EUROLYGA 2023

Kodėl lietuvių sirgaliai unikalūs ir laikomi vienais aršiausių visoje Europoje?

Oranžinis kamuolys, džiūgaujančios halės, ryškiaspalviai ekranai, mirganti trispalvė – visi šie atributai yra neatsiejami nuo Lietuvos tradicija virtusio krepšinio. Šis užsiėmimas pirmauja ne tik Lietuvoje, bet atsiduria ir pasaulio TOP sportų sąrašuose.

Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>R.Neverbicko nuotr.
Lietuvos sirgaliai audringai palaiko savo šalies krepšininkus.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Aug 9, 2019, 11:37 AM

Net apie 100 000 Lietuvos gyventojų krepšinį žaidžia vien savo malonumui, sudarytos 4 profesionalios ir daugybė mėgėjų lygų. Nors Lietuvos krepšinio istorija nėra ilga, mūsiškiai vyrai tris kartus tapo olimpinių žaidynių prizininkais, tris kartus Europos čempionais, o Sabonio marškinėliai kabo NBA arenos palubėje, jis yra tapęs pasaulio bei olimpinių žaidynių čempionu.

Organizacijos rūpinasi krepšinio sklaida

Antra Lietuvos religija rūpinasi daugybė organizacijų. Pavyzdžiui visai neseniai buvo sugalvotą pagaminti žalgirietiškus ledus, kurie gaivino net tik Lietuvos sirgalių širdis, bet keliavo į Čikagą bei Jungtinę karalystę ir Škotiją. Svarbiausias ledų akcentas – žalia ir balta spalvos, simbolizuojančios komandą.

Šiais atspalviais puošiasi ir sirgalių atributika, kurią galima rasti didžiausiuose prekybos centruose arba internetinėse parduotuvėse. Svarbiausių rungtynių metu įvairūs komandų aksesuarai yra dalijami arenose. Sirgaliams gyvai ir nemokamai visas krepšinio varžybas transliuoja TOPsport organizacija! Tai puiki galimybė palaikyti savo komandą neišeinant iš namų, dirbant užsienyje ar... Slapta tikrinant rezultatus darbe.

Dvigubas žaidimas

Žaidimas žaidime. Ne paslaptis, kad sirgaliai stengiasi nuspėti varžybų rezultatus taip pat entuziastingai kaip ir ploja favoritų komandai įmetus tritaškį. Vieniems tai sekasi puikiai, kiti neretai visai prašauna pro šalį. TOPsport profesionalų komandos nuomone, rungtynių rezultatus geriausiai nuspėti padeda išsami žaidimų statistika.

Čia sėkmės neužtenka, reikia daug praktikos, visai kaip ir pačioje rungtynių aikštelėje. Šis dvigubas žaidimas sirgalius dar įnirtingiau įtraukia į patį krepšinio sūkurį, o kartais leidžia pasipuikuoti pranašinga patirtimi.

Maža šalis turi galingus žaidėjus?

Kodėl tokia maža šalis turi tokius galingus krepšininkus? Mūsų kraštiečiai tikrai turi kuo pasididžiuoti. Talentingiausi lietuviai NBA istorijoje: Arvydas Sabonis, Žydrūnas Ilgauskas, Šarūnas Marčiulionis, Jonas Valančiūnas, Donatas Motiejūnas, Linas Kleiza, Darius Songaila, Šarūnas Jasikevičius, Mindaugas Kuzminskas, Domantas Sabonis, Arvydas Macijauskas, Martynas Andriuškevičius.

Ne vienas garsus užsienio sportininkas stebisi Lietuvos krepšinio aikštelių gausumu, jos puikuojasi ne tik nuosavų namų aplinkoje, bet ir daugiabučių kiemuose ar sodų centruose. Lietuvos jaunimas nuo mažens raginamas aktyviai leisti laisvalaikį ir jam yra suteikiamos visos galimybės užsiiminėti šiuo sportu tiek mėgėjiškai, tiek profesionaliai.

Taip pat labai svarbu paminėti Lietuvos klimatą, čia nėra nei per daug karšta, nei per daug šalta, todėl žaidėjai treniruotis gali nors ir kiaurą dieną. Puikios sąlygos augti profesionalams, milžiniškas sirgalių palaikymas ir tikras lietuviškas ryžtas – visų garsiausių krepšininkų paslaptis.

Sirgalių bendruomenė

Kas vadinami vienais aršiausių sirgalių visoje Europoje? Taip, Lietuvoje varžybas stebėti susirenka ne tik užkietėję fanatikai, bet ir jų vaikai, antrosios pusės, seneliai. Prieš varžybas dažnai vyksta sirgalių eisena, kur jie žygiuoja su kojūkais, muša būgnus, pučia trimitus.

