EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuvių reitingas: nuo ALBA lyderio R. Giedraičio iki „Žalgirio“ atsarginių

Šių metų birželį Kaune vyksiančiame olimpinių žaidynių atrankos turnyre apie pusę Lietuvos rinktinės turėtų sudaryti Eurolygos komandose žaidžiantys krepšininkai. Naujasis rinktinės treneris Darius Maskoliūnas svarbiausio žemyno klubų turnyro pirmajame rate galėjo stebėti dvylikos tautiečių žaidimą.

Rokas Giedraitis, Artūras Milaknis, Lukas Lekavičius ir Martinas Gebenas Eurolygoje buvo pastebimi.<br>G.Bitvinsko/Twitter nuotr. 
Rokas Giedraitis, Artūras Milaknis, Lukas Lekavičius ir Martinas Gebenas Eurolygoje buvo pastebimi.<br>G.Bitvinsko/Twitter nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2020, 5:06 PM

Tiesa, trys jauniausi Kauno „Žalgirio“ krepšininkai rungtyniavo vos po kelias minutes, o rinktinės senbuvis Mindaugas Kuzminskas jau nutraukė sutartį su Pirėjo „Olympiakos“ klubu.

Dar du lietuviai Artūras Gudaitis ir Marius Grigonis didelę pirmojo rato dalį praleido dėl traumų. Visas 17 rungtynių žaidė tik trys lietuviai Edgaras Ulanovas, Artūras Milaknis ir Rokas Giedraitis, kuris ne tik tapo Berlyno ALBA ekipos lyderiu, bet ir buvo neabejotinai pastebimiausias tarp mūsų šalies atstovų.

Rokas Giedraitis

Berlyno ALBA vadovai nesuklydo, kai užpernai į savo komandą pakvietė R.Giedraitį. Šį sezoną 27 metų puolėjas yra rezultatyviausias ALBA žaidėjas, o kartu ir rezultatyviausias Eurolygos lietuvis.

Pirmą sezoną Eurolygoje rungtyniaujantis R.Giedraitis būna rezultatyvus net tada, kai nežaidžia gerai. Jis net 13 iš 17 rungtynių pelnė 10 ar daugiau taškų ir Eurolygoje pagal rezultatyvumą užima 13-ąją vietą (vid. 13,9 tšk.). Per dvejas rungtynes jis įmetė daugiau nei 20 taškų: 21 tašką – į Stambulo „Anadolu Efes“ krepšį, 22 taškus – į Belgrado „Crvena zvezda“ krepšį.

Neabejotinai grėsmingiausias lietuvio ginklas yra tritaškiai metimai (jis pataikė 42,7 proc. tritaškių), tačiau ko gero dar labiau džiugina tai, kad R.Giedraitis, palyginti su praėjusiu sezonu, praplėtė puolimo veiksmų arsenalą. Jis kur kas aktyviau žaidžia varžovų baudos aikštelėje: arba veržiasi po krepšiu, arba gauna kamuolį užsiėmęs gerą padėtį.

R.Giedraitis tapo ir labai svarbia Berlyno komandos gynybos sistemos dalimi. Jis puikiai jaučia, kada reikia kuštelėti ranką, kad perimtų kamuolį, ir neretai pats pabaigia savo pradėtas greitas atakas. Pagal perimtus kamuolius ALBA puolėjas Eurolygoje užima antrąją vietą (vid. 1,5).

Kad ALBA treneris Aito Garcia Renesesas lietuvį vertina labai aukštai, patvirtina skaičiai. R.Giedraitis net 16 iš 17 rungtynių pradėjo starto penkete ir žaidžia ilgiausiai komandoje (vid. 27,9 min.).

