EUROLYGA 2023

NBA „Visų žvaigždžių“ renginyje kovosiantis D. Sabonis nežino, ar mamos pilve lankėsi 1996-ųjų lygos šventėje

Trys datos, kurios Lietuvos krepšiniui lyg vyšnaitė ant šventinio torto – 2003-eji, 2005-ieji ir 2020 metai. Būtent tais metais per NBA „Visų žvaigždžių“ savaitgalio geriausiųjų krepšininkų rungtynes buvo ir sekmadienį bus minimos lietuviškos pavardės. Daugiau kaip prieš 15 metų Atlantoje ir Denveryje per žvaigždžių akistatas savo meistriškumą rodė aukštaūgis Žydrūnas Ilgauskas, o sekmadienį Čikagoje arenos komentatorius sieks taisyklingai tarti Domanto Sabonio pavardę.

Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>lrytas.lt koliažas
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>lrytas.lt koliažas
Žydrūnas Ilgauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Žydrūnas Ilgauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Žydrūnas Ilgauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Žydrūnas Ilgauskas.<br>G.Šiupario nuotr.
Žydrūnas Ilgauskas<br>G.Šiupario nuotr.
Žydrūnas Ilgauskas<br>G.Šiupario nuotr.
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>Reuters/Scanpix.com nuotr.
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>AFP/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>AFP/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>AFP/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>AFP/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>AP nuotr.
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>AP nuotr.
Arvydas Sabonis kovojo tik "Visų žvaigždžių" Naujokų rungtynėse<br>youtube.com
Arvydas Sabonis kovojo tik "Visų žvaigždžių" Naujokų rungtynėse<br>youtube.com
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>AP nuotr.
Domantas Sabonis žais „Visų žvaigždžių“ mače<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

2020-02-16 14:05, atnaujinta 2020-02-16 14:36

„Indiana Pacers“ ekipai atstovaujantis lietuvis D.Sabonis į „Visų žvaigždžių“ rungtynes pateko būdamas 23-ejų, NBA lygoje kojas apšylantis tik ketvirtąjį sezoną. Domas įvertinimo sulaukė kur kas jaunesnio amžiaus nei Ž.Ilgauskas, kuris žvaigždžių mače Atlantoje debiutavo būdamas 27-erių.

Kita vertus, per pirmąjį savo „Visų žvaigždžių“ mačą „Didžiuoju Z“ pravardžiuojamas „Cleveland Cavaliers“ klubo centras Ž.Ilgauskas žaidė tik trečiąjį visavertį sezoną elitinėje lygoje.

Dėl nuolat kankinusių traumų jis vieną sezoną apskritai praleido, dar dviejuose sužaidė nedaug rungtynių.

D.Sabonis 2020-ųjų krepšinio aistruolių balsavime užėmė aštuntąją vietą tarp Rytų konferencijos aukštaūgių. Tokia pozicija negarantavo bilieto į svarbiausią metų NBA šou, bet treneriai įtraukė „Indiana Pacers“ vidurio puolėją tarp geriausių atsarginių krepšininkų.

Tačiau galutinį žodį turėjo tarti dviejų žvaigždžių mačo komandų bosai – geriausieji krepšininkai.

NBA superžvaigždė LeBronas Jamesas paskelbė savosios ekipos krepšininkų sąrašą ir lietuvį į savo ekipą jis įtraukė paskutiniuoju.

„Los Angeles Lakers“ lyderis pirmiausia pašaukė savo komandos draugą Anthony Davisą.

Su D.Saboniu komandoje taip pat žais Nikola Jokičius, Benas Simmonsas, Luka Dončičius, Damianas Lillardas, Jaysonas Tatumas, Jamesas Hardenas, Chrisas Paulas, Russellas Westbrookas, Kawhi Leonardas.

Varžovų kapitonas graikas Giannis Antetokounmpo pasiriko Joelį Embiidą, Bamą Adebayo, Kyle'ą Lowry, Pascalį Siakamą, Jimmy Butlerį, Khrisą Middletoną, Kemba Walkerį, Rudy Gobert'ą, Dononavą Mitchellą, Trae Youngą ir Brandoną Ingramą.

