EUROLYGA 2023

Gaudynes tęsiantis „Žalgiris“ sieks pavyti Pirėjo klubą

Kauno „Žalgiris“ praėjusią savaitę nugalėjo Vilerbano ASVEL ekipą ir pavijo Prancūzijos čempionus Eurolygos lentelėje. Antradienį žalgiriečiai vėl žais su komanda, nuo kuriuos atsilieka tik vienu tašku – Pirėjo „Olympiakos“.

"Žalgiris" - "Olympiakos".<br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgiris" - "Olympiakos".<br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgiris" - "Olympiakos".<br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgiris" - "Olympiakos".<br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgiris" - "Olympiakos".<br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgiris" - "Olympiakos".<br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgiris" - "Olympiakos".<br>G.Bitvinsko nuotr.
"Žalgiris" - "Olympiakos".<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-02-04 08:25

Praėjusiame ture „Žalgiris“ pabėgo iš autsaiderių grupelės. Po 22 turų paskutiniąją vietą besidalijančios Sankt Peterburgo „Zenit“, Miuncheno „Bayern“ ir Berlyno ALBA komandos turi po 7 taškus. „Žalgirio“, ASVEL ir Vitorijos „Baskonia“ sąskaitoje dabar yra 8 pergales, „Olympiakos“, „Chimki“ ir Belgrado „Crvena Zvezda“ – po 9.

Nuo aštuntosios vietos, užtikrinančios teisę žaisti atkrintamosiose varžybose, „Žalgiris“ vis dar atsilieka trimis taškais, „Olympiakos“ trūksta dviejų taškų.

Dukart keitė trenerius

Pirėjo komanda panašią vietą lentelės viduryje, bet ne pirmajame aštuonete užima nuo sezono pradžios. „Olympiakos“ žaidžia gana stabiliai ir šį sezoną nė karto nepralaimėjo daugiau nei trejų rungtynių iš eilės, tačiau nė karto nelaimėjo daugiau nei dvejų rungtynių paeiliui.

Vis dėlto toks stabilumas klubo vadovybės visiškai netenkina, todėl išeičių ieškantys „raudonieji“ kas kelias savaites griebiasi permainų. Spalio mėnesį „Olympiakos“ buvo pirmasis Eurolygos klubas, nutraukęs sutartį su treneriu, šių metų sausį dar sykį pakeitė trenerį ir jau atleido net penkis krepšininkus, kuriuos įsigijo praėjusios sezono pabaigoje, tarpsezoniu ar šio sezono pradžioje.

Pirėjo komandą naujam sezonui rengė amerikietis treneris Davidas Blattas, tačiau jis bedarbiu tapo jau po pirmųjų Eurolygos rungtynių, kuriose „Olympiakos“ išvykoje gėdingai pralaimėjo ASVEL ekipai. Klubo vadovai laikinuoju treneriu paskyrė buvusį D.Blatto padėjėją ir ilgametį bendražygį Kęstutį Kemzūrą, kuriam po poros savaičių pažadėjo, kad jis galės dirbti iki sezono pabaigos.

K.Kemzūra į savo štabą netgi pakvietė dar vieną lietuvį Donaldą Kairį, tačiau prieš kelias savaites buvusiam Lietuvos rinktinės treneriui teko krautis lagaminus. Sausio 12 dieną „Olympiakos“ nutraukė sutartį su K.Kemzūra ir sukirto rankomis su Giorgu Bartzoku. Šis krepšinio specialistas jau dirbo Pirėjo klube 2012-2014 metais ir 2013 metais su „raudonaisiais“ tapo Eurolygos čempionu.

„Imtis permainų nelengva. Mes pirmą kartą per daug metų antrą kartą per sezoną keičiame trenerį. Tačiau visada galvojame apie tai, kas būtų geriausia komandai, ir ieškome trenerio, kuris geriausiai padėtų žaidėjams atsiskleisti, – pristatydamas trenerį kalbėjo vienas „Olympiakos“ savininkų Panagiotis Angelopoulos. – Treneris G.Bartzokas žino, kas yra „Olympiakos“ klubas ir kaip laimėti Eurolygą. Kol kas niekas neprarasta“.

