EUROLYGA 2023

Europos šalyse į nacionalines taures rankas tiesia ir būrelis Lietuvos krepšininkų

Šią savaitę daugelyje Europos šalių rengiami nacionalinių taurių turnyrai. Keliose šalyse dėl titulo kovos ir užsienio klubams atstovaujantys Lietuvos krepšininkai.

 Rokas Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rokas Giedraitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
D.Dulkys<br> twitter nuotr.
D.Dulkys<br> twitter nuotr.
Artūras Gudaitis.<br>twitter.com nuotr.
Artūras Gudaitis.<br>twitter.com nuotr.
Jonas Mačiulis<br>championsleague.basketball nuotr.
Jonas Mačiulis<br>championsleague.basketball nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 12, 2020, 11:26 AM

Pirmadienį gerą pavyzdį tautiečiams parodė Klužo „Universitatea“ puolėjas Donatas Tarolis. Jis ne tik tapo Rumunijos taurės laimėtoju, bet ir buvo apdovanotas finalo ketverto naudingiausio žaidėjo prizu.

Ispanija

ACB lygos klubuose šį sezoną registruoti penki Lietuvos krepšininkai, bet trys iš jų žaidžia komandose, užimančiose vietas apatinėje lentelės dalyje (Deividas Dulkys iš „Manresa“, Egidijus Mockevičius iš „Fuenlabrada“ ir Dovydas Giedraitis iš Madrido „Estudiantes“), o „Zaragoza“ gynėjas Renaldas Seibutis jau kelis mėnesius gydosi traumą ir į aikštę tikriausiai grįš tik kitą sezoną.

Nuo ketvirtadienio Malagoje vyksiančiame turnyre galės žaisti tik vienas lietuvis – „Bilbao“ atstovaujantis Arnoldas Kulboka. Jis Ispanijos lygoje pelno 8,6 taško ir yra naudingiausias tarp Lietuvos krepšininkų. Beje, pernai A.Kulboka, tuo metu žaidęs Bambergo „Brose“ klube, tapo Vokietijos taurės laimėtoju.

„Bilbao“ tik pernai grįžo į ACB lygą iš žemesnės pakopos ir gana prastai pradėjo sezoną, tačiau gruodį pradėjo kilti į viršų ir šiuo metu užima penktąją vietą. Tiesa, taurės ketvirtfinalyje Bilbao krepšininkų laukia labai sunki užduotis – jie susitiks su Madrido „Real“.

Šįmetis taurės turnyras bus neįprastas, nes į finalo aštuonetą neprasibrovė nuolatinę Eurolygos licenciją turinti Vitorijos „Baskonia“ (ji ir dabar Ispanijos lygoje užima tik 10-ąją vietą). Pagal rezultatus dėl taurės neturėjo varžytis ir Malagos „Unicaja“, kuri po Ispanijos lygos pirmojo rato nepateko tarp aštuonių geriausiųjų. Tačiau „Unicaja“ turnyre dalyvauja kaip jo šeimininkė.

Ketvirtfinalis: „Barcelona“ (1) – „Valencia“ (7), Madrido „Real“ (2) – „Bilbao“ (A.Kulboka; 5), Lagūnos San Kristobalio „Tenerife“ (4) – „Andorra“ (6), „Zaragoza“ (R.Seibutis; 3) – Malagos „Unicaja“ (8).

Turnyras vyks vasario 13-16 d. Malagoje. 2019 m. taurę laimėjo „Barcelona“.

(Skliaustuose – šiuo metu nacionalinėje lygoje užimama vieta.)

Italija

Didelį titulų badą jaučianti Milano „Olimpia“, kurioje žaidžia Artūras Gudaitis, reabilituotis už nesėkmes bandys Pėzare vyksiančiame Italijos taurės turnyre. Milano komanda du praėjusius sezonus nepateko į taurės finalą, o ir šio sezono rezultatai nenuteikia optimistiškai. Turtingiausias Italijos klubas užima tik ketvrtają vietą „Serie A“ turnyre ir pastarosiomis savaitėmis labai retai laimi Eurolygoje, kurioje nukrito į aštuntąją vietą.

Trečią sezoną „raudonuosius batelius“ avintis A.Gudaitis dar nėra tapęs Italijos taurės laimėtoju. Žengiant šio tikslo link pirmiausiai reikės įveikti ketvirtfinalio varžovę – pernai pirmą kartą šio turnyro nugalėtoja tapusią Kremonos „Vanoli“ komandą.

