EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai. Įprastas L. Lekavičius, kitoks A. Milaknis ir skubantis R. Giedraitis

Eurolygos 22-ajame ture Kauno „Žalgiriui“ savo sąskaitą papildžius dar viena pergale, tikriausiai niekas nesistebėjo, kad komandą į priekį vedė pastarosiomis savaitėmis aiškiu lyderiu tapęs Lukas Lekavičius. Tačiau varžovus nustebino Artūras Milaknis, kuris dažniau veržėsi po krepšiu, negu mėtė iš toli. Šią savaitę rezultatyviai žaidė ir Berlyno ALBA puolėjas Rokas Giedraitis, bet oponentai sugebėjo rasti priešnuodžių ir jam, ir jo komandai.

Lukas Lekavičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2020, 11:48 PM

„Žalgiris“

Kauno „Žalgiris“ nepasiduoda ir nesitraukia iš kovos dėl kelialapio į Eurolygos atkrintamąsias varžybas. Lietuvos čempionai ketvirtadienį varžovų aikštėje įveikė Prancūzijos čempioną Vilerbano ASVEL klubą 79:74 ir iškovojo penktąją pergalę per pastarąsias septynerias rungtynes, žaistas po Kalėdų.

Pirmą kartą istorijoje Vilerbane laimėję kauniečiai pirmavo didžiąją rungtynių dalį, o šeimininkai į priekį išsiveržė tik per kelias trumpas atkarpas pirmajame ir ketvirtajame kėliniuose. Trečiajame kėlinyje „Žalgiris“ buvo įgijęs 11 taškų persvarą, bet varžovams pavijus kova prasidėjo iš naujo. Vis dėlto lemiamu metu Kauno komanda žaidė truputį tiksliau nei Vilerbano ekipa, kuri liko be trenerio Zvezdano Mitrovičiaus, pašalinto už dvi technines pražangas.

„Žalgiris“ į Prancūziją iškeliavo be traumuoto Mariaus Grigonio, o dvyliktuke, kaip įprasta, buvo penki užsieniečiai ir septyni lietuviai. Lietuvos krepšininkai pelnė daugiau nei pusę komandos taškų – 44 iš 79.

Vėl rezultatyviausiai žaidęs Lukas Lekavičius įmetė 21 tašką, Artūras Milaknis – 12, Edgaras Ulanovas – 6, Paulius Jankūnas – 5. Trumpai žaidęs Rokas Jokubaitis taškų nepelnė, o Martinas Gebenas ir Karolis Lukošiūnas liko ant suolo.

Vilerbano komandoje buvo registruoti ir žaidė šeši Prancūzijos krepšininkai. Tačiau traumų neišsigydę Edwinas Jacksonas bei Antoine‘as Diot į aikštę žengė vos kelioms minutėms, o taškus pelnė tik du prancūzai Theo Maledonas (13) ir Livio Jeanas-Charles‘is (12). Beje, dėl traumų nebuvo registruoti dar du prancūzai Amine‘as Noua ir buvęs Europos čempionas Charles‘is Kahudi.

Sausio mėnesį sėkmingai žaidęs „Žalgiris“ pakilo į 13-ąją vietą. Kauno komanda, kaip ir ASVEL bei Vitorijos „Baskonia“, per 22 turus iškovojo 8 pergales. Ši trijulė minimaliai lenkia paskutinę vietą besidalijančius Berlyno ALBA, Miuncheno „Bayern“ ir Sankt Peterburgo „Zenit“ klubus, kurie turi po 7 pergales.

Kitą savaitę Eurolygoje vyks dviejų turų rungtynės, o „Žalgiris“ į aikštę žengs jau antradienį, kai Kaune išmėgins jėgas su Pirėjo „Olympiakos“ klubu. Daugkartiniai Graikijos čempionai turi 9 pergales ir kauniečius lenkia vienu tašku.

Šią savaitę „Olympiakos“ namie žaidė su „Baskonia“ ir pasiekė pergalę 80:70 (A.Rubitas 19, V.Spanoulis 16, O.Ellisas 11).

Legionieriai

Kad nėra bevalė, ketvirtadienį parodė Milano „Olimpia“, kuriai atstovauja Artūras Gudaitis. Nedaug trūko, kad Milano komanda patirtų ketvirtą iš eilės pralaimėjimą, tačiau „Olimpia“ sugebėjo pavyti trečiajame kėlinyje 20 taškų skirtumu pirmavusius varžovus ir namie šventė sunkią pergalę prieš Miuncheno „Bayern“ klubą 79:78.

A.Gudaitis pelnė 7 taškus ir atkovojo 7 kamuolius, bet paskutines 8 minutes sėdėjo ant suolo.

Garsiausias Italijos klubas per 22 turus iškovojo 11 pergalių ir lieka septintojoje vietoje.

Priešingas emocijas ketvirtadienį išgyveno Berlyno ALBA puolėjas Rokas Giedraitis. Jo komanda ilgai pirmavo, bet ketvirtajame kėlinyje prarado iniciatyvą ir pralaimėjo Stambulo „Fenerbahçe“ klubui 70:74.

R.Giedraitis pelnė 14 taškų ir buvo rezultatyviausias ALBA žaidėjas.

