EUROLYGA 2023

PČ devintoji diena. Smūgis serbams, olimpiniai kelialapiai ir netikėtai užsimezgusi kova

Pasaulio krepšinio čempionate sekmadienį paaiškėjo dviejų grupių nugalėtojai. Antrąjį etapą be nesėkmių baigė Argentinos ir Ispanijos krepšininkai. Vis dėlto daug labiau džiaugėsi Nigerijos ir Irano komandos, iškovojusios olimpinius kelialapius.

Ispanija įveikė Serbiją, Iranas ir Neigerija iškovojo olimpinius medalius, Italija vargo su Puerto Riku.<br> FIBA.com nuotr.
Ispanija įveikė Serbiją, Iranas ir Neigerija iškovojo olimpinius medalius, Italija vargo su Puerto Riku.<br> FIBA.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2019, 8:11 PM, atnaujinta Sep 8, 2019, 8:21 PM

Įtikinamai. Nauja pasaulio čempionato varžybų sistema nepasiteisino. Paskutinę antrojo etapo dieną, kuomet pagal pradinį sumanymą krepšininkai turėjo žaisti žūtbūtines rungtynes, dauguma mačų nieko svarbaus nelėmė.

Tiesa, I ir J grupėse komandos (Argentina – Lenkija ir Serbija – Ispanija) kovojo dėl pirmosios vietos, tačiau skirtumas tarp pirmosios ir antrosios vietų gerokai mažesnis negu tarp kelialapio į ketvirtfinalį ir kelionės namo.

Ko gero, neatsitiktinai abejos grupių lyderių rungtynės baigėsi solidžiu skirtumu: Argentina sutriuškino Lenkiją 91:65, Ispanija įtikinamai nugalėjo Serbiją 81:69. Be nesėkmių žengiantys argentiniečiai ir ispanai du etapus iškovojo po penkias pergales.

Pasibaigus varžyboms I ir J grupėse paaiškėjo, kad ketvirtfinalyje susitiks Argentina – Serbija ir Ispanija – Lenkija.

Šiose grupėse taip pat žaidusios Rusijos, Venesuelos, Italijos ir Puerto Riko rinktinės keliauja namo.

Serija. Serbijos rinktinė pasirengimo etape ir pasaulio čempionato pradžioje laimėjo 14 iš eilės rungtynių. Sekmadienį mačo su ispanais pradžioje atrodė, kad galingieji „ereliai“ be didelio vargo pratęs pergalių seriją – pirmojo kėlinio pabaigoje Aleksandaro Džordževičiaus auklėtiniai pirmavo 20:11.

Tačiau labai greitai viskas apsivertė aukštyn kojomis. Kelis tritaškius švystelėjus Rudy Fernandezui, Sergio Llullui ir Ricky Rubio, ispanai sutrikdė varžovus ir tvirtai perėmė iniciatyvą.

Kai trečiojo kėlinio pradžioje Ispanijos rinktinė dar padidino spaudimą, neišlaikė serbų žvaigždės Nikolos Jokičiaus nervai. Šiais metais į geriausių NBA krepšininkų penketą išrinktas vidurio puolėjas iš pradžių gavo nesportinę pražangą, o po kelių minučių aprėkė teisėjus ir buvo nubaustas technine pražanga. Už šias dvi nuobaudas N.Jokičius buvo pašalintas iš aikštės.

Nors po to Serbijos rinktinė dar bandė pasikapoti, Ispanijos krepšininkai be didelių problemų apgynė dviženklę persvarą.

Intriga. Sekmadienį įdomiau buvo antrojo etapo silpnesniojoje pusėje, kurioje turėjo paaiškėti dviejų olimpinių kelialapių savininkai. Į Afrikai skirtą kelialapį pretendavo Nigerija, Tunisas ir Angola (tiesa, angoliečių galimybės dėl prasto taškų skirtumo buvo tik aritmetinės), į Azijai skirtą kelialapį – Kinija ir Iranas.

Pirmi žaidė Tuniso ir Angolos krepšininkai. Tunisiečiai iki pertraukos aikštėje darė, ką norėjo, ir po dviejų kėlinių pirmavo 52:37. Vis dėlto angoliečiai ketvirtajame kėlinyje persvėrė rezultatą ir kova prasidėjo iš naujo. Pabaigoje tiksliau žaidė Tuniso rinktinė, nugalėjusi 86:84.

