EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkės šiais metais tapo trijų užsienio šalių čempionėmis

Užsienio klubuose žaidusios Lietuvos krepšininkės šiais metais tapo trijų šalių čempionėmis ir trijų šalių taurių laimėtojomis. Vis dėlto lietuvės pergales skynė nelabai stipriose lygose. Abu Rumunijos krepšinio titulus iškovojo Marina Solopova, Slovakijos – Eglė Šikšniūtė, Juodkalnijos – Laurita Jurčiūtė.

Gintarė Petronytė<br>G.Šiupario nuotr.
Gintarė Petronytė<br>G.Šiupario nuotr.
Nesulaikoma buvo Marina Solopova<br>G.Šiuparys
Nesulaikoma buvo Marina Solopova<br>G.Šiuparys
 Eglė Šikšniūtė<br>G.Šiupario nuotr.
 Eglė Šikšniūtė<br>G.Šiupario nuotr.
 Eglė Šulčiūtė<br>G.Šiupario nuotr.
 Eglė Šulčiūtė<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 10, 2019, 3:35 PM, atnaujinta Jun 10, 2019, 3:36 PM

Auksas – iš trijų šalių

Marina Solopova (vid. 11,4 tšk.) abu Rumunijos krepšinio prizus iškovojo žaisdama Sfentu Georgės „Sepsi“ komandoje, kuri šalies čempione tapo ketvirtus metus iš eilės.

Savo ruožtu M.Solopova antrus metus iš eilės žaidė Rumunijos lygos finale, bet pernai ji atstovavo lemiamą dvikovą pralaimėjusiai „Satu Mare“ ekipai.

2018 metų vasarą gynėja pakeitė stovyklą, o šių metų pavasarį prie pernai iškovoto sidabro medalio pridėjo Rumunijos pirmenybių auksą. Beje, finale „Sepsi“ buvusią M.Solopovos komandą „Satu Mare“ įveikė tik po sunkios kovos rezultatu 3:2.

Eglė Šikšniūtė (vid. 13,3 tšk.) padėjo triumfuoti „Ružomberok“ komandai, kuri Slovakijos čempione tapo po 16 metų pertraukos ir nutraukė 15 sezonų trukusį Košicų „Good Angels“ klubo viešpatavimą.

Serijinė čempionė „Good Angels“ pernai žymiai sumažino biudžetą ir šį sezoną apskritai nebekėlė maksimalių tikslų, tad Ružomberoko krepšininkėms užimti sostą nebuvo labai sudėtinga – E.Šikšniūtė ir jos komandos draugės per visą sezoną patyrė vos vieną pralaimėjimą.

Beje, pernai Slovakijos čempione su „Good Angels“ komanda tapo Daugilė Šarauskaitė.

Šiais metais lengviausiai čempione tapo Podgoricos „Budućnost“ aprangą vilkėjusi Laurita Jurčiūtė. „Budućnost“ nacionalinėse varžybose seniai neturi lygiaverčių varžovių ir be vargo iškovojo abu prizus.

Daugkartinėms Juodkalnijos čempionėms svarbesnis buvo Adrijos lygos turnyras. Jame „Budućnost“ gynė čempionės vardą, bet prarado titulą – finale vieno taško skirtumu 64:65 nusileido Stara Zagoros „Beroje“ komandai iš Bulgarijos.

Vicečempionių būrelis

Dar penkios komandos, kuriose žaidė Lietuvos krepšininkės, tapo nacionalinių lygų vicečempionėmis. Laura Juškaitė (vid. 11,7 tšk.) su Gožuvo AZS pralaimėjo paskutinį mūšį Lenkijoje, Justina Matuzonytė (vid. 9,8 tšk.) su Brno „Žabiny“ – Čekijoje, Ieva Ivaškevičiūtė (vid. 4,3 tšk.) su „Hogsbo“ – Švedijoje, Mantė Kvederavičiūtė (vid. 5,2 tšk.) ir Lina Pikčiutė (vid. 4,2 tšk.) su Kelterno „Rutronik Stars“ – Vokietijoje.

