EUROLYGA 2023

Už „Žalgirį“ senesnis Kauno krepšinio klubas išnyko kaip dūmas

Per visą LKL istoriją lygoje žaidė tik vienas klubas, įkurtas dar prieš Antrąjį pasaulinį karą. Tai – Kauno „Drobė“, kuri 1993 metais buvo tarp aštuonių lygos steigėjų, bet LKL žaidė tik vieną sezoną. „Drobė“ pateko į pirmojo čempionato atkrintamąsias varžybas, tačiau ketvirtfinalyje dideliu skirtumu pralaimėjo abejas rungtynes Kauno „Žalgiriui“, o 1994 metų vasarą dėl finansinių sunkumų buvo išbraukta iš LKL narių.

Kauno „Drobė“1993 metais buvo tarp aštuonių lygos steigėjų, bet LKL žaidė tik vieną sezoną. <br>LR archyvo nuotr.
Kauno „Drobė“1993 metais buvo tarp aštuonių lygos steigėjų, bet LKL žaidė tik vieną sezoną. <br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2019, 8:32 AM, atnaujinta May 5, 2019, 11:44 AM

Portale lrytas.lt – speciali rubrika, skirta Lietuvos krepšinio lygos atkrintamosioms varžyboms. Įdomiausi faktai, įvykiai, kuriozai, skandalai – visko būta LKL finaluose per lygos istoriją, prasidėjusią dar 1993-iaisiais.

Beveik šimtmetį Šančiuose veikusiame „Drobės“ fabrike krepšinio komanda buvo suburta 1938 metais (palyginimui – „Žalgiris“ įkurtas 1944-aisiais).

Būtent 1938-aisiais buvo įsteigta Lietuvos darbininkų ir tarnautojų sporto sąjunga (LDTSS), kurios atsiradimas paskatino burtis įmonėse ir įstaigose dirbusius sportininkus. Tų metų rudenį LDTSS surengė pirmąjį Kauno Darbo sporto krepšinio čempionatą, tarp kurio dalyvių buvo ir ką tik įkurta „Drobės“ komanda.

Suspindėti tame turnyre „Drobės“ krepšininkams nepavyko. Pirmajame Darbo sporto čempionate drobiečiai buvo vieni silpniausių – jie vienoje iš dviejų grupių užėmė septintąją vietą (abiejose grupėse žaidė po aštuonias komandas). Prastas rezultatas atvėsino „Drobės“ sportininkų ūpą ir 1939-1940 metų sezone ši komanda Darbo sporto čempionate nebežaidė.

Fabriko vadovai krepšinio komandą atgaivino po Antrojo pasaulinio karo, o nuo septintojo dešimtmečio „Drobė“ nuolat žaidė Lietuvos čempionate. Maža to, sovietmečiu „Drobė“ nuolat kovojo dėl pirmenybių medalių ir iki šiol yra viena labiausiai tituluotų šalies komandų – net devynis kartus tapo Lietuvos čempione (1994, 1969, 1970, 1976, 1978, 1979, 1980, 1986 ir 1987 metais) ir šešis kartus iškovojo Lietuvos taurę.

„Drobės“ marškinėlius vilkėjo nemažai garsių krepšininkų. Atstovaudami šiai komandai Lietuvos čempionais ne kartą tapo Alvydas Šidlauskas, Gediminas Budnikas, Algirdas Linkevičius, Vitoldas Masalskis, Algirdas Brazys, Virginijus Jankauskas, Mindaugas Lekarauskas ir kiti.

Atkūrus Nepriklausomybę rezultatai irgi buvo neblogi. 1992-1993 metų sezone, paskutiniajame prieš LKL įkūrimą, „Drobės“ krepšininkai laimėjo šalies pirmenybių bronzos medalius.

Tačiau „Drobė“ nespėjo žygiuoti koja kojon su laiku. Papūtus permainų vėjams ir pasikeitus ekonominėms sąlygoms, krepšinio klubai turėjo persitvarkyti. Tuo tarpu „Drobė“ gyveno senoviškai – visas reikiamas lėšas skyrė „Drobės“ įmonė, kuriai ši našta, išaugus poreikiams, tapo per sunki.

Pirmojo LKL čempionato reguliariajame sezone „Drobė“ užėmė aštuntąją vietą. Tiek pat taškų surinko Panevėžio „Lietkabelis“, tačiau Kauno komanda atsidūrė aukščiau dėl geresnių rezultatų tarpusavio rungtynėse.

Kita vertus, atkrintamosiose varžybose aštuntoji lygos komanda vis tiek neturėjo jokių šansų – ketvirtfinalyje „Drobė“ dukart pralaimėjo „Žalgiriui“ 62:88 ir 76:114.

„Drobės“ sudėtis buvo silpna. Tą patvirtina vien tas faktas, kad 1994 metais komandai pasitraukus iš LKL, darbą kituose stipriausios šalies lygos klubuose gavo vos du krepšininkai. Vaidas Stiga kelis sezonus žaidė Kauno „Atlete“ ir Alytaus „Alitoje“, Ramūnas Petraitis trumpai rungtyniavo Plungės „Olimpe“. Visi kiti žaidėjai arba su „Drobe“ iškeliavo į žemesnę lygą, arba baigė karjerą.

„Drobės“ vadovai trauktis iš LKL nenorėjo, tačiau nesugebėjo iki nustatyto termino (1994 m. gegužės 1 d.) pateikti dokumentų, patvirtinančių, kad sugebės sudaryti lygos nustatytą minimalų biudžetą (250 tūkst. litų). LKL padarė išimtį ir pratęsė terminą iki birželio 1 d., bet jokių finansinių garantijų nesulaukė.

„Nedalyvaudami LKL pirmenybėse, mes prarasime galimybę dalyvauti bet kur. Komanda turi gražias tradicijas, šių metų LKL čempionate užėmė aštuntąją vietą, tad ar galima teigti, kad mes stabdome LKL stiprėjimą?“ – per 1994 metų birželio pradžioje vykusį LKL Vykdomojo komiteto posėdį sugraudinti kitus lygos vadovybės narius bandė „Drobės“ žaidėjas Darius Laskys, pavadavęs posėdyje dalyvauti negalėjusį klubo prezidentą Praną Gedžių.

Tačiau LKL vadovybei abejonės kilo ne vien dėl „Drobės“ finansinės būklės. Todėl balsuojant dėl klubo likimo septyni iš vienuolikos Vykdomojo komiteto narių palaikė sprendimą pašalinti „Drobę“ iš LKL, paliekant jai lengvatines sugrįžimo teises.

Nors drobiečiai tikėjosi, kad traukiasi iki „geresnių laikų“, geresni laikai jiems neatėjo.

Kelis kitus sezonus „Drobė“ žaidė antrojoje Lietuvos krepšinio pakopoje LKAL čempionate ir 1997 metais net tapo jo nugalėtoja.

Tačiau mažėjant „Drobės“ įmonės paramai, klubas 1998 metais buvo pervadintas „Šančiais“, o 2000 metais Lietuvos krepšinio žemėlapyje nebeliko ir šio pavadinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.