EUROLYGA 2023

Iš rinktinės trenerio rinkimų pasijuokęs V. Gedvilas apgailestauja: prieš A. Sabonį niekas nešoks

Kaune antradienį bus paskelbtas specialistas, kuris perims Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio vairą iš posto rugsėjį po pasaulio pirmenybių pasitraukusio Dainiaus Adomaičio.

 A.Sabonis ir V.Gedvilas<br> lrytas.lt koliažas
 A.Sabonis ir V.Gedvilas<br> lrytas.lt koliažas
 LKF prezidentas A.Sabonis<br>M.Patašiaus nuotr.
 LKF prezidentas A.Sabonis<br>M.Patašiaus nuotr.
 Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Vydas Gedvilas<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Vydas Gedvilas<br> G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Adomaitis<br>Ž.Gedvilos/BNS nuotr.
Dainius Adomaitis<br>Ž.Gedvilos/BNS nuotr.
Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis.<br>Ž.Gedvilos/BNS/Scanpix nuotr.
Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris Dainius Adomaitis.<br>Ž.Gedvilos/BNS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 11, 2019, 1:14 PM, atnaujinta Nov 11, 2019, 1:47 PM

„Vykdomojo komiteto posėdžio dokumentai atsiųsti mums visiems, tačiau ten nėra jokių eilučių apie kandidatus. Kaip visada – Arvydas Sabonis ateis ir įvardins jo įsivaizduojamą kandidatą“, – tikino į posėdį vyksiantis šalies trenerių asociacijos vadovas Vydas Gedvilas.

Po trejų metų pertraukos 14 Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) Vykdomojo komiteto narių savo posėdyje vėl rinks vyrų rinktinės vedlį – pakelta ar nepakelta ranka lems, kuriam iš galimų kandidatų bus patikėta vesti nacionalinę ekipą į 2021 metų Europos čempionato atranką bei burti komandą kitų metų mūšiams dėl Tokijo olimpinio kelialapio.

Šalies krepšinio trenerių asociacija dar praėjusią savaitę į LKF išsiuntė savo posėdžio protokolą, kuriame buvo teigiama, kad kandidatu į rinktinės trenerius ji siūlo „Šiaulių“ ekipą dabar treniruojantį 2003 metų Europos čempioną 63-ejų Antaną Sireiką.

„Aš jau negaliu asmeniškai nieko kito siūlyti – tik A.Sireiką, nes tai yra trenerių asociacijos posėdžio sprendimas. Kur kas anksčiau LKF valdžia į mūsų organizacijos siūlymus ranka nenumodavo – Ramūnas Butautas, Kęstutis Kemzūra, Jonas Kazlauskas: šiuos specialistus mes siūlėme ir šios kandidatūros pateisindavo lūkesčius.

Pastarąjį kartą prezidentas A.Sabonis tiesiog atsistojo ir įvardijo D.Adomaičio pavardę. Buvau posėdyje vienintelis, kuris nesutikau su tokiu vienaasmeniniu siūlymu be jokių rimtų argumentų.

Kaip gyvenimas parodė, trenerių asociacija buvo teisi, kai siūlė visiškai kitą specialistą“, – tikino 60-metis trenerių asociacijos vadovas V.Gedvilas.

Neoficialiai tikinama, kad antradienio posėdyje, be A.Sireikos kandidatūros, gali „išplaukti“ ir dar kelios specialistų pavardės: LKF vadovybė pasisako už Kauno „Žalgirio“ ekipos trenerį Darių Maskoliūną, o kelios organizacijos vis dar bando įkalbėti vieną garsiausių mūsų šalies trenerių Joną Kazlauską trečią kartą perimti rinktinės vairą.

„Tų kandidatų tikrai nėra labai daug – mes, trenerių asociacija, perskambinome, kalbėjomės su Rimu Kurtinaičiu, Kęstučiu Kemzūra, Kaziu Maksvyčiu.

