EUROLYGA 2023

Lažybų liūne paskendęs krepšininkas jau matavosi Lietuvos rinktinės marškinėlius, tačiau gavo per pirštus

„Dabar šio žmogaus ne tik nematau krepšinio turnyruose tris prieš tris, tačiau net ir apskritai sporte“, – lakoniškai tikino Lietuvos krepšinio 3X3 rinktinės vadovas antrose Europos žaidynėse Darius Sarkanas apie skandalą aplink nacionalinės ekipos bei TV3 komandos narį Luką Grabauską.

D.Sarkanas, L.Grabauskas ir „Gulbelės“ ekipa<br>lrytas.lt koliažas 
D.Sarkanas, L.Grabauskas ir „Gulbelės“ ekipa<br>lrytas.lt koliažas 
„Gulbelės“ ekipa vyks kovoti į pasaulio krepšinio čempionatą<br> LKF nuotr.
„Gulbelės“ ekipa vyks kovoti į pasaulio krepšinio čempionatą<br> LKF nuotr.
 Lukas Grabauskas Italijoje diskvalifikuotas ketveriems metams už lažybų machinacijas<br> nkl.lt/D.Lukštos nuotr.
 Lukas Grabauskas Italijoje diskvalifikuotas ketveriems metams už lažybų machinacijas<br> nkl.lt/D.Lukštos nuotr.
 Lukas Grabauskas Italijoje diskvalifikuotas ketveriems metams už lažybų machinacijas<br> nkl.lt/D.Lukštos nuotr.
 Lukas Grabauskas Italijoje diskvalifikuotas ketveriems metams už lažybų machinacijas<br> nkl.lt/D.Lukštos nuotr.
 Darius Sarkanas<br> M.Kulbio nuotr.
 Darius Sarkanas<br> M.Kulbio nuotr.
D.Sarkanas<br>R.Neverbickas
D.Sarkanas<br>R.Neverbickas
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jun 10, 2019, 11:46 AM, atnaujinta Jun 10, 2019, 12:43 PM

Jau kitą savaitę 73 mūsų šalies sportininkų delegacija išvyksta į Baltarusijos sostinę Minską, kur atstovaus šaliai antrosiose Europos žaidynėse.

Tarp delegacijos narių buvo įtrauktas ir akreditaciją turėjo krepšinio tris prieš tris rinktinės narys 24-erių vilkaviškietis L. Grabauskas.

Tačiau šiam krepšininkui neteko pasinaudoti galimybe suteptomis rankomis ginti šalies garbę tarptautinėje arenoje - jis po pranešimų apie diskvalifikaciją Italijoje išbrauktas iš delegacijos sąrašų.

Diskvalifikuoti už lažybas ilgam

Praėjusį penktadienį iš Italijos atskriejo žinia, kurią ne tik L.Grabauskas, bet ir jo bendraklubis Mortaros „Enrico Battaglia“ klube Deividas Pogužinskas siekė kuo labiau paslėpti.

Abu krepšininkai iš Italijos namo sugrįžo pabrukę uodegas, nes buvo pagauti rengiant machinacijas su lažybomis.

Tik išaiškėjus, kad lietuviai krepšinį derino su nelegalia ir draudžiama veikla, ekipa staigiai nutraukė sutartis, o Italijos krepšinio federacija pradėjo tyrimą prieš abu didžiuosius machinatorius bei jų parankinius.

Po penkių mėnesių Italijos krepšinio federacija pateikė savo sprendimą: drausmės komisija L.Grabauską diskvalifikavo 4 metams iš visų varžybų Italijoje, o D.Pogužinską – trejiems. Be to, 40 ir 23 dienoms diskvalifikuoti lietuvių parankiniai Alete Ferretti, Alberto Baiardo ir Maurizio Vorzillo.

Klubui krepšinio federacija jokių sankcijų neskyrė, nes ekipa ne tik pasistengė kuo greičiau iškelti problemą į viešumą, bet ir padėjo tyrime.

Lietuvoje toliau žaidė

Pagrindiniu lažybų machinacijų iniciatoriumi laikomas 196 cm ūgio L.Grabauskas praėjusių metų gruodį grįžo rungtyniauti į Lietuvą, kur sukirto rankomis su Šakių „Vyčio“ klubu, o taip pat bandė save ir 3X3 Lietuvos čempionato kovose. Jis atstovavo TV3 komandai.

L.Grabauskas, pasirašinėdamas sutartį su „Vyčiu“ nurodė, jog Italijos klubą paliko „dėl bėdų komandoje“.

„Tiek aš jį ir žinau – žaidė TV3 komandoje žiemos čempionate. Matydavau jį varžybose, tačiau vargu ar gali, žmogau, žinoti, kokius šleifus kiekvienas velka paskui save.

Manau, jokių kalbų apie jo dalyvavimą Europos žaidynėse būti negali. Tai būtų mano pozicija, bet, galvoju, kad tai yra bendra viso šalies krepšinio nuostata“, – dėstė vienas iš 3X3 varžybų rengėjų ir asociacijos vadovų D.Sarkanas.

Tuo tarpu D.Pogužinskas grįžęs iš Italijos profesionaliai krepšinio nežaidė, tačiau šiuo metu Kinijoje su kitais Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) ir Regionų krepšinio lygos (RKL) žaidėjais dalyvauja draugiškuose turnyruose, kur galimai ieškosi kontrakto.

