EUROLYGA 2023

Kroatijos rankininkai laimėjo Europos čempionato puošmena tapusį mūšį

Kroatijos ir Ispanijos rinktinės įkėlė vieną koją į Europos rankinio čempionato pusfinalį. Šeštadienį ypač svarbų žingsnį tikslo link žengė Kroatijos rankininkai, turnyro puošmena tapusiame mūšyje Austrijos sostinėje Vienoje palaužę Vokietijos komandą.

 Kroatijos rinktinės ataka<br> IS.Scanpix.com nuotr.
 Kroatijos rinktinės ataka<br> IS.Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-01-18 23:51, atnaujinta 2020-01-18 23:57

Po trejų rungtynių I grupėje pirmaujančios Ispanija ir Kroatija turi po 6 taškus. Kitos komandos jau atsiliko: Vokietija, Austrija ir Baltarusija iškovojo po 2 taškus, Čekija – nė vieno. Iki antrojo etapo pabaigos liko du turai, o abu lyderiai susitvarkyti formalumus galės jau per kitas rungtynes, kuriose susitiks su žymiai silpnesniais varžovais.

Antrojo etapo I grupėje buvo trys aiškios favoritės. Dvi iš jų – Kroatijos ir Vokietijos rinktinės – šeštadienį susirėmė tarpusavyje. Vokiečiai jau buvo pralaimėję ispanams, tad jiems būtinai reikėjo iškovoti du taškus. Tačiau to padaryti nepavyko. Kvapą gniaužiančiame mūšyje pergalė 25:24 (11:14) išplėšė beveik visas rungtynes varžovus vijęsi Kroatijos rankininkai.

Didžiąją rungtynių dalį priekyje buvo Vokietijos rinktinė, kuri jau pirmojo kėlinio viduryje, Uwei Gensheimeriiui įmetus tris paeiliui įvarčius, įgijo nedidelę persvarą 8:5. Vokiečiai truputį geriau rengė ir pozicines atakas, bet skirtumą kūrė po kroatų klaidų bėgdami į greitą puolimą.

Kroatai klydo, nes stengėsi žaisti greičiau. Iš greito žaidimo išspausti naudos lyg ir pavykdavo, bet tik iš dalies. Teisėjai pirmajame kėlinyje net šešis kartus šalino vokiečius 2 minutėms ir į jų vartus skyrė tris baudinius (kroatai buvo pašalinti tris kartus, o jų vartus mestas tik vienas baudinys). Bet Kroatijos komanda baudinius metė labai prastai – iki pertraukos nuo 7 metrų linijos į vartus nepataikė nė karto.

Po pertraukos Kroatijos rankininkai nemažino tempo, tačiau pradėjo kur kas rečiau klysti ir kiečiau gintis. Greitų atakų bangos nusirito vokiečių vartų link ir 48-ąją min. rezultatas tapo lygus 22:22. Pasiekę tarpinį tikslą kroatai sulėtino žaidimą. Nors vienu metu netgi atrodė, kad ši taktika bus pražūtinga, kroatų trenerio Lino Červaro sprendimas pasiteisino ir iki sirenos likus pusantros minutės Igoras Karačičius primą kartą nuo 4-osios minutės persvėrė rezultatą 25:24.

Po to vokiečiai rengė labai ilgą ataką, bet du jų metimus blokavo Davidas Mandičius, o pavojingiausią Janniko Kohlbacherio smūgį nuo šešių metrų linijos atrėmė vartininkas Marinas Šego.

Beje, per paskutines 12 minučių abi komandos įmetė vos penkis įvarčius: kroatai – tris, vokiečiai – du.

Ispanijos rankininkai šeštadienį nugalėjo Austrijos rinktinę 30:26 (17:16), tačiau dėl dviejų taškų teko paprakaituoti. Tiesa, dar neįpusėjus pirmajam kėliniui 4 įvarčius paeiliui įmetė ispanai truputį nutolo (8:5 – 10-ąją min.), bet atsitiesę austrai greitai išlygino rezultatą. Europos čempionės vardą ginančiai Ispanijos rinktinei įgyti didesnę persvarą pavyko tik antrojo kėlinio viduryje (25:20 – 46-ąją min.).

Likus žaisti 8 min. austrams įsižiebė viltis atkurti intrigą. Teisėjai vieną po kito pašalino du Ispanijos rankininkus, bet austrai per 100 sekundžių, kurias turėjo dviejų žaidėjų pranašumą, ne tik neįmetė nė vieno įvarčio, bet ir nesutrukdė pasižymėti varžovams. Ispanijos rinktinė vėl padidino skirtumą 28:23 ir užsitikrino pergalę.

Aritmetinę galimybę patekti į pusfinalį išsaugojo Baltarusijos rinktinė, autsaiderių rungtynėse įveikusi Čekijos komandą 28:25 (13:11). Baltarusiai beveik visas rungtynes pirmavo 1-2 įvarčių skirtumu, o čekai rezultatą kartais išlygindavo, bet per visą mačą pirmavo tik kartą (po pirmosios atakos rezultatu 1:0). Maža to, paskutinėmis minutėmis Baltarusijos rinktinei pavyko padidinti persvarą iki 3 įvarčių ir išvengti nervingos pabaigos.

Antrasis etapas. I grupė (Viena)

Baltarusija – Čekija 28:25 (13:11). Vailupavas 6, Karaliokas 5, Nikulenkavas 5, Jurynokas 5/ Zdrahala 7, Kašparekas 6. 6007 žr. Geriausias žaidėjas – Ondrejus Zdrahala (Čekija).

Ispanija – Austrija 30:26 (17:16). Maqueda 6, Arino 4, Figuerasas 4, Entrerriosas 4/ Božovičius 5, Frimmelis 4. 9232 žr. Geriausias žaidėjas – Jorge Maqueda (Ispanija).

Kroatija – Vokietija 25:24 (11:14). Karačičius 7, Duvnjakas 5, Stepančičius 4/ Kasteningas 4, Gensheimeris 4, Reichmannas 4, Weberis 4. 9307 žr. Geriausias žaidėjas – Igoras Karačičius (Kroatija).

Lentelė: Ispanija ir Kroatija – po 6, Vokietija, Austrija ir Baltarusija – po 2, Čekija – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.