EUROLYGA 2023

Po smūgio Lietuvos krepšiniui – R. Milašiaus kritika teisėjams: „Jie neturi ką siųsti į pasaulio čempionatą“

„Tai absurdas. Jei būtų dokumentas, tada taip. Dabar jokio dokumento nėra ir nebuvo. Kęstutis Pilipauskas aiškinasi savo nerašytomis taisyklėmis, tačiau aš jų nepripažįstu. Nėra jokių oficialių pareiškimų dėl teisėjų diskvalifikacijos.

LKF TA ir LKL mėto akmenis į vienas kito daržą.<br> lrytas.lt montažas
LKF TA ir LKL mėto akmenis į vienas kito daržą.<br> lrytas.lt montažas
LKL prezidentas Remigijus Milašius.<br>G. Bitvinsko nuotr.
LKL prezidentas Remigijus Milašius.<br>G. Bitvinsko nuotr.
LKL prezidentas Remigijus Milašius.<br>BNS nuotr
LKL prezidentas Remigijus Milašius.<br>BNS nuotr
LKL prezidentas Remigijus Milašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LKL prezidentas Remigijus Milašius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LKF TA prezidentas Kęstutis Pilipauskas (kairėje).<br>G.Bitvinsko nuotr.
LKF TA prezidentas Kęstutis Pilipauskas (kairėje).<br>G.Bitvinsko nuotr.
Karaliaus Mindaugo taurės. Luigi Lamonica<br>M.Ambrazo nuotr.
Karaliaus Mindaugo taurės. Luigi Lamonica<br>M.Ambrazo nuotr.
LKF TA prezidentas Kęstutis Pilipauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
LKF TA prezidentas Kęstutis Pilipauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 9, 2019, 7:12 PM, atnaujinta May 10, 2019, 6:25 AM

Čia yra K.Pilipausko prisigalvojimas ir pasiaiškinimas, nes jie neturi ką siųsti į pasaulio čempionatą“, – lrytas.lt rėžė Lietuvos krepšinio lygos (LKL) prezidentas Remigijus Milašius po to, kai FIBA pranešė, kad artėjančiose planetos krepšinio pirmenybėse arbitrų iš Lietuvos nebus.

Sąmyšis krepšinio bendruomenėje kilo dar vasarį, kuomet LKL vadovai į Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) finalo ketverto turnyrą nusprendė pakviesti teisėją iš užsienio – italą Luigi Lamonicą.

Tuomet atrodė, kad KMT praėjo sklandžiai. Krepšinio bendruomenė pasidžiaugė šiuo sprendimu ir L.Lamonicos darbu, kuris patiko ir krepšinio sirgaliams.

Vis dėlto drąsaus LKL žingsnio pasekmės galimai pasivijo balandžio mėnesį, kai Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) pareiškė, kad Kinijoje vyksiančiose planetos pirmenybėse teisėjų iš Lietuvos nebus. 

Negana to, paaiškėjo, jog italas L.Lamonica neturi FIBA licencijos, todėl LKL nusižengė taisyklėms.

„Daug kalbėjome su LKL vadovybe, kad galimos būtent tokios pasekmės, – lrytas.lt nuogastavo Lietuvos krepšinio federacijos teisėjų asociacijos (LKF TA) prezidentas K.Pilipauskas. – FIBA krepšinio teisėjų departamento vadovas nepatvirtino, kad problema kilo dėl L.Lamonicos teisėjavimo KMT.

Tačiau tai, kad nė vienas lietuvis nepaskirtas teisėjauti pasaulio jaunių ir suaugusiųjų čempionatuose, reiškia, kad požiūris į mus yra kažkiek kitoks. Visgi tai nėra oficialiai patvirtinta FIBA struktūrų, todėl viskas paliekama mūsų vaizduotėje“, – lrytas.lt konstatavo K.Pilipauskas.

Balandžio 30-ąją Kaune viešėjo FIBA krepšinio teisėjų departamento vadovas Europoje Davorinas Nakičius, kuris su LKF atstovais ir įvairių lygų vadovais bei arbitrais diskutavo apie teisėjavimo padėtį ir problemas mūsų šalyje.

Tačiau formalaus paaiškinimo, kodėl Lietuvos teisėjų paslaugos nėra reikalingos aukščiausio lygio turnyre, LKF taip ir neišgirdo.

„Kalbėjome su LKL vadovais, jie pripažino, kad procedūriniai netikslumai buvo padaryti. LKL prezidentas R.Milašius KMT laiko sėkme, aš suprantu jį.

 

R.Milašius yra verslininkas, todėl jam svarbiausi rezultatai. KMT finalo ketvertas pavyko ir jis tuo patenkintas. Bet nebuvo atsižvelgta į visus procedūrinius FIBA nuostatų reikalavimus. Didžiausia problema yra ne teisėjas iš užsienio, o tai, kad L.Lamonica neturėjo FIBA licencijos“, – kalbėjo K.Pilipauskas. 

R.Milašius kratosi atsakomybės

Pasirodžius nemalonioms naujienoms dėl lietuvių teisėjų ignoravimo pirmosios kritikos strėlės lėkė į LKL vadovų daržą. Tačiau R.Milašius nėra linkęs sutikti su LKF TA pozicija ir kratosi atsakomybės.

„K.Pilipauskas vadovaujasi jausmais. Aš niekada to nedarau, o dėmesį kreipiu į dokumentus. Nėra jokių dokumentų ar problemų dėl L.Lamonicos teisėjavimo KMT.