Kad gautų kelialapį į olimpinį Tokiją, tunisiečiams reikėjo sulaukti palankaus rezultato kitose rungtynėse. Tačiau jose Nigerijos rinktinė gana įtikinamai nugalėjo turnyro šeimininkę Kinijos komandą 86:73 ir aplenkė Tuniso ekipą dėl geresnio taškų skirtumo visose rungtynėse.

Nigerija pasaulio čempionate tapo geriausia Afrikos komanda, o Tunisas tenkinosi kelialapiu į olimpinį atrankos turnyrą.

Azijai skirtą kelialapį pagriebė Irano krepšininkai, sutriuškinę Filipinų rinktinę 95:75 ir pasinaudoję kinų nesėkme.

Kelialapiai. Teisę žaisti 2020 metų Tokijo olimpinėse žaidynėse jau turi šeimininkė Japonija ir šiame pasaulio čempionate kelialapius iškovojusios Australija, Nigerija ir Iranas.

Pasaulio čempionate bus atiduoti dar keturi olimpiniai kelialapiai: po du – Amerikos (dėl jų kovoja JAV, Argentina ir Brazilija) ir Europos (Lenkija, Serbija, Ispanija, Čekija, Graikija ir Prancūzija) komandoms.

Kelialapius į olimpinį atrankos turnyrą užsitikrino Lietuva, Dominikos Respublika, Italija, Puerto Rikas, Rusija, Venesuela ir Tunisas.

Treneris. Tuniso ir Angolos krepšininkų dvikova buvo ypatinga portugalui treneriui Mario Palmai. Jis amžių sandūroje ilgai treniravo Angolos rinktinę, o nuo 2016 metų treniruoja Tuniso komandą.

Įdomu, kad M.Palma yra pergalių garantas Afrikos čempionatuose. Jo treniruojamos komandos net penkeriose žemyno pirmenybėse laimėjo aukso medalius (Angola – ketveriose, Tunisas – vieneriose).

Scenarijus. Žiūrovai sekmadienį pamatė ir vieną nelauktai nuotaikingą reginį, kurio pašėlusį scenarijų parašė Italijos ir Puerto Riko krepšininkai. Italai nugalėjo po pratęsimo 94:89.

Puertorikiečiai trečiojo kėlinio viduryje pirmavo 26 taškų skirtumu (59:33), bet tada italai, žaidę be Luigio Datomės ir Alessandro Gentilės, nusprendė, kad nenori pralaimėti. Priešpaskutinę minutę jau Italijos komanda pirmavo 81:75, tačiau europiečiams lengvai laimėti neleido 180 cm ūgio puertorikietis Angelis Rodriguesas. Jis atkovojo porą kamuolių po varžovų krepšiu, vieną kamuolį perėmė ir privertė varžovus žaisti pratęsimą (pagrindinis laikas baigėsi 83:83).

Pratęsimai. Kol kas pasaulio čempionate pratęstos buvo ketverios rungtynės. Praėjusiuose turuose per papildomą laiką Lenkija nugalėjo Kiniją, JAV – Turkiją, o Angola – Filipinus.

Sekmadienio žaidėjas

Ricky Rubio (Ispanija).

Sekmadienio penketas

Ricky Rubio (Ispanija). 28-erių Ispanijos rinktinės senbuvis buvo visur, kur buvo karščiausia. Ypač antrajame kėlinyje ir trečiojo kėlinio pradžioje, kai jo komanda parklupdė serbus. Ir dažnai atakavęs, ir žaidimo tempą keitęs R.Rubio aikštėje praleido 25,5 min., pelnė 19 taškų (3/10 dvitaškiai, 2/3 tritaškiai, 7/7 baudos), atkovojo 5 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus. Jo vidurkiai yra 14,6 taško, 3,6 atkovoto kamuolio ir 4,8 rezultatyvaus perdavimo.

