EUROLYGA 2023

Pastarojo dešimtmečio pasitraukimai: garsiausi Lietuvos krepšininkų „sudie“

2011-2019 metų laikotarpyje Lietuvos krepšinis išgyveno tikrą kartų kartą. Ne vienas pajėgus rinktinės žaidėjas baigė karjerą, o juos keitė naujos krepšinio žvaigždės – Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas, Marius Grigonis ir kiti.

 Pastarojo dešimtmečio netektys: garsiausi Lietuvos krepšinio „sudie“.<br> Lrytas.lt montažas
 Pastarojo dešimtmečio netektys: garsiausi Lietuvos krepšinio „sudie“.<br> Lrytas.lt montažas
Dainius Šalenga karjerą baigė 2017 m.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dainius Šalenga karjerą baigė 2017 m.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Darius Songaila karjerą baigė 2015 m.<br>G.Šiupario nuotr.
Darius Songaila karjerą baigė 2015 m.<br>G.Šiupario nuotr.
Robertas Javtokas karjerą baigė 2017 m. <br>LR archyvo nuotr.
Robertas Javtokas karjerą baigė 2017 m. <br>LR archyvo nuotr.
Antanas Kavaliauskas karjerą baigė 2019 m.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Antanas Kavaliauskas karjerą baigė 2019 m.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Šiškauskas karjerą baigė 2012 m.<br>V.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Šiškauskas karjerą baigė 2012 m.<br>V.Bitvinsko nuotr.
Martynas Pocius karjerą baigė 2017 m.<br>M.Patašiaus nuotr.
Martynas Pocius karjerą baigė 2017 m.<br>M.Patašiaus nuotr.
Š.Jasikevičius karjerą baigė 2014 m.<br>M.Kulbio nuotr.
Š.Jasikevičius karjerą baigė 2014 m.<br>M.Kulbio nuotr.
Linas Kleiza karjerą baigė 2015 m.<br>G.Šiupario nuotr.
Linas Kleiza karjerą baigė 2015 m.<br>G.Šiupario nuotr.
Rimantas Kaukėnas karjerą baigė 2017 m.<br>G.Šiupario nuotr.
Rimantas Kaukėnas karjerą baigė 2017 m.<br>G.Šiupario nuotr.
Marijonas Petravičius karjerą baigė 2012 m.<br>G.Šiupario nuotr.
Marijonas Petravičius karjerą baigė 2012 m.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Dec 29, 2019, 6:05 PM, atnaujinta Dec 29, 2019, 8:06 PM

Ar prisimenate Šarūno Jasikevičiaus šou 2004 metų Atėnų olimpiados dvikovoje prieš JAV? O Ramūno Šiškausko tritaškių fiestą 2007 metų Europos čempionato ketvirtfinalio rungtynėse su Rusija? Buvo ir ne vienerios skambios Lino Kleizo rungtynės, o tas tritaškis į Argentinos krepšį 2008 metų Pekino olimpiadoje?

Deja, bet visi šie krepšininkai jau baigė skambias savo karjeras. Tiesa, dalis jų vis dar aktyviai darbuojasi krepšinio pasaulyje, kiti – užsiima kitomis veiklomis.

Lrytas.lt pristato 10 pajėgiausių Lietuvos krepšininkų, kurie pastarojo dešimtmečio laikotarpiu pakabino sportinius batelius ant vinies.

10. Dainius Šalenga 42 m. 197 cm

D.Šalenga profesionaliai krepšinį žaidė nuo 1997 m., rungtyniavo Vilniaus „Sakaluose“, Kauno „Žalgiryje“, Žeronos „Akasvayu“, Kijevo „Budivelnik“, Panevėžio „Lietkabelyje“, Utenos „Juventus“ ir eilę pavadinimų jo žaidimo metu pakeitusiose Prienų ekipoje.