Vengrijos pirmenybėse antrąją vietą užėmė Miškolco „Aluinvent“, kuriai atstovavo, bet žiemą sunkią traumą patyrė ir iki sezono pabaigos iš rikiuotės iškrito Eglė Šulčiūtė (vid. 7,7 tšk.).

Keturios iš šių komandų finale pralaimėjo varžovėms, kurios buvo laikomos aiškiomis favoritėmis. Pavyzdžiui, Čekijos čempione tapusi Prahos USK ir Vengrijos čempione tapusi „Sopron“ per visą sezoną nepralaimėjo nė vienerių rungtynių.

Gožuvo AZS ir „Hogsbo“ per atkrintamąsias varžybas netgi iššoko gerokai virš galvos. Šios komandos reguliariajame sezone užėmė tik septintąją vietą ir, neturėdamos aikštės pranašumo, laimėjo ketvirtfinalio bei pusfinalio mačus. Tad vien patekimas į finalą joms buvo milžiniškas laimėjimas.

Įdomu, kad ir Lenkijoje, ir Švedijoje nuo atkrintamųjų varžybų išsišokėlių nukentėjo komandos, kuriose irgi žaidė lietuvės. Lenkijos lygos reguliariajame sezone antrąją vietą užėmė Torūnės „Energa“ su Laura Svaryte (vid. 11,5 tšk., 10,2 atk.kam.), Švedijos – „Lulea“ su Kristina Alminaite (vid. 5,3 tšk.). Tačiau „Energa“ ir „Lulea“ viltys gerai pasirodyti per atkrintamąsias varžybas žlugo jau ketvirtfinalyje.

Tuo tarpu „Rutronik Stars“ pernai buvo Vokietijos čempionė (aukso medalį tuomet laimėjo L.Pikčiutė) ir tikėjosi apginti titulą, bet šį sezoną žaidė nepakankamai gerai.

Galingiausiai žaidė G.Petronytė

Įspūdingiausia asmenine statistika pasižymėjo Gintarė Petronytė. „Mersin“ ekipai atstovavusi vidurio puolėja Turkijos lygoje pelnydavo 19,3 taško, atkovodavo 9,3 kamuolio (pagal šiuodu rodiklius pateko tarp dešimties geriausiųjų) ir užėmė pirmąją vietą pagal naudingumo balus (vid. 26,1).

„Mersin“ stipriausioje Europos nacionalinėje lygoje nedaug atsiliko nuo lyderių ir reguliariajame sezone užėmė penktąją vietą, bet iš kovos dėl apdovanojimų pasitraukė atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalyje.

Turkijos lygoje truputį geriau sekėsi Stambulo „Galatasaray“ komandai, kurioje žaidė Monika Grigalauskytė (vid. 7,9 tšk.). „Galatasaray“ pateko į pusfinalį.

Europos turnyruose – kukliai

Eurolygoje šį sezoną nežaidė nė viena lietuvė, o Europos taurės turnyre mūsų šalies krepšininkės atstovavo 11 komandų.

Geriausiai pasirodė „Galatasaray“ (M.Grigalauskytė), patekusi į atkrintamųjų varžybų trečiąjį etapą. Beje, 2018 metais „Galatasaray“, kurioje tuo metu rungtyniavo G.Petronytė, iškovojo Europos taurę.

Atkrintamųjų varžybų antrajame etape iškrito Gožuvo AZS (L.Juškaitė), „Ružomberok“ (E.Šikšniūtė) ir „Aluinvent“ (E.Šulčiūtė), pirmajame etape – Gernikos „Lointek“ (Gintarė Mažionytė) ir „Energa“ (L.Svarytė ir D.Šarauskaitė, kuri sezono viduryje grįžo į Lietuvą).

Kitos lietuvių komandos į atkrintamąsias varžybas nepateko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.