EUROLYGA 2023

J. Kazlauskas apie galimybę grįžti treniruotį rinktinę: „Ne, aš jau užverčiau šį puslapį“

Jonas Kazlauskas buvo laikomas vienu kandidatu Lietuvos rinktinės trenerio pareigose pakeisti atsistatydinusį Dainių Adomaitį. Tačiau 64-erių metų J.Kazlauskas per pokalbį su tinklalapio 24sek.lt žurnalistu Kęstu Rimkumi, tokią galimybę atmetė.

Jonas Kazlauskas neketina trenirtuoti Lietuvos rinktinės.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Kazlauskas neketina trenirtuoti Lietuvos rinktinės.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2019, 9:23 AM, atnaujinta Sep 14, 2019, 9:30 AM

„Ne, aš jau užverčiau šį puslapį, – sakė J.Kazlauskas. – Dar prieš Rio olimpines žaidynes sakiau, kad tai mano paskutinės varžybos su Lietuvos rinktine. Tai buvau nusprendęs, tik eidamas į mūšį negalėjau skalambyti vyrams, kad jie gailėtų manęs. Bet mano aplinka sprendimą žinojo.

Užtenka. Aš jau dešimt metų atidaviau rinktinei. Tai čia vien vyrų rinktinei. Jei paimtumėte ir jaunimo komandas – dar daugiau. Yra kitų gerų trenerių.“

J.Kazlauskas Lietuvos rinktinę treniravo 1997-2001 ir 2013-2016 metais. Po Rio De Žaneiro olimpinių žaidynių jį pakeitė D.Adomaitis.

J.Kazlauskas neabojoja, kad renkant naująjį Lietuvos rinktinės strategą būtina yra atsižvelgti į žaidėjų nuomonę.

„Žaidėjų nuomonė yra labai svarbi. Juos kviečiame aukoti vasarą dėl rinktinės, kviečiame žaisti per klubų varžybų langus, jie atvažiuoja nepaisant smulkių traumų, todėl jų nuomonė labai svarbi. Antra, federacija turi prisiimti atsakomybę. Jokiu būdu negali būti konkurso, kas kokį gražesnį rašinį ar gražesnį vaizdelį nupieš.

Tegu išrenka 2-3 kandidatus, aptaria juos ir išsirinkę sėda tartis su juo. O paskui prisiima atsakomybę. Taip yra visame normaliame pasaulyje, tai – labai paprasta“, – kalbėjo vienas geriausių visų laikų Lietuvos trenerių J.Kazlauskas.

D.Adomaitis – pirmasis treneris, kuris pasitraukė iš Lietuvos rinktinės nelaimėjęs nė vieno medalio. Visi jo pirmtakai Vladas Garastas, J.Kazlauskas, Antanas Sireika, Ramūnas Butautas ir Kęstutis Kemzūra iškovojo bent vieną didžiųjų turnyrų – olimpinių žaidynių, pasaulio ar Europos pirmenybių – apdovanojimą.

D.Adomaitis dirbti Lietuvos rinktinėje pradėjo 2017 metų vasarą. Jam vadovaujant krepšininkai žaidė 2017 metų Europos pirmenybėse ir 2019 metų pasaulio pirmenybėse ir abiejuose turnyruose užėmė devintąją vietą.

Iš viso D.Adomaičio treniruojama rinktinė per trejus metus dviejuose čempionatuose, atrankos turnyre ir pasirengimo laikotarpiu sužaidė 42 rungtynes, per kurias iškovojo 28 pergales. Nors ši statistika atrodo gražiai, laimėtos lygiai du trečdaliai rungtynių, Lietuvos rinktinė paprastai nugalėdavo silpnesnius varžovus.

Per rungtynes su komandomis, kurias šiuo metu galima priskirti pasaulio krepšinio elitui, lietuviai pasiekė vos vieną pergalę – 2017 metų vasarą Kaune draugiškose rungtynėse buvo sutriuškinti prancūzai.

Visus kitus mačus panašaus pajėgumo varžovams D.Adomaičio treniruojama komanda pralaimėjo. Galima prisiminti, kad 2017 metų Europos pirmenybių ketvirtfinalyje buvo nusileista graikams, šiais metais per draugiškas rungtynes – ispanams ir serbams, per pasaulio čempionatą – australams ir prancūzams.

Daugiausia medalių – po tris – Lietuvos rinktinė iškovojo, kai ją treniravo V.Garastas ir J.Kazlauskas. V.Garastas laimėjo 1992 metų Barselonos olimpinių žaidynių bronzą, 1995 metų Europos pirmenybių sidabrą ir 1996 metų Atlantos žaidynių bronzą.

J.Kazlauskas per pirmąjį laikotarpį – 2000 metų Sidnėjaus olimpinių žaidynių bronzą, per antrąjį – 2013 ir 2015 metų Europos čempionatų sidabrą.

Kiti treneriai ant garbės pakylos stovėjo po vieną kartą. A.Sireika pasipuošė 2003 metų Europos čempionato auksu, R.Butautas – 2007 metų Europos čempionato bronza, K.Kemzūra – 2010 metų pasaulio čempionato bronza.

Įdomu, kad dauguma Lietuvos rinktinės trenerių medalius parvežė jau iš pirmojo didžiojo turnyro, kuriame vadovavo nacionalinei komandai. To padaryti nepavyko tik J.Kazlauskui per pirmąjį darbo laikotarpį ir D.Adomaičiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.