EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: aptemdytas A. Gudaičio sugrįžimas ir įprastas „Žalgirio“ vakaras

Edgaras Ulanovas pagerino asmeninį sezono rekordą, Rokas Giedraitis vėl buvo rezultatyviausias Berlyno ALBA žaidėjas, traumą išsigydęs Artūras Gudaitis kelias pirmąsias minutes ryškiai spindėjo Milano „Olimpia“ gretose. Nors prošvaisčių Eurolygos tryliktajame ture buvo, velnio tuzinas lietuviams nebuvo laimingas – nė vienas mūsų šalies krepšininkas pergale nesimėgavo.

Tarp visų lietuvių Eurolygos 13 ture geriausiai sekėsi Edgarui Ulanovui.<br> G.Bitvinsko/Twiiter nuotr.
Tarp visų lietuvių Eurolygos 13 ture geriausiai sekėsi Edgarui Ulanovui.<br> G.Bitvinsko/Twiiter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2019, 9:53 AM, atnaujinta Dec 14, 2019, 9:59 AM

„Žalgiris“

Valencia“ klubas iki šios savaitės išvykose nebuvo laimėjęs nė vienerių Eurolygos rungtynių. Tačiau net ir šis varžovas nebuvo įkandamas Kauno „Žalgiriui“, kuriam 14,8 tūkst. aistruolių palaikymas nepadėjo nutraukti nesėkmių serijos. Lietuvos čempionai penktadienį pripažino svečių iš Valensijos pranašumą 82:86.

„Žalgirio“ arenoje nuotaika buvo pagerėjusi tik antrajame kėlinyje, kuriame šeimininkai įgijo 7 taškų persvarą. Tačiau per visą trečiąjį ketvirtį Kauno komanda pelnė vos 9 taškus, ketvirtojo kėlinio pradžioje atsiliko dviženkliu skirtumu ir puikiai iš toli pataikiusių svečių nebepavijo (įdomu, kad „Valencia“ puolėjas Louis Labeyrie iki šio turo buvo pataikęs 1 iš 9 tritaškių, o penktadienį pataikė 4 iš 5) .

Kauno komandoje penktadienį trūko ne tik ilgam iš rikiuotės iškritusio Mariaus Grigonio, bet ir čiurnos traumą patyrusio Roko Jokubaičio. Dėl to į dvyliktuką pirmą kartą šį sezoną buvo įtrauktas 19-metis Erikas Venskus. Tačiau jis ir 22-ejų Karolis Lukošiūnas gavo vietas tik ant atsarginių suolo.

Aikštėje buvo penki lietuviai ir penki užsieniečiai. Lietuvos krepšininkų penketas pelnė 35 taškus: E.Ulanovas – 16, Artūras Milaknis – 9, Lukas Lekavičius – 8, Paulius Jankūnas – 2, Martinas Gebenas – 0.

Nežaidžiant Guillemui Vivesui ir Joanui Sastrei, „Valencia“ paraiškoje buvo tik du Ispanijos krepšininkai, bet rungtyniavo tik Alberto Abalde (8 taškai), o veteranas Fernando San Emeterio dėl neaiškios priežasties liko tarp atsarginių.

Iš dalies ispaniško atspalvio „Valencia“ pridėjo garsiausias visų laikų Andoros krepšininkas Quino Colomas (12 taškų), kuris oficialiose rinktinių varžybose atstovauja Ispanijai ir šiais metais tapo pasaulio čempionu.

„Žalgiris“ per 13 rungtynių iškovojo 3 pergales ir dalijasi paskutinę vietą su Sankt Peterburgo „Zenit“ klubu.

Kitą savaitę Eurolygoje bus žaidžiamos dviejų turų rungtynės. Septynių pralaimėjimų seriją tęsiantis „Žalgiris“ antradienį priims septynių pergalių seriją tęsiantį Stambulo „Anadolu Efes“ klubą, o paskui keliaus į Maskvą ir penktadienį susitiks su „Chimki“ komanda.

Šiame ture „Anadolu Efes“ kovojo su kita Stambulo komanda „Fenerbahce“ ir gana įtikinamai pasiekė pergalę varžovų arenoje 81:73 (K.Simonas 22, Sh.Larkinas 20, S.Şanli 15, ... V.Micičius 6, J.Andersonas 2).

Skaičiuojant visus turnyrus „Anadolu Efes“ laimėjo jau 13 iš eilės rungtynių. Šis Stambulo klubas pastarąją nesėkmę patyrė spalio 31 d. išvykoje žaisdamas su Atėnų „Panathinaikos“ krepšininkais.

„Anadolu Efes“ per 13 turų iškovojo 11 pergalių ir yra vienvaldis Eurolygos lyderis. Vienu tašku atsilieka Madrido „Real“ ir „Barcelona“, dviem taškais – Tel Avivo „Maccabi“, trimis taškais – Maskvos CSKA ir „Panathinaikos“.