Jis penkis kartus tapo LKL čempionu, sykį laimėjo LKL dėjimų konkursą, triskart kėlė į viršų BBL čempionų taurę, laimėjęs yra ir Ukrainos nacionalinį čempionatą.

Kartu su Lietuvos vyrų rinktine jis yra iškovojęs 2003 m. Europos čempionato auksą.

Paskutiniąsias karjeros rungtynes D.Šalenga sužaidė 2017 m., kai atstovavo Alytaus „Dzūkijos“ klubui. Šiuo metu D.Šalenga yra Prienų „Cbet“ komandos trenerio Manto Šerniaus asistentas.

9. Antanas Kavaliauskas 35 m. 208 cm

A.Kavaliauskas 2019 m. vasarą netikėtai paskelbė, kad baigia krepšininko karjerą.

Aukštaūgis savo karjeroje žaidė įvairiuose Europos klubuose: Atėnų „Panionios“, Kavalos „Kavala“, Kazertos „Juvecaserta“, Verolio „Societa“, Rygos VEF, Bilbao „Basket“, Vilniaus „Lietuvos Ryto“ ir Kauno „Žalgirio“ komandose.

Su „Žalgiriu“ A.Kavaliauskas 2019 m. laimėjo trečiąjį iš eilės LKL čempionų titulą, o 2018 m. iškovojo ir Eurolygos bronzą. 2015 m. su Lietuvos rinktine krepšininkas iškovojo Europos čempionato sidabrą. 2005 m. pasaulio jaunimo (iki 21 metų) pirmenybėse Argentinoje aukštaūgis pasidabino čempionato auksu.

Šiuo metu A.Kavaliauskas didesnę laiko dalį praleidžia JAV.

8. Marijonas Petravičius 40 m. 207 cm

M.Petravičius karjerą pradėjo 1997 m., kai atstovavo „Šilutės“ komandai.

Lietuvos rinktinėje žaidęs atletas krepšininko karjerą baigė 2012 m., kai dėl plaučių ligos mikroembolijos nebegalėjo užsiimti sportu.

M.Petravičius paskutinį kartą ant parketo buvo pasirodęs 2012 m. vasario mėnesį su Maskvos „Chimki“ klubo marškinėliais.

Tai buvo vienintelės jo rungtynės šioje komandoje. Dar prieš tai aukštaūgis trumpam buvo sudaręs kontraktą su Mariupolio „Azovmas“ ekipa, bet joje taip ir nedebiutavo. Per savo karjerą lietuvis atstovavo Milano „Olimpia“, Vilniaus „Lietuvos ryto“, Ventspilio „Ventspils“, Ostendės „Telent“ ir „BC Mitteldeutscher“ klubams.

2009 metais jis su „Lietuvos rytu“ laimėjo Europos taurę ir buvo pripažintas naudingiausiu finalo krepšininku. Šiuo metu M.Petravičius dirba treneriu JAV, kur moko studentus.

7. Martynas Pocius 33 m. 196 cm

M.Pocius karjerą baigė Ispanijoje. 2016-2017 m. Murcijos UCAM ekipos garbę gynes žaidėjas nebegalėjo kęsti nugaros skausmų, kurie prasidėjo 2010 m. pasaulio čempionate.

2009 m. M.Pocius baigė Djuko universitetą ir Kauno „Žalgiryje“ pradėjo savo profesionalaus krepšininko karjerą, kuri truko aštuonerius metus.

„Žalgiryje“ gynėjas žaidė iki 2011 m., kuomet dviem sezonams persikėlė į Madrido „Real“ bei tapo Ispanijos lygos ir Ispanijos Karaliaus taurės čempionu.

2013 m. krepšininkas dar kartą grįžo į „Žalgirį“ ir čia praleido vieną sezoną. Tuomet jo karjera pakrypo į Turkijos lygos Stambulo „Galatasaray“ klubą, kuriame jis taip pat žaidė vienerius metus.