Kai kuriems krepšininkams pristatinėti į Pirėją sugrįžusio trenerio nereikėjo. Vasilis Spanoulis, Giorgos Printezis ir Kostas Papanikolaou žaidė šioje komandoje dar tada, kai ji vadovaujant G.Bartzokui prieš septynerius metus tapo Eurolygos čempione.

Rezultatai nepagerėjo

Per paskutines K.Kemzūros rungtynes „Olympiakos“ išvykoje nugalėjo „Valencia“ komandą. Atvykus G.Bartzokui, Pirėjo krepšininkai žaidė ketverias rungtynes ir per jas iškovojo dvi pergales. Jei varžovai būtų Eurolygos lyderiai, šis rezultatas gal ir būtų patenkinamas, tačiau „raudonieji“ visas ketverias pastarąsias rungtynes žaidė su komandomis, užimančiomis vietas lentelės apatinėje dalyje.

Naujo trenerio vadovaujami Pirėjo krepšininkai sausio antroje pusėje pergales pasiekė žaisdami namie su „Bayern“ ir „Baskonia“ komandomis, bet savo aikštėje nusileido ALBA ir išvykoje – „Zenit“.

Nors palankus tvarkaraštis nepadėjo žengti į pergalių kelią, krepšininkai optimizmo nepraranda. „Kelias į atkrintamąsias varžybas laisvas, bet mes privalome galvoti tik apie artimiausias rungtynes ir joms gerai pasiruošti“, – po praėjusią savaitę iškovotos pergalės prieš Vitorijos komandą kalbėjo „Olympiakos“ vidurio puolėjas Nikola Milutinovas.

G.Bartzoko manymu, komanda stringa dėl netinkamo komplektavimo: „Mes turime problemų gindamiesi. Anksčiau klube dirbę treneriai pakvietė krepšininkus, kurie geriau puola, negu ginasi. Mums trūksta žaidėjų, galinčių įvykdyti gynybos užduotis“. Pasak trenerio, toks krepšininkas yra Octaviusas Ellisas, kuris buvo įsigytas sausio pabaigoje, tai yra jau pradėjus dirbti G.Bartzokui.

Eurolygos klubai dar kelias savaites galės registruoti naujus krepšininkus, tačiau Eurolyga sausio 31 dieną uždraudė „Olympiakos“ sudaryti naujas sutartis dėl finansinių įsipareigojimų nevykdymo.

Dublerių ekipos problemos

„Raudonieji“ šį sezoną nežaidžia Graikijos pirmojoje lygoje, iš kurios buvo išmesti dėl pernai sukeltų skandalų. „Olympiakos“ pavadinimas įrašytas tik antrosios lygos dalyvių sąraše, bet ten rungtyniauja ne pagrindinė komanda.

„Olympiakos“ dubleriams atstovauja keletas visai jaunų žaidėjų, tačiau komandos lyderiai 28-erių Evangelos Tzolos, 26-erių Petros Melissaratos ir dar keli yra gana patyrę krepšininkai, šalies anksčiau atstovavę kitiems pirmosios lygos klubams. Jei „Olympiakos“ pavyktų susigrąžinti vietą tarp stipriausiųjų, šiems žaidėjams vėl reikėtų ieškoti darbo silpnesnėse komandose.

Tačiau iškovoti kelialapį į pirmąją lygą nebus lengva. Pirėjo komanda sezoną pradėjo turėdama 6 baudos taškus ir šiuo metu užima tik aštuntąją vietą. „Raudonieji“ laimėjo 13 iš 17 rungtynių. Net jei „Olympiakos“ nebūtų startavęs iš lentelės požemio, atsiliktų nuo lyderio Mesolongio „Charilaos Trikoupis“ klubo, kuris jau iškovojo 16 pergalių. Tačiau jei neturėtų baudos taškų, buvusio Graikijos rinktinės krepšininko Dimitrio Tsaldario treniruojamas „Olympiakos“ dabar dalintųsi antrąją vietą su Egalėjo „Diagoras“.