Legionieriai

Rokas Giedraitis ketvirtadienį vėl buvo rezultatyviausias Berlyno ALBA žaidėjas, bet Vokietijos vicečempionų ūpą kovoti dėl pergalės užgniaužė „Chimki“ krepšininkai. Rimo Kurtinaičio treniruojamas „Chimki“ savo aikštėje įtikinamai nugalėjo ALBA komandą 104:87.

Berlyniečiai iki pertraukos puikiai atakavo iš toli (per du kėlinius pataikė 7 iš 11 tritaškių) ir antrojo kėlinio pradžioje įgijo 12 taškų persvarą. Bet „Chimki“ dar prieš pertrauką persvėrė rezultatą, o trečiajame kėlinyje skirtumui ūgtelėjus iki 16 taškų, mačo baigtis tapo aiški.

Ketvirtadienį nugalėtojai labai greitai paaiškėjo ir per Kęstučio Kemzūros treniruojamo Pirėjo „Olympiakos“ klubo rungtynes. Šio mačo baigtis lietuvio trenerio nenudžiugino – pirmajame kėlinyje smarkiai Pirėjo krepšininkai išvykoje nusileido Madrido „Real“ komandai 77:93.

Penktadienį po mėnesio pertraukos į aikštę grįžo traumą išsigydęs Milano „Olimpia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis. Jis pelnė 12 taškų, tačiau „Olimpia“ išvykoje nusileido savo aikštėje puikiai žaidžiantiems Vilerbano ASVEL krepšininkams 82:89.

Milano komanda antrajame kėlinyje buvo įgijusi dviženklę persvarą, tačiau trečiajame ketvirtyje Vilerbano ekipa tvirtai perėmė iniciatyvą ir savo sirgalių nenuliūdino.

„Olimpia“ patyrė jau ketvirtąjį iš eilės pralaimėjimą, bet vis dar dalijasi septintąją vietą su „Chimki“, kuris nutraukė keturių pralaimėjimų seriją. Šios dvi komandos per 13 turų iškovojo po 7 pergales.

„Olympiakos“ laimėjo 5 kartus ir dalijasi 11-ąją vietą, o 4 pergales iškovojusi ALBA užima 16-ąją vietą.

Lietuviai

Edgaras Ulanovas. E.Ulanovas rečiau nei praėjusiose rungtynėse žaidė vienas prieš vieną, mažiau žaidė baudos aikštelėje, bet pasprukdavo nuo jį dengusių varžovų ir dažnai mėtė laisvas.

Tiesa, puolėjo ranka nebuvo pakankamai tvirta, jis netgi nepataikė baudos metimo, skirto už varžovo techninę pražangą.

Jei iki šių rungtynių E.Ulanovas atlikdavo vidutiniškai 1,5 tolimo metimo, tai penktadienį iš trijų taškų zonos metė net 7 kartus.

Jis pelnė pirmuosius 5 komandos taškus, žaidė rezultatyviausiai „Žalgiryje“ ir pasiekė asmeninį sezono rezultatyvumo rekordą – per 30,5 min. įmetė 16 taškų (4/5 dvitaškių, 2/7 tritaškių, 2/3 baudų), atliko 3 rezultatyvius perdavimus, bet pirmą kartą šį sezoną neatkovojo nė vieno kamuolio. E.Ulanovo vidurkiai – 7 taškai ir 2,9 atkovoto kamuolio.

Rokas Giedraitis. R.Giedraitis privertė raukytis „Chimki“ trenerį R.Kurtinaitį, kurio auklėtiniai rungtynių pradžioje nesugebėjo bent pristabdyti lietuvio, kuris vien pirmajame kėlinyje pelnė 8 taškus.

Vis dėlto nuo antrojo kėlinio ALBA puolėjas buvo dengiamas atidžiau. Jis žaidė 27,5 min., pelnė 17 taškų (5/8 dvitaškiai, 2/5 tritaškiai, 1/2 baudos) ir atkovojo 5 kamuolius. R.Giedraičio vidurkiai – 13,8 taško ir 4,4 atkovoto kamuolio.

Artūras Gudaitis. Rankos traumą išsigydęs ir po mėnesio pertraukos į aikštę grįžęs A.Gudaitis iškart pateko į „Olimpia“ starto penketą.

Jis per 5 minutes iki pirmojo keitimo pelnė 6 taškus ir padėjo komandai įgyti 8 taškų persvarą, bet labai anksti prasižengė antrąjį kartą ir po to ilgai sėdėjo ant suolo. Treneris Ettore Messina lietuviui vėl žaisti leido tik trečiajame kėlinyje, bet atvėsęs A.Gudaitis visiškai nebejautė žaidimo ritmo ir neužsiimdavo pozicijos, kurioje galėtų pratęsti komandos ataką.

Vidurio puolėjas žaidė 13,5 min., pelnė 12 taškų (2/5 dvitaškiai, 8/9 baudos), išprovokavo 6 pražangas, bet atkovojo tik 1 kamuolį.

Jo vidurkiai – 8,4 taško, 4,2 atkovoto kamuolio ir 3,8 išprovokuotos pražangos.