Marco Belinelli (Italija). 33 metų gynėjas paskutinę pratęsimo minutę už neatsargų judesį, kai ranka pataikė varžovui į veidą, užsidirbo nesportinę pražangą, suteikusią puertorikiečiams viltį dar pratęsti rungtynes. Visgi būtent M.Belinelli daugiausiai nuveikė, kad atsisveikindami su pasaulio čempionatu italai išvengtų antausio. Jis sekmadienį žaidė 40 min., pelnė 27 taškus (4/9 dvitaškiai, 3/8 tritaškiai, 10/12 baudos) ir atkovojo 6 kamuolius. M.Belinellio vidurkis čempionate buvo 15 taškų.

Bogdanas Bogdanovičius (Serbija). Atrodė, kad B.Bogdanovičiui vieninteliam rūpėjo, kad Serbijos rinktinė taptų grupės nugalėtoja. 27 metų puolėjas kovojo iš paskutiniųjų ir per 35 min. pelnė 26 taškus (7/9 dvitaškiai, 2/5 tritaškiai, 6/6 baudos), atkovojo 10 kamuolių ir atliko 6 rezultatyvius perdavimus. Jo vidurkiai yra 20,6 taško, 4,2 atkovoto kamuolio ir 4,8 rezultatyvaus perdavimo.

Marcosas Delia (Argentina). M.Delia retai atsiduria „baltų ir žydrų“ puolimo smaigalyje, bet sekmadienį jis jau pirmosiomis minutėmis pajuto įkvėpimą, todėl komandos draugai perdavimų jam negailėjo. 27 metų puolėjas žaidė 23,5 min., pelnė 12 taškų (6/8 dvitaškiai, 0/2 baudos) ir atkovojo 5 kamuolius. M.Delia čempionate pelno vidutiniškai 8,8 taško ir atkovoja 5,8 kamuolio.

Ricardo Ratliffe‘as (Pietų Korėja). Natūralizuotas amerikietis, pasaulio čempionate registruotas korėjietiška Ra Gun-a pavarde, užtikrino, kad Korėjos rinktinė neliktų be pergalių. 30-metis aukštaūgis sekmadienį visas 40 min. žaidė be keitimo, pelnė 26 taškus (12/18 dvitaškiai, 2/4 baudos) ir atkovojo 16 kamuolių. Jo vidurkiai – 23 taškai ir 12,8 atkovoto kamuolio. 199 cm ūgio R.Ratliffe‘as čempionate yra pirmas pagal atkovotus kamuolius ir antras pagal pelnytus taškus.

I grupė

Rusija – Venesuela 69:60. A.Voroncevičius 17, N.Kurbanovas ir G.Motovilovas po 12/ M.Carrera 19, 10 atk.kam., J.Zamora 13.

Argentina – Lenkija 91:65. L.Scola 21, M.Delia 12, N.Brussino 10/ A.J.Slaughteris 16, K.Gruszeckis 11.

Lentelė: Argentina – 5, Lenkija – 4, Rusija – 3, Venesuela – 2.

J grupė

Italija – Puerto Rikas 94:89 (po pratęsimo). M.Belinelli 27, D.Gallinari 22, A.Abassas 14, A.Tessitori 12/ R.Balkmanas 14, G.Browne‘as ir A.Rodriguezas po 13, D.Huertasas 11.

Ispanija – Serbija 81:69. R.Rubio 19, V.Claveris 14, M.Gasolis 11/ B.Bogdanovičius 26, 10 atk.kam., V.Lučičius 8.

Lentelė: Ispanija – 5, Serbija – 4, Italija – 3, Puerto Rikas – 2.

Dėl 17-32 vietų

M grupė

Korėja – Dramblio Kaulo Krantas 80:71. R.Ratliffe‘as 26, 16 atk.kam./ Ch.Abouo 15.

Nigerija – Kinija 86:73. J.Okogie 19/ Ji Dzianlianis 27.

Lentelė: Nigerija – 3, Kinija – 2, Korėja – 1, Dramblio Kaulo Krantas – 0.

N grupė

Tunisas – Angola 86:84. M.Rollas 21, M.Ben Romdhane‘as 20/ Y.Moreira 21.

Iranas – Filipinai 95:75. H.Haddadis 19/ R.Bolickas 15.

Lentelė: Tunisas – 3, Iranas – 2, Angola – 1, Filipinai – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.