EUROLYGA 2023

NBA laužomos ietys: tamsiaodžiams krepšininkams „savininko“ žodis klubuose primena vergvaldystę

Kompanija „Merriam-Webster“, kuri buvo įkurta 1828-siais Masačiusetso valstijos Springfildo mieste ir yra iki šiol yra svarbiausia JAV angliškų žodynų rengėja, net neįsivaizdavo, kad šioje valstijoje po 63 metų bus sugalvotas krepšinio žaidimas.

 NBA kilo diskusijos dėl klubų savininkų pavadinimo.<br> Lrytas.lt montažas
 NBA kilo diskusijos dėl klubų savininkų pavadinimo.<br> Lrytas.lt montažas
Draymondas Greenas išsakė kritiką dėl NBA klubų savininkų pavadinimo.<br>USA Today Sports/Scanpix nuotr.
Draymondas Greenas išsakė kritiką dėl NBA klubų savininkų pavadinimo.<br>USA Today Sports/Scanpix nuotr.
Draymondas Greenas išsakė kritiką dėl NBA klubų savininkų pavadinimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Draymondas Greenas išsakė kritiką dėl NBA klubų savininkų pavadinimo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas <br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas <br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Michaelas Jordanas<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Michaelas Jordanas<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Michaelas Jordanas<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Michaelas Jordanas<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Cubanas ir toliau nori išlikti klubo savininku, o ne valdytoju<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Cubanas ir toliau nori išlikti klubo savininku, o ne valdytoju<br>AFP/Scanpix nuotr.
M.Cubanas ir toliau nori išlikti klubo savininku, o ne valdytoju<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Cubanas ir toliau nori išlikti klubo savininku, o ne valdytoju<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2019-06-09 11:07

Nepraėjus dar 127 metams po pastarojo įvykio „Merriam-Webster“ kompanija linksniuojama dėl krepšinio reikalų: siūloma ieškoti kito žodžio vietoj esamo „savininkas“ („owner“).

Portalas TMZ pranešė, kad NBA siekia atsikratyti žodžio „savininkas“, nes daliai lygoje žaidžiančių tamsiaodžių šis žodis asocijuojasi su vergvaldyste.

Blogas žodis?

Kokios pretenzijos atsirado ilgai vartotam NBA žodžiui „savininkas“? Pirmasis apie tai 2017-siais prabilo „Golden State Warriors“ ekipoje žaidžiantis Draymondas Greenas: „Tik todėl, kad kažkas prieš šimtą metų mokėsi kažkokių dalykų, visiškai nereiškia, kad ir dabar reikia to mokyti.

Žodžiai „savininkas“ ar „vadovas“ yra kilę iš vergvaldystės laikų. Mes paprasčiausiai juos pasiėmėme ir naudojame. Bet negalvojame apie jų tikrąją prigimtį“.

Po metų tas pats D.Greenas LeBrono Jameso šou „The Shop“ pasiūlė pakeisti „savininko“ žodį į „vykdantysis ar generalinis direktorius“.

Ir jau kitose šio šou laidose tema turėjo labai įdomų pratęsimą – jei reperis Snoop Doggas nematė tame nieko blogo ir pasiūlė krepšininkui „laikyti savo sušiktas problemas tik pas save“, tai baltaodis komikas Jonas Stewartas palaikė žaidėją: „Jei tavo turimas produktas yra išskirtinai kitų žmonių darbo vaisius, tai žodis „savininkas“ skamba kažkaip feodališkai“.

Įsiplieskus kalboms apie žodžio reikšmę, „Dallas Mavericks“ ekipos savininkas ir milijardierius šešiasdešimtmetis Markas Cubanas pareikalavo iš D.Greeno, kad šis viešai atsiprašytų visų NBA klubų savininkų, nes jis juos palygino su vergvaldžiais.

Juokingiausia, kad ši nematoma akistata tarp garsiausiai rėkiančio NBA žaidėjo ir ne ką mažiau besireiškiančiu klubo savininku niekuo ir pasibaigė – pašukavo ir aprimo, neperėję toliau skalbti vienas kito apatinius drabužius.

Kodėl „savininkas“ tai skausmingai priimamas?

Diskusija apie žodį „savininkas“ yra vos ne esminis klausimas Amerikos visuomenėje – ar turi vergvaldžių palikuonys jausti gėdą prieš vergų proanūkius. Ar gali dabartinė JAV visuomenė kažkaip sumažinti savo kaltę prieš engtus afroamerikiečius. Ir galiausiai – ar nelieka ir dabar vergvaldystės likučių – dabar, kai už lango 2019-ieji?

Skirtingais laikais į šiuos klausimus buvo atsakoma skirtingai. Kai JAV prezidentu buvo tamsiaodis Barackas Obama, daugelyje oficialių dokumentų atsirado terminas „pozityvi diskriminacija“.

Taip buvo kalbama tuomet, kai esant lygybei vis dėlto dėl vienu ar kitu klausimu buvo stojama į tamsiaodžių pusę.

Tačiau jau dabar JAV prezidentas Donaldas Trumpas „pozityvią diskriminaciją“ iš visų valstybinių dokumentų pašalino.

Tad labiau apie vergvaldystę ir žodį „savininkas“ kalbama nevalstybiniame lygmenyje. Taip Džordžtauno universiteto studentai 2019 metų balandį nubalsavo už tai, kad privalomai kasmet kiekvienas studentas turi sumokėti po 27,2 JAV dolerio į naujai sukurtą fondą, kuris rems 272 vergų palikuonis.

