EUROLYGA 2023

Europos taurė: kas laukia „Ryto“ antrajame etape?

Vilniaus „Ryto“ krepšininkai Europos taurės pirmajame etape laimėjo mažiau nei pusę rungtynių, tačiau to užteko, kad Lietuvos vicečempionai gautų teisę tęsti kovą dėl antrojo pagal svarbą žemyno trofėjaus.

Vilniaus „Ryto“ komanda pradeda kovas Europos taurėje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus „Ryto“ komanda pradeda kovas Europos taurėje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus „Ryto“ komanda pradeda kovas Europos taurėje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus „Ryto“ komanda pradeda kovas Europos taurėje<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Rytas“ pirmąją dvikovą žais su „Uniks“<br> eurocupbasketball.com nuotr.
„Rytas“ pirmąją dvikovą žais su „Uniks“<br> eurocupbasketball.com nuotr.
„Rytas“ pirmąją dvikovą žais su „Uniks“<br> eurocupbasketball.com nuotr.
„Rytas“ pirmąją dvikovą žais su „Uniks“<br> eurocupbasketball.com nuotr.
„Galatasaray“ klubas<br> eurocupbasketball.com nuotr.
„Galatasaray“ klubas<br> eurocupbasketball.com nuotr.
„Galatasaray“ klubas<br> eurocupbasketball.com nuotr.
„Galatasaray“ klubas<br> eurocupbasketball.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-01-07 08:02

Šią savaitę „Rytas“, kaip ir dar penkiolika komandų, pradės Europos taurės „Top 16“ etapą. Vilniečiai pateko į G grupę, kurioje susitiks su Kazanės „Uniks“, Stambulo „Galatasaray“ ir „Monaco“ ekipomis. Dvi geriausios grupės komandos iškovos kelialapius į atkrintamąsias varžybas.

Vilniaus krepšininkai pirmąsias rungtynes žais trečiadienį (sausio 8 d.) namie su Kazanės klubu. „Top 16“ etapas baigsis kovo 4 dieną.

„Rytas“ per pirmąjį etapą laimėjo ketverias iš dešimties rungtynių ir grupėje užėmė ketvirtąją vietą. Visi trys būsimieji Vilniaus krepšininkų varžovai iškovojo po šešias pergales, bet grupėse užėmė skirtingas vietas: „Uniks“ – pirmąją, „Galatasaray“ – antrąją, „Monaco“ – trečiąją.

Praėjusį sezoną šios keturios komandos irgi kovojo Europos taurės turnyre ir iš jo iškrito skirtinguose etapuose. „Uniks“ pasiekė pusfinalį, „Rytas“ – ketvirtfinalį, „Monaco“ kelionė baigėsi „Top 16“ etape, „Galatasaray“ – jau pirmajame etape.

Įdomu, kad pernai „Uniks“ ir „Rytas“ atkrintamosiose varžybose nusileido tai pačiai varžovei „Valencia“ komandai, o „Monaco“ krepšininkus „Top 16“ etape eliminavo paskutiniame ture lemiamas rungtynes laimėjęs „Rytas“.

Trys G grupėje žaidžiančios komandos jau yra iškovojusios Europos taurę. „Rytui“ šis prizas buvo įteiktas 2005 ir 2009 metais, „Uniks“ – 2011 metais, „Galatasaray“ – 2016 metais.

Kazanės „Uniks“

Praėjusį sezoną. Rusijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą (21 ir 5), pusfinalyje pralaimėjo „Chimki“ 1:3. Europos taurės pusfinalyje pralaimėjo „Valencia“ 0:2.

Europos taurė. Pirmojo etapo C grupėje užėmė 1 vietą (6 ir 4). Lyderiai: J.Smithas (16,8 tšk., 3,6 rez.perd.), E.McCollumas (16,2 tšk., 4,5 rez.perd., 6,9 išpr.praž.), R.Morganas (12 tšk., 5,8 atk.kam.), A.Tyusas (11,6 tšk., 6,9 atk.kam.) ir J.Kolesnikovas (5,9 tšk.).

Rusijos lyga. Laimėjo 7 iš 12 rungtynių ir užima ketvirtąją vietą. Lyderiai: E.McCollumas (20,3 tšk., 3,4 rez.perd.), R.Morganas (15,3 tšk., 6,3 atk.kam.), J.Smithas (15,3 tšk., 3,1 rez.perd.) ir A.Tyusas (9,4 tšk., 6,1 atk.kam.).