Italijos taurės turnyre galbūt žais dar vienas lietuvis – Paulius Sorokas iš Sasario „Dinamo“. Šalies pirmenybėse antrąją vietą užimanti „Dinamo“ užtikrintai pateko į finalo aštuonetą, bet P.Sorokas dėl nacionalinėse varžybose galiojančio legionierių limito paprastai žaidžia tik Čempionų lygoje. „Serie A“ turnyre lietuvis žaidė tik dvejas rungtynes, kai susižeidė jo komandos draugas Jamelas McLeanas ir „Dinamo“ vadovai porą savaičių užtruko ieškodami šiam amerikiečiui pamainos.

Ketvirtfinalis: Bolonijos „Virtus“ (1) – Venecijos „Reyer“ (7), Milano „Olimpia“ (4) – Kremonos „Vanoli“ (6), Sasario „Dinamo“ (2) – Brindizio „Happy Casa“ (5), Brešos „Leonessa“ (3) – Bolonijos „Fortitudo“ (8).

Turnyras vyks vasario 13-16 d. Pėzare. 2019 m. taurę laimėjo Kremonos „Vanoli“.

Vokietija

Berlyno ALBA, kurioje žaidžia Rokas Giedraitis, pernai pateko į visų trijų turnyrų finalus, bet visuose trijuose patyrė nesėkmes. Berlyno komanda pralaimėtų finalų seriją bandys nutraukti vasario 16 d., kai savo arenoje lemiamoje Vokietijos taurės dvikovoje susirems su Oldenburgo EWE klubu.

Vokietijos taurės turnyre nerengiamas finalo aštuonetas ar finalo ketvertas. Visuose etapuose žaidžiama vienos iš komandų aikštėje. ALBA pakeliui į finalą eliminavo kitas dvi lietuvių komandas: ašuntfinalyje – Viurcburgo „s.Oliver“ (Rytis Pipiras), ketvirtfinalyje – Vaisenfelso „Mitteldeutscher“ (Danielius Baslykas), o sausio viduryje pusfinalyje svečiuose nugalėjo Bambergo „Brose“ klubą, kuriam pralaimėjo praėjusių metų finale.

Vokietijos čempionas Miuncheno „Bayern“ iš taurės turnyro iškrito dar aštuntfinalyje, kuriame namie nusileido Bonos „Telekom“ krepšininkams.

Finalas: Berlyno ALBA (R.Giedraitis; 3) – Oldenburgo EWE (4).

Rungtynės vyks vasario 16 d. Berlyne. 2019 m. taurę laimėjo Bambergo „Brose“.

Izraelis

Izraelyje rengiami du krepšinio taurės turnyrai. Dar rugsėjo pabaigoje krepšininkai kovojo dėl lygos taurės, kuri buvo įteikta Mindaugui Kupšui ir jo komandos draugams iš Jeruzalės „Hapoel“. „Raudonieji“ lemiamose rungtynėse nugalėjo pagrindinį varžovą Tel Avivo „Maccabi“ klubą 84:83, o M.Kupšas prie pergalės prisidėjo 9 taškais.

Ketvirtadienį Tel Avive įvyks federacijos taurės turnyro finalas. Jame vėl žais Jeruzalės „Hapoel“, bet kitoje aikštės pusėje išsirikiuos ne Tel Avivo „Maccabi“, o Izraelio lygoje tik septintąją vietą užimanti Naharijos „Ironi“. Jeruzalės krepšininkai pagrindinius varžovus pašalino dar ketvirtfinalyje, kuriame nugalėjo „geltonuosius“ 92:90. Praėjusį sekmadienį taurės turnyro pusfinalyje Jeruzalės ekipa įveikė Rišono „Maccabi“ klubą 90:78.

Tikėtina, kad M.Kupšas taurės finale nežais. Dėl legionierių limito lietuvis nebuvo registruotas nė per vienerias Izraelio lygos rungtynes.

Finalas: Jeruzalės „Hapoel“ (M.Kupšas; 2) – Naharijos „Ironi“ (7).

Rungtynės vyks vasario 13 d. Tel Avive. 2019 m. taurę laimėjo Jeruzalės „Hapoel“.

Prancūzija

Prancūzijoje irgi rengiami du taurės turnyrai. Kovos dėl federacijos taurės tęsis iki balandžio pabaigos, o šią savaitę paaiškės naujieji lygos taurės savininkai. Rankas į šį prizą tiesia ir Dižono JDA, kurią sezonui įsibėgėjus sustiprino Saulius Kulvietis.