Marius Grigonis

M.Grigonis du pirmuosius sezono mėnesius buvo pagrindinis „Žalgirio“ puolimo variklis. Iki lapkričio vidurio jo rezultatyvumas per visas 7 rungtynes buvo dviženklis. 25 metų gynėjas žaidė agresyviai ir buvo pavojingas įvairiose aikštės vietose: dažnai mėtydavo ir iš toli, ir iš vidutinio nuotolio, verždavosi, nors neretai klysdavo, bet dar dažniau versdavo varžovus prasižengti, kartais pridėjęs ir vaidybos elementų. Kita vertus, kartais M.Grigonis gana ilgas atkarpas tūnodavo komandos draugų šešėlyje.

Tačiau dar lapkričio pirmąją dieną per rungtynes su Stambulo „Fenerbahçe“ klubu M.Grigonis pėdos traumą. Nors iš pradžių neatrodė, kad trauma sudėtinga, vėliau paaiškėjo, kad krepšininkui reikia atlikti operaciją. Gali būti, kad M.Grigonis užribyje liks iki pavasario.

M.Grigonis spėjo sužaisti 10 rungtynių (visas rungtynes pradėjo starto penkete), aikštėje praleisdavo 25,8 min., pelnydavo 11,5 taško ir išprovokuodavo 4 pražangas. Jis pataikė 51,2 proc. dvitaškių ir 38,6 proc. tritaškių (tiesa, tolimų metimų taiklumas pablogėjo lapkričio antroje pusėje, kai M.Grigonis žaidė kęsdamas pėdos skausmą).

Kauno komandos gynėjas per „nelaimingas“ rungtynes su „Fenerbahçe“ klubu pelnė 19 taškų ir pakartojo asmeninį karjeros rekordą. Eurolygos rezultatyviausių žaidėjų sąraše M.Grigonis užima 29-ąją vietą, o pagal išprovokuotas pražangas (vid. 4) yra 13-tas.

Artūras Gudaitis

A.Gudaitis praleido sezono pradžią dėl sunkios kelio traumos, kurią patyrė praėjusių metų vasario pirmąją dieną. Milano „Olimpia“ vidurio puolėjas į aikštę grįžo tik spalio pabaigoje, bet po kelių savaičių iškrito iš rikiuotės dėl riešo traumos ir nežaidė dar mėnesį.

Pasveikęs A.Gudaitis trykšta noru parodyti, jog nėra prastesnis, negu buvo praėjusį sezoną. Vis dėlto jo noras, atrodo, bent kol kas nesutampa su fizinėmis galimybėmis. Vidurio puolėjas gerai atlieka parengiamąjį darbą ir labai aktyviai kovoja dėl geresnės pozicijos varžovų baudos aikštelėje, bet gavus kamuolį, jam neretai pritrūksta jėgų, kad pabaigtų ataką taikliu metimu. Neatsitiktinai A.Gudaičio dvitaškių metimų taiklumas yra tik 47,8 proc. – labai žemas žaidėjui, kuris daugumą metimų atlieka iš po krepšio (praėjusį sezoną jis pataikydavo 63,9 proc. dvitaškių).

Kita vertus, A.Gudaičio fizinė forma kiekvieną savaitę vis gerėja. Todėl trenerio Ettorės Messinos viltys, kad 26 metų lietuvis netrukus žais taip pat ir dar geriau, kaip iki traumos, yra visiškai pagrįstos.

Kol kas A.Gudaičio vidurkiai yra 9,2 taško, 4,1 atkovoto kamuolio ir 4,1 išprovokuotos pražangos. Praėjusį sezoną iki traumos jis pelnydavo 12,5 taško, atkovodavo 7,1 kamuolio ir išprovokuodavo 4,8 pražangos.

A.Gudaitis jau ir dabar Eurolygoje užima 10-ąją vietą pagal išprovokuotas pražangas. Tiesa, stabdyti A.Gudaitį pražangomis nėra labai geras sprendimas, nes „Olimpia“ vidurio puolėjas Eurolygoje užima 16-ąją vietą pagal baudos metimų taiklumą (85,7 proc.).