Jokio oficialaus paaiškinimo nėra. Mano žiniomis, dirbti Kinijoje yra pakviesti sekretoriato darbuotojai ar aptarnavimo personalas iš Lietuvos, – lrytas.lt savo poziciją išsakė LKL prezidentas.

Vis dėlto R.Milašius pripažįsta, kad laišką dėl teisėjo iš Italijos FIBA buvo atsiuntusi. Tiesa, laiškas LKL ir lygos vadovų neišgąsdino.

„Buvo atėjęs vos vienas dokumentas iš FIBA, kurio formuluotėje skambėjo klausimas, kodėl be FIBA sutikimo L.Lamonica teisėjavo KMT. Bet tai buvo dalykas, kurį mes paaiškinome ir visas klausimas yra užbaigtas“, – kategoriškai pareiškė LKL vadovas.

Sprendimą dėl L.Lamonicos LKL priėmė savarankiškai

K.Pilipausko teigimu, LKL nesilaikė FIBA taisyklių, todėl dabar kenčia LKF TA. Be to, buvęs teisėjas atskleidė, kad sprendimą dėl L.Lamonicos kvietimo R.Milašius priėmė savarankiškai, o K.Pilipauskas ir LKF net nebuvo informuota.

„Mes turime sutartį su LKL, kurioje apibrėžta, kad LKL teisėjaus LKF TA nariai. Toje sutartyje KMT nebuvo įtraukta, mat buvo mintis, kad lyga kvies užsienio teisėjus dėl taurės turnyro naujumo ir įdomumo. Tačiau buvo viena išlyga ir mes kalbėjome dėl jos, kad bet koks sprendimas turi atitikti FIBA reikalavimus. Pirmiausia turėjo būti derinta su LKF, o vėliau ir su tų valstybių federacijomis, iš kurių teisėjai atvyksta. Visa tai turėjo patvirtinti FIBA“, – procedūrą dėl teisėjų iš užsienio komentavo K.Pilipauskas.

Anot K.Pilipausko, didėjantis nepasitenkinimas ir kritika teisėjų atžvilgiu suteikia nereikalingų diskusijų audrą, kuri kenkia arbitrų darbui ir bendram klimatui.

„Anksčiau mes niekada nesulaukdavome pastabų, kad kažkas blogai. Dabar L.Lamonicos pakvietimas ir FIBA sprendimas nekviesti Lietuvos teisėjų į Kiniją suteikia foną ieškoti kaltų. Tai nuskambėjo ir žiniasklaidoje.

Tikiu, kad LKF vadovams irgi teko išklausyti nemalonių FIBA pastabų, tačiau mes pasiruošę kartu spręsti šias problemas. Tik dar kartą noriu pabrėžti, kad teisėjų asociacija yra niekuo dėta dėl L.Lamonicos pakvietimo teisėjauti KMT finale“, – atsakomybės kratėsi ir LKF TA prezidentas K.Pilipauskas.

Teisėjų linčiavimo fone – LKL nepasitenkinimas darbo kokybe

Kandūs R.Milašiaus pasisakymai LKF metinės konferencijos metu, teisėjo Tomo Jasevičiaus diskvalifikacija ir Žydrūno Urbono replikos dėl teisėjų šališkumo: Lietuvos krepšinio padangė apsigaubė pilkais debesimis.

Tačiau prie apniukusių nuotaikų prisidėjo ir pati LKL.

Šiame sezone komandų treneriai gali laisvai kritikuoti teisėjų darbą, o už tai LKL netaiko jokių nuobaudų ar įspėjimų.

Šviežiausi to pavyzdžiai: Antanos Sireikos pasipiktinimas T.Jasevičiumi bei Utenos „Juventus“ trenerio Žydrūno Urbono priekaištai arbitrams po pergalės prieš Alytaus „Dzūkiją“.

„Ž.Urbono pasisakymas mane ypač nustebino, nes jis buvo paskelbtas spaudos konferencijoje, kuomet komanda šventė pergalę. Nuskambėjo įvairūs ir nepagrįsti kaltinimai, neva dar prieš rungtynes jie abejojo teisėjų nešališkumu. Aš manau, kad lyga turėtų vertinti tokio tipo pasisakymus", - akmenėlį į LKL daržą sviedė K.Pilipauskas. Ketvirtadienį LKL skyrė baudą Utenos klubui. 

Savo ruožtu R.Milašius teigia, kad leidimas treneriams kritikuoti teisėjus yra LKL eksperimentas, kurio pasekmes ir rezultatus lyga įvertins pasibaigus sezonui. 

„Aš visada mėgstu eksperimentuoti ir pabandžiau tą padaryti. Šiemet bandysime apibendrinti tai, kas yra padaryta ir suformuluosime šio etikos klausimo išvadas“, – savo poziciją išdėstė R.Milašius.

Vis dėlto LKL prezidentas mano, kad kritika teisėjams dažnu atveju yra pagrįsta, mat jie neatitinka keliamų reikalavimų.

„Iš tikrųjų, patys žinote, kad dėl teisėjavimo yra problemų. Aš visada išreiškiu savo nuomonę, nes krepšinio lygis auga, o teisėjai stovi vietoje. Jei ten vienas teisėjas sugeba patekti į aukštesnį lygį, tai nereiškia, kad visi kiti dirba gerai.

Teisėjavimo problemų yra nuo Regionų ir Nacionalinės krepšinio lygos iki LKL. Pas mus ateina dar neparuošti žmonės. Tam tikri teisėjai neatitinka lygio, o kai reikia juos pakeisti, tada nėra ką kviesti. Čia yra vidiniai mūsų reikalai, kuriems nepadės nei FIBA, nei niekas kitas“, – problemas vardijo R.Milašius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.