LTOK kreipėsi į LKF

Europos žaidynės vyks Minske birželio 21-30 dienomis, o rinktinę į šias varžybas siunčia Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK), į kurią pateko ne vienas mūsų šalies olimpietis.

Po kilusio savaitgalį skandalo dėl rinktinės nario L.Grabausko LTOK kreipėsi į Lietuvos krepšinio federaciją (LKF) dėl susidariusios situacijos Europos žaidynėms Minske suburtoje 3x3 krepšinio rinktinėje.

Laiške LTOK pareiškė susirūpinimą dėl vieno iš 3X3 rinktinės nario nusikalstamos veiklos: LKF paprašyta nedelsiant įvertinti viešai pasirodžiusią informaciją dėl L.Grabausko „darbų“ Italijoje bei priimti atitinkamus sprendimus tolesnei rinktinės veiklai užtikirinti.

LTOK teigimu, viešai paskelbti kaltinimai sutartomis varžybomis, lažybų organizavimu ir manipuliacijas rezultatais yra netoleruotini ir ne tik prieštarauja sporto etikai, bet ir kelia grėsmę šalies sporto autoritetui visame pasaulyje.

„Kandidatų į rinktinę atranka turi būti grįsta ne tik sportininkų pasiekimais, bet ir gebėjimu būti pavyzdžiu savo šalies jauniesiems sportininkams.

Tuo tarpu aplinkybės, paaiškėjusios neseniai Italijoje – sunkiai suderinamos su olimpinės chartijos nuostatomis, todėl prašome federacijos kuo skubiau priimti atitinkamus sprendimus, užtikrinant rinktinės veiklą, nepažeidžiant esminių sporto principų“, – sakė LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Iš Italijos nori daugiau informacijos

Lietuvos krepšinio federacija (LKF), reaguodama į viešai pasirodžiusią informaciją dėl galimai nesąžiningos L.Grabausko veiklos, prieštaraujančios sporto etikai, pirmadienį priėmė sprendimą atlikti korekcijas Lietuvos 3X3 rinktinėje. L.Grabauskas bus keičiamas kitu krepšininku. 

„Netoleruojame veiklos, prieštaraujančios sporto etikai bei manipuliavimo sporto varžybų rezultatais. Esant įtarimams dėl galimo manipuliavimo sporto varžybų rezultatais, mūsų pirmasis žingsnis yra pakeisti Luką Grabauską 3X3 rinktinėje kitu krepšininku.

Antrasis žingsnis – kreipėmės į Italijos krepšinio federaciją bei FIBA. Iš italų norime sužinoti daugiau informacijos apie šią situaciją ir krepšininko ketverių metų suspendavimo priežastis, o iš FIBA norime gauti rekomendacijas dėl tolimesnių veiksmų.

Gavus informaciją, sprendimus priims LKF Vykdomasis komitetas artimiausio posėdžio metu“, – sakė LKF generalinis sekretorius-direktorius Mindaugas Špokas.

Pakeis treneris

Kitą savaitę prasidėsiančiose Europos žaidynėse krepšinio turnyre 3X3 Lietuvai turi atstovauti Medas Kuprijanovas, Paulius Semaška, Aurelijus Pukelis. Rinktinės treneriu paskirtas Dainius Novickis, o komandos vadovu – D.Sarkanas.

„Kaip buvo surinkta ši rinktinė? Tai yra reitingų ir tam tikrų situacijų virtinė, – kalbėjo D.Sarkanas. – Į žaidynes turėjo važiuoti pagal reitingą geriausia Lietuvos čempionato komanda.

Tai yra Šakių „Gulbelės“ komanda, kuri turėjo tapti Lietuvos rinktine. Tačiau birželio 18-22 d. Amstredame vyks pasaulio 3X3 čempionatas ir pagal tarptautinius reitingus mūsų ekipa pateko į šias kovas.

Tad kovoms į Minską buvo deleguota antroji šalies reitingo ekipa – TV3 komanda, kuriai atstovavo ir L.Grabauskas. Teisingiau, į ją jis buvo įtrauktas, žaidynėms, tad tai labiau mišri TV3 ekipa, net ta, kuri varžėsi žiemos čempionate“.

– Lietuvos krepšinio federacija tarė savo žodį ir išbraukė krepšininką iš sąrašų. Ką darysite – ekipoje reikia keturių žaidėjų, – lrytas.lt paklausė D.Sarkano.

– Žiūrėsime, ar dar įmanoma per Lietuvos tautinį olimpinį komitetą registruoti žaidynėms kitą krepšininką. Ar įmanoma techniškai tai padaryti  - sukeisti akreditacijas.

– Jei bus negalima to padaryti?

– Tai jau tikrai nevešime Italijoje diskvalifikuoto lietuvio. Greičiausiai, jo vietą turėtų užimti treneris Dainius Novickas.

Jis pats ne vienerius metus žaidė trejetų čempionatuose, o dabar kaip veteranas pasitraukė į trenerio postą.

Tačiau esant tokiai blogiausiai situacijai, kai žaidėjo negali registruoti, tai jis galėtų tapti žaidžiančiuoju treneriu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Taking Regional Leadership in Green Finance