Mat 1830 metais Džordžtauno universitetas buvo ties bankroto riba ir savo sąskaitą nutarė papildyti pardavęs 272 vergus – kalbama, kad tokiu būdu universitetas siekia užglaistyti gėdą.

NBA – atskira valstybė

Tačiau NBA yra kita specifika: visų pirma, net trys ketvirtadaliai visų žaidėjų – tamsiaodžiai, 45 procentai krepšinio sirgalių – taip pat tamsiaodžiai, tačiau beveik visi NBA klubai priklauso baltaodžiams.

Išimtis yra tik „Charlotte Hornets“, kurią nusipirko Michaelas Jordanas ir „Sacramento Kings“ ekipa, kuri priklauso indui Vivekui Ranadive'ui.

Greitai prie jų prisijungs ir „Brooklyn Nets“ komanda, kai rusas Michailas Prochorovas parduos ekipą Taivano milijardieriui Josphui Tsai.

Iki tol, kol M.Jordanas nusipirko „Hornets“, per 60 metų NBA gyvavimą tik Robertas Johnsonas nebuvo baltaodis. Kalbama eina būtent apie Šarlotės komandą.

Daugelis specialistų mano, kad R.Johnsonas pirmuoju afroamerikiečiu klubo savininku 2004-siais tapo tik todėl, kad lyga pabandė atsikratyti baltaodžių savininkų įvaizdžio.

Po to, kai valdymą perėmė M.Jordanas, NBA suskubo garsiai teigti, kad krepšinio garsenybė yra „lygus vienas tamsiaodis savininkas tarp visų trisdešimties NBA savininkų“.

Tai yra panašu į „Rooney taisyklę“ amerikietiškojo futbolo lygoje, kai į pokalbius dėl kontrakto pasirašymo būtinai privaloma kviesti mažumų atstovus ir taip saugoti balansą tarp žmonių rasių.

Visų antra, NBA neturi labai jau geros reputacijos JAV. Per pirmuosius lygos sezonus į varžybas neleisdavo tamsiaodžių, nes nenorėjo pyktis su afroamerikiečių „harlem globetrotters“ grupės savininku baltaodžiu.

Praėjusio amžiaus šeštame dešimtmetyje Pietų valstijose NBA žaidėjus atsisakydavo aptarnauti viešbučiuose ir restoranuose, o tribūnose sėdintys žiūrovai pastoviai švilpė esant tamsiaodžiui aikštėje.

Problemų afroamerikiečiai turėjo net atstovaudami savo miestų klubams. Pas garsųjį vidurio puolėjas Billą Russellą nenustatyti žmonės Bostone įsiveržė į namus ir visą miegamąjį ištepliojo fekalijomis.

Ir tai tam krepšininkui, kuris „Boston Celtic“ ekipai sukūrė 11 čempionų titulų.

„Savininkai“ laikosi

Atėjus į lyga naujam NBA komisarui, viskas po truputį pradėjo keistis: NBA net tolerantiškai pasižiūrėjo į judėjimą „I can’t breathe“, kuris buvo skirtas prieš žiaurų policijos elgesį su tamsiaodžiais, lygoje atsirado kur kas daugiau sėkmingų afroamerikiečių vadybininkų ir trenerių.

Tačiau problema atkeliavo iš ten, iš kur niekas to nesitikėjo – iš žodyno.

NBA vadovybė teigia, kad ji jau seniai nesivadovauja žodžiu „owner“, o naudoja „governor“ – tai yra valdytojas.

Svarbiausias NBA organas, į kurį patenka visi 30 klubų, vadinasi Valdytojų taryba. Toks pats pavadinimas yra ir NHL lygoje, labai panašus – NFL ir LMB.

Pačiame svarbiausiame NBA dokumente – kolektyvinėje sutartyje, terminas „savininkas“ yra pateiktas vos 8 kartus, tačiau tai yra susiję su NBA valdymu ir verslo reikalais, o ne klubais.

Tačiau NBA turi ir kitą dokumentą, kuris labai ilgai buvo slepiamas nuo visuomenės – savotiška konstitucija („Constitution and By-Laws“).

Ir ten iš tiesų savininko žodis minimas 104 kartus, o valdytojas – 136. Tačiau pastarasis žodis skirtas apibūdinti tik komandų atstovus, kurie atvyksta į klubų direktorių tarybą, o ne visus ekipų savininkus.

TMZ savo tyrime tikina, kad tik du klubai po D.Greeno pasisakymų ir L.Jameso šou nutarė pakeisti „savininko“ žodį: Steve'as Ballmeris tapo „Los Angeles Clippers“ klubo valdybos pirmininku, o „Philadelphia 76ers“ komandą valdo „valdybos partneriai“.

Kitą vertus, labai nemažai NBA ekipų jau daug anksčiau iki iškeltos problemos nenaudoja „savininko“ žodžio.

„Boston Celtics“ jau nuo 2006-ųjų vadovus vadina „valdybos partneriais“

Bet kita pusė ir toliau laikosi „savininko“ pozicijos – tai ir M.Cubanas Dalase, ir „Golden State Warriors“ klube Peteris Guberas su Joe Lacobu bei „Houston Rockets“ nupirkęs Tilmanas Fertitta.

Tad iki „savininko“ išnykimo NBA dar labai toli.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.