2015 m. M.Pocius trečiąjį kartą papildė „Žalgirio“ komandą, tačiau po sezono išvyko į Mursijos UCAM klubą, kuriame ir baigė karjerą.

M.Pocius su „Žalgiriu“ triskart laimėjo LKL pirmenybes, dukart triumfavo Baltijos krepšinio lygoje ir kartą – šalies taurės turnyre.

Su Lietuvos rinktine jis iškovojo 2010 m. pasaulio čempionato bronzos medalį ir 2013 m. Europos čempionato sidabrą. 

Šiuo metu M.Pocius dirba „Denver Nuggets“ klubo organizacijoje.

6. Robertas Javtokas 39 m. 211 cm

R.Javtokas buvo vienas geriausių Lietuvos pastarojo dešimtmečio „centrų“. Įspūdingų fizinių galimybių puolėjas negailėdavo varžovų krepšio lanko.

2001 m. NBA lygoje 56 šaukimu „San Antonio Spurs“ klubo pakviestas krepšininkas stipriausioje pasaulio lygoje taip ir nedebiutavo, tačiau turėjo skambią karjerą Eurolygoje.

Atėnų „Panathinaikos“, Vilniaus „Lietuvos Rytas“, Maskvos „Dinamo“, Maskvos „Chimki“, Valensijos „Valencia“, Kauno „Žalgiris“ – skambiausios R.Javtoko karjeros stotelės, o galutine 2017 m. tapo būtent „Žalgiris“, kuriame šiuo metu puolėjas eina sporto direktoriaus pareigas.

Per savo karjerą R.Javtokas aštuonis kartus tapo LKL čempionu. Žaisdamas Atėnų „Panathinaikos“ 2007 m. tapo Eurolygos nugalėtoju. 2010 m. kartu su Lietuvos krepšinio rinktine iškovojo pasaulio čempionato bronzos medalius. 2013 m. ir 2015 m. Europos krepšinio čempionate pelnė sidabro apdovanojimus.

5. Rimantas Kaukėnas 42 m. 192 cm

R.Kaukėnas Lietuvoje vadinimas geležiniu žmogumi. Gynėjas karjerą pradėjo Siton Hallo universitete NCAA lygoje, kurioje praleido ketverius metus. 2000 m. baigęs mokslus krepšininkas grįžo į Europą ir tapo Galil Eliono „Hapoel“ komandos lyderiu.

Šioje ekipoje praleidęs vieną sezoną R. Kaukėnas atvyko į Lietuvą ir tapo Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandos nariu.

Po tokio sėkmingo sezono R.Kaukėnas išvyko į Italiją, kur nuo 2005 m. rungtyniavo Sienos „Montepaschi“ komandoje. Tai buvo vieni geriausių krepšininko karjeros metų.

Tiesa, 2009 m. vasarą jis sulaukė Eurolygos grandų dėmesio, kai pasirašė vienerių metų kontraktą su Madrido „Real“ komanda. Tačiau jau 2010 m. jis vėl sugrįžo į Sienos klubą ir pasirašė trejų metų sutartį.

Nepaisant sėkmingo etapo Italijoje, 2012 m. R.Kaukėnas pagaliau grįžo į Lietuvą, kur pasirašė sutartį su Kauno „Žalgirio“ klubu.

Kaune gynėjas praleido tik metus, o 2013 m. spalį pasirašė vieno mėnesio sutartį su Vitorijos „Laboral Kutxa“ klubu, tačiau jau lapkričio mėnesį persikėlė į Emilijos Redžo „Grissin Bon“ klubą, kuriame 2018 m. ir baigė krepšininko karjerą.

Lietuvos gynėjas du kartus triumfavo LKL, vieną kartą NEBL čempionate. R.Kaukėnas taip pat penkis kartus tapo Italijos čempionu, o 2007 m. iškovojo naudingiausio finalo serijos žaidėjo apdovanojimą.