Beje, „Charilaos Trikoupis“ pirmąjį pralaimėjimą patyrė tik praėjusį savaitgalį, o pergalingą lyderių žygį nutraukė ne kas kitas, bet „Olympiakos“ krepšininkai, savo aikštėje išplėšę pergalę 72:71. Lemiamą tritaškį paskutinėmis akimirkomis įmetė 23 metų Andreas Petropoulos.

Antrosios lygos klubai kovoja dėl dviejų kelialapių į pirmąją lygą. Pirmasis kelialapis atiteks reguliariojo sezono nugalėtojui, o ranką ant šio kelialapio jau padėjo „Charilaos Trikoupis“. Dėl antrojo kelialapio atkrintamosiose varžybose kovos komandos, kurios reguliariajame sezone užims nuo antrosios iki penktosios vietos.

Kad įšoktų į atkrintamąsias varžybas, Pirėjo krepšininkams trūksta nemažai. Šiuo metu „Olympiakos“ nuo penktosios vietos atsilieka trimis taškais. Kita vertus, iki reguliariojo sezono pabaigos dar liko 13 turų, tad užduotis nėra neišsprendžiama.

Pirėjo „Olympiakos“

Eurolyga. Laimėjo 9 iš 22 rungtynių ir dalijasi 10-ąją vietą. „Olympiakos“ tik kartą laimėjo dvejas iš eilės rungtynes, o praėjusiame ture namie nugalėjo „Baskonia“ 80:70 (A.Rubitas 19, V.Spanoulis 16, O.Ellisas 11, N.Milutinovas 10).

Lyderiai: G.Printezis (12,3 tšk.), V.Spanoulis (11,6 tšk., 4,7 rez.perd.), N.Milutinovas (10,4 tšk., 8,1 atk.kam.), B.Paulas (8,9 tšk.) ir K.Papanikolaou (8,2 tšk.). N.Milutinovas turnyre užima pirmąją vietą pagal atkovotus kamuolius.

Pirmosios rungtynės. Lapkričio viduryje išvykoje „Žalgiris“ pralaimėjo 74:83 (J.Landale‘as 23, L.Lekavičius 14, Th.Walkupas 10/ V.Spanoulis 16, B.Paulas ir N.Milutinovas po 14). Iš viso šios komandos žaidė 24 oficialias rungtynes, per kurias „Žalgiris“ iškovojo 11 pergalių. Pirėjo komanda Kaune pastarąjį kartą laimėjo 2016 m. gruodį, o paskui „Žalgiris“ savo aikštėje nugalėjo 4 kartus iš eilės.

Permainos. Spalio pradžioje „Olympiakos“ nutraukė sutartį su treneriu D.Blattu ir į jo vietą paskyrė buvusį padėjėją K.Kemzūrą. Sausio viduryje nutraukė sutartį su K.Kemzūra ir pakvietė G.Bartzoką, kuris šiame klube jau dirbo 2012-2014 m.

Sezono viduryje į „Olympiakos“ atvyko T.Rochestie, W.Reedas (abu spalio pabaigoje) ir O.Ellisas (praėjusią savaitę), bet išvyko M.Kuzminskas (lapkričio pradžioje; dabar žaidžia Krasnodaro „Lokomotiv“), E.Happas (gruodžio pradžioje; Kremonos „Vanoli“), K.Punteris (gruodžio pabaigoje; Belgrado „Crvena Zvezda“), W.Reedas (sausio viduryje; „Salt Lake City Stars“), W.Cherry (sausio viduryje; Emilijos Redžo „Grissin Bon“),

Optimalus penketas. Vasilis Spanoulis (37, 193), Brandonas Paulas (JAV, 28, 193), Kostas Papanikolaou (29, 204), Giorgos Printezis (34, 205), Nikola Milutinovas (Serbija, 25, 213). Treneris Giorgos Bartzokas (nuo 2020 m. sausio).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.