L.Jamesas ir G.Antetokounmpo rinkosi iš 22 krepšininkų.

Kitokios rungtynės

Šiemet, siekiant pagerbti sraigtasparnio katastrofoje žuvusius Kobe ir Gianną Bryantus, buvo pakeistas NBA šventinių rungtynių formatas.

Giannio ir LeBrono komandos tris kėlinius po 12 minučių varžysis pradėdamos nuo rezultato 0:0 ir taip stengsis laimėti bent du ketvirčius.

Prieš prasidedant lemiamam kėliniui susitikimo laikmatis bus išjungtas, o laimėtojais taps tie krepšininkai, kurie pirmieji surinks nustatytą galutinį taškų skaičių.

Šis skaitmuo bus sudarytas sudedant visus per pirmus tris ketvirčius triumfavusios komandos taškus ir pridedant dar 24, taip pagerbiant Anapilin iškeliavusį Kobe Bryantą.

Pavyzdžiui, jei po trijų kėlinių sudėjus skaičius laiminti komanda pirmautų 100:95, tai ribinis taškų skaičius būtų 124. Ta ekipa, kuri pirma įmes 124-ąjį tašką, tą ir laimės.

Komandos per pirmuosius tris kėlinius atstovaus vietinėms Čikagos labdaros organizacijoms, taip per kėlinį joms rinkdami po 100 tūkst. JAV dolerių.

„Visų žvaigždžių“ rungtynes laimėjusi komanda turės galimybę bet kuriai organizacijai skirti 200 tūkst. JAV dolerių.

Žaidė tarp žvaigždžių dukart

Ž.Ilgauskas yra ilgiausiai NBA žaidęs ir daugiausiai Šiaurės Amerikos lygoje pasiekęs lietuvis.

Jis taip pat iki šių metų buvo vienintelis Lietuvos krepšininkas, pakviestas į pagrindinį „Visų žvaigždžių“ savaitgalio renginį Rytų ir Vakarų komandų rungtynes.

„Cavaliers“ centras 2003-siais debiutavo „Žvaigždžių dienos“ renginiuose ir pateko į starto penketą.

Lietuvis Rytų konferencijos vidurio puolėjų reitinge užėmė trečiąją vietą. Jis smarkiai buvo atsilikęs nuo Beno Wallace'o, bet gavo asmeninį kvietimą.

Rytų konferencijos rinktinė su iš krepšinio besitraukiančiu Michaelu Jordanu pralaimėjo 145:155, o Ž.Ilgauskas žaidė tik 4 min.

Kartu su Lietuvos atstovu Rytų konfetencijos ekipoje žaidė tokios žvaigždės kaip M.Jordanas, Allenas Iversonas, Tracy McGrady, B.Wallace'as, Jermaine'as O'Nealas, Jasonas Kiddas, Vince'as Carteris, Paulas Pierce'as, Bradas Milleris, Jamalas Mashburnas ir Antoine'as Walkeris.

Kitoje barikadų pusėje buvo ne mažesnis žvaigždynas: Kobe Bryantas, Kevinas Garnettas, Timas Duncanas, Yao Mingas, Steve'as Francisas, Shaquille'as O'Nealas, Shawnas Marionas, Dirkas Nowitzkis, Steve'as Nashas, Gary Paytonas, Stephonas Marbury ir Predragas Stojakovičius.

Per 2005 metų žvaigždžių rungtynių starto penketų rinkimus Ž.Ilgauskas tarp Rytų vidurio puolėjų vėl užėmė trečiąją vietą, bet antrą kartą buvo pakviestas į komandą kaip atsarginis ir savo pozicijoje keitė NBA superžvaigždę Shaquille‘ą O‘Nealą.

Denveryje „Cavaliers“ vidurio puolėjas gavo daug daugiau progų pasižymėti negu prieš dvejus metus Atlantoje. Lietuvis žaidė 17 min., pelnė 12 taškų (5/8 dvitaškių, 2/2 baudų) ir atkovojo 7 kamuolius, o Rytai pasiekė pergalę 125:115.