Tuo tarpu su Lietuvos krepšinio rinktine 2007 m. Europos čempionate laimėjo bronzos medalius. R.Kaukėnas prieš septynerius metus įkūrė savo vardo labdaros fondą ir nuo tos akimirkos padeda rinkti lėšas vaikams, kurie serga vėžiu.

4. Darius Songaila 41 m. 206 cm

D.Songaila profesionalo karjerą pradėjo 2002 metais Maskvos CSKA komandoje. Vėliau jis rungtyniavo NBA klubuose: „Sacramento Kings“, „Chicago Bulls“, „Washington Wizards“, „New Orleans Hornets ir „Philadelphia 76ers“.

Grįžęs į Europą, D.Songaila žaidė Stambulo „Galatasaray“, Valjadolido „Bancos de Rueda“, Donecko „Doneck“, „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ ekipose.

D.Songaila daug metų buvo labai svarbus Lietuvos rinktinės žaidėjas. Pirmą kartą nacionalinės komandos marškinėlius jis apsivilko 2000-ųjų Sidnėjaus olimpinėse žaidynėse, kur su komanda iškovojo bronzos medalius. 2003 metais Švedijoje su rinktine jis tapo Europos čempionu, o 2007-aisiais Ispanijoje iškovojo bronzą.

2014 m. sezone puolėjas atvyko į Kauną, kur po metų baigė karjerą ir prisijungė prie komandos trenerių štabo. Šiuo metu D.Songaila darbuojasi „San Antonio Spurs“ trenerių štabe.

3. Linas Kleiza 34 m. 203 cm

L.Kleiza profesionalo karjerą pradėjo 2005 m., kai NBA naujokų biržoje jį 27-uoju šaukimu pakvietė „Portland Trail Blazers“ komanda. Tiesa, krepšininkas iškart buvo išmainytas į „Denver Nuggets“, kur praleido net keturis sezonus.

Vėliau sekė puikus sezonas Eurolygoje. Tiesa, su Pirėjo „Olympiakos“ klubu jam Senojo žemyno turnyre laimėti nepavyko.

Vėliau puolėjas dar kartą grįžo į NBA, kur gynė „Toronto Raptors“ garbę. Vis dėlto 2013 m. L.Kleizos karjera ėmė ristis žemyn. Du nesėkmingi sezonai Stambulo „Fenerbahce“ ir Milano „Olimpia“ klubuose ir 2015 m. L.Kleiza nusprendė baigti karjerą.

Šiuo metu L.Kleiza yra Vilniaus „Ryto“ komandos sporto direktorius.

2. Ramūnas Šiškauskas 41 m. 198 cm

R.Šiškauskas 2003 m. Europos čempionas, 2000 m. Sidnėjaus olimpiados ir 2007-ų Senojo žemyno pirmenybių bronzos medalininkas. Po 2008 m. Pekino olimpinių žaidynių (4-a vieta) ir prieš 2009 metų Europos čempionatą Lenkijoje R.Šiškauskas baigė karjerą Lietuvos rinktinėje.

R.Šiškauskas Lietuvos, Italijos ir Graikijos lygų čempionas, 5 kartus tapo Rusijos čempionatų nugalėtoju. Krepšininkas iš Kaišiadorių du sykius laimėjo Eurolygos turnyrą (su Atėnų „Panathinaikos“ 2007 ir CSKA 2008). 2007 m. Madride jis tapo naudingiausiu Eurolygos žaidėju. 

„Ramūnas žmogus, kuriuo galėjome pasikliauti ir aikštėje, ir už jos ribų. Jo patirtis, įgūdžiai ir išmintis – buvo svarbus indėlis į CSKA pergales. Ramūnas įrodė, kad aikštėje jam nėra neįvykdomų užduočių ir jis gali įvykdyti bet kokį trenerio nurodymą.

R.Šiškauskas kuklus, padorus ir inteligentiškas žmogus, labai atsidavęs savo šeimai. Nepaprastai malonu būdavo bendrauti su juo, jo žmona Edita ir vaikais.