Optimalus penketas. Errickas McCollumas (JAV, 31, 188, nuo 2018 m. vasaros), Jordanas Theodore‘as (JAV, 30, 183, Atėnų AEK), Jamaras Smithas (JAV, 32, 191, nuo 2017 m. vasaros), Raymaras Morganas (JAV, 31, 202, nuo 2018 m. vasaros), Alexas Tyusas (JAV, 31, 203, Tel Avivo „Maccabi“). Treneris Dimitris Priftis (Graikija, nuo 2017 m. vasaros).

Komanda. Grįžti į Eurolygą trokštantis Kazanės klubas praėjusių metų pavasarį ir vasarą patyrė kelis labai skaudžius smūgius. Europos taurės turnyre „Uniks“ tapo tiek pirmojo etapo, tiek „Top 16“ etapo grupės nugalėtoju, bet per atkrintamąsias varžybas net nepateko į finalą, o Vieningos lygos pusfinalyje turėdamas aikštės pranašumą nusileido „Chimki“ komandai. Per kelias savaites kelialapis į Eurolygą apmaudžiai išsprūdo du kartus, bet lyg to būtų maža, Tatarstano krepšinio gerbėjams įgėlė Eurolygos vadovybė, kuri spręsdama, kam suteikti vardinį kvietimą, pasirinko ne „Uniks“, o Vieningoje lygoje žemesnę vietą užėmusį Sankt Peterburgo „Zenit“ klubą.

Nors galutinis tikslas nebuvo pasiektas, rezultatai buvo pakankamai geri. Todėl „Uniks“ vadovybė tarpsezoniu išsaugojo smogiamąją trijulę, kurią sudarė amerikiečiai E.McCollumas, J.Smithas ir R.Morganas, o prie jų pridėjo didelę Eurolygos patirtį turinčius A.Tyusą bei graiką Vangelį Mantzarį ir dar kelis naujokus.

Tačiau pasiteisino tik vienas pirkinys – A.Tyusas iškart tapo ketvirtuoju Kazanės komandą laikančiu banginiu. Tuo tarpu kiti naujokai žaidžia labai blankiai, o didžiausiu nusivylimu tapęs V.Mantzaris jau grįžo į Graikiją. Jį pakeisti bandys prieš kelias dienas sutartį su „Uniks“ sudaręs J.Theodore‘as, kuris prieš tris sezonus, kartu su Gediminu Oreliku, ryškiai suspindėjo Bandirmos „Banvit“ ekipoje, bet po to nesugebėjo atsiskleisti nė vienoje komandoje.

„Uniks“ labai reikia dar bent vienos patikimų rankų poros, nes šios komandos atsarginiai yra labai silpni. Per Europos taurės pirmąjį etapą keturi komandą tempiantys amerikiečiai pelnė daugiau nei du trečdalius taškų (69,2 proc.), o penktas pagal rezultatyvumą žaidėjas Jevgenijus Kolesnikovas įmesdavo tik 5,9 taško. Labiausiai Kazanės ekipos rezultatus lemia gynėjų duetas: Europos taurės turnyre J.Smithas pagal pelnomus taškus yra ketvirtas (vid. 16,8), E.McCollumas – šeštas (16,2).

Stambulo „Galatasaray“

Praėjusį sezoną. Turkijos lygos reguliariajame sezone užėmė 4 vietą (18 ir 10), pusfinalyje pralaimėjo Stambulo „Anadolu Efes“ 0:3. Turkijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo Ankaros „Türk Telekom“ 79:85. Iš Europos taurės iškrito pirmajame etape.

Europos taurė. Pirmojo etapo D grupėje užėmė 2 vietą (6 ir 4). Lyderiai: A.Harrisonas (16,6 tšk., 3,3 rez.perd., 5,2 išpr.praž.), G.Whittingtonas (12,9 tšk., 6,6 atk.kam.), Z.Auguste‘as (12,6 tšk., 7,2 atk.kam., 4,6 išpr.praž.), T.Websteris (8,3 tšk., 3,6 rez.perd.) ir L.Jonesas (7,9 tšk., 4 rez.perd.).

Turkijos lyga. Laimėjo 11 iš 15 rungtynių ir užima ketvirtąją vietą. Lyderiai: A.Harrisonas (12,9 tšk.), T.Websteris (12,2 tšk., 3,9 rez.perd.), G.Whittingtonas (12 tšk., 5,2 atk.kam.), Z.Auguste‘as (11,6 tšk., 5,8 atk.kam.) ir A.Poythressas (15,8 tšk.).

Optimalus penketas. Lazericas Jonesas (JAV, 29, 182, „Monaco“, Prancūzija), Tai Websteris (Naujoji Zelandija, 24, 193, nuo 2018 m. vasaros), Aaronas Harrisonas (JAV, 25, 198, nuo 2018 m. vasaros), Zachas Auguste‘as (JAV, 26, 208, nuo 2018 m. vasaros), Greggas Whittingtonas (JAV, 26, 206, „Galil Gilboa“, Izraelis). Treneris Ertugrulis Erdoganas (nuo 2018 m. vasaros).

