EUROLYGA 2023

Trečioji čempionato diena: pirmasis pratęsimas, istorinė Tuniso diena ir šeši kelialapiai į antrąjį etapą

Penkios Europos ir viena Pietų Amerikos komanda užsitikrino kelialapius į antrąjį etapą, Lenkijos krepšininkai nuliūdino šeimininkus per pirmąjį čempionato pratęsimą, Tuniso ekipa iškovojo pirmąją pergalę pasaulio pirmenybių istorijoje, o Serbijos rinktinė susigrąžino iš lietuvių turnyro rekordą.

 Rusijos rinktinės žaidėjai, Lenkijos krepšininkai, serbai ir venesuelietis H.Guillentas<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusijos rinktinės žaidėjai, Lenkijos krepšininkai, serbai ir venesuelietis H.Guillentas<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Venesuelietis Heissleris Guillentas<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Venesuelietis Heissleris Guillentas<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Lenkija po pratęsimo sugebėjo įveikti Kiniją po pratęsimo<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Lenkija po pratęsimo sugebėjo įveikti Kiniją po pratęsimo<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusija sugebėjo patekti į kitą čempionato etapą<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusija sugebėjo patekti į kitą čempionato etapą<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusija sugebėjo patekti į kitą čempionato etapą<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusija sugebėjo patekti į kitą čempionato etapą<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusija sugebėjo patekti į kitą čempionato etapą<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusija sugebėjo patekti į kitą čempionato etapą<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusija sugebėjo patekti į kitą čempionato etapą<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Rusija sugebėjo patekti į kitą čempionato etapą<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Serbijos rinktinė sudaužė Filipinus<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
 Serbijos rinktinė sudaužė Filipinus<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 2, 2019, 7:54 PM, atnaujinta Sep 2, 2019, 8:00 PM

Tikslas. Serbijos, Italijos, Argentinos, Rusijos, Ispanijos ir Lenkijos rinktinės įvykdė pirmąją užduotį. Šios šešios komandos pirmadienį iškovojo antrąsias pergales ir užsitikrino teisę antrajame čempionato etape tęsti kovą dėl medalių.

Dėl antrojo kelialapio A grupėje trečiadienį susigrums Kinija ir Venesuela, C grupėje – Puerto Rikas ir Tunisas.

Nė sykio nelaimėjusios Dramblio Kaulo Kranto, Nigerijos, Korėjos, Irano, Angolos ir Filipinų rinktinės jau žino, kad antrajame etape kovos tik dėl 17-32 vietų.

Nors daugumos A, B, C ir D grupių komandų likimas paaiškėjo, trečiojo turo rungtynės vis tiek bus svarbios, nes taškai bus įskaityti antrajame etape.

Pratęsimas. Lenkijos rinktinė į antrąjį etapą pateko laimėjusi pirmąjį šio čempionato pratęsimą. Lenkai po lygios ir dramatiškos kovos nugalėjo Kinijos komandą 79:76.

Turnyro šeimininkus pražudė lyderių pražangos ir klaidos išmetant kamuolį iš užribio. Atlikdami pastarąjį žaidimo elementą kinai lemiamomis akimirkomis suklydo dukart: ketvirtojo kėlinio pabaigoje pirmaudami 72:71 (likus 7 sek.) ir pratęsimo pabaigoje atsilikdami 76:78 (likus 10 sek.).

Kita vertus, lenkai galbūt būtų laimėję paprasčiau, jei būtų taikliau mėtę baudas. Tačiau ketvirtojo kėlinio pabaigoje rankos drebėjo ne tik Mateuszui Ponitkai, kuris apskritai garsėja kaip nepatikimas baudų metikas, bet ir natūralizuotam amerikiečiui A.J.Slaughteriui, kuris prie baudų metimo linijos dažniausiai jaučiasi kaip žuvis vandenyje.

Pražangos. Pratęsimo pabaigoje kinus nuo pralaimėjimo galėjo išgelbėti jų lyderis Ji Dzianlianis. Tačiau aukštaūgio tritaškis prieš pat finalo sireną tikslo nepasiekė.

Ji Dzianlianis savo komandai košės privirė pirmoje mačo pusėje. Jis jau antrojo kėlinio viduryje gavo trečiąją pražangą, todėl buvo pasodintas ant suolo, o vienu metu 12 taškų skirtumu pirmavusi Kinijos rinktinė greitai prarado persvarą.