Edgaras Ulanovas

E.Ulanovas yra vienintelis „Žalgirio“ krepšininkas, visas 17 rungtynių pradėjęs starto penkete. Nors 27 metų puolėjui pasitaiko ir juodų dienų, treneris Š.Jasikevičius juo labai pasitiki – per pirmąjį ratą aikštėje daugiau laiko nei E.Ulanovas praleido tik vienas Kauno komandos žaidėjas Thomasas Walkupas.

E.Ulanovas gali gerai sužaisti vienas prieš vieną tiek toliau nuo krepšio, tiek baudos aikštelėje, gali įmesti iš toli ar vidutinio nuotolio, o kartais prisimena užpraeitą sezoną jo vizitine kortele tapusį veiksmą žaidimą nusisukus nuo krepšio. Net tada, kai nesiima iniciatyvos, jis dažniausiai būna puiki komandos puolimo jungiamoji grandis.

Vis dėlto E.Ulanovas žaidžia gana nestabiliai. Jis per rungtynes su „Barcelona“ nepelnė nė vieno taško, lapkričio ir gruodžio mėnesiais net šešeriose iš eilės rungtynėse nepataikė nė vieno tritaškio, o 10 ar daugiau taškų įmetė tik septynis kartus (sezono rekordas – 16 taškų į „Valencia“ krepšį).

Atrodo, E.Ulanovui ne visai pavyko susitvarkyti ir su psichologiniu spaudimu. Jei krepšininkui nepavykdavo puolant, jis pradėdavo daryti klaidas, kartais gana šiurkščias ir gindamasis. Laimei, ši bėda jį labiau persekiojo sezono pradžioje, o pastaruoju metu puolėjas žaidžia patikimiau.

Šį sezoną E.Ulanovas pelno 7,3 taško ir atkovoja 3,1 kamuolio. Jo rezultatyvumo vidurkis beveik nesikeičia jau ketvirtą sezoną, tačiau taiklumas yra gerokai prastesnis nei tris praėjusius sezonus – tik 43,9 proc. dvitaškių ir 29,7 proc. tritaškių.

Lukas Lekavičius

Po dviejų metų pertraukos į „Žalgirį“ grįžęs L.Lekavičius sunkiai pritampa pasikeitusioje komandoje. Nors 25-erių metų gynėjas sutiko tą patį trenerį Š.Jasikevičių, jis vis dar ieško vietos „Žalgirio“ sistemoje ir neretai blaškosi kaip į krantą išmesta žuvis.

Akivaizdu, kad L.Lekavičius gali terorizuoti varžovų gynybą aštriais prasiveržimais, gerai žaidžia du prieš du, bet ne visos geriausios jo savybės yra panaudojamos. Dėl to gynėjas kartais ilgai varinėjasi kamuolį nepriimdamas jokio sprendimo, kol atsiduria aklagatvyje. Tiesa, L.Lekavičius aktyviais veiksmais ne sykį išjudino sustingusią komandą, bet jo aktyvumo atkarpos paprastai nebūna ilgos.

Viena iš malonių išimčių tapo pirmosios šių metų rungtynės su Tel Avivo „Maccabi“ klubu, į kurio krepšį L.Lekavičius įmetė net 23 taškus. 180 cm ūgio gynėjas per Eurolygos rungtynes daugiau nei 20 taškų pelnė vos antrą kartą karjeroje (jo rekordas – 29 taškai žaidžiant su Bambergo „Brose“ klubu 2017 m. vasarį).

Kita vertus, vienerias rungtynes L.Lekavičius baigė nepelnęs nė taško, vieną mačą treneris Š.Jasikevičius visai neleido gynėjo į aikštę. L.Lekavičius šį sezoną įmeta 9,5 taško (tai – aukščiausias vidurkis jo karjeroje), bet atlieka tik 2,6 rezultatyvaus perdavimo, o iki rungtynių su „Maccabi“ buvo pataikęs vos 6 iš 23 tritaškių.