Komanda. Vienas garsiausių Turkijos klubų, penkis kartus šios šalies čempionu tapęs „Galatasaray“ pastaraisiais sezonais nacionalinėje lygoje neprasimuša pro Stambulo „Fenerbahçe“ ir „Anadolu Efes“ užkardas. Tačiau „Galatasaray“ nepraranda vilčių patekti į Eurolygą per Europos taurės turnyrą, kurį jau laimėjo 2016 metais.

Iki galutinio tikslo dar ilgas kelias, bet „Galatasaray“ jau pagerino pernykštį rezultatą – praėjusį sezoną šis klubas iš Europos taurės turnyro buvo priverstas pasitraukti pirmajame etape. Įdomu, kad Stambulo klubas pažangą padarė žaisdamas beveik ta pačia sudėtimi. Po praėjusio sezono iš „Galatasaray“ išvyko tik vienas pagrindinio penketo krepšininkas – į Kauno „Žalgirį“ persikraustęs Nigelas Hayesas.

Šį sezoną dar aiškesniu „Galatasaray“ lyderiu tapo A.Harrisonas. Šis puolėjas Europos taurės turnyre užima penktąją vietą pagal rezultatyvumą (vid. 16,6 tšk.), o pirmajame etape buvo vienas iš keturių krepšininkų, aikštėje praleidusių ilgiau nei 300 minučių (beje, kitų trijų „nepakeičiamų“ žaidėjų komandos iš turnyro jau iškrito).

Aikštėje A.Harrisonui labiausiai padeda du kiti amerikiečiai Z.Auguste‘as ir G.Whittingtonas (beje, vienas nedaugelio „Galatasaray“ naujokų) bei Naujosios Zelandijos rinktinės lyderis T.Websteris, o gruodį labai rimta paspirtimi tapo dar vienas JAV krepšininkas Alexas Poythressas, kuris tris sezonus beldėsi į NBA klubus, šio sezono pradžioje pabandė jėgas Kinijos lygoje ir prieš persikeldamas į Turkiją visai nebuvo žaidęs Europoje.

Tiesa, gruodį ilgu suolu nepasižymintis „Galatasaray“ patyrė ir vieną didelį nuostolį. Dėl kelio tarumos bent dviem mėnesiams iš rikiuotės iškrito pagrindinis įžaidėjas Lazericas Jonesas.

„Monaco“

Praėjusį sezoną. Prancūzijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą (24 ir 10), finale pralaimėjo Vilerbano ASVEL 2:3. Prancūzijos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo ASVEL 87:101. Iš Europos taurės iškrito „Top 16“ etape.

Europos taurė. Pirmojo etapo A grupėje užėmė 3 vietą (6 ir 4). Lyderiai: E.Buckneris (10,7 tšk., 5,4 atk.kam.), A.Clemmonsas (10,7 tšk.), D.Bostas (10,1 tšk., 4,9 rez.perd.), Y.Ouattara (8,2 tšk.) ir P.Lacombe‘as (7,3 tšk.).

Prancūzijos lyga. Laimėjo 15 iš 17 rungtynių ir dalijasi pirmąją vietą su čempiono vardą ginančiu Vilerbano ASVEL. Lyderiai: N.Cole‘as (16,1 tšk., 5 rez.perd.), J.J.O‘Brienas (12,9 tšk.), D.Bostas (12,7 tšk., 4,8 rez.perd.), A.Clemmonsas (10,6 tšk.) ir Y.Ouattara (10,4 tšk.).

Optimalus penketas. Dee Bostas (JAV, 30, 188, nuo 2019 m. vasario), Anthony Clemmonsas (JAV, 25, 188, „Astana“, Kazachstanas), Norrisas Cole‘as (JAV, 31, 188, Avelino „Sidigas“, Italija), J.J. O‘Brienas (JAV, 27, 201, „Astana“, Kazachstanas), Ericas Buckneris (JAV, 29, 213, nuo 2018 m. gruodžio). Treneris Saša Obradovičius (Serbija, nuo 2019 m. kovo).

Komanda. Tik 2015 metais į Prancūzijos pirmąją lygą po ilgos pertraukos grįžęs Monako klubas iškart pareiškė pretenzijas kovoti dėl aukščiausių vietų ir per keturis praėjusius sezonus jau dukart žaidė „Pro A“ finale. Tapti šalies čempionu dar nepavyko, bet nesėkmės neatvėsino „Roca Team“ ambicijų, kurios lieka maksimalios.