Po pertraukos Ji Dzianlianis žaidė atidžiau, bet komandą nuvylė pagrindinis įžaidėjas Guo Ailunis. Jis jau trečiojo kėlinio viduryje prasižengė penktąjį kartą.

Skirtumas. Kitos septynerios pirmadienį žaistos rungtynės baigėsi dviženkliu skirtumu. Vis dėlto lengvai laimėjo ne visi. Gana netikėtai problemų kilo Ispanijos ir Rusijos krepšininkams, kurie nuo varžovų puertorikiečių ir korėjiečių nutolo tik trečiajame kėlinyje.

Ispanija nugalėjo Puerto Riką 73:63 (po dviejų kėlinių pirmavo tik 36:35), Rusija įveikė Korėją 87:73 (po dviejų kėlinių pirmavo 40:37).

Šventė. Rugsėjo 2-oji tapo istorine diena Tuniso krepšiniui. Nors „Kartaginos liūtai“ antrą kartą dalyvauja pasaulio čempionate, pirmąją pergalę iškovojo tik šį pirmadienį. Per 2010 metų pirmenybes tunisiečiai pralaimėjo visas penkerias rungtynes.

Afrikos čempionai savo sirgaliams šventę sukūrė nugalėję Irano krepšininkus 79:67. Tai kartu buvo ir pirmoji Afrikos komandų pergalė šiame čempionate.

Beje, Kinijoje rungtyniauja dar viena komanda, kuri pasaulio čempionate dalyvauja antrą kartą, bet nėra laimėjusi nė vienerių rungtynių. Kaip ir tunisiečiai, 2010 metais penkis pralaimėjimus namo parsivežė Jordanijos krepšininkai.

Milžinai. Tuniso ir Irano rungtynės buvo įdomios dėl dviejų buvusių NBA vidurio puolėjų dvikovos. Keturis sezonus „Dallas Mavericks“ aprangą vilkėjęs 217 cm ūgio tunisietis Salahas Mejri aiškiai pranoko penkis sezonus „Memphis Grizzlies“ ir „Phoenix Suns“ atstovavusį 218 cm ūgio iranietį Hamedą Haddadį.

S.Mejri pelnė 22 taškus, atkovojo 15 kamuolių ir blokavo 5 metimus, H.Haddadis įmetė 13 taškų, atkovojo 11 kamuolių ir atliko 8 rezultatyvius perdavimus.

Beje, S.Mejri, kuris į Ameriką išvyko po to, kai 2015 metais su Madrido „Real“ tapo Eurolygos čempionu, NBA lygoje žaidė 204 rungtynes ir pelnydavo 3,4 taško, H.Haddadis žaidė 151 rungtynes ir įmesdavo 2,2 taško.

Rekordas. Serbijos krepšininkams nepatiko tai, kad šio čempionato didžiausios pergalės rekordą iš jų atėmė lietuviai. Pirmadienį „ereliai“ vėl tapo turnyro rekordininkais – jie 59 taškų skirtumu sutriuškino Filipinų komandą 126:67. Varžovų gynybos nepastebėjusi Serbijos rinktinė pataikė net 86 proc. dvitaškių (36/42) ir 55 proc. tritaškių (12/22).

Šeštadienį pirmajame ture serbai prieš Angolos ekipą laimėjo 46 taškų skirtumu 105:59, o sekmadienį lietuviai nugalėjo senegaliečius 54 taškų skirtumu 101:47.

Dienos žaidėjas

Heissleris Guillentas (Venesuela).

Dienos penketas

Heissleris Guillentas (Venesuela). 32 metų metų gynėjas, beveik visą profesionalo karjerą atstovaujantis „Guaros de Lara“ klubui, atakavo kaip užvestas ir iki trečiojo kėlinio vidurio pelnė 26 taškus. 183 cm ūgio H.Guillentas truputį apsiramino tik tada, kai jo komanda prieš Dramblio Kaulo Kranto krepšininkus pirmavo 20 taškų skirtumu. Iš viso jis žaidė 31 min., pelnė 31 tašką (6/8 dvitaškių, 6/11 tritaškių, 1/3 baudų) ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

Mateuszas Ponitka (Lenkija). Baudos metimai, kaip buvo, taip ir lieka 26 metų puolėjo Achilo kulnas. Tačiau jo užsispyrimas ir sugebėjimas lipti varžovams per galvas kompensuoja trūkumus. M.Ponitka tempė komandą antrajame kėlinyje, kai reikėjo vytis dviženkliu skirtumu pirmavusius kinus ir perėmė lemiamą kamuolį ketvirtojo kėlinio pabaigoje. Jis žaidė 39,5 min., pelnė 25 taškus (7/10 dvitaškių, 11/17 baudų) ir atkovojo 9 kamuolius.