Tai ne tik rimtas žaidimas, bet ir aktyvus laisvalaikio praleidimas! Lietuvoje sunku rasti jauną žmogų, kuris nebūtų nė karto stebėjęs rungtynių tiesiogiai. Daugiau nei 60% apklausto jaunimo (18-25m.) „Mastercard“ tyrime atsakė, kad jų mylimiausia sporto šaka – antroji Lietuvos religija.

Ryškiausios priešpriešos niekaip nerimsta tarp Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ komandų aistruolių. Nors juos ir vienija bendra meilė krepšiniui, rasti kalbą tarpusavyje jiems sekasi sunkiau. Tačiau be jokių abejonių, susivienijusios sirgalių tribūnos išgąsdintų ne vieną priešininkų komandos narį.

Entuziastingiems Lietuvos aistruoliams ne kartą teko patirti ir nusivylimo kartėlį, kai tvirti apsauginiai juos išprašo iš salės už trukdymą varžovų komandai. Iš pirmo žvilgsnio šūksniai „plyta“ ar baubimo garsai iš salės gilumos neturėtų blaškyti profesionalių žaidėjų, tačiau kai salėje siautėja lietuvių sirgaliai pasitaiko visko.

Krepšinio nauda sveikatai

Užsiiminėjant šia sporto šaka treniruojamas visas kūnas! Intensyvus žaidimas gali sudeginti nuo 630 iki 750 kalorijų per valandą. Žaidėjas ilgainiui tampa ištvermingesnis, gerėja jo pusiausvyra ir koordinacija. Aikštelė puiki vieta „nuleisti garą“ ir susikaupti, tai gali būti netgi savotiška meditacija.

Po intensyvaus žaidimo dalyvis jaučiasi pailsėjęs emociškai ir gali geriau susikaupti tolimesniuose darbuose. Krepšinis – komandinis žaidimas, todėl jis lavina ir bendradarbiavimo įgūdžius. Taip pat čia reikalinga aistra, be kurios krepšinis taptų nuobodžia rutina.

Sparčiai populiarėjantys 3x3 turnyrai

Į sporto pasaulį griausmingai atplaukia specifinių 3x3 turnyrų banga. Tai krepšinis su specifinėmis taisyklėmis, kuris tapo olimpine sporto šaka. Jis žaidžiamas su mažesniu kamuoliu, turnyro laikas 10 min. arba 21 taškas, gali būti sudaromos mišrios komandos, kartais net toleruojamos gatvės žaidimo taisyklės. Tokio tipo turnyruose jėgas išmėginti gali ir įvairaus amžiaus ir gebėjimų entuziastai, puiki galimybė pasireikšti mėgėjams.

Kasmetiniu renginiu tapęs Kauno „Žalgirio“ 3x3 turnyras sparčiai pildo savo gerbėjų gretas. Patys žalgiriečiai čia rungiasi įvairiose rungtyse ir kiekvienas norintis jiems gali mesti baltą pirštinę. O drąsuolių visada atsiranda!

Krepšinio naujienos

Šiandien gyventi kartu su krepšiniu paprasčiau nei bet kada! Rinktinės sudėtis, artėjančių varžybų grafikai, rungtynių taškų skirtumai... Visą tai transliuoja radijas, žinios, TOPsport blogas. Galima išgirsti interviu ir su pačiais krepšininkais, kas jų nuomone galėjo pavykti geriau ar priešingai, kuom jie didžiavosi rungtynių metu.

Naujam 2019–2020m. sezonui sparčiai ruošiasi ir atsinaujinusi „Žalgirio“ komanda. Galbūt šį kartą lietuviams pagaliau pavyks laimėti 3x3 turnyro medalius. Gal naujas sezonas bus sėkmingas ir populiariesiems Los Angeles Lakers ir jiems pavyks susigrąžinti nugalėtojų titulą? Ar tikėtina, kad nukraujavę Toronto Raptors apgins savo garbę ir šlovę? Atsakymų dar teks palaukti...

O žvelgiant dar globaliau kyla nemažai dvejonių... Nors bilietas į 2019–ųjų metų pasaulio krepšinio čempionatą jau lietuvių rankose, 2020–ųjų Tokijo olimpinių žaidynių Europos komandos vis dar nėra neaiškios. Pagal naujausias taisykles teoriškai čempionate medalį iškovoję lietuviai olimpiadoje gali ir nesudalyvauti.

Pirmas žingsnis oranžinio sviedinio link?

Geriausias būdas suprasti ir įsijausti į krepšinio sportą – dalyvauti jame. Visai nebūtina veržtis į aikštelę, kad pasijustum žaidimo dalyviu, užtenka stebėti rungtynes. Ypatingas oranžinis sviedinys aikštelėje jaudina aistruolių širdis net ir per tūkstančius kilometrų, o nevalingi rankų gestai, palaikant žaidėjus, neretai užgauna ir šalia sėdintį draugą. Tai aistra, patriotiškumas, susivienijimas ir nuoširdumas. Lietuva – krepšinio šalis ir jūs galite būti šio pasididžiavimo dalis!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.