„Monaco“ savo ambicijas patvirtina aikštėje. Nedidelės kunigaikštystės komanda užtikrintai pateko į Europos taurės „Top 16“ etapą, o praėjusį savaitgalį Prancūzijos lygoje sutriuškino čempiono vardą ginantį Vilerbano ASVEL klubą ir pavijo jį turnyro lentelėje. Jau porą mėnesių Monako krepšininkams viskas einasi kaip per sviestą. Nuo lapkričio vidurio jie abiejuose turnyruose laimėjo 13 iš 14 rungtynių, o vienintelę nesėkmę patyrė nieko nelėmusiame paskutiniame Europos taurės pirmojo etapo mače su Bolonijos „Virtus“ klubu.

„Monaco“ pergales užtikrina Europoje žvaigždėmis netapusių, bet pakankamai patyrusių ir įgudusių amerikiečių būrelis, kuriam žaidimo planą kuria serbas treneris S.Obradovičius, o aikštėje diriguoja prieš porą metų „Žalgiryje“ neįsitvirtinęs įžaidėjas D.Bostas. Monako komanda ypač sustiprėjo, kai lapkričio mėnesį nutraukė sutartį su kanadiečiu Dylanu Ennisu ir pakvietė buvusį NBA čempioną N.Cole‘ą, kuris geriausią karjeros sezoną NBA lygoje pelnydavo 10,6 taško ir jau yra sėkmingai žaidęs Eurolygos klubuose.

Verta pažymėti, kad „Monaco“ pergales skynė net žaisdamas be vieno pavojingiausių krepšininkų J.J.O‘Brieno, kuris tik gruodžio pabaigoje grįžo į aikštę išsigydęs plaštakos traumą.

Nors pirmajame Europos taurės etape legionieriai iš Šiaurės Amerikos pelnė beveik du trečdalius „Monaco“ taškų, ši komanda turi ir pajėgių vietos krepšininkų. Paulis Lacombe‘as ir Kimas Tillie žaisdami Prancūzijos rinktinėje laimėjo pasaulio pirmenybių medalius.

Vilniaus „Rytas“

Praėjusį sezoną. Lietuvos lygos reguliariajame sezone užėmė 3 vietą (26 ir 10), finale pralaimėjo Kauno „Žalgiriui“ 0:3. Lietuvos taurės finale nugalėjo „Žalgirį“ 70:67. Europos taurės ketvirtfinalyje pralaimėjo „Valencia“ 0:2.

Europos taurė. Pirmojo etapo B grupėje užėmė 4 vietą (4 ir 6). Lyderiai: P.Cruzas (13,1 tšk., 3,7 rez.perd.), E.Bendžius (12,1 tšk.), M.Echodas (10,5 tšk., 5 atk.kam.), T.Holloway (7,3 tšk., 4,7 rez.perd.) ir E.Kairys (7,2 tšk.).

Lietuvos lyga. Laimėjo 12 iš 17 rungtynių ir užima antrąją vietą. Lyderiai: P.Cruzas (11,6 tšk.), E.Bendžius (11,1 tšk.), M.Echodas (10,2 tšk., 5,1 atk.kam.) ir E.Kairys (7,7 tšk.).

Optimalus penketas. Tu Holloway (JAV, 30, 183, Stambulo „Büyükşehir“, Turkija), Pako Cruzas (Meksika, 30, 191, „Fuenlabrada“, Ispanija), Arnas Butkevičius (27, 197, nuo 2017 m. gruodžio), Eimantas Bendžius (29, 203, nuo 2018 m. vasaros), Martynas Echodas (22, 204, nuo 2017 m. vasaros). Treneris Dainius Adomaitis (nuo 2018 m. vasaros).

Europos taurės „Top 16“ etapo grupės

E grupė: Bolonijos „Virtus“ (Italija), Belgrado „Partizan“ (Serbija), Stambulo „Darüşşafaka“ (Turkija), Trento „Dolomiti Energia“ (Italija).

F grupė: Venecijos „Reyer“ (Italija), Brešos „Leonessa“ (Italija), Oldenburgo EWE (Vokietija), Patrų „Prometheas“ (Graikija).

G grupė: Kazanės „Uniks“ (Rusija), Stambulo „Galatasaray“ (Turkija), „Monaco“ (Prancūzija), Vilniaus „Rytas“ (Lietuva).

H grupė: Malagos „Unicaja“ (Ispanija), „Andorra“ (Ispanija), Bursos „Tofaş“ (Turkija), Badalonos „Joventut“ (Ispanija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?