Lietuviai

Lukas Lekavičius. 8-ąją min. į aikštę įleisto L.Lekavičiaus sprendimai pirmojo kėlinio pabaigoje buvo nepakankamai pamatuoti. Tačiau antrojo kėlinio pradžioje jis pasinaudojo tuo, kad jį dengė 17-metis M.Strazelis ir pradėjo rinkti taškus. Nors „Žalgirio“ gynėjui kilo problemų dengiant kitą jaunuolį 18-metį Th.Maledoną, nuolat veržęsis ir firminius balionus pataikęs L.Lekavičius puldamas nuveikė labai daug tiek tada, kai komanda didino persvarą, tiek tada, kai varžovai pradėjo minti ant kulnų. Jis per paskutines 16 min. pelnė 15 taškų, o likus 31 sek. iki sirenos įmetė svarbiausią rungtynių tritaškį.

L.Lekavičius žaidė 27,5 min. ir pelnė 21 tašką (7/11 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 1/2 baudų). Jis ketvirtą kartą karjeroje ir trečią kartą per šešerias sausio mėnesį žaistas rungtynes įmetė 20 ar daugiau taškų. L.Lekavičiaus sezono vidurkis – 11 taškų, sausio mėnesio – net 17 taškų.

Artūras Milaknis. Rungtynes starto penkete pradėjęs A.Milaknis iš po krepšio įmetė pirmuosius komandos taškus, o netrukus pridėjo dar ir taiklų tritaškį, kuriuo 4-ąją min. pirmą kartą persvėrė rezultatą. Po pertraukos jis dar kelis kartus atsidūrė puolimo smaigalyje ir sumaniai naudojosi tuo, kad varžovai visai nelaukė jo prasiveržimų (A.Milaknis vos trečią kartą šį sezoną metė daugiau dvitaškių negu tritaškių). Kita vertus, ir šiam žalgiriečiui kilo pernelyg didelių bėdų dengiant Th.Maledoną. A.Milaknis žaidė 22 min. ir pelnė 12 taškų (3/4 dvitaškių, 2/3 tritaškių, 0/1 baudos). Jo vidurkis – 7,3 taško.

Rokas Giedraitis. ALBA puolėjas plačiai šypsojosi rungtynių pradžioje, kai iki pirmojo keitimo 7-ąją min. surinko 7 taškus. Iki pertraukos jis pelnė 12 taškų, tačiau trečiajame kėlinyje N.Kaliničius suvaržė lietuvio veiksmus, o paskutiniajame ketvirtyje R.Giedraitis porą kartų paskubėjo mesti iš nepatogių padėčių ir vos pataikė į lanką. 27 min. žaidęs R.Giedraitis buvo rezultatyviausias Berlyno komandos krepšininkas. Jis pelnė 14 taškų (4/6 dvitaškių, 2/4 tritaškių) ir atkovojo 4 kamuolius. Jo vidurkiai – 13,5 taško ir 4 atkovoti kamuoliai.

Edgaras Ulanovas. Nepakeičiamas „Žalgirio“ starto penketo žaidėjas E.Ulanovas nebuvo labai rezultatyvus, tačiau gerai reagavo, kai varžovai prieš jį bandydavo dvigubinti gynybą, o ketvirtajame kėlinyje puikiai žaidė vienas prieš vieną ir paskutinėmis minutėmis pataikė du labai svarbius dvitaškius. Tiesa, jam trūko atidumo dengiant ketvirtajame kėlinyje įsismaginusį D.Lighty. Puolėjas žaidė 29,5 min. (ilgiausiai komandoje), pelnė 6 taškus (2/3 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2/2 baudų), atkovojo 3 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir išprovokavo 6 pražangas. Jo vidurkis – 7,5 taško.

Artūras Gudaitis. „Olimpia“ treneris E.Messina pastaruoju metu daug labiau pasitiki ne A.Gudaičiu, bet kitu vidurio puolėju C.Tarczewskiu. Nors ketvirtadienį lietuvis neblogai stumdėsi po krepšiais, svarbiausius vakaro įvykius stebėjo nuo atsarginių suolo. Jis buvo pakeistas iki sirenos likus 8 min. ir į aikštę nebegrįžo. Iki tol A.Gudaitis per 21,5 min. pelnė 7 taškus (2/3 dvitaškių, 3/4 baudų), atkovojo 7 kamuolius ir išprovokavo 3 pražangas. Jo sezono vidurkiai – 8 taškai, 4,5 atkovoto kamuolio ir 3,9 išprovokuotos pražangos.

Paulius Jankūnas. Į starto penketą patekęs „Žalgirio“ kapitonas nuo pat rungtynių pradžios atakavo daug drąsiau nei per praėjusias rungtynes, tačiau padarė keletą jam nebūdingų klaidų kovodamas dėl geresnės vietos baudos aikštelėse ir paliko aikštę dėl paskutinę minutę gautos penktosios pražangos. Jis žaidė 20,5 min., pelnė 5 taškus (2/3 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 1/2 baudų) ir atkovojo 4 kamuolius. Puolėjas visus taškus surinko iki pertraukos. Jo vidurkiai – 3,1 taško ir 2,9 atkovoto kamuolio.

Rokas Jokubaitis. 19-metis gynėjas į aikštę buvo įleistas antrojo kėlinio pradžioje, žaidė 3 min. ir jokios įtakos komandos žaidimui nepadarė. R.Jokubaitis nė karto nemetė į krepšį. Jis šį sezoną žaidė šešeriose rungtynėse, bet taškus pelnė tik vieneriose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.