Dižono krepšininkai į finalo aštuonetą keliauja būdami puikios nuotaikos. Jie Prancūzijos lygoje formaliai užima antrąją vietą, bet šiuo metu tęsia 12 pergalių seriją, turi tiek pat taškų, kiek lyderis „Monaco“ ir jau aplenkė čempiono vardą ginantį Vilerbano ASVEL.

Ketvirtfinalis: Vilerbano ASVEL (3) – Strasbūro SIG (10), „Boulogne-Levallois“ (4) – „Cholet“ (6), „Monaco“ (1) – „Nanterre“ (7), Dižono JDA (S.Kulvietis; 2) – Burgo „Jeunesse Laique“ (5).

Turnyras vyks vasario 14-16 d. Paryžiuje. 2019 m. taurę laimėjo Strasbūro SIG.

Graikija

Šiais metais Graikijos taurės pusfinalio dalyvių sąraše nėra nei Atėnų „Panathinaikos“, nei Pirėjo „Olympiakos“ pavadinimo. „Olympiakos“ visai atsisakė startuoti taurės turnyre, o „Panathinaikos“ iškrito ketvirtfinalyje, kuriame gavo skambų antausį nuo Patrų „Prometheas“ klubo 79:81.

Pernai „Panathinaikos“ iškovojo šalies taurę, o tarp nugalėtojų buvo Lukas Lekavičius.

Pasitraukus favoritams padidėjo kitų klubų galimybės, o naujuoju favoritu tapo Atėnų AEK, kuriame žaidžia Jonas Mačiulis. AEK pernai smarkiai susimovė ketvirtfinalyje, kuriame nusileido Salonikų PAOK klubui, bet šiais metais turi puikią galimybę patekti į finalą, nes pusfinalyje susitiks su nelauktai toli nužygiavusiu antrosios lygos Egalėjo „Diagoras“ klubu. Beje, šį sezoną „Diagoras“ ketvirtfinalyje įveikė PAOK klubą.

Labai anksti iš kovos dėl taurės pasitraukė Salonikų „Aris“, kuriame žaidžia Martynas Gecevičius. Šis klubas jau pirmajame etape pralaimėjo kitai Salonikų komandai „Iraklis“.

Pusfinalis: Egalėjo „Diagoras“ (antroji lyga) – Atėnų AEK (J.Mačiulis; 2), Patrų „Prometheas“ (3) – Atėnų „Peristeri“ (4).

Pusfinalio rungtynės vyks vasario 12 d., finalo – vasario 16 d. Heraklėjuje. 2019 m. taurę laimėjo Atėnų „Panathinaikos“.

Turkija

Turkijos lygoje šį sezoną žaidžia tik vienas lietuvis – „Gaziantep“ atstovauja Šarūnas Vasiliauskas. Tačiau Gaziantepo komanda gerais rezultatais nedžiugina (superlygoje užima tik 11-ąją vietą) ir į taurės turnyrą nepateko.

Jau pirmąją finalo aštuoneto dieną nesėkmę patyrė Eurolygos ir Turkijos lygos lyderis Stambulo „Anadolu Efes“. Jis ketvirtfinalyje pralaimėjo Stambulo „Darüşşafaka“ komandai.

Ketvirtfinalis: Stambulo „Anadolu Efes“ (1) – Stambulo „Darüşşafaka“ (6) 71:81, Bursos „Tofaş“ (4) – Stambulo „Galatasaray“ (5) 81:98, Izmyro „Karşıyaka“ (2) – Ankaros „Türk Telekom“ (9), Stambulo „Fenerbahçe“ (3) – „Bandirma“ (7).

Turnyras vyks vasario 11-16 d. Stambule ir Ankaroje. 2019 m. taurę laimėjo „Fenerbahçe“.

Lenkija

Lenkijos taurę pernai iškovojo Ostrovo „Stal“. Prieš šį sezoną į „Stal“ perėjo Paulius Dambrauskas, tačiau ši komanda pasimetė šalies pirmenybių lentelės antrojoje pusėje ir šiais metais į taurės turnyrą visai nepateko.

Lenkijos lygoje žaidžia dar du lietuviai Jokūbas Gintvainis (Stargardo „Spojnia“) ir Martynas Paliukėnas (Starogardo „Polpharma“), bet jų komandų rezultatai taip pat nebuvo pakankamai geri, kad jos gautų teisę kovoti finalo aštuonete.