Ji Dzianlianis (Kinija). Nors vyriausias kinų žaidėjas jau antrojo kėlinio viduryje gavo trečiąją pražangą, po pertraukos žaidė daug atidžiau ir buvo komandos puolimo ašis. 31 metų puolėjas aikštėje praleido 31 min., pelnė 24 taškus (5/10 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 8/11 baudų) ir atkovojo 8 kamuolius.

Luisas Scola (Argentina). 39-erių puolėjas atsisako lenkti savo žilą galvą prieš jaunesnius varžovus. Kai „baltiems-žydriems“ buvo sunku, L.Scola kaip uola stovėjo abiejose baudos aikštelėse ir neleido į jas atletiškų Nigerijos krepšininkų. Penktajame pasaulio čempionate dalyvaujantis Argentinos veteranas žaidė 32 min., pelnė 23 taškus (7/11 dvitaškių, 1/5 tritaškių, 6/7 baudų) ir atkovojo 10 kamuolių.

Salahas Mejri (Tunisas). Keturis sezonus „Dallas Mavericks“ aprangą vilkėjęs S.Mejri laimėjo buvusių NBA vidurio puolėjų dvikovą per Tuniso ir Irano rinktinių rungtynes, kuriose jo varžovas buvo Hamedas Haddadis. 33 metų tunisietis žaidė 36 min., pelnė 22 taškus (2/6 dvitaškių, 5/9 tritaškių, 3/4 baudų), atkovojo 15 kamuolių, blokavo 5 metimus ir buvo naudingiausias pergalę iškovojusios komandos žaidėjas.

A grupė

Venesuela – Dramblio Kaulo Krantas 89:71. H.Guillentas 31, J.Zamora 14, M.Ruizas ir N.Colmenaresas po 10/ Ch.Abouo 16, D.Thompsonas 15, T.Bamba 13, G.Edi 11.

Lenkija – Kinija 79:76 (po pratęsimo). M.Ponitka 25, A.J.Slaughteris 22, A.Celis 7/ Ji Dzianlianis 24, Džou Ci ir Van‘as Dželinis po 10.

Lentelė: Lenkija – 2, Venesuela – 1, Kinija – 1, Dramblio Kaulo Krantas – 0.

B grupė

Argentina – Nigerija 94:81. L.Scola 23, 10 atk.kam., P.Garino 17, F.Campazzo 14, N.Laprovittola 11, G.Deckas 10/ J.Okogie 18, J.Nwora 12, N.Vincentas 11, I.Iroegbu 10.

Rusija – Korėja 87:73. A.Voroncevičius ir V.Fridzonas po 13, M.Kulaginas ir A.Zubkovas po 11/ R.Ratliffe‘as 19, 10 atk.kam., Li Daisungas 17.

Lentelė: Argentina – 2, Rusija – 2, Nigerija – 0, Korėja – 0.

C grupė

Tunisas – Iranas 79:67. S.Mejri 22, 15 atk.kam., M.Rollas ir M.Ben Romdhane‘as po 16, O.Abada 12, M.El Mabroukas 11/ A.Geramipūras 18, B.Jachčali 14, H.Haddadis 13, 11 atk.kam., S.Mašajechis 10.

Ispanija – Puerto Rikas 73:63. M.Gasolis 19, R.Rubio 17, S.Llullis 9/ G.Clavellis 13, G.Browne‘as 11.

Lentelė: Ispanija – 2, Puerto Rikas – 1, Tunisas – 1, Iranas – 0.

D grupė

Italija – Angola 92:61. M.Belinelli 17, J.Brooksas 11, 11 atk.kam., A.Abassas ir D.Hackettas po 11/ Y.Moreira 15, L.Paulo 12, C.Moraisas 10.

Serbija – Filipinai 126:67. N.Bjelica 20, 7/7 metimų, B.Bogdanovičius 17, M.Raduljica 13, M.Guduričius 12, N.Jokičius ir V.Micičius po 11, N.Milutinovas 10/ J.Perezas 16, P.D.Lee 15.

Lentelė: Serbija – 2, Italija – 2, Angola – 0, Filipinai – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.