EUROLYGA 2023

Rusijoje jau šaukiama apie krepšinio turnyrų boikotą, o A. Kirilenka ramina: „Vėliava ir himnas – ne svarbiausia“

Rusija šią savaitę gavo įspūdingą tarptautinės bendruomenės smūgį – po ilgų bandymų apgauti pasaulį dėl savo slaptų dopingo programų šalis gavo net ketverių metų spyrį iš visų svarbiausių varžybų. Tai liečia ne tik atskirtus sportininkus, bet ir komandas. Savo požiūrį į susidariusią situaciją išreiškė ir Rusijos krepšinio legendiniai vardai bei federacijos prezidentas Andrejus Kirilenka.

Rusijos vyrų krepšinio rinktinė<br>russiabasket.ru nuotr.
Rusijos vyrų krepšinio rinktinė<br>russiabasket.ru nuotr.
Rusijos vyrų krepšinio rinktinė<br>fiba.com
Rusijos vyrų krepšinio rinktinė<br>fiba.com
Rusijos vyrų krepšinio rinktinė<br>Russiabasket.ru nuotr.
Rusijos vyrų krepšinio rinktinė<br>Russiabasket.ru nuotr.
Andrejus Kirilenka<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Andrejus Kirilenka<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Andrejus Kirilenka<br>SIPA/Sputnik/Reuters/AFP nuotr.
Andrejus Kirilenka<br>SIPA/Sputnik/Reuters/AFP nuotr.
S.Jeriominas.<br>vtb-league.com nuotr.
S.Jeriominas.<br>vtb-league.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 11, 2019, 8:15 PM

Rusija gavo naują ketverių metų draudimą, dėl kurio negalės dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose, įskaitant olimpines žaidynes – taip nuspręsta pirmadienį per Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) Vykdomojo komiteto posėdį Lozanoje.

WADA vykdomasis komitetas vienbalsiai pritarė savo Atitikties vertinimo komiteto rekomendacijai ketveriems metams suspenduoti Rusiją dėl kaltinimų Maskvai suklastojus laboratorijos dopingo duomenis, anksčiau šiemet perduotus tyrėjams.

Tad po vieno griežčiausių tarptautinės sporto bendruomenės sprendimo Rusija negalės siųsti savo sportininkų į 2020 metų Tokijo vasaros olimpiadą bei 2022 metų Pekino žiemos žaidynes. Atskira kalba eina ir apie šios valstybės komandas – geriausiu atveju jos galės pasirodyti kaip neutralios ekipos.

Tikinama, kad tie Rusijos atletai, kurie įrodys, jog nėra susiję su dopingo vartojimu ir Rusijos pataikavimo dopingui politika, galės pasirodyti olimpiadose su WADA ir tarptautinių federacijų leidimu.

Tačiau jie startuos kaip neutralūs atletai: ant aprangų negalės būti skiriamųjų Rusijos ženklų, nebus keliama šios šalies vėliava, nebus grojamas himnas.

Dar vienu sprendimu Rusijai uždrausta savo šalyje ketverius metus rengti pasaulio čempionatus, taip pat kelti kandidatūras rengti tarptautines varžybas.

„Manęs toks WADA sprendimas tikrai nenustebino, – kalbėjo buvęs ilgametis Maskvos CSKA žaidėjas bei Rusijos krepšinio rinktinės treneris Stanislavas Jeriominas. – O ko mes turėjome sulaukti? Juk visas pasaulis dabar yra prieš mus.

Galvoju, kad ir mes patys šiek tiek dėl to kalti: reikėjo daryti teisingas išvadas, reikėjo taisyti į baksnotas klaidas, kurias darėme. Tuomet viską būtume pradėję nuo švaraus lapo. O dabar visi yra protingi atbuline data“.

Kalbėdamas apie galimą Rusijos ekipos pasirodymą olimpinėje atrankoje kitą vasarą ir šansus prasibrauti į žaidynes Tokijuje, S.Jeriominas tikino, kad vertėtų boikotuoti situaciją, kai komanda žais be savo šalies atributikos, vėliavos ir himno bei bus laikoma neutralios valstybės ekipa.

Rusija dėl kelialapio į žaidynes Tokijuje varžysis Kroatijos Splito mieste, o jos varžovėmis bus šeimininkai kroatai, Meksika, Vokietija, Tunisas ir Brazilija.

„Neutrali komanda? Jei tai būtų mūsų laikai, tai nežaisčiau. Mūsų laikais tikrai niekas nežaistų, jei atimtų galimybę džiaugtis savo vėliava, savo valstybės pavadinimu. Taip, dabar yra viskas kitaip – sportininkai tapo profesionalais, jie iš to gyvena, nuo jų pasirodymo svarbiausiuose turnyruose priklauso jų gerbūvis ir turtai.

O juolab, jei kalbame apie pasaulio čempionatus ar olimpiadas. Aš savo laiku nukentėjau, kai 1980 metų Maskvos olimpiadoje buvo toks pusiau krepšinio turnyras, nes žaidynes boikotavo Amerika ir kitos Vakarų šalys.

O po to mes 1984 metais boikotavome Los Andželo žaidynes – gal ten būtume kokį medalį laimėję su SSRS komanda. Aš sunkiai įsivaizduoju tuos Rusijos atstovus, kurie galės vykti į Tokiją ir turės būti neutraliais sportininkais – man būtų labai apmaudu“.

Tuo tarpu Rusijos krepšinio federacijos vedlys A.Kirilenka tikina, kad jis pasirengęs, jog krepšinio rinktinės vyktų kaip neutralios ekipos.

„Dėl olimpiados aš tikrai nepergyvenu. Įsitikinęs, kad mūsų vyrų ir moterų komandoms bus leista žaisti atrankiniuose olimpiniuose turnyruose – net jei tektų neturėti savo vėliavos ir būti neutraliomis ekipomis. Juk vis tiek mes puikiai žinosime, kad tai Rusijos sportininkai“, – kalbėjo rusų federacijos vadovas.

A.Kirilenka dėstė, kad jį labiau baimina situacija su žemesnio rango varžybomis.

„Visus labai jaudina himno ir vėliavos klausimas. Tačiau, mano galva, tai ne pati skausmingiausia problema, kuri mus gali paliesti. Blogiausia, kad tie draudimai kirs per mūsų visas rezervines rinktines: juk nacionalinės komandos gali gauti ir asmeninį Tarptautinio olimpinio komiteto kvietimą.

O štai Europos ir pasaulio jaunimo čempionatus mes negalime praleisti, nes juose yra atrandami sportininkai pagrindinėms ekipoms. Jei jas bus priverstos praleisti įvairaus amžiaus grupių rinktinės, tai bus tikrai baisu. Tai bandysiu aiškintis su FIBA ir sužinoti jų poziciją šiuo klausimu. Mūsų rezervo kūrimas neturėtų priklausyti nuo dopingo skandalų, kurie atsitinka kažkur ir pas kažką“, – aiškino A.Kirilenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.