EUROLYGA 2023

Parduotuvėje pastebėtam lietuviui – krepšininko karjera JAV

„Šešių pėdų vienuolikos colių ūgio lietuvio permainos: nuo prekių dėliojimo į lentynas Mičigano šiaurėje iki metimų blokavimo valstijos pietuose“, – taip pavadintas pasakojimas apie Vėją Gražulį Amerikos spaudoje. Amerikiečiai stebisi šio krepšininko, užaugusio išeivių palikuonio šeimoje, istorija.

 Parduotuvėje pastebėtam lietuviui – krepšininko karjera JAV.<br> lrytas.lt montažas
 Parduotuvėje pastebėtam lietuviui – krepšininko karjera JAV.<br> lrytas.lt montažas
 Vėjas Gražulis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vėjas Gražulis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vėjas Gražulis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vėjas Gražulis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Komandos nuotr.<br>Komandos nuotr.
Komandos nuotr.<br>Komandos nuotr.
 Vėjas Gražulis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Vėjas Gražulis.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Tėvas Marius, motina Sheila ir visi keturi vaikai krepšinį žaidę koledžuose.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Tėvas Marius, motina Sheila ir visi keturi vaikai krepšinį žaidę koledžuose.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Feb 26, 2020, 2:40 PM, atnaujinta Feb 26, 2020, 5:59 PM

Lygiai prieš metus viename prekybos centre Marquette miestelyje Mičigano valstijoje dirbo 210 cm ūgio parduotuvės vadybininkas lietuviška pavarde.

Jis dirbo pamainoje nuo 15 iki 23 valandos. V. Gražulis prižiūrėjo darbuotojus, papildančius prekių lentynas, o jei prireikdavo, ir pats padėliodavo prekes.

Jis padėdavo ir prie kasų. Klausydavosi klientų komentarų, kurie ne visada būdavo teigiami. Jis atsakė už tai, kad „Tadych’s Econofoods“ parduotuvė veiktų be trukdžių ir viliotų užsukti vidun.

Praėjus 365 dienoms, už 600 kilometrų, V.Gražulis vis dar dirba vakarais, bet dabar jis blokuoja metimus į kairę ir į dešinę, renka po tuziną atšokusių kamuolių ir puikiausią statistiką savo geriausią formą demonstruojančiai „Muskegon Community College“ krepšinio komandai (MCC). Šeštadienį ji kartu su Amerikos lietuviu kausis dėl Mičigano bendruomenės koledžų atletikos asociacijos (MCCAA) čempionų titulo.

22 metų lietuvių kilmės V.Gražulį palaikys visa krepšiniu gyvenanti šeima. Jo vyresnysis brolis A.J. žaidė antrajame NCAA divizione“Michigan Tech“ universitete, jaunėlis brolis Marius dabar rungtyniauja „Grand Valley State“ universitete, čia yra rungtyniavusi ir vyresnioji sesuo Daina, kuri vieną sezoną žaidė ir profesionalioje Portugalijos moterų lygoje. Šeimos tėvas Marius Gražulis taip pat koledže žaidė krepšinį, kai devintajame dešimtmetyje atstovavo Kalamazoo koledžo komandai.

Gražulių vardai ir pavardės išduoda lietuvišką kilmę, nors visi jie užaugę Amerikoje. Iš Lietuvos kilęs senelis, pasitraukęs per antrąjį pasaulinį karą ir vėliau įsikūręs Mičigano valstijoje.

Išeivio sūnus Marius vedė amerikietę Sheilą, tačiau meilė Lietuvai ir tradicijoms niekur nedingo. Visi vaikai gavo aiškiai lietuviškus vardus, sirgo už Lietuvą ir vasarojo Amerikos lietuvių „Dainavos“ stovykloje.

Dabar Vėjas pateko į Mičigano spaudos akiratį ne tik todėl, kad sublizgėjo MCC „Jayhawks“ komandoje, bet ir dėl unikalios isitorijos – jis keletą metų krepšinio net nežaidė.

Vėjas po mokyklos pateko į antrajame NCAA divizione rungtyniaujančią „Northern Michigan Wildcats“ komandą, bet ten karjera nesusiklostė ir po sezono jis paliko krepšinį. V.Gražulis tiesiog pradėjo dirbti parduotuvėje. Grįžti į krepšinį jam padėjo buvęs treneris Billas Sallas.

„Sulaukiau Billo skambučio. Jis sakė, klausyk, yra toks puikus vaikinas. Paskambink jam. Manau, kad galėtų rungtyniauti tavo komandoje. Dabar jis dirba parduotuvėje, bet yra vertas kažko geresnio. Tikrai gali nuveikti daugiau“, – pasakojo MCC treneris Jimmy Boothas.

Jis pasitikėjo kolegos nuomone ir V.Gražulis atsidūrė „Jayhawks“ komandoje. Ji tapo savo konferencijos nugalėtoja įtikinamai – iškovojo septyniolika pergalių iš eilės, o komandos naujasis „centras“ V.Gražulis vidutiniškai rinko po 14,6 taško, atkovojo 12,5 kamuolio, blokavo 4 metimus ir atliko 1,4 rez.perdavimo. Praėjusią savaitę Amerikos lietuvis buvo išrinktas visos šalies Nacionalinės bendruomenės koledžų atletikos asociacijos NJCAA savaitės žaidėju ir priėmė kvietimą nuo kito sezono atstovauti „Ferris State Bulldogs“ komandai, rungtyniaujančiai antrajame NCAA divizione.

„Esu čia tam, kad daryčiau viską, ko reikia komandai. Visų pirma ginti krepšį, atkovoti kamuolius – kiek įmanoma daugiau. Atiduodu visas jėgas, – sakė V.Gražulis. – Šiek tiek bandau būti lyderiu, bet turime daug vaikinų, kurie žino, ką daro, todėl to nelabai ir reikia. Svarbiausia, kad laimėtume rungtynes“.

Nežinia, ar jis dabar kovotų dėl MCCAA čemiono titulo, jei buvęs treneris nebūtų užsukęs nusipirkti maisto į „Econofoods“. Pamatęs savo buvusį auklėtinį už prekystalio B.Sallas nenurimo, kol nerado jam kelio grįžti į aikštę. Gal todėl V.Gražulis nesiskundžia, kad kol kas rungtyniauja ne aukščiausiame studentų krepšinio lygyje. Jis tiesiog džiaugiasi, kad vėl gali vadintis krepšininku po beveik trejų metų parduotuvėje.

„Kai pradėjau dirbti, nebuvo geriausias metas, nes norėjosi žaisti, bet pertrauka atrodė neblogas dalykas. Turėjau gerą, užtikrintą darbo vietą. Gavau geros patirties. Bet kai sulaukiau skambučio iš trenerio Bootho, buvo aišku, kad turiu išvažiuoti. Nenoriu visą gyvenimą praleisti parduotuvėje“, – sakė V.Gražulis.

(„MLive“ ir „Lietuvos ryto“ informacija)​

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.