią lygį.

D.Adomaitis ir M.Kavoliukas.<br>LR archyvo nuotr.
D.Adomaitis ir M.Kavoliukas.<br>LR archyvo nuotr.
Dainius Adomaitis.<br>LR archyvo nuotr.
Dainius Adomaitis.<br>LR archyvo nuotr.
Dainius Adomaitis.<br>LR archyvo nuotr.
Dainius Adomaitis.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 30, 2019, 11:10 AM

Portale lrytas.lt – speciali rubrika, skirta Lietuvos krepšinio lygos atkrintamosioms varžyboms. Įdomiausi faktai, įvykiai, kuriozai, skandalai – visko būta LKL finaluose per lygos istoriją, prasidėjusią dar 1993-iaisiais.

Pirmasis LKL atkrintamųjų varžybų pratęsimas buvo sužaistas jau pirmajame lygos sezone per pirmąsias ketvirtfinalio rungtynes.

Nieko stebėtino, kad šiose rungtynėse kovojo ketvirtoji ir penktoji reguliariojo sezono komandos – Vilniaus „Statyba“ ir Kauno NECA. Sostinės ekipa laimėjo ketvirtfinalio seriją 2:0, bet abi pergales iškovojo tik per plauką.

1994 metų balandžio 14 d. nedidelėje Kauno „Karigės“ sporto salėje (Lietuvių g. 30) žaistos pirmosios ketvirtfinalio rungtynės įsiminė dėl staigaus siužeto posūkio ir netikėto „Statybos“ gelbėtojo – geriausias LKL karjeros rungtynes sužaidusio 18-mečio Marijaus Kovaliuko.

Šio mačo antrojo kėlinio viduryje pratęsimu nė nekvepėjo – NECA įtikinamai pirmavo 54:38. Tačiau tada svečiai surengė spurtą 15:0, per kurį 7 taškus įmetė vilniečių lyderis Dainius Adomaitis, ir intriga grįžo.

Paskutinė minutė prasidėjo kauniečiams vėl pirmaujant 72:67, bet „Statyba“ spėjo pavyti: tris baudos metimus pataikė D.Adomaitis, o paskutinę akimirką netaiklų komandos draugo metimą pataisė amerikietis Marcas Montgomery.

Pratęsimo pradžioje du paeiliui tritaškius iššovė M.Kovaliukas ir NECA palūžo. „Statyba“ iškovojo pergalę 90:78.

Nugalėtojų komandoje rezultatyviausiai žaidė po 17 taškų pelnę D.Adomaitis ir M.Kovaliukas, kuris penkis kartus metė iš toli ir visus penkis kartus privertė kamuolį perskrosti varžovų krepšio tinklelį.

D.Adomaitis ir prieš ketvirtį amžiaus buvo „Statybos“ lyderis, ir šiais laikais nedingsta iš krepšinio sirgalių akiračio. Tuo tarpu vieną sykį ryškiai blykstelėjusį M.Kovaliuką daugelis, ko gero, jau pamiršo, o jaunesnės kartos aistruoliai apie jį galbūt net negirdėjo.

Vilniaus krepšinio mokyklos auklėtinis anuomet buvo tolimas „Statybos“ atsarginis. Treneris Rimantas Endrijaitis į aikštę jį leisdavo nedažnai – per visą pirmojo LKL čempionato reguliarųjį sezoną M.Kovaliukas žaidė tik 11 rungtynių, per kurias pelnė 33 taškus. Mačas su NECA buvo įspūdingiausias jo blyksnis šalies pirmenybėse.

Tiesa, tai nebuvo vienintelis ryškus jo karjeros epizodas. 1994 metų vasarą M.Kovaliukas tapo Europos vaikinų (iki 18 m.) čempionu (Jono Kazlausko treniruojamoje komandoje, kurioje žaidė Šarūnas Jasikevičius, Kęstutis Šeštokas, Kęstutis Marčiulionis, Andrius Jurkūnas ir kiti), o 1994 metų vasarą J.Kazlauskas pakvietė šį gynėją į Kauno „Žalgirio“ gretas.

J.Kazlauskas pasitikėjo jaunuoliu, todėl Kauno komandoje M.Kovaliukas žaidė nemažai ir antrajame LKL čempionate pelnydavo 5,7 taško (įdomu, kad asmeninį rekordą pasiekė per rungtynes su ta pačia NECA, į kurios krepšį įmetė 18 taškų).

Tačiau po metų jis išvyko mokytis į JAV ir krepšininko karjera įstrigo. Buvęs Europos jaunių čempionas nebegrįžo į Lietuvą ir šiuo metu gyvena JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.