EUROLYGA 2023

Krepšininkų olimpinė atranka pažėrė staigmenų

Ketvirtadienį trijuose Europos miestuose prasidėjo Tokijo olimpinių žaidynių moterų krepšinio atrankos turnyras. Belgrade, Burže ir Ostendėje krepšininkės varžosi dėl dešimties dar neatiduotų kelialapių.

Puerto Riko krepšininkės netikėtai įveikė favoritę Braziliją ir gali prasimušti į olimpines žaidynes<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Puerto Riko krepšininkės netikėtai įveikė favoritę Braziliją ir gali prasimušti į olimpines žaidynes<br> AFP/Scanpix.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2020, 12:34 AM

Pirmajame ture netrūko netikėtų rezultatų. Olimpinėje atrankoje labai silpnai startavo Europos komandos, tačiau didžiausią staigmeną sukūrė amerikietišką dvikovą laimėjusios Puerto Riko krepšininkės.

Sistema. Moterų olimpinė atranka rengiama kitaip nei vyrų. Atrankos turnyre dalyvauja 16 rinktinių, bet dvi iš jų – žaidynių šeimininkė Japonija ir 2018 metų pasaulio čempionė JAV – jau turi teisę varžytis olimpiniame Tokijuje. Likusios 14 komandų kovoja dėl 10 kelialapių.

16 komandų padalintos į keturias grupes. Iš kiekvienos atrankos grupės į olimpinį turnyrą pateks po tris komandas, skaičiuojant Japoniją ir JAV.

Ostendės grupėje žaidžia Belgija, Japonija, Kanada ir Švedija, Buržo grupėje – Prancūzija, Australija, Brazilija ir Puerto Rikas, Belgrado pirmojoje grupėje – Serbija, JAV, Nigerija ir Mozambikas, Belgrado antrojoje grupėje – Kinija, Korėja, Ispanija ir Didžioji Britanija.

Pastarosios grupės varžybos turėjo vykti Kinijos mieste Fošanyje, tačiau dėl Uhanio koronaviruso buvo perkeltos į kitą šalį. Priimti dar keturias komandas vos ne paskutinę akimirką sutiko Serbijos sostinė.

Europietės. Pirmasis turas labai liūdnai susiklostė Europos komandoms. Pergales iškovojo tik dvi iš šešių Senojo žemyno rinktinių.

Dviejų Europos komandų olimpinėms viltims stiprų smūgį sudavė azijietės: Japonija sutriuškino Švediją 75:54, Kinija nugalėjo Didžiąją Britaniją 86:76.

Gana netikėtai pralaimėjo namie žaidžianti Belgijos rinktinė, kuri pripažino Kanados pranašumą 56:61.

Dėl nesėkmės labai nesikrimto tik kita olimpinės atrankos šeimininkė Serbija, prieš kurią išsirikiavo nesustabdoma jėga – JAV rinktinė. Galutinis rezultatas serbes netgi turėjo nuteikti optimistiškai, nes jos pralaimėjo gana nedideliu 19 taškų skirtumu 69:88.

Europos garbę apgynė praėjusių metų žemyno čempionė Ispanija ir vicečempionė Prancūzija. Ispanės sutriuškino korėjietes 83:46, prancūzės po sunkios kovos įveikė australes 72:63.

Sensacija. Vis dėlto didžiausia staigmena užfiksuota dviejų Amerikos komandų rungtynėse, kuriose Puerto Rikas per pratęsimą palaužė Braziliją 91:89. Nugalėtojoms 30 taškų pelnė Niujorke užaugusi Jennifer O‘Neill. Ji buvo rezultatyviausia pirmojo turo krepšininkė.

Puertorikietės dar niekada nedalyvavo olimpinėse žaidynėse ir tik užpernai debiutavo pasaulio pirmenybėse, bet jose pralaimėjo visas rungtynes. Tuo tarpu Brazilija kelis dešimtmečius buvo neginčytina visos Lotynų Amerikos moterų krepšinio lyderė. Pernai šios komandos per Amerikos čempionatą susitiko mažajame finale ir brazilės sutriuškino varžoves 95:66.

Amerikietės. Nors amerikietės olimpinį kelialapį jau iškovojo, Belgrade žaidžia beveik stipriausios sudėties JAV rinktinė. Jos sudėtyje yra šešios 2018 metų pasaulio čempionės.

Rinktinės aprangą vėl vilki naudingiausia pasaulio čempionato krepšininkė Breanna Stewart, pernai į WNBA geriausių žaidėjų pirmąjį penketą išrinktos Brittney Grinner bei Chelsea Gray, buvusios WNBA naudingiausios žaidėjos prizo laimėtojos Nneka Ogwumike bei Sylvia Fowles ir netgi 39 metų Sue Bird, kurios kolekcijoje jau yra keturi olimpiniai aukso medaliai.

1 turas

Ostendės grupė

Japonija – Švedija 75:54, Kanada – Belgija 61:56.

Buržo grupė

Puerto Rikas – Brazilija 91:89 (po pratęsimo), Prancūzija – Australija 72:63.

Belgrado 1 grupė

Nigerija – Mozambikas 85:51, JAV – Serbija 88:69.

Belgrado 2 grupė

Kinija – Didžioji Britanija 86:76, Korėja – Ispanija 46:83.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.