Ramūno įgimtas ramumas ir draugiškumas padėjo komandoje sukurti puikų mikroklimatą. Nuoširdžiai linkiu Ramūnui ir jo šeimai sėkmės gyvenime po sportinės karjeros pabaigos. Mes visada džiaugsimės matydami jį Maskvoje“, – rašė CSKA prezidentas Andrejus Vatutinas.

Krepšininkas per savo karjerą žaidė tokiuose klubuose kaip Vilniaus „Lietuvos rytas“, Trevizo ,Benetton“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Maskvos CSKA. Šiuo metu R.Šiškauskas gyvena Vilniuje, o 2017 m. prisijungė prie Dainiaus Adomaičio treniruojamos Lietuvos krepšinio rinktinės trenerių štabo.

1. Šarūnas Jasikevičius 43 m. 193 cm

2013-2014 m. sezonas buvo vienas sunkiausių per Š.Jasikevičiaus, kaip profesionalo, karjerą, prasidėjusią 1998 metais Vilniaus „Lietuvos ryto“ ekipoje. Su Kauno „Žalgiriu“ jis laimėjo rečiau, nei norėjo, o sirgaliai iš 38 metų krepšininko reikalavo daugiau, nei jis galėjo duoti.

Eurolygoje Š.Jasikevičius pelnė po 7,6 taško ir atliko po 3,2 rezultatyvaus perdavimo, bet ginantis vaikytis 10 metų ar dar jaunesnius varžovus buvo sunku. Tapo aišku, kad birželio 2014 m. birželio 6 dieną Kaune vykusios rungtynės, kuriose „Žalgiris“ įveikė Klaipėdos „Neptūną“, buvo paskutinės Š.Jasikevičiui kaip krepšininkui.

Š.Jasikevičiaus karjerą puošia su rinktine iškovoti titulai: 2000 m. Sidnėjuje jis laimėjo olimpinę bronzą, 2003 m. tapo Europos čempionu ir buvo išrinktas naudingiausiu čempionato žaidėju, o 2007 m. iškovojo Europos čempionato bronzą. Po studijų Merilando universitete profesionalo karjerą 1998-aisiais pradėjęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ komandoje, su kuria tapo LKL vicečempionu, vėliau įžaidėjas keliavo per garsiausius Europos klubus. 2005–2007 m. Š.Jasikevičius bandė laimę NBA: žaidė „Indiana Pacers“ ir „Golden State Warriors“ ekipose, bet vėliau nutarė karjerą tęsti Europoje.

2000 m. su Liublianos „Olimpija“ laimėjo Slovėnijos taurę ir buvo išrinktas šios šalies lygos naudingiausiu sezono žaidėju. 2001 m. ir 2003 m. su „Barcelona“ laimėjo Ispanijos čempionatą ir taurę; 2003 m. išrinktas Ispanijos lygos finalo serijos naudingiausiu žaidėju; 2003 m. su „Barcelona“ iškovojo ir Eurolygos taurę. 2004 m. ir 2005 m. su Tel Avivo „Maccabi“ laimėjo Izraelio čempionatą ir iškovojo taurę, laimėjo Eurolygą, o 2005-aisiais dar tapo ir Eurolygos finalo ketverto naudingiausiu žaidėju.

2008 m., 2009 m. ir 2010 m. su Atėnų „Panathinaikos“ tapo Graikijos čempionu, 2008 m., 2009 m., 2012 m. su šia komanda laimėjo Graikijos taurę, o 2009 m. – Eurolygą. 2011 m. su Stambulo „Fenerbahce“ laimėjo Turkijos taurę. 2014 m. su Kauno „Žalgiriu“ tapo Lietuvos čempionu.

Šiuo metu Š.Jasikevičius yra vyriausiasis Kauno „Žalgirio“ treneris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.