Visi jie atsisakė: vieni dėl užimtumo, kiti – dėl federacijos požiūrio į juos. Tad žmonių, kurie sutiktų tokioje sunkioje situacijoje perimti rinktinę, tikrai nedaug ir galime kalbėti, kad bus du kandidatai.

Žinoma, jei bus tokie patys rinkimai kaip ir praėjusį kartą, tuomet baigtis aiški nors ir šiandien – ką A.Sabonis pasakys, tas ir bus“, – kalbėjo V.Gedvilas.

– Ką praėjusį kartą siūlė į rinktinės trenerius jūsų vadovaujama asociacija?,lrytas.lt paklausė V.Gedvilo.

– Mes siūlėme Rimą Kurtinaitį, tačiau niekam jo nereikėjo. A.Sabonis įvardijo D.Adomaitį ir visi pakėlė rankas. Dabar matome, kas iš to gavosi.

Šiuo atveju trenerių asociacija buvo teisi, jo nepasiūliusi. Ir dabar – jei A.Sireikos kandidatūra nebus svarstoma ar ignoruojama, galėsime ir šįkart sakyti, kad nesame atsakingi už trenerio skyrimą, nes mūsų siūlymai atmetami.

– Sakėte, kad D.Adomaičio pavardę posėdyje įvardijo A.Sabonis. Pagal esamas Federacijos nuostatas, LKF turi prisiimti atsakomybę už savo siūlymą ir trenerio darbus. Po pasaulio čempionato nesigirdėjo, kad prezidentas A.Sabonis ar generalinis sekretorius Mindaugas Špokas tai padarytų?

– Tąkart viskas nuskambėjo labai įdomiai – Federacija siūlė ne savo kandidatą, o neva išsakė rinktinės žaidėjų nuomonę, kurie pasisakė prieš Rimą Kurtinaitį ir palaikė D.Adomaitį.

Tad ir vėl atsakomybė nekrito LKF už sprendimą.

Kita vertus, dabar jau lyg ir mažai kas galvoja apie tą A.Sabonio atsakomybę – jis baigia savo antrąją kadenciją prezidento poste ir, pagal LKF įstatus, jau negali būti perrenkamas dar vienai kadencijai. Kam kelti klausimą, jei jis greitai savaime išsispręs.

– Trenerių asociacija yra gavusi antradienio posėdžio dokumentus?

– Taip. Tik ten dienotvarkėje yra įrašyta, kad vyks rinktinės trenerio rinkimai – jokių siūlymų, jokių konkrečių pavardžių.

Federacija apskritai jau ne vienerius metus nesivaržo teikti dozuojamą informaciją: ji jos teikia tik tiek, kiek yra mananti, jog pakanka net ir savo nariams.

Tad dabar žinome, kad rinkimai bus, o toliau – M.Špoko ir A.Sabonio reikalai.

Lietuvos rinktinės treneris bus paskelbtas lapkričio 12 dieną per LKF Vykdomojo komiteto posėdį, kuriame dėl kandidatūros balsuos LKF Vykdomojo komiteto 14 narių.

Dabartinė LKF vykdomojo komiteto sudėtis

Arvydas Sabonis – prezidentas Lietuvos krepšinio federacija

Mindaugas Špokas – generalinis sekretorius Lietuvos krepšinio federacija

Algimantas Anužis – viceprezidentas Lietuvos krepšinio veteranų lyga

Mindaugas Plūkas – viceprezidentas

Remigijus Milašius – Lietuvos krepšinio lyga

Remigijus Štaras – Nacionalinė krepšinio lyga

Vaidas Jurgilas – Regionų krepšinio lyga

Giedrius Gustas – MultiGyn moterų krepšinio lyga

Rolandas Skaisgirys – 3x3 krepšinio asociacija

Martynas Račkauskas – Lietuvos moksleivių krepšinio lyga

Rimantas Cibauskas – Lietuvos studentų krepšinio lyga

Kęstutis Pilipauskas – Lietuvos krepšinio teisėjų asociacija

Vydas Gedvilas – Lietuvos krepšinio trenerių asociacija

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.