Ketvirtfinalis: Varšuvos „Legia“ (14) – „Radom“ (10), Liublino „Start“ (3) – Vloclaveko „Anwil“ (2), Zeliona Guros „Stelmet“ (1) – Sopoto „Trefl“ (9), Torūnės „Polski Cukier“ (4)– Gdynės „Arka“ (5).

Turnyras vyks vasario 13-16 d. Varšuvoje. 2019 m. taurę laimėjo Ostrovo „Stal“.

Bosnija ir Hercegovina

Vaidas Kariniauskas su komandos draugais iš Aleksandrovaco „Igokea“ savaitgalį kovos dėl Bosnijos ir Hercegovinos taurės. Adrijos lygoje žaidžianti „Igokea“ šį prizą laimejo penkis praėjusius sezonus ir šiais metais vėl bus pagrindinė favoritė. Tiesa, šį sezoną Bosnijos ir Hercegovinos lygoje pirmauja ne „Igokea“, bet Široki Brijego „Široki“ komanda, su kuria Aleksandrovaco krepšininkai susitiks taurės turnyro pusfinalyje.

Pusfinalis. „Široki“ (1) – Aleksandrovaco „Igokea“ (V.Kariniauskas; 2), Sarajevo „Spars“ (3) – Serbų Respublikos taurės laimėtojas.

Turnyras vyks vasario 15-16 d. Sarajeve. 2019 m. taurę laimėjo „Igokea“.

Islandija

Šį sezoną Lietuvos krepšininkai žaidžia net keturiuose Islandijos lygos klubuose. Nors čempionate geriausiai sekasi antrąją vietą užimančiam „Keflavik“, kuriam atstovauja Dominikas Milka, taurės turnyre toliausiai nužygiavo „Grindavik“ su Valdu Vasyliumi.

Šalies pirmenybėse tik aštuntąją vietą užimantis „Grindavik“ pateko į pusfinalį ir turi gerą galimybę patekti į finalą, nes dėl vietos jame kovos su absoliučiu lygos autsaideriu Reikjaviko „Fjolnir“. Beje, būtent „Fjolnir“ ketvirtfinalyje netikėtai eliminavo Keflaviko komandą.

Pusfinalis: Reikjaviko „Fjolnir“ (12) – „Grindavik“ (V.Vasylius; 8), Saudzarkrokiro „Tindastoll“ (3) – Gardzabėrio „Stjarnan“ (1).

Pusfinalio rungtynės vyks vasario 12 d., finalo – vasario 15 d. 2019 m. taurę laimėjo „Stjarnan“.

Rumunija

Rumunijos taurės finalo rungtynės jau buvo sužaistos pirmadienį (vasario 10 d.), o jose ryškiausiai spindėjo Klužo „Universitatea“ puolėjas Donatas Tarolis. „Universitatea“ įtikinamai 68:61 nugalėjo „Oradea“ komandą, kuriai dėl traumos negalėjo padėti kitas lietuvis Artūras Valeika. 25 metų 203 cm ūgio D.Tarolis pelnė 10 taškų, atkovojo 7 kamuolius, blokavo 6 metimus, išprovokavo 5 pražangas ir buvo išrinktas Kluže surengto finalo ketverto naudingiausiu žaidėju.

Šios dvi komandos pirmauja ir Rumunijos lygoje. Šalies pirmenybėse truputį geriau žaidžia „Oradea“, kuri užima pirmąją vietą, bet „Universitatea“ klubą lenkia tik vienu tašku.

Įdomu, kad „Oradea“ taurės turnyro finale pralaimėjo antrus metus iš eilės. Praėjusį sezoną A.Valeiką nuskriaudė kitas lietuvis – 2019 metais taurę laimėjo „Sibiu“, kuriame tuo metu žaidė Justas Tamulis.

Finalas: Klužo „Universitatea“ (D.Tarolis 10, 7 atk.kam., 6 bl., 5 išpr.praž.) – „Oradea“ (A.Valeika traumuotas) 68:61.

Švedija

Švedijos taurės finale žaidė Simas Buterlevičius, kuris sezono viduryje iš Bukarešto „Voluntari“ išvyko į Sioderteljės „Kings“ komandą. „Kings“ laimėti lemiamos dvikovos nepavyko – vasario pradžioje Sioderteljės krepšininkai pripažino „Luleå“ pranašumą 77:84. S.Buterlevičius finale pelnė 4 taškus.

Švedijos lygoje „Kings“ užima ketvirtąją vietą.

Finalas: „Luleå“ – Sioderteljės „Kings“ (S.Buterlevičius 4) 84:77.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.