Artūras Milaknis

Bandymas puolant remtis A.Milaknio tritaškiais yra tarsi lošimas loterijoje. Kartą „Žalgiris“ ištraukė laimingą bilietą – per triuškinamai laimėtas rungtynes su Miuncheno „Bayern“ klubu pagrindinis kauniečių snaiperis pataikė penkis tritaškius ir pelnė 19 taškų, tačiau tai buvo reta išimtis.

A.Milaknio rezultatyvumas tik penkeriose rungtynėse buvo dviženklis, jis tik dvejose rungtynėse pataikė daugiau nei du tritaškius, o per mačą su Madrido „Real“ komanda apskritai nepelnė nė taško.

A.Milaknio vidurkis šį sezoną yra 7,2 taško (šis skaičius beveik nesikeičia ketvirtą sezoną). Jo tritaškių taiklumas (37,7 proc.) yra vienas geriausių komandoje, bet blogiausias per pastaruosius šešis sezonus. Maža to, sunku suskaičiuoti, kiek kartų patyręs 33-ejų metų gynėjas dvejodamas trypčiojo prie tritaškio linijos ir galiausiai atlikdavo perdavimą, kai atrodydavo, jog vienintelis teisingas sprendimas yra mesti į krepšį.

Dar viena nepataisoma A.Milaknio yda – beprasmės pražangos, kurių būtų galima išvengti, jei krepšininkas gindamasis nepatingėtų žengti porą žingsnių ir užsiimtų geresnę padėtį.

Kita vertus, kartais A.Milaknis labai praverčia net nemesdamas į krepšį, nes varžovai baiminasi jo tritaškių ir skiria jam padidintą dėmesį. Tokiais atvejais daugiau erdvės lieka komandos draugams.

Paulius Jankūnas

„Žalgirio“ kapitonas vis dar gali būti komandos gynybos ramstis. Per kai kurias rungtynes 35-erių metų puolėjas taip užtverdavo visus kelius prie savo krepšinio, kad varžovams į kauniečių baudos aikštelę net nevertėjo kišti nosies. P.Jankūno patirtis praversdavo ir puolant – laiku ir vietoje pastatytomis užtvaromis neretai naudodavosi ir M.Grigonis, ir L.Lekavičius, ir kiti komandos draugai.

Vis dėlto geras P.Jankūno rungtynes keisdavo blogos. Per kai kuriuos mačus septynioliktą sezoną Eurolygoje žaidžiantis puolėjas tiek puldamas, tiek gindamasis darydavo daug smulkių pozicinių klaidelių, kurios anksčiau jam buvo visai nebūdingos.

Didžiausia P.Jankūno bėda šį sezoną yra metimų taiklumas. Jis pataiko vos 46,9 proc. dvitaškių ir neįmetė nė vieno iš 10 tritaškių. Veteranas nepataiko iš tokių padėčių, iš kokių anksčiau galėdavo įmesti užsimerkęs ir nebepasitiki savimi – kartais nemeta net būdamas visai laisvas. Įdomu, kad LKL varžybose P.Jankūnas pataikė 7 iš 13 tritaškių.

Nieko stebėtino, kad P.Jankūno sezono vidurkis yra vos 2,9 taško – prasčiausias per visą jo karjerą Eurolygoje. Net penkeriose rungtynėse Kauno komandos kapitonas nepelnė nė taško, o jo sezono rekordas yra vos 9 taškai (galima prisiminti, kad dar užpraeitą sezoną jo vidurkis buvo 11,3 taško).

Martinas Gebenas

Pirmąjį sezoną Eurolygoje žaidžiantis 25-erių M.Gebenas jau parodė, kad į „Žalgirį“ buvo pakviestas ne avansu. Nors kol kas jam skiriamas antraeilis vaidmuo, vidurio puolėjas pamažu įtikino trenerį Š.Jasikevičių, kad jo vieta ne ant atsarginių suolo, o aikštėje, ir pirmojo rato pabaigoje penkerias iš eilės rungtynes pradėjo starto penkete.