Paulius Jankūnas. „Žalgirio“ kapitonas tik trečiojo kėlinio pabaigoje pirmąjį kartą metė į krepšį, keliskart nesiryžo mesti būdamas gerose padėtyse, tačiau buvo nepakeičiamas ginantis.

Jis labai patikimai žaidė po savo krepšiu ir vienintelis iš „Žalgirio“ aukštaūgių neleido varžovams šeimininkauti kauniečių baudos aikštelėje. P.Jankūnas žaidė 21 min. (ilgiausiai šį sezoną), pelnė 2 taškus (1/3 dvitaškiai, 0/1 tritaškiai) ir atkovojo 2 kamuolius. Jo vidurkiai – 3,4 taško ir 2,5 atkovoto kamuolio.

Artūras Milaknis. Antrojo kėlinio pradžioje pataikytas tritaškis ilgai buvo vienintelis įsimintinas A.Milaknio epizodas. Ketvirtajame kėlinyje, kai „Žalgiris“ karštligiškai bandė pasivyti varžovus, jis pradėjo rinkti taškus, bet pastangos buvo pavėluotos.

A.Milaknis žaidė 21 min. ir pelnė 9 taškus (2/4 dvitaškiai, 1/2 tritaškiai, 2/3 baudos). Jo vidurkis – 6,2 taško.

Martinas Gebenas. Vidurio puolėjas antrąjį kartą šį sezoną pradėjo rungtynes starto penkete, bet žaidė tik 6 min. ir nė sykio nemetė į krepšį (iki tol M.Gebenas visose rungtynėse atlikdavo bent vieną metimą).

Tiesa, puldamas M.Gebenas viską darė teisingai, bet gynybos užduočių neįvykdė (kita vertus, varžovų priekinei linijai neįveikiamų užkardų nepastatė ir „Žalgirio“ legionieriai). M.Gebenas taškus pelnė tik 4 iš 8 rungtynių, o jo vidurkis yra 2,1 taško.

Lukas Lekavičius. Antrajame kėlinyje L.Lekavičiaus aktyvumo banga pakėlė visą komandą ir „Žalgiris“ įgijo didžiausią rungtynėse 7 taškų persvarą.

Bet jau tada įžaidėjas per ilgai varinėjosi kamuolį ir kartais nežinojo, ką su juo daryti. Trečiajame kėlinyje L.Lekavičius visai nežinojo, ką daryti su kamuoliu ir „Žalgirio“ puolimą nuvedė klystkeliais, todėl paskutiniajame ketvirtyje net nebuvo įleistas į aikštę.

L.Lekavičius žaidė 13,5 min., pelnė 8 taškus (4/6 dvitaškiai) ir išprovokavo 6 pražangas. Jo vidurkis – 9,1 tšk.

Eurolyga. 13 turas.

„Chimki“ – Berlyno ALBA 104:87 (D.Bookeris 24, 10 atk. kam., A.Švedas 22/ R.Giedraitis 17);

Stambulo „Fenerbahce“ – Stambulo „Anadolu Efes“ 73:81 (D.Williamsas 16/ K.Simonas 22, Sh.Larkinas 20);

Belgrado „Crvena zvezda“ – Vitorijos „Baskonia“ 64:72 (L.Brownas 20/ N.Stauskas 22, T.Šengelija 19);

Tel Avivo „Maccabi“ – Maskvos CSKA 90:80 (S.Wilbekinas 22, O.Hunteris 20/ M.Jamesas 22);

Madrido „Real“ – Pirėjo „Olympiakos“ 93:77 (F.Causeur 18/ W.Cherry ir A.Vezenkovas po 12),

Miuncheno „Bayern“ – Sankt Peterburgo „Zenit“ 77:69 (V.Lučičius 17/ A.Renfroe 18);

Vilerbano ASVEL – Milano „Olimpia“ 89:82 (D.Lighty 19, J.Tayloras 18/ L.Scola 14, A.Gudaitis 12),

„Barcelona“ – Atėnų „Panathinaikos“ 98:86 (N.Mirotičius 23, M.Delaney 17/ J.Fredette‘as 19, N.Kalathis 13, 13 rez. perd.),

Kauno „Žalgiris“ – „Valencia“ 82:86 (E.Ulanovas 16, Th.Walkupas 15, J.Landale‘as 12, Z.LeDay 10/ L.Labeyrie 22).

Naudingiausias turo žaidėjas: D.Bookeris („Chimki“) – 24 tšk. (10/13 dvitaškiai, 0/1 tritaškiai, 4/4 baudos), 10 atk. kam., 4 išprov. pražang., 36 naudingumo balai per 25 min.

Rezultatyviausi turo žaidėjai: D.Bookeris („Chimki“) – 24, N.Mirotičius („Barcelona“) – 23, L.Labeyrie („Valencia“), A.Švedas („Chimki“), N.Stauskas („Baskonia“), S.Wilbekinas („Maccabi“), M.Jamesas (CSKA) ir K.Simonas („Anadolu Efes“) – po 22.

Daugiausiai žiūrovų: „Žalgiris“ – 14752.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.