Domantas dar buvo mamos pilve

Ž.Ilgauskas tapo Lietuvos pionieriumi „Visų žvaigždžių“ rungtynėse, jis pateko ten, kur nepateko net legendinis Arvydas Sabonis.

Dabartinis Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas į NBA atvyko ir prie „Portland Trail Blazers“ klubo prisijungė būdamas 30-metis, o „Visų žvaigždžių“ renginyje dalyvavo kaip pats vyriausias Europos krepšininkas – jam buvo 31 metai.

Prieš 21 metus Domo tėtis A.Sabonis perrašė Lietuvos krepšinio istoriją, kai tapo pirmuoju lietuviu NBA naujokų rungtynėse.

Iki 1993 metų per NBA Visų žvaigždžių“ savaitgalį būdavo rengiamos legendų rungtynės. Bet 1994 metais krepšinio šventės programa buvo pakeista ir į aikštę išbėgo ne NBA legendos, o geriausi lygos naujokai.

1996 metais per San Antonijuje vykusį Žvaigždžių savaitgalį žaisti naujokų rungtynėse buvo pakviestas „Portland Trail Blazers“ klubo debiutantas A.Sabonis.

31 metų vidurio puolėjas tapo vyriausiu naujokų rungtynių dalyviu.A.Sabonis atstovavo Vakarų komandai, bet žaidė tik 4 min. ir pelnė 8 taškus. Vakarai pralaimėjo Rytams 92:94.

Kai A.Sabonis keliavo į San Antonijų dalyvauti krepšinio šventėje, Domas buvo mamos Ingridos pilve.

Būsimasis „Pacers“ puolėjas ir 2020 metų „Visų žvaigždžių“ mačo dalyvis gimė pustrečio mėnesio po NBA šou.

„Reikės paklausti tėvų, ar tada mama galėjo atvažiuoti į „Visų žvaigždžių“ savaitgalį, – klausė savęs D.Sabonis. – Bet su tėčiu apie rungtynes pakalbėjome.

Jis pasakojo, kad pasakė savo treneriui: mane įleisk penkioms minutėms pirmoje pusėje, penkias antroje ir viskas. Aš jau senas ir man nereikia jokių „wow“, tegul žaidžia jaunimas. O aš tai norėčiau pažaisti“.

„Kai buvau mažiukas, žiūrėjau visas „Visų žvaigždžių“ rungtynes, dėjimo ir tritaškių konkursus. O dabar pirmą kartą pats ten būsiu. Žiauriai įdomu“, – neslėpė džiaugsmo D.Sabonis dar 2017-siais, kai jis varžėsi „Kylančių žvaigždžių“ mače.

„Indiana Pacers“ puolėjas 2017 m. ir 2018 m. žaidė NBA „Kylančių žvaigždžių“ mačuose bei yra vienintelis lietuvis, dukart pasirodęs šiose rungtynėse.

2017-aisiais pasaulio rinktinėje Sabonis žaidė su Kristapu Porzingiu, Dario Šaričiumi, Buddy Hieldu, Nikola Jokičiumi, Dante Exumu, Jamalu Murray, Willy Hernangomezu, Trey Lylesu bei Alexu Abrinesu.

11 minučių kovojęs D. Sabonis pelnė 10 taškų (5/7 dvit., 0/1 trit.), atkovojo 1 kamuolį bei sykį suklydo, o pasaulio rinktinė amerikiečius pranoko 150:141.

2018-aisiais D.Sabonis surengė dar geresnį pasirodymą. Antrą kartą nuo atsarginių žaidėjų suolelio kilęs Domantas jau žaidė 19 minučių, per kurias įmetė 13 taškų (5/5 dvit., 1/1 trit.), sugriebė 11 kamuolių bei atliko 3 rezultatyvius perdavimus, o europiečiai tiesiog nušlavė nuo kelio amerikiečius 155:124.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.