Puldamas M.Gebenas neblogai užsiima poziciją, panaudoja fizinę jėgą, gali sužaisti du prieš du ir per kai kuriuos mačus beveik niekuo nenusileido labiau patyrusiems varžovų aukštaūgiams. Tiesa, jam neretai kyla bėdų ginantis, bet problemos nėra neištaisomos. Vis dėlto kol kas M.Gebenas beveik nėra leidžiamas į aikštę po didžiosios pertraukos.

Pirmajame rate M.Gebenas žaidė 12 rungtynių, pelnydavo 3,2 taško ir atkovodavo 2,1 kamuolio. Jo asmeninis rekordas yra 11 taškų per rungtynes su „Anadolu Efes“ klubu.

Mindaugas Kuzminskas

Vasarą ilgametis Lietuvos rinktinės puolėjas priėmė trenerio Davido Blatto kvietimą ir persikėlė į „Olympiakos“ klubą. Tačiau dar nesibaigus rudeniui su Graikija atsisveikino ir amerikietis treneris, ir M.Kuzminskas.

Kaip ir praėjusį sezoną Milano komandoje, M.Kuzminskas gana pasyviai dalyvavo Pirėjo ekipos puolimo veiksmuose, ir gavęs kamuolį dažniausiai jį vos ne iškart švystelėdavo į krepšį.

Jei pavykdavo pataikyti, viskas baigdavosi gerai, tačiau šie M.Kuzminsko žaidimo įpročiai netenkino D.Blattą trenerio pareigose pakeitusio Kęstučio Kemzūros, todėl puolėjo dienos vilkint „Olympiakos“ aprangą buvo suskaičiuotos ir jis išvyko į Krasnodaro „Lokomotiv“ klubą.

M.Kuzminskas šį sezoną Eurolygoje žaidė 6 rungtynes, aikštėje praleisdavo 12,8 min. ir pelnydavo 5,8 taško. Jo sezono rekordas buvo 13 taškų.

Rokas Jokubaitis

Nors R.Jokubaitis jau nėra Eurolygos naujokas, šį sezoną psichologinė našta jį slegia, regis, daug stipriau nei 2018 metų pabaigoje, kai tuo metu 18-metis gynėjas debiutavo svarbiausiame žemyno turnyre. Treneris Š.Jasikevičius keliskart pabandė įleisti R.Jokubaitį į aikštę, bet viskas baigdavosi vienodai – keliomis jaunojo gynėjo klaidomis abiejose aikštės pusėse.

R.Jokubaitis šį Eurolygos sezoną žaidė tik 5,5 min. (per trejas rungtynes), nepelnė nė taško ir 3 kartus suklydo, o gruodžio viduryje patyrė čiurnos traumą.

Beje, LKL čempionate R.Jokubaitis žaidžia daug ramiau. Jis aikštėje praleidžia vidutiniškai 15,4 min. ir pelno 7,2 taško.

Karolis Lukošiūnas

Pirmąjį sezoną „Žalgirio“ aprangą vilkintis 22-ejų metų gynėjas sulaukė debiuto akimirkos, bet į aikštę būdavo leidžiamas labai retai ir tik kartą – ne paskutinėmis minutėmis, esant aiškiai dvikovos baigčiai. K.Lukošiūnas per trejas Eurolygos rungtynes žaidė 4 min. ir dar nėra pelnęs taškų.

K.Lukošiūno vidurkis LKL čempionate yra 6,4 taško.

Erikas Venskus

Dar 2018 metų gruodį Eurolygoje debiutavęs E.Venskus šio sezono pradžioje buvo tik keturioliktas ar penkioliktas „Žalgirio“ krepšininkas. Į dvyliktuką jis pateko tik tuomet, kai susižeidė M.Grigonis ir R.Jokubaitis, o estas Kerras Kriisa buvo paskolintas Prienų klubui.

19-metis puolėjas pirmajame rate žaidė tik vienerias rungtynes, per kurias aikštėje praleido 1,5 min. ir nė karto nemetė į krepšį.

LKL čempionate E.Venskus pelno 5,3 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.