EUROLYGA 2023

Įžūlų Plungės amerikietį sirgaliai nubaudė mėlyne paakyje

„Daugiau niekada gyvenime neatlikinėsiu rimto darbo su išgerti mėgstančiu žmogumi“. Tokią pamoką per antrojo LKL sezono ketvirtfinalį išmoko vienas garsiausių Lietuvos trenerių Rimantas Endrijaitis. Plungės „Olimpą“ treniravęs krepšinio specialistas vylėsi nugalėti Kauno „Atletą“ ir nuvesti savo komandą į pusfinalį, tačiau žemaičiams koją pakišo prieš svarbiausias sezono rungtynes sportinės drausmės nesilaikęs amerikietis Patrickas Jonesas.

Plungės komandos legionieriai P.Jonesas (kairėje) ir T.Brooksas.<br>LR archyvo nuotr.
Plungės komandos legionieriai P.Jonesas (kairėje) ir T.Brooksas.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2019, 12:19 PM

Portale lrytas.lt – speciali rubrika, skirta Lietuvos krepšinio lygos atkrintamosioms varžyboms. Įdomiausi faktai, įvykiai, kuriozai, skandalai – visko būta LKL finaluose per lygos istoriją, prasidėjusią dar 1993-iaisiais.

1994-1995 metų sezone LKL klubuose žaidusius amerikiečius dar buvo galima suskaičiuoti rankų pirštais, o „Olimpo“ pakviestas tuo metu 27-erių P.Jonesas buvo viena ryškiausių čempionato asmenybių. Jis pelnydavo 24,4 taško ir užėmė antrąją vietą rezultatyviausių lygos žaidėjų lentelėje, o 1995 metų kovo 24 d. per rungtynes su Panevėžio „Lietkabeliu“ įmetė 55 taškus ir pasiekė LKL rekordą.

Tiesa, šis rekordas gyvavo tik vieną savaitę – kovo 31 d. Kauno „Žalgirio“ vidurio puolėjas Gintaras Einikis įmetė 61 tašką į Kauno NECA krepšį ir susigrąžino rekordininko vardą.

Nors 200 cm ūgio ir 112 kg svorio P.Jonesas buvo puikus krepšininkas, tačiau kartu jis buvo ir didžiausias problemų židinys. Nuo jo kentėjo ir savi, ir svetimi.

Didelę sezono dalį plungiškiams šiaip ne taip pavykdavo sutramdyti ūmaus būdo puolėją, bet pavasarį jo kraujas užvirė taip, kad nė vienas LKL turas neapsieidavo be pranešimų apie didesnius ar mažesnius P.Joneso išsišokimus.

Per vieną mačą amerikietis aikštėje susikivirčijo su komandos draugu Augenijumi Vaškiu. Teisėjai ir treneriai greitai išskyrė du karštakošius, tačiau P.Jonesas nenurimo ir po rungtynių einant į rūbinę smogė A.Vaškiui.

Per kitas rungtynes P.Jonesas apsikumščiavo su Kauno „Laveros“ gynėju Tomu Pačėsu. Teisėjai abu krepšininkus pašalino iš aikštės.

Sykį Plungės komandos lyderis gavęs penktąją pražangą atsisakė išeiti iš aikštės, todėl jį jėga turėjo ištempti „Olimpo“ trenerio padėjėjas Genadijus Glikmanas.

Vis dėlto daugiausiai bėdų P.Jonesas savo komandai pridarė per atkrintamąsias varžybas. Reguliariajame sezone tik pusę rungtynių laimėjęs ir septintąją vietą užėmęs „Olimpas“ ketvirtfinalyje kovojo su „Atletu“, kuris iš pirmo žvilgsnio, buvo aiškus favoritas.

Tačiau Plungės komanda pavasarį suderino žaidimą, reguliariojo sezono pabaigoje nugalėjo abu stipriausius šalies klubus „Žalgirį“ ir „Atletą“, todėl ne viskas buvo taip paprasta, kaip atrodė iš pirmo žvilgsnio.

„Olimpo“ treneriai ir žaidėjai nelaikė savęs autsaideriais, bet dar prieš ketvirtfinalio seriją komandą į sunkią padėtį įstūmė P.Jonesas.

Klubo vadovai per trumpą pertraukėlę tarp reguliariojo sezono ir atkrintamųjų varžybų leido jam nuvykti namo, tačiau niujorkietis nespėjo grįžti į pirmąsias ketvirtfinalio rungtynes dėl Kopenhagos oro uosto darbuotojų streiko.

Atakų lyderio praradimas kitų Plungės krepšininkų nepalaužė. Priešingai, „Olimpas“ namie laimėjo pirmąsias ketvirtfinalio rungtynes 76:68 ir stumtelėjo „Atletą“ prie prarajos krašto.

Prieš antrąsias rungtynes Kaune plungiškių rikiuotėje jau stovėjo ir P.Jonesas. Tačiau jis buvo sunkiai atpažįstamas – puolėjo paakį „puošė“ milžiniška mėlynė.

Nors krepšininkas viena akimi beveik nieko nematė, treneris R.Endrijaitis įtraukė jį į starto penketą. Naudos iš to buvo mažai, tad netrukus P.Jonesas buvo pasodintas ant suolo, kur ir praleido didžiąją rungtynių dalį. Išsiderinęs „Olimpas“ nepasipriešino Kauno komandai ir patyrė pralaimėjimą 74:93.

P.Jonesas aiškino, kad akis sutino dėl kažkokios „infekcijos“.

„Jūsų dienraštyje anksčiau buvo rašyta apie kažkokias orgijas, kuriose neva dalyvavau. Tai netiesa, klaida“, – dievagojosi „Olimpo“ žaidėjas.

Tačiau jau tada buvo vieša paslaptis, kad viename Plungės bare krepšininką „paauklėjo“ žemaičių sirgaliai, bandę kumščiais paaiškinti apie įsipareigojimus klubui.

Kitą dieną per trečiąsias rungtynes P.Joneso savijauta buvo geresnė. Jis žaidė visas 40 minučių ir pelnė 22 taškus, bet „Olimpas“ pralaimėjo dar kartą 77:94 ir į pusfinalį pateko seriją rezultatu 2:1 laimėjęs „Atletas“.

„Daugiau niekada gyvenime neatlikinėsiu rimto darbo su išgerti mėgstančiu žmogumi, – tvirtino „Olimpo“ treneris R.Endrijaitis. – Sezono metu neblogai rungtyniavęs, svarbiausią akimirką P.Jonesas nuvylė komandą. Jei jis per antrąsias rungtynes būtų gerai žaidęs, mes gal būtume laimėję, bet jis niekuo